GENEL - 31 Ocak 2017 Salı 10:37

Geleceğin teknolojisi yapay zekada

A
A
A
Geleceğin teknolojisi yapay zekada

Avrasya Bir Vakfı’nın gelenekselleşen Cumartesi konferanslarının bu haftaki konuşmacısı Ali Murat Erkorkmaz oldu.
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Erdal Kerey’in yaptığı konferansa İhlas Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Mehmet Okyay ve İhlas Vakfı yöneticileri de katıldı.
Yapay zeka ile ilgili günümüze kadar yapılmış çeşitli çalışmalar hakkında bilgiler veren Erkorkmaz, yapay zeka gelişimi konusunda da tahminlerde bulundu. Erkorkmaz; yapay zekanın insan zihin yapısını taklit ettiğini ve dış dünyadan aldığı bilgileri değerlendirerek, buradan hareketle yeni bilgilere ve kararlara ulaşılabildiğini anlattı. Bilgisayarların konuşması, insanlarla sohbet etmesi, bluetooth ile mobil cihazlara bağlantı kuran oyuncakların birbirleri ile konuşmaları gibi durumları anlatan Erkorkmaz, özellikle bu tip teknolojilerin eğitim çalışmalarında yer alması gerektiğini vurguladı.
Yapay zeka çalışmalarında gelinen noktada dikkat edilmesi gereken şeylerden en önemlisinin geliştirilen teknolojinin şiddetten uzak olması gerektiğini vurgulayan Erkorkmaz, “Yapay zeka insanların zarar görmeyeceği şekilde programlanmalıdır. İnsansız araçların, sürücüsüz otomobillerin hızla artacağı, daha az hata oluşturan iş süreçlerini yaşayacağımız bir gelecek bizi beklemektedir” dedi.
Konferans sonunda konuyla alakalı kısa bir değerlendirme yapan moderatör Prof. Dr. Erdal Kerey ülkemizde teknoloji çalışmalarında çok kıymetli değerlerin yetiştiğini, bu ve benzeri çalışmaların daha çok desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.