SAĞLIK - 07 Haziran 2016 Salı 10:44

Gebelik Döneminde Oruç Tutanlar Dikkat

A
A
A
Gebelik Döneminde Oruç Tutanlar Dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Ramazan ayında oruç tutması durumunda anne ve bebek sağlığının ciddi derecede etkileneceği uyarısında bulundu. Kadın doğum uzmanları ayrıca, kronik hastaların da doktor kontrolünde oruç tutması gerektiğini söyledi.
Konu hakkında bir açıklama yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, Ramazan sebebiyle oruç tutmak isteyen hamilelere de bazı tavsiyelerde bulundu.
Hamilelikte oruç etkisi hakkında bilgi veren Op.Dr. Aslı Alay, “Vücudumuzda her organımızın çalışabilmesi için ihtiyacı olan besinlerin düzenli şekilde belirli aralıklarda alınması gerekir. Özellikle gebelikte bu düzen daha da önemlidir. Çünkü gebelikte insan vücudunun açlığa dayana bilirliği azalmıştır. Bu nedenle anne adayları gerekli kaloriyi gün içinde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere 6 öğünde tüketmelidir. Günlük ortalama 2,5-3 litre sıvı ihtiyacı olan gebe kadınların bu ihtiyaçlarını da aralıklarla almalı, tek seferde 1 litre su içmemelidir. Gebelikte oruç tutan bir kadının bu beslenme düzenini sağlaması mümkün değildir. Uzun açlık süresi düşen kan şekerine bağlı olarak yağ hücrelerinin yıkımına neden olur. Yağların yakılması ile hamilelikte tam olarak etkilerini bilemediğimiz keton cisimlerinin artmasına yol açar. Hamilelikte oruç tutmanın bebek üzerine etkileri ile ilgili geniş katılımlı çalışmalar olmadığı için, keton cisimlerinin bebeğin gelişimi üzerindeki etkisi de net değildir. Bazı çalışmalarda oruç tutan annelerin bebeklerinin doğum kilosunun daha düşük olduğu, yeni doğan yoğun bakım ünitesi ihtiyacının ve gebelik şekerinin arttığını göstermiştir” diye konuştu.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, gebelikte oruç tutulması kesinlikle sakıncalı olan durumlar hakkında şöyle konuştu:
“1- Hipertansiyon, kalp hastalığı, diyabet, böbrek hastalığı, karaciğer sorunları, gastrit ve ülser gibi mide sorunları olan. 2- Aşırı bulantı kusması olan. 3- Bebeklerinde gelişme geriliği olan. 4- Erken doğum tehdidi olan. 5- Çoğul gebeliği olan(ikiz, üçüz hamilelik) kadınların da oruç tutmaması önerilir. Oruç tutma konusunda istekli olan anne adayları ise mutlaka hekimleriyle görüşmeli, günlük sıvı ve kalori ihtiyacı düzenlenmelidir. Sıvı kaybını engellemek için bu dönemde yorucu işler yapılmamalı, iftar ve sahurda bol sıvı alınmalı, karbonhidrat içeren gıdalardan uzak ama protein ağırlıklı beslenilmeli, bol sebze tüketilmelidir. Sebzeler su oranı oldukça yüksek besin öğeleridir. Halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi gibi belirtiler olduğunda mutlaka kan şekeri kontrolü yapılmalıdır. Kan şekerindeki ani düşmeleri önlemek için anne adayı mutlaka sahur yemeğini yemelidir.”
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, gebelikte oruç tutmanın hem anne hem de bebek sağlığı açısından önerilmediğini belirterek, oruç tutmak isteyen anne adaylarına uygun beslenme planı hakkında şu bilgileri verdi:
“İftar yemeği: öncelikle 1 bardak suyunuzu yavaşça için. Ardından 1 kase çorba sofrada olmalıdır. Çorba ile 1 dilim ekmek ve mevsim salatanızın ardından yaklaşık 1 saatlik bir ara verin. Çorba sonrası hazırladığınız ana yemeğiniz tüketin. Ana yemeğinizin protein oranı yüksek et, tavuk veya balık olmasını öneriyoruz. Bu ana yemeği bol yeşil salata ile az yağlı pilav veya kepekli makarna eşliğinde tüketin. yemeğin yanında 1 bardak tuzsuz ayran veya yarım kase yoğurt, sofranızda da ekmek olarak tam buğday ve kepek ekmeği olmalı. Yemeğinizi yavaşça ve uzun çiğneyerek tüketin. 2 dilimden fazla ekmek tüketmeyin. Yemek sonrasında hemen tatlı, meyve yemeyin. Sofradan kalktıktan 1-1,5 saat sonra 1 kase yoğurt veya 1 bardak günlük süt kalsiyum ihtiyacınızı karşılaması açısından önemlidir. Meyve tüketimini süt ve süt ürünleri tüketiminden 1 saat sonraya bırakın. Kendinizi küçük bir meyve tabağı hazırlayın. Özellikle yaz meyveleri hem çok lezzetli hem de tatlı olduğu için tüketim miktarınıza dikkat edin. Kabızlığı engelleyen posalı meyvelerden yana tercihinizi kullanın. Taze ve kuru kayısı, kuru erik, armut bu konuda oldukça etkili olup, kabızlığı arttıran şeftali ve muzdan uzak durun. Ceviz, badem, fındık almayı da unutmayın. Özellikle ceviz bitkisel kaynaklı önemli bir omega3 deposudur. Gün içerisinde hem iş, hem halsizlik hem de sıcak nedeniyle yapamadığınız yürüyüşünüzü iftar sonrasına bırakın. İftar yemeğinden 1-1,5 saat sonra su şişenizi yanınıza alarak yaklaşık 20 dakika hafif ritimde yürüyün. Ağır egzersizler, uzun yürüyüşler kesinlikle yapmayın. İftar sofrasında sahura kadar sık aralıklarla da su için. En önemli ve sağlıklı içecek su olup bebeğiniz açısından çok değerli olduğunu unutmayın. Uyku aralarında da mutlaka su için. Gebelikte kullandığınız vitamin ve demir ilaçlarınızı da iftar sonrası alabilirsiniz. Ek olarak oruç tutan anne adaylarının ilaç almasına gerek yoktur. Sahur yemeği: mutlaka sahura kalkın. Mevsime uygun yeşillikleri içeren salata, domates, salatalık bolca tüketin. Mutlaka sahurda 1 adet yumurta yemelisiniz. Yumurta protein içeriği yüksek ve tok tutan önemli bir besin kaynağıdır. Ekmek tüketiminde de yine tam buğday veya kepek ekmeği olmalıdır. Kalsiyum eksikliği yaşamamanız içinde iki kibrit kutusu peynir, ayrıca yemekten 20-30 dakika sonra mevsim meyvesi tüketmeniz oldukça faydalıdır. Bilinmesi gereken önemli bir konu ise gebelikte anne ve bebeğin ihtiyaçları, vücudun metabolik düzeni oruç tutmaya uygun değildi. Dini olarak da kadınlara kolaylık tanınan, esneklik getirilen bu dönemde, özellikle yaz mevsiminin getirdiği sıcak hava, uzun açlık saatleri nedeniyle gebelerimizin oruç tutmalarını önermiyoruz. Çünkü yeterli ve düzenli beslenmeyen gebelerde kansızlık, şeker hastalığı, sağlıksız kilo artışı, bebekte gelişme geriliği sorunlarını görebiliyoruz.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğe kapatıldı, evler tahliye edildi Kocaeli’nin Gölcük ilçesi D-130 Karayolu’nda seyir halinde olan benzin yüklü tanker, önce üst geçit köprüsüne ardından ise 3 araca çarptı. Tankerin çekici kısmı koparken benzin ise yola saçıldı. Patlama riskine karşı yolun iki şeridi de trafiğe kapatılırken, çevredeki evlerde tahliye edildi. Edinilen bilgiye göre, Gölcük ilçesi D-130 Karayolu Yalova istikametine seyir halinde olan benzin yüklü tanker sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde araç, refüjdeki demir korkuluklara çarparak karşı şeride geçti. 150 metre boyunca duramayan tanker üstgeçit köprüsünün ayağına, ardından park halindeki iki kamyonete çarptı. Daha sonra karşı şeritten gelen hafif ticari araca çarpan tankerin çekici kısmı koptu. Kopan çekici, D130 Karayolu’ndan karşı sokağa uçtu. Kazada tanker sürücüsü hafif şekilde yaralanırken benzin ise yola saçıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı hastaneye kaldırırken, polis ekipleri ise patlama riskine karşı D130 Karayolu’nun Yalova ve İzmit istikametini trafiğe kapattı. Ayrıca çevrede bulunan binalardaki vatandaşlar da tahliye edildi. Şehir merkezinden trafik akışı sağlanıyor. Ayrıca itfaiye ve polis ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya devam ediyor. İtfaiye ekipleri, patlama riskine karşı bölgeyi köpüklüyor. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" Patlama riskine karşı evden çıkarılan Aysel Sütlüce, “Polisler anons etti ve korkarak hemen dışarı çıktık. Kaza yapan tanker araçları ezmiş. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" dedi. Ömer Çengel ise "Tanker 3 aracı çarpmış. Tankerden devamlı benzin akıyor. Polisler evi boşalttı. Şu an dışarıda bekliyoruz" diye konuştu.
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.