EKONOMİ - 15 Mart 2019 Cuma 15:33

Bakan Selçuk: ’’2004 yılından bu yana iş verenlerimiz 149 milyar TL’lik destek sağladık’’

A
A
A
Bakan Selçuk: ’’2004 yılından bu yana iş verenlerimiz 149 milyar TL’lik destek sağladık’’

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde başlatılan İstihdam Seferberliği kapsamında İstihdam Seferberliği 2019 İstanbul Buluşması düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde başlatılan İstihdam Seferberliği kapsamında İstihdam Seferberliği 2019 İstanbul Buluşması düzenlendi. Etkinlikte konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, prim teşviklerinin hayata geçirildiği 2004 yılından bu yana iş verenlere 149 milyar TL’lik destek sağlandığını belirtirken, bu sene asgari ücret desteği 12 ay olarak uygulanacağını söyledi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde başlatılan İstihdam Seferberliği kapsamında, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ’İstihdam Seferberliği 2019 İstanbul Buluşması’ gerçekleştirildi. Etkinliğe Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ve İstanbul iş dünyası temsilcileri katıldı.



Bakan Selçuk: "İstanbul’da 520 bini aşkın iş verenimiz var"


Türkiye’nin potansiyeli yüksek ve insan gücü bakımından çok güçlü bir ülke olduğunu dile getiren Bakan Selçuk, "Türkiye’nin sahip olduğu gerçek potansiyeli ortaya çıkarabilirsek dünyanın 10 güçlü ekonomisinden biri olmaması elden bile değil. Bunu yapabilmemiz çok mümkün. İstanbul, kadim medeniyetimizin başat şehri olmasının yanı sıra ekonomide, ticarette ve ürettiği katma değerle de sanayimizin lokomotif şehirlerinden biri olmaktadır. İstanbul, kuşkusuz bu günlere işçilerimizin, sanayicilerimizin ve iş insanlarımızın emeğiyle gayretiyle ve girişimci ruhu ile geldi. Burada 520 bini aşkın iş verenimiz var. Cumhurbaşkanımıza verilen 2,5 milyon işçi sözü için yaklaşık 900 bini İstanbul’a ait. Kaba bir hesapla 520 iş veren olarak herkes 2’şer işçi istihdamını sağlarsa bu sayı hayli hayli aşılıyor" dedi.



"Son 16 yılda iş verenlerin girişimci ruhuyla Türkiye, 3,5 kat büyüdü"


Son 16 yılda iş verenlerin girişimci ruhuyla, azmiyle cesaretiyle ve çalışkanlığıyla Türkiye’nin 3,5 kat büyüdüğü ifade eden Bakan Zümrüt Selçuk, "Bu iş verenlerle oldu. Bu süreçte uygulamaya koyduğumuz reformlarla iş yapma kolaylığı bakımından da dünyada 43’üncü sıraya kadar yükselttik. 2002 yılında 720 bin olan sigortalı çalıştıran iş yeri sayımız 1,9 milyona, aktif sigortalı sayımız 12 milyondan 22,3 milyona yükseldi. Aynı dönemde İŞKUR’un aktif iş gücü programlarından yararlanan kişi sayımızda 3,1 milyona ulaştı" şeklinde konuştu.



"Türkiye, 8,3 milyon kişiye ilave istihdam sağlayarak AB ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı"


Bakan Selçuk sözlerine şöyle devam etti: "İstihdam seferberliğini burada konuşuyoruz. Başta AB olmak üzere dünyadaki birçok ülke 2007’den sonra küresel krizin yıkıcı etkileri yaşarken ülkemiz, küresel krizden bu yana yaklaşık 8,3 milyon kişiye ilave istihdam sağlayarak AB ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı. 2018’in İŞKUR verilerine baktığımız zaman, geçen yılın ilk 2 ayına göre işe yerleştirme oranlarımız yüzde 10 oranında daha iyi durumda. Diğer bütün verilerde trende çok güzel gidiyor. İnşallah Ocak 2019 yılında daha yüksek istihdamla tamamlayacağız. Zaten iş verenlerin 2,5 milyon istihdam sözünü gerçekleştireceğine inanıyoruz".



2016’da başlatılan asgari ücret desteğinin bu sene de devam ettiğini belirten Bakan Selçuk, "Bu sene asgari ücret desteğinde artı oluşturduk; geçtiğimiz yıl 9 ay olarak uygulanmıştı, bu sene destek 12 ay olarak uygulanacak. Ek olarak 500 ve üzeri çalıştıranlara 101 lira, daha küçük işletmelere asgari ücret desteğimizi arttırarak 150 lira destek veriyoruz. Şu anda 18 ayrı teşvik ve uygulamamız mevcut. Bu 18 ayrı teşvik ve uygulamamızdan 1,7 milyona yakın iş verenimiz, 11 milyondan fazla sigortalımız hali hazırda destek alıyorlar. Verdiğimizi pirim teşviklerini hayata geçirdiğimiz 2004 yılından bu yana iş verenlerimiz 149 milyar TL’lik destek sağladık. 2019 İstidam Seferberliği’nde İstanbul’un lider şehir olarak gerçekleştireceğine yürekten inanıyoruz’’ diye konuştu.



Hisarcıklıoğlu: "İstihdam seferberliğini, 81 il 160 ilçede, 365 oda ve borsamız üstlendi"


İstihdam seferberliğini, 81 il 160 ilçede, 365 oda ve borsanın üstlendiğini vurgulayan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ’’Bakanımızla 25 Şubat istihdam seferberliğini başlattık. 81 il 160 ilçede, 365 oda ve borsamız bu işi üstlendi. Her ildeki oda ve borsa bünyesinde destek ve teşvik tanıtım merkezlerini kurduk. Böylece bu kampanyayı, tüm ülke çapında tanıtıyor ve en geniş katılımı sağlanmasına çalışıyoruz. Çalışma Bakanımız sayesinde kamuda bu işe büyük destek veriyor. Bakanlığımızın yerel teşkilatı, her ilde yanımızda ve bizimle birlikte çalışıyor. Bütün illerde valilerimiz onların liderliğinde kaymakamların, muhasebeciler, mali müşavirler ile ortak toplantılar düzenliyoruz. İllerdeki en büyük ve en çok istihdam sağlayan firmalara, ulaşıyor bire bir görüşüyoruz. Yerel basında da istihdam seferberliğini tanıtıyoruz. Tüm bu yapılan çalışmalarda, yakında bizzat takip ediyoruz. Sadece 15 günlük çalışmalar, iki kitap olacak şekilde toplanmış vaziyette. 81 il 160 ilçede bin 600 sayfayı bulan tanıtımlar başladı" ifadelerini kullandı.



"Dünyanın en çok kazananları, Türkiye’ye yatırım yapanlar"


İş dünyasına ve iş verenlere çağrıda bulunan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye’nin gücüne ve geleceğine güvenin, istihdam kampanyasına katılın ve bu tarihi desteklerden muhakkak faydalanın. Biz küçük firmayız, ilave bir kişi alacak olsak ne olacak demeyin. Bizler işsizliğe karşı istihdam safının yanında yer almalıyız. Ben her gün Anadolu’da oda ve borsa başkanlarıyla tek tek konuşuyorum. Hepsinin birinci gündemi; istihdam kampanyası. Her il hedefini belirledi, bunun için gece gündüz çalışıyorlar. İlk gelen sinyallerde olumlu. İstihdam da pozitif bu 15 günlük çalışmaların sonucunda pozitif ivmeyi başlattık. Dünyanın en çok kazananları, Türkiye’ye yatırım yapanlar, Türkiye’ye istihdam sağlayanlar oldu. Yarınında en çok kazananları, bugün Türkiye’ye yatırım yapanlar ve insanımıza istihdam sağlayanlar olacak. En az bir işsiz vatandaşımızı işe alarak, hem işinizi geliştirin hem ekonomimizin büyümesine katkınız olsun hem de Türkiye’nin geleceğine yatırım yaparak kazanan siz olun. Bu topraklarda, bereketi ve umudu hiç kaybetmedik kaybetmeyeceğiz. Bereketli ve umut dolu bir geleceğe merhaba demek için burada iş var, burada aş var, burada gelecek var diyoruz" diye konuştu.



Uysal: "İstanbul, istihdam da kişi başı ortaya çıkarılan değerde açık ara önde"


Etkinlikte konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, "İstanbul olarak, biz iş verenlerde sayı bakımından 3’de 1’in altındayız ama ihracatta yüzde 50’ye yakınız. Ticarette yüzde 50’ye yakınız. İstihdam da kişi başı ortaya çıkarılan değerde de çok açık ara öndeyiz. Türkiye genelinde bir istihdam seferberliği var ise bu seferberlikte İstanbul işverenlerimizin fonksiyonu ne olacak dersek ortaya şöyle bir tablo çıkıyor: Üretmede, ihracatta, ticarette merkez konumunda olan İstanbul istihdam seferberliği konusunda da üzerine düşeni yapmalı, Türkiye’ye örnek olmalı. Eğer işveren sayısı adına 3’de 1’ken ihracat adına yüzde 50 ise kişi başı üretimde Türkiye genelinde kıyaslandığı zaman çalışanların kişi başı ortaya çıkardığı değerde açık ara Türkiye genelinden önde ise bu seferberlikte de İstanbullu işverenlerimiz kendi üzerine düşeni yapmalı" açıklamasında bulundu.



Uysal, sözlerini şöyle tamamladı: "Eğer ekonominin lokomotifi İstanbul diyorsak; İstanbul’un istidam seferberliğine katkısı, istihdam seferberliği, daralan ekonomiye ve ticarete karşı bir mücadele ise bu mücadelede önemli bir dönüm noktası manasına gelir. Bizler İstanbullu işverenler olarak yapacağımız her istihdamın sadece kendi iş yerimize üretimimize bir katkı değil, ticaretin ve ihracatın merkezi olmada İstanbul’a bir katkıdır. Daralan ekonomide, ticarette ona karşı mücadelede o iş yerine alınan işçinin ciddi bir katkısı ve ülkemizdeki bu seferberliğin ülke genelinde çok yaygınlaşması ve sahiplenmesi adına da önemli bir katkı olarak bakılması gerekir. Bakanlığımız, istihdam seferberliğinde gerçekten çok önemli katkı sağlıyor. Bizlerde İstanbul Belediyesi olarak, işverenlerimize ne tür katkı olabilir ya da dolaylı katkılar olabilir her konuda adım atmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz hafta, İstanbul’da alım adına çok önemli bir fonksiyon olan İSKİ’mizin yerli ve milli araç seferberliğini başlattık. Büyükşehir Belediyesi olarak bizde işveren konumundayız 80 binin üzerinde çalışanımız var. Evet sorunlarımız var, evet sıkıntılarımız var hep beraber inşallah düzelteceğiz".

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Adalet Bakanı Tunç, çocuklarla birlikte tezahürat yaptı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bartın’da AK Partili belediye başkanlarını ziyaretti. Bakan Tunç, kendisini karşılayan sporcu çocuklarla birlikte "Şampiyon Kozcağızspor" tezahüratı yaptı. Bakan Tunç’a futbolcu olmak istediklerini söyleyen çocuklardan bazıları Kerem Aktürkoğlu, bazısı da irfan Can gibi futbolcu olmak istediklerini söyledi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ulus ilçesini ziyaretinin ardından önce Abdipaşa beldesine ardından Kumluca beldesine geçti. Tunç, Abdipaşa Belediye Başkanı Belediye Başkanı Yaşar Dönmez ve Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Bozkurt’u makamında ziyaret etti. Belediye başkanları ve belediye meclis üyelerini tebrik eden Bakan Tunç, kendisini karşılamaya gelen vatandaşlarla da tek tek tokalaşarak, destekleri nedeniyle teşekkür etti. Daha sonra ise Kozcağız beldesine geçen Yılmaz Tunç, burada meşalelerle karşılandı. Tunç, kendisini karşılamaya gelen Kozcağız Belediyespor Futbol Okulu oyuncuları ile de bir süre sohbet etti. Çocuklarla sohbet eden Tunç, sporculara taleplerini sordu. Bakan Tunç’un, "Neye ihtiyacınız var" sorusuna ise bir çocuk ise "Her şeye" cevabını verdi. Bu cevap Bakan Tunç’u, beraberindekileri güldürdü. Bakan Tunç, çocuklara yapmak istedikleri meslekleri de sordu. Bakan’ın, "Futbolcu olmak isteyen var mı" sorusuna ise tüm çocuklar el kaldırdı. Bir çocuk, "Kerem Aktürkoğlu gibi olacağım", başka bir çocuk da ’’Ben de İrfan Can" dedi. Zonguldakspor’un lisanslı futbolcusu olan bir çocuğu örnek gösteren Bakan Tunç, "Olmaz, öncelikle okulunuzu bitirmelisiniz. Okulu bitirip meslek sahibi olmak lazım, ayrıca sporcu da olursunuz" şeklinde konuştu. Tunç, çocuklarla birlikte "Şampiyon Kozcağızspor" tezahüratı yaparak, onlara hem derslerini çalışmaları hem de spor yapmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Bakan Tunç, kendisini karşılamaya gelen vatandaşlara yönelik yaptığı konuşmada destekler için teşekkür ederek, Kozcağız Beldesi’ne ilçe belediyelerinden daha fazla hizmet gelmesi için çalışacaklarını ifade etti. Bakan Tunç, seçilen tüm belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlara görevinde başarılar dileyerek, "Zorlu bir seçim süreci, büyük bir rekabet içerisinde Kozcağız’da bu Ak Partili belediyecilik anlayışı devam etsin dediniz. Buradaki ışık hiç sönmesin dediniz. Biz de sizin o güven layık olabilmek için gece gündüz çalışacağız inşallah" diye konuştu
Ankara TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mehmet Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" dedi. Türkiye Kreatif Ekonomi Zirvesi, Ankara’da gerçekleştirildi. TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen zirveye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, Ticaret Bakanı Yardımcısı Ö. Volkan Ağar, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, TOBB Başkanı Mehmet Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Başkanı Ali Ata Kavame ve Meclis Başkan Yardımcısı Berat Kuzu katıldı. Zirvede konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki dizi sektörü potansiyelinin ekonomiye katkısı için harekete geçilmesi gerektiğini kaydetti. Konuşmasında, "Kreatif endüstriler sadece dizi ve film sektöründen ibaret değil. Diğer 15 alt sektörü de aynı önemle dikkate almalı ve desteklemeliyiz" diyen Hisarcıklıoğlu, küratörler, sanatçılar ve içerik üreticiler gibi alanlarda da Türkiye’nin önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Pandemiyle birlikte hızlanan dijitalleşmenin iş yapma şekillerini tamamen değiştirdiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, yenilikçi endüstrilerin bu dönüşümün merkezinde yer aldığını söyledi. Yenilikçi endüstrilerin ihracatının 30 milyar dolar seviyesine taşınması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, hedefin oyun ve yazılım sektörüyle birlikte kreatif endüstrilerin ihracatını 30 milyar dolar seviyesine taşımak olmasını gerektiğini vurguladı. "Eğitim ve destek programları ön planda" Yenilikçi endüstrilerin gelişmesi için eğitim ve destek programlarının ön plana çıkarılması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Bu potansiyeli daha da yukarı taşımak için eğitim ve destek programlarını ön plana çıkarmalıyız. Özellikle dijital iletişim kanallarıyla, dünya geneline yayılan içerik ekonomisinin lideri olmak için, eğitim ve destek programlarına odaklanmalıyız." "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" Devletin öncülük ettiği ve desteklediği dizi ve sinema sektörlerindeki projelerin başarılı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye’de üretilen diziler, Yeni Zelanda’dan Brezilya’ya kadar 150 ülkede, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" diye konuştu. Dizi ve filmlerin, dünyanın en büyük platformlarında rahatlıkla kendine yer bulduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Hızla gelişen teknoloji ve yapay zeka, kreatif endüstrilerin değer zincirini önemli ölçüde farklılaştırdı. Diğer bir ifadeyle, yeni ürün ve iş modeli geliştirme, yeni dağıtım kanalı, pazar fırsatları keşfetme ve daha düşük maliyetle üretim için kullanılan dijital teknolojiler, kreatif endüstriler sektörümüze çok önemli fırsatlar sunmaya başladı. Dünyanın her yerinde Türk küratörler, sanatçılar, içerik üreticiler görüyoruz. Kreatif endüstrilerin alt sektörlerin tamamına devlet desteklerini yönlendirerek, sektörün ürettiği katma değeri artırmalıyız. Zira bu sektörler, soyut varlıklardan elde edilen katkıyla ekonomimizi çeşitlendiriyor" dedi. Küresel ekonomide çevreyi kirletmeyen ve katma değerli ürünler üretmeyi sağlayan, fikri mülkiyet, telif, patent gibi unsurların öneminin her geçen gün arttığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bakın dünya genelinde sektörün toplam büyüklüğü 2 trilyon doları geçiyor. Türkiye kreatif endüstriler sektörü ise büyüklük olarak gelişmekte olan ülkeler arasında 8. Sırada yer alıyor. Yani bizim dünya pazarından aldığımız pay, okyanusta bir damla. Bir diğer önemli husus da şu. Pandemiyle birlikte hızlanan dijitalleşme, iş yapma şekillerimizi tamamen değiştirdi. Ne yapıyorsak yapalım, işimizi mutlaka dijitale taşımak zorundayız. Bütün şirketler artık dijitalde var olmak zorunda" ifadelerini kullandı. Bu zirvenin her girişim gibi bir hayalle başladığını söyleyen TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Başkanı Ali Ata Kavame, "Biz inandığımız bir hikaye anlatmaya karar verdik. Hikaye anlatıcılığı ne kadar güzel şey. ’Hikaye anlatma bana’ diye başlayan cümleler duyarsınız hayatınızda. Bu kürsü bugün hikayeni anlat diyenlerin. Bu salon bu hayatta bir hikayesi olanların. En ön sıradan son koltukta oturana kadar sorsak neler anlatır. Bizim hikayemiz bu ülkenin geleceği ile ilgili. Bu kadar kreatif zekanın buraya toplanmasının sebebi bu. Türkiye’nin iş dünyasının kalbinde bize burayı açmalarının sebebi bu, devletin en önemli kurumlarının zamanlarını ayırıp bize kıymet vermelerinin sebebi bu. Tek bir hikayeyi beraber örmek için birlikteyiz" dedi.