EKONOMİ - 23 Kasım 2021 Salı 10:54

‘Ayakkabı Tasarım Yarışması’ sektörün trendlerini belirleyecek

A
A
A
‘Ayakkabı Tasarım Yarışması’ sektörün trendlerini belirleyecek

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB), 4’üncü kez ‘Ayakkabı Tasarım Yarışması’nı düzenleyecek.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB), 4’üncü kez ‘Ayakkabı Tasarım Yarışması’nı düzenleyecek. Başvurular 15 Aralık tarihine kadar devam edecek.



Türkiye’de ayakkabı ve deri sektörünün geleceğinin belirlenmesinde rol oynayacak, yetenekli genç tasarımcıların arttırılması ve yeni tasarımcıların sektöre kazandırılması amacıyla düzenlenen 4’üncü Ayakkabı Tasarım Yarışması, Kadın ve Erkek Ayakkabı kategorilerinde yarışmaya katılım sağlayacakları bekliyor. 15 Aralık 2021 tarihine kadar başvurunun devam edeceği Ayakkabı Tasarım Yarışması’nın Kreatif Direktörlüğünü Gamze Saraçoğlu üstleniyor.



Tasarım gücüne sahip gençler bir araya gelecek


Yarışmanın bu yılki önemli özelliklerinden biri de özgür ruhlu tasarım gücüne sahip gençleri bir araya getirerek, ayakkabı tasarımlarındaki trendlerin etkisini ortaya koyma bakış açısıyla tasarımcıları en yeni ürünleri tasarlamaya teşvik etmek. Genç ve kreatif tasarımları bir araya getiren ‘4’üncü Ayakkabı Tasarım Yarışması’ 15 Aralık tarihine kadar kreatif çizgilerle birleşen özgün tasarımları bekliyor.



“Tasarıma ve tasarımcıya büyük önem veriyoruz”


Konu hakkında değerlendirmede bulunan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, “Deri ve deri mamulleri sektörü olarak Türkiye’nin en katma değerli ihracatını gerçekleştiren sektörlerin başında geliyoruz. Bu başarının ardında ise yetişmiş iş gücümüz, kaliteli üretimimiz ve elbette dünya trendlerini yakından takip eden ve uygulayan tasarım kabiliyetimiz var. İDMİB olarak tasarıma ve tasarımcıya büyük önem veriyoruz. Sektöre yeni tasarımcıları kazandırmak için bir yıl ayakkabı, bir yıl ise konfeksiyon ve saraciye sektörlerinde tasarım yarışmaları düzenliyoruz. Bugüne kadar yarışmalarımızda dereceye giren 16 arkadaşımıza Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle yurt dışında tasarım alanında yüksek lisans eğitimi desteği sunduk. Geçtiğimiz yıl hayata geçirdiğimiz ‘Girişimci Tasarımcılar Programımızla’ tasarıma ve tasarımcıya yatırım yapmayı sürdürdük. Pandeminin olumsuz koşullarına rağmen son iki yılda dijital ortamda, iki tanesi hedef pazarlarımız olan Japonya ve Güney Kore olmak üzere, altı trend semineri organize ettik. Pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldığımız tasarım yarışmalarına 4. Ayakkabı Tasarım Yarışmamızla devam etmenin mutluluğunu yaşıyor, yarışmanın sektörümüze ve tasarım dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.


Gamze Saraçoğlu, yarışmaya ilişkin yaptığı açıklamada “Bu sene 4’üncü kez gerçekleşen Ayakkabı Tasarım Yarışması’nın, yenilikçi ve özgün tasarım gücüne sahip gençlere ilham vermenin ötesinde, kreatif tasarımcıların mesleki gelişimlerini destekleyerek, sektöre kazandırılmasını amaçlıyoruz. Yarışmaya katılan genç finalistlerin tasarım gücünü yükselten bu yarışma, sektörü yakından tanıma ve sektöre yön verme noktasında eğitim niteliğinde kıymetli bir fırsat olduğunu düşünüyorum” dedi.



Ödül hakkında şu bilgiler verildi: Kadın ve Erkek ayakkabı kategorilerinde dereceye giren ilk 3 yarışmacıya yurt içinde 6 ay yabancı dil eğitimi, birinci olan yarışmacıya 30 bin TL, İkinciye 20 bin TL ve Üçüncüye de 10 bin TL para ödülü verilecek. Dijital Tasarım Ödülü kapsamında, finale kalmış 10 tasarımcıdan yarışma başvurularını bilgisayar programı ile hazırlamış olan tasarımcılar ayrıca değerlendirilecek ve Kadın ve Erkek Kategorisinde en iyi dereceye sahip olan birer kişiye 15 bin TL para ödülü verilecek. Yarışmaya katılım sağlayacak adaylar daha fazla bilgi almak ve katılım koşullarını öğrenmek için sosyal medya hesaplarını ziyaret edebilir, idmib@itkib.org.tr adresinden yarışmaya başvurabilir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Büyükşehir kırsaldaki çınarların yanında Muğla Büyükşehir Belediyesi ‘Kırsaldaki Çınarlar’ projesi ile kırsalda yaşamını sürdüren, özellikle kendi ev ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlı vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için evlerine giderek hizmet veriyor. Ekipler, proje kapsamında vatandaşların temizlik, tamirat, soba kurulumu ve daha birçok konuda yanlarında oluyor. Hizmet kapsamında bugüne kadar 761 aileye 12 bin 728 kez hizmet verilerek vatandaşlara önemli bir destek sağlandı. Nurten Kaleli; “Büyükşehir ekipleri ailemizin birer ferdi oldular” Menteşe İlçesi Ortaköy Mahallesi’nde eşi ve oğluyla oturan Nurten Kaleli, Kırsaldaki Çınarlar hizmeti ile Büyükşehir ekiplerinin belli dönemlerde kendilerini ziyaret ettiğini söyledi ve gelen ekiplerin ailelerinin birer ferdi olduğunu belirtti. Nurten Kaleli; “80 yaşındayım, eşim ve oğlumla yaşıyorum. Eşim felç geçirdi. Benim de gücüm kalmadı. Ev temizliğinden diğer işlere Büyükşehir ekipleri hep yanımda oluyor. Siliyorlar, süpürüyorlar, camları temizliyorlar. Onlar geliyoruz dediğinde ben çayı koyuyorum, çaylarını içip işlerine öyle başlamalarını istiyorum. Çünkü onlar da bizim ailemizin bir ferdi oldular” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi Kırsaldaki Çınarlar ekibinden Deniz Çağlar vatandaşların evlerine giderek tadilat, temizlik ve isteklerine göre birçok hizmeti verdiklerini söyledi. Deniz Çağlar; “Kendine bakamayan, yaşlı vatandaşlarımıza Kırsaldaki Çınarlar projemizle hizmet veriyoruz. Evlerinde temizlik, tadilat, odun kırma neye ihtiyacı varsa karşılıyoruz. Nurten teyzemize de aylık periyotlara göre uğruyor, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu hizmetimizle onların yanında oluyor, dualarını da alıyoruz.” Kırsaldaki Çınarlar ekibinin diğer üyesi Gülden Madran da genel temizlik, dolap, kapı, cam temizliği, süpürge gibi hizmetlerle vatandaşlara hizmet verdiklerini ve kendilerini gittikleri evin bir ferdi gibi hissettiklerini belirtti.
Aydın Nazilli’de öğrenciler projelerini görücüye çıkardı Nazilli Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Bilim Fuarı törenle açıldı. Öğrenciler, hazırladıkları projelerini heyecanla protokol üyelerine anlattı. Aydın’ın Nazilli ilçesinde bulunan Atatürk Anadolu Lisesi’nde Bilim Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Kaymakam Sedat Sırrı Arısoy, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Fuarda öğrenciler, hazırladıkları bilimsel çalışmaları davetlilere detaylarıyla anlattı. 17 projenin yer aldığı fuarda 13 tasarım, 4 inceleme, 1 de araştırma projesi yer aldı. Öğrencilerin yaptığı birbirinden farklı çalışmalar, protokol üyelerinden tam not aldı. Fuarın tek araştırma projesi olan “Bukalemun Saha Çalışması” projesi dikkat çekti. Bukalemunların tanıtımını ve ekosisteme olan katkılarının öne çıkarıldığı çalışmada öğrenciler, köylerdeki vatandaşlara bukalemunlar hakkında bilgi verdi ve bu hayvanın ne kadar tanındığına dair araştırma yaptı. Alper Barlık danışmanlığında projeyi hazırlayan öğrenciler İlknur Atik ve Bahriye Çiftçi, bukalemunların öldürülmemesi gerektiğini ifade ederek, “Bu projeyi hazırlamaktaki amacımız bukalemunların tanıtımlarını sağlamak ve bitki zararlıları ile mücadelesinde etkisini göstermek. Kıyı bölgelerinde daha çok varlık gösteriyor. Hassas bir hayvan oldukları için en ufak bir etkileşimde ölebiliyorlar. Bu yüzden insanlarımızı bilinçlendirmek amacıyla bu projeyi hazırladık. Soylarını devam ettirmek istiyoruz. İnsanlar bukalemunları yakalayıp öldürüyor, bazıları ilaç yapıyor. Tıpta böyle bir şeyin karşılığı yok ama halk arasında böyle bir inanış var. Arslanlı Mahallesini pilot bölge olarak seçtik. Mahalle sakinlerine bukalemunları tanıttık. Orada 100 kişi ile röportaj yaptık, 78 kişi bukalemunları tanımadığını söyledi. Kalanı ise tanıyıp öldürdüklerini söyledi. Biz de yararlarını anlattık” ifadelerini kullandı.