ÇEVRE - 05 Haziran 2023 Pazartesi 09:42

Çevre Gününde acı gerçek: 1 milyon kuşun ölümüne sebep oluyor

A
A
A
Çevre Gününde acı gerçek: 1 milyon kuşun ölümüne sebep oluyor

5 Haziran Dünya Çevre Günü ile ilgili yapılan araştırmalar üzerinden değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Mustafa Aydın sigaranın çevreye verdiği zararlar ile ilgili konuştu.

Aydın, “Dünya üzerinde her yıl neredeyse 5 trilyon sigara izmariti üretiliyor ve 1 milyon civarı kuş da yere atılan bu izmaritleri yuttuğu için ölüyor. Sigaranın hem insan sağlığına hem de çevreye verdiği zarar büyük” dedi.


Çevrenin korunması adına farkındalık oluşturmak ve doğa bilincini artırmak amacıyla her yıl 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü ile ilgili Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı ve aynı zamanda Yeşil Vatan Platformu Kurucu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Aydın, “İnsanlarda çevre bilincini oluşturmak maksatlı yapılan Dünya Çevre Günü etkinlikleri çerçevesinde özellikle sigaranın çevreye verdiği etkileri ortaya koymak gerekiyor. Dünya üzerindeki ölümlerin ciddi bir kısmının sigara kaynaklı olduğu düşünülürse sigaranın hem insan sağlığına hem de çevreye verdiği zarar büyük” dedi.



“Sigara, sağlık üzerinde ciddi yıkıcı etkiye sahip”


Sigara kullanımının kötü yaşam biçiminin bir işareti olduğunu, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok kanser türüne sebebiyet verdiğini belirten Doç. Dr. Aydın, “Ülkemizde görülen kalp ve damar hastalıklarının yüzde 70 ile akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı sigaradan kaynaklanmaktadır. Sigara içen insanların kalp krizi geçirme ihtimali sigara içmeyen insanlara göre beş kat daha fazladır. Günde sadece 1 adet sigara içmek bile kalp damar hastalıkları riskini artırmaktadır. Bunun yanı sıra gırtlak kanserine yakalanma riskinin sigara içen insanlarda 20 kat daha fazla olduğu da bilinmektedir. Birçok kanser türünde riski arttıran önemli unsur olan sigara, sağlık üzerinde ciddi yıkıcı etkiye sahip bir zehir” İfadelerini kullandı.



“Sigara, ormansızlaşmaya sebep oluyor”


Sigaranın var olduğu yerde yaşam belirtisinin gözlenmediğini söyleyen Doç. Dr. Aydın, “Sigara izmaritlerinin doğal yaşam üzerine olumsuz etkilerini tespit eden birçok çalışma mevcut. Bu çalışmalardan çıkan sonuçlara göre sigara izmariti, özellikle bitkilerde büyüme geriliğine neden olmaktadır. Ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının yaklaşık yarısı sigara izmaritleri sebebiyle çıkmaktadır. Piknik alanları, sahil kenarları ve şehirlerde toplanan çöplerin neredeyse yüzde 40’ı da yine sigara izmaritlerinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca uzmanların yaptığı çalışmaların sonucu gösteriyor ki sigara, ormansızlaşmaya, su ve toprak hasarına ve asitlenmeye neden olarak doğal çevreye büyük zarar veriyor” dedi.



1 milyon kuş telef oluyor


Sigaranın, ekolojik yaşam üzerindeki etkilerinin tehlikeli boyutta olduğunu kaydeden Doç. Dr. Aydın, “Sigaranın ilk zararı toprak üzerine. Örneğin, tütün tarımı sırasında kullanılan tarım ilaçları toprak ve suya karışarak kirliliğe sebep olmakta. Sigara ve tütün mamullerinin üretilmesi esnasında kullanılan yöntemler sebebiyle 2 milyon ton karbondioksit ve 5 milyon ton metan gazı atmosfere karışıp canlı yaşamını etkilemekte. Ayrıca sigara yapımında kullanılan kâğıt ve kartonun elde edilmesi için maalesef binlerce ağaç kesiliyor ve sigara filtrelerinde bulunan plastikler, doğada uzun yıllar parçalanamadığı için kalıyor. Dünya üzerinde her yıl neredeyse 5 trilyon sigara izmariti üretiliyor ve 1 milyon civarı kuş da yere atılan bu izmaritleri yuttuğu için ölüyor” diyerek sigaranın doğaya verdiği zararların altını çizdi.


Doç. Dr. Mustafa Aydın son olarak, “Aydınlık yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımıza ve gençlerimize temiz bir doğa bırakmak hepimizin görevi. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ve Yeşil Vatan Platformu olarak yıllardır bunun için mücadele vermekteyiz. Hem sigaranın insan sağlığına verdiği zararın anlatılması hem de çevresel sorunlara karşı gösterdiğimiz hassasiyet ve duyarlılık bunun önemli bir göstergesi. Geleceğimizi bugünden itibaren inşa edelim ve doğamıza, vatanımıza sahip çıkalım." diyerek sözlerini noktaladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Öğrenciler unlu mamul üretim tesisini gezdi Minik öğrenciler Erzincan’da bir yufka imalathanesini ziyaret ederek, gözleme pişirip afiyetle yediler. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Demirkent TOKİ İlkokulu öğrencileri, Erzincan’da faaliyet gösteren bir işletmeyi ziyaret ederek; yufka, mantı, gözleme, erişte ve kesme kadayıfın üretim aşamalarından nasıl geçerek soframıza kadar geldiğine tanıklık ettiler. Erzincan Demirkent TOKİ İlkokulu’nun İlimizde Üretilen Ürünler Projesi kapsamında unlu mamul üretimi gerçekleştirilen bir işletmeye ziyarette bulundular. Hijyen kuralları çerçevesinde hazırlanan öğrenciler, işletmede bayanlar tarafından üretilen ürünleri yakından görme fırsatı buldular. İşletmede yufka üretimi, mantı üretimi, erişte üretimi, gözleme üretimi ve Erzincan’ın coğrafi işaretli ürünü olan kesme kadayıfın üretim aşamalarına tanıklık eden öğrencilerin heyecanı gözlerden kaçmadı. Bone, önlük ve galoş takan öğrencilerin ilgisini özellikle mantı ve yufka üretimi çekti. Soframıza kadar gelen bu ürünlerin hangi ortamlarda, nasıl üretildiğini öğrenen öğrenciler işyeri sahibi ve öğretmenlerine soru yağdırdı. İşletmede çalışanların gözetimi altında gözleme pişiren öğrenciler hem tecrübe kazandılar hem de pişirdikleri gözlemeleri afiyetle yediler. Öğrencilerin ürünlerin üretim aşamalarını görüp inceledikleri gezide öğrencilere Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, Demirkent TOKİ Ortaokul Müdür Yardımcısı Canan Köse Kütük, 2. Sınıf Öğretmeni Arzu Tan ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesinde görevli gıda denetmenleri eşlik ettiler.
Erzincan Hububatta sarı pasa dikkat! Erzincan’da son günlerde yoğun olarak görülen yağmurların ardından hububat ekili sahalarda sarı pas hastalığına karşı dikkatli olunması yönünde uyarı geldi. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada hava sıcaklıkları ve nem oranının sarı pas için uygun bir ortam oluşturduğu ifade edilerek çiftçilerden hububat ekili tarlalarını gezerek kontrol etmeleri istendi. Erzincan’da 2023 yılı verilerine göre 390 bin 762 dekar alanda buğday ve 243 bin 652 dekar arpa ekilişi gerçekleşmişti. 2024yılı üretim yılında bu alanlarda da çok büyük bir değişim beklenmiyor. Özellikle sulu tarım yapılan ekim alanlarında kontrollerini sürdüren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri çiftçileri uyardı. Konu hakkında açıklama yapan Erzincan İl Müdürü Murat Şahin, "Hastalık belirtisi en erken görülen pas türü olarak dikkat çekiyor. Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturuyor. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgarla olmaktadır. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar, başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir. Mücadelesinde, Kültürel tedbir olarak önce sık ekim yapılmamalıdır. Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Ekim münavebesi uygulanarak üst üste hububat ekimi yapılmamalıdır” dedi. Çiftçilerin çeşit seçerken; pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapması gerektiğine dikkat çeken İl Müdürü Şahin, ara konukçu bitkilerin imha edilmesi gerektiğini söyledi. Kimyasal mücadelede ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda (% 90 nem ve 15-20 derece sıcaklıkta) hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygun hava şartlarında uygulama yapılması gerektiğini kaydeden Şahin, Ayrıca üreticilerin; son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, "Bu kapsamda buğday tarlalarında sarı pas görülen alanlarda bayrak yaprağa kadar bulaşıklık olmadan ve parsel içine etmen yayılmadan üreticilerimizin en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir" dedi.