GÜNDEM - 09 Aralık 2023 Cumartesi 16:32

Denizcilik şirketlerinin Avrupa ve Türkiye’yi şok eden kararı

A
A
A
Denizcilik şirketlerinin Avrupa ve Türkiye’yi şok eden kararı

Dünyanın en büyük denizlik şirketlerinin Süveyş kanalı yerine Cebelitarık Boğazını kullanma kararı aldığını belirten Asset Lojistik Genel Müdür Onur Tekin, konteyner taşıma maliyetlerinin iki katına çıktığını ve kargolarda gecikmelerin olacağını söyleyerek ithalat-ihracat yapan Türk şirketlerini uyardı.


İsrail ile Hamas arasında yaşanan savaş sebebi ile dev denizcilik şirketleri Süveyş Kanalını güvensiz buldukları ve bu nedenle o hat yerine Cebelitarık Boğazı’nı kullanma kararı aldı. Bu kararın, konteynerlerin transit sürelerinde ciddi gecikmelere yol açarak tedarik zincirinde de gecikmelere sebep olacağını söyleyen Asset Lojistik Genel Müdürü Onur Tekin, Uzakdoğu navlun fiyatlarının bin 500 dolardan 3 bin dolara çıktığını ifade etti.



“İhracat ve ithalat yapan şirketlerin aksaklıklara karşı önlem almaları gerekmekte”


Tekin, bu durumun ihracat zincirinde aksamalara neden olacağını belirterek, “Dünyanın en büyük denizcilik şirketlerinin, Yemen’den gelen tehditlerden dolayı Süveyş Kanalını kullanmama kararı kaldı. Resimde de görüleceği üzere gemi rotaları ciddi manada arttı en büyük şirketler arasındaki firmaların bazıları bu kararı alarak Süveyş Kanalını geçişini durdurup Cebelitarık Boğazını kullanacaklarını açıkladılar. Diğer armatörlerin bu kararı alıp almayacakları ile ilgili herhangi bir açıklama henüz yapılmadı. Bu karar konteynerlerin transit sürelerinde ciddi gecikmelere yol açacak olup, tedarik zincirinde ciddi gecikmelere sebep olacaktır. Uzakdoğu navlun fiyatları bin 500 dolar iken bu gelişmenin ardından 3 bin doların üzerine çıktı. Bu kararın olumsuz olarak etkileyeceği bir diğer konu ise ithalattaki konteynerlerin geç gelmesinden ötürü ihracatta konteyner bulunamama problemi olacaktır. Yakın zamanda ihracat tarafında da navlun artışlarını yaşayabiliriz. Türkiye’deki ihracat ve ithalat yapan şirketlerin bu olayın ardından aksaklıklara karşı gerekli önlemleri almaları gerekmektedir” diye konuştu.



Denizcilik şirketlerinin Avrupa ve Türkiye’yi şok eden kararı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Siirt Siirt 3. Yöresel Yemek Yarışması’nda lezzetler yarıştı Siirt Valiliği himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Tarım ve Ağaç Müzesi’nde düzenlenen yarışmaya ev hanımları yoğun ilgi gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde kutlanan Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde, Tarım ve Ağaç Müzesi’nde düzenlenen yarışmaya 27 ev hanımı, yöresel yemekler olan "perde pilav", "kitel" ve "dolma" 15 ev hanımı ise yöresel tatlılar olan "aside", "varak keak" ve "imçerket" ile yarıştığı yarışmada birinci, ev hanımı Demet Yüksekli Obay oldu. Programın açılış konuşmasında konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, "Türk mutfağı etkinliği Siirt ve Siirtliler için çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu etkinlik, şu anda 81 vilayetimizde düzenleniyor. Ancak bu etkinlik bence bizim için anlamlı kılan alanlardan birisi şüphesiz bu etkinliğin düzenlenmesinde fikir annesi olan değerli hanımefendi Cumhurbaşkanlığımızın eşi saygı değer hanımefendi Emine Erdoğan’ın Siirtli olması bizim için anlamlı. Siirt yemekleriyle mutfağıyla Türkiye’mizin gerçekten çok müstesna bir yeri bulunmaktadır. Burada 3’üncüsü düzenlenen Türk mutfağı günleriyle bunun altını bir kez daha çizmiş oluyoruz. Bu vesileyle emeği geçen bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz" dedi. Siirt 3. yöresel yemek yarışmasında birinci olan Demet Yüksekli Obay, "Siirt yöresel yemek yarışmasına, yemek tatlı kategorisi olarak katıldım. Yemekte dolma yapmıştık kuru dolma. Tatlıda ise imçerket tatlısı yapmıştık. İkisinde de birinci oldum. Çok mutluyum. Hediyeler ve puanlar için herkese çok teşekkür ederim" diye konuştu. Jüri üyesi ve büryan ustası olan Murat Kayaalp ise, "Bugün jüri üyesiydim ve akşamüzeri de yemek yarışması vardı. Birbirinden güzel yemekler vardı. Perde pilav, içli köftemiz ve dolma yemeklerimiz. Biz puanlamaya geçerken inanın ki birbirinden o kadar güzel yemekler yapılmıştı ki, hamaratlı kardeşlerimiz bunları çok güzel yapmışlardı. Puanlamada birbirine yakın puanlama verdik. Hiç kimse birinci gelmedim diye üzülmesi. Neticede bu bir kültür haftasıdır, yemek haftasıdır. O yüzden teselli yani sonuncuya dahi teselli armağanlarımız oluyor. Teşekkür ediyorum" dedi.