EĞİTİM - 28 Temmuz 2025 Pazartesi 11:16

En başarılı mezunlardan üniversite adaylarına tercih tüyoları

A
A
A
En başarılı mezunlardan üniversite adaylarına tercih tüyoları

Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencileri tercih telaşı sardı. Bu yıl üniversite ve fakültelerinde birinci olan mezunlar, tercih heyecanı yaşayan öğrencilerin, "Okul mu, bölüm mü daha önemli? Araştırma yaparken nelere dikkat etmeli?" sorularına ışık tutacak önerilerde bulundu.


Uzun süredir hazırlandıkları üniversite sınavını geride bırakan öğrenciler, sonuçların açıklanmasıyla birlikte, geleceklerini belirleyen en önemli tercihlerinden birini yapma sürecine girdi. Yaklaşık 2 hafta sürecek tercih stresini yaşayan birçok öğrenci rehberlik servisine danışıyor. Bazı öğrenciler hedeflerindeki okulları ziyaret ederken, bazıları da çevrelerindeki kişilerin ya da üniversite okuyan arkadaşlarının tecrübelerinden faydalanıyor. Geleceklerini şekillendiren en önemli virajlardan biri olan yükseköğretim kurumu tercihi için araştırmalarını sürdüren gençlere üniversitede dereceye giren öğrenciler de önerilerde bulundu. Bahçeşehir Üniversitesi’ni birincilikle bitiren 2020 TYT Türkiye birincisi Halid Oğuz Serçe, okullardaki akademik kadro, üniversitenin sağladığı imkanlar ve arkadaş ortamının önemine dikkat çekti.



"Spesifik bir hedefiniz yoksa okul, bölüm tercihinin önüne geçebilir"


BAU İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olan ve dünyanın en prestijli üniversitelerinden Cambridge’den yüksek lisans kabulü alan Serçe, "Çok bariz bir tavsiye olacak fakat en önemlisi okulları iyi araştırmak. Okuldaki hocaların profilleri nasıl, ne tür kulüpler var? Okulun mezunları şu an nerde neler yapıyorlar? Okulun yayınları nasıl vs. Bunun yanında ‘Bölüm mü tercih etmeli okul mu?’ ikileminde kalınabiliyor. Bence eğer aklınızda spesifik bir kariyer hedefi yoksa okul tercihi bölüm tercihinin önüne geçebilir. Ama diyorsanız ki ben doktor, mühendis vs. olacağım tabi ki bölüm tercihi ön plana çıkıyor. Son olarak üniversite hayatınızda göstereceğiniz çabanın en az üniversite tercihiniz kadar önemli olduğunu da söylemeliyim. İyi bir okul tabi ki sonraki hedefleriniz için önemli bir kaldıraç olacaktır fakat bu demek değildir ki diğer okullardan da hedeflerinize ulaşmanız mümkün değil" dedi.



"Tercih dönemi üniversiteleri ziyaret edin"


BAU Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi birincisi olan Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunu Hakan Şumnu ise üniversite tercihiyle ilgili şu tavsiyelerde bulundu:


"Bir üniversiteye yönelik beklentinin kişiden kişiye değişmesinden ötürü verebileceğim en büyük tavsiye tercih döneminde bizzat üniversiteyi ziyaret etmektir. Çünkü bu şekilde üniversitenin sağladığı imkanları kendi gözünüzle de görebilir ve aklınıza takılan soruları üniversitedeki yetkili kişilere sorabilirsiniz. Bunun dışında genel olarak mühendis adayları için söyleyebileceğim üniversitenin sunduğu staj imkanlarına, sahip olduğu eğitim kadrosuna, desteklediği sosyal etkinliklere ve sağladığı ders çalışma alanlarına dikkat etmeleri gerektiğidir. Sektörde deneyim kazanmayı sağlaması sebebiyle sunulan staj imkanının ayrı bir önemi olduğunu düşünmekteyim. Sosyal etkinlikler ise yeni insanlarla tanışmanızı ve kaynaşmanızı sağlaması yönünden önemli bir araçtır."



"Sevdiğiniz bölüm zorlukları kolaylaştırır"


BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’ni birincilikle bitiren Ece Pamuk ise bölüm tercihinde severek ve isteyerek tercih yapılması gerektiği üzerinde durdu. Öğrencilerin sevdiği bir bölüme girdiği zaman zorluklara katlanmanın da kolaylaştığını vurgulayan Pamuk yaşadığı zorlukları, "Yoğun tempo ve yüksek beklenti insanı fazlasıyla zorluyor. Uykusuz geçen geceler, zaman zaman tükenmişlik hissi ve sürekli bir üretme baskısı" olarak sıraladı. Bölümünü bilinçli olarak seçtiğini vurgulayan Pamuk, "Bu bölümü seçmemdeki en önemli etken, küçük yaşlardan beri geliştirdiğim el becerimi mesleğe dönüştürmek istememdi. İyi ki de bu yolu seçmişim. Zorlu ama bir o kadar da keyifli bir süreçti. Tüm jüri streslerine, uykusuz gecelere rağmen, sonrasında birlikte alkışladığımız projeler, paylaşılan sevinçler ve öğrendiğim her şey, bu dört seneyi eşsiz kıldı" sözleriyle üniversitede bölümünü sevmenin zorlukları kolaylaştırdığına dikkat çekti.



En başarılı mezunlardan üniversite adaylarına tercih tüyoları

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Ziraat Türkiye Kupası: Konyaspor: 1 - Antalyaspor: 0 (İlk yarı) Ziraat Türkiye Kupası B Grubu ilk hafta maçında Konyaspor, sahasında Antalyaspor ile karşı karşıya geliyor. Müsabakanın ilk yarısı yeşil-beyazlı ekibin 1-0’lık üstünlüğüyle sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 21. dakikada sağ kanattan içeri giren Andzouana’nın gönderdiği topla buluşan Umut Nayir pasını geriye bıraktı. Penaltı noktasında topla buluşan Tunahan meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. 1-0 35. dakikada Antalyaspor savunmasının hatasında Muleka topu ceza sahası içerisine taşıdı. Kaleciyle karşı karşıya kalan Muleka’nın şutunda kaleci Julian meşin yuvarlağı kornere çeldi. Hakemler: Kadir Sağlam, Kerem Ersoy, Murathan Çomoğlu Konyaspor: Deniz Ertaş, Andzouana, Uğurcan Yazğılı, Utku Eriş, Guilherme, Jo Jin-Ho, Tunahan Taşçı, Bjorlo, Melih İbrahimoğlu, Muleka, Umut Nayir Yedekler: Bahadır Güngördü, Yasir Subaşı, Pedrinho, Bardhi, Stefanescu, Calusic, Jevtovic, Melih Bostan, Esaat Buğa, Kaan Akyazı Teknik Direktör: Çağdaş Atan Antalyaspor: Julian, Samet Karakoç, Giannetti, Hüseyin Türkmen, Ensar Buğra Tivsiz, Ceesay, Saric, Storm, Abdülkadir Ömür, Ballet, Doğukan Sinik Yedekler: Kağan Arıcan, Paal, Soner Dikmen, Bünyamin Balcı, Dzhikiya, Ali Demirbilek, Van de Streek, Gueye, Ege İzmirli Teknik Direktör: Alaattin Gülerce Gol: Tunahan Taşçı (dk. 21) (Konyaspor) Sarı kartlar: Bjorlo (Konyaspor), Ballet, Ceesay (Antalyaspor)
İstanbul Spiker Ela Rümeysa Cebeci’nin ek ifadesi ortaya çıktı Uyuşturucu soruşturması kapsamında tutuklanan spiker Ela Rümeysa Cebeci’nin ek ifadesi ortaya çıktı. Cebeci, "2021 yılında Sadettin Saran ile erkek arkadaşım olarak ilişki yaşadım, ilişkimiz duygusaldı. Sonrasında arkadaş kaldık. Özellikle belirtmek isterim ki ben uyuşturucu satıcısı değilim, uyuşturucu kullanıcısıyım. Kesinlikle kokain kullanmadım" dedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen uyuşturucu soruşturması kapsamında tutuklanan Ela Rümeysa Cebeci’nin ek ifadesi ortaya çıktı. "Yurtdışında uyuşturucunun serbest olduğunu bildiğim için hataya düştüm" Ela Rümeysa Cebeci 20 Aralık tarihinden alınan ek ifadesinde, "Kendi rızam ile kimsenin baskısı altında kalmadan, hür bir şekilde devletime güvenerek ifade vermek istiyorum, daha önce uyuşturucu kullanmadığımı ifade etmiştim. Bugün kendim talepte bulunarak ifade vermek için, gerçekleri ortaya çıkarmak için ifade veriyorum. Öncelikle belirtmek isterim ki ben hiçbir zaman kimseye uyuşturucu satmadım. Telefonumun şifresini de kendime güvendiğim için rızam ile teslim ettim, hatta 2. telefonumun da şifresini kendi rızam ile verdim. Telefonumun Whatsapp yazışmaları ortaya çıkmış, ben kendimden emin olduğum için, gerçekleri ortaya çıkarmak için, devletime güvenerek şifremi verdim. Kimseye uyuşturucu vermedim. Ancak kanımda ve WhatsApp yazışmalarında uyuşturucu ile ilgili deliller ortaya çıkmış, ben uyuşturucuyu geçmiş zamanda kullandım. Ama asla kokain ve kimyasal kullanmadım. THC esrarın da suç olduğunu bilmiyordum, yurtdışında uyuşturucunun serbest olduğunu bildiğim için böyle bir hataya düştüm" ifadelerini kullandı. Cebeci ifadesinin devamında, "2021 yılında Sadettin Saran ile erkek arkadaşım olarak ilişki yaşadım, ilişkimiz duygusaldı. Sonrasında arkadaş kaldık. Özellikle belirtmek isterim ki ben uyuşturucu satıcısı değilim, uyuşturucu kullanıcısıyım. Kesinlikle kokain kullanmadım. Tekrardan kan testimin ve saçımdan örnek alınmasını istiyorum. Daha sonradan tekrardan avukatım ile gelip bildiklerimi yaşadığım itibar zedelenmesini anlatacağım" dedi.
Kayseri Kayseri’de 21 milyon TL değerinde "change araç" ele geçirildi Kayseri’de polis ekipleri tarafından 2025 yılında yapılan çalışmalarda toplam değeri 21 milyon 200 bin TL olan change edilmiş 16 araç yakalandı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekiplerince, 2025 yılı içerisinde Kayseri ve çevre illerden doğal afet veya trafik kazası nedeni ile ağır hasar aldıktan sonra tamir edilmek yerine şase numaraları haciz ve yakalamalı, çalıntı, güveni kötüye kullanma veya yurtta kalma süresi dolan yabancı plakalı araçlara nakil edilmek suretiyle change yapılarak yeniden trafiğe çıkartılan araçlar üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde, toplam piyasa değeri yaklaşık 21 milyon 200 bin TL olan 16 adet çeşitli marka ve model araçlar değişik tarihlerde ele geçirildi. Araçlar üzerinde Kayseri Kriminal Bölge Polis Laboratuvarı’nda inceleme yapıldı. Yapılan incelemeler sonucu araçlar hakkında çenç raporu düzenlenerek 37 şüpheli hakkında Resmi Belgede Sahtecilik suçundan gerekli adli işlemler başlatıldı. Ele geçirilen araçlar sahipleri tespit edilenler yasal sahiplerine iade edilerek haciz ve yakalama kaydı olanlar otoparklara, gümrük kaçağı olanlar ise Gümrük Müdürlüğü’ne teslim edildi. Yine 2025 yılı içerisinde Kayseri ve çevre illerden çalınan motosikletlerin bulunması ve otoparklarda bulunan kimliği belirsiz motosikletlerin tespiti amacıyla yürütülen çalışmalar neticesinde toplam piyasa değeri yaklaşık 7 milyon 150 bin TL olan 30 adet çeşitli marka ve model motosikletin, Mersin, Yozgat, Nevşehir, Adana, Şanlıurfa ve Kayseri’den çalıntı olduğu tespit edildi. Motosikletlerin yasal sahiplerine ulaşılarak teslim işlemleri başlatılırken, olaylarla bağlantılı şüpheliler hakkında gerekli adli işlemler başlatıldı.