EĞİTİM - 12 Ekim 2018 Cuma 16:56

Girne Amerikan Üniversitesi ‘sürdürülebilirlik’ temalı yeni akademik yılına başladı

A
A
A
Girne Amerikan Üniversitesi ‘sürdürülebilirlik’ temalı yeni akademik yılına başladı

Girne Amerikan Üniversitesinin (GAÜ) 34’üncü akademik yılı, ’Sürdürülebilirlik’ teması ile düzenlenen törenle başladı.

Girne Amerikan Üniversitesinin (GAÜ) 34’üncü akademik yılı, ’Sürdürülebilirlik’ teması ile düzenlenen törenle başladı.


GAÜ Spectrum Uluslararası Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk konuşma yaptı. Öztürk, ekonomik olarak zorlu bir dönemden geçilmesine rağmen, GAÜ olarak gelişmeye ve yatırımlara devam ettiklerini belirterek şunları söyledi:


"34 yıllık sürecimize bağlı başarımızı ileriye götürmek için gereken her türlü yatırımı ve çalışmayı yapıyoruz. Biz bu sene özellikle tıp fakültesini açmanın gururunu yaşıyoruz. Sağlık alanında önemli bölümlerimizi çağdaş teknoloji ile oluşturduğumuz 5 bin metrekarelik bir kapalı alan ilavesi ile öğrencilerimizin kullanımına açacağız. Bunun yanında özellikle Sayın Kurucu Rektörümüzün bize ve basına hep hatırlattığı eğitimin yaşam ile birlikteliği ve uluslararası diploma üzerinde hassasiyetle durduğumuzu ifade etmek isterim. Buna bağlı olarak alanında uzman 8 profesörümüz ve 40 a yakın öğretim üyemiz GAÜ ailemize katılmıştır. Onlara da hoş geldiniz diyorum ve onlarla çok başarılı işler yapacağımıza inanıyorum."



“100’ün üzerinde ülkeden öğrencimiz bu meşaleyi kendi ülkesine taşıyacak birer kültür elçisidir”


GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, GAÜ’nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanından sonra KKTC’de kurulmuş ilk üniversite olarak başladıkları eğitim yolculuğunda tek amaçlarının, eğitim meşalesini olabildiğince fazla insana ulaştırmak olduğunu belirtti. Akpınar şunları kaydetti:


“35’inci yılımıza yaklaştığımız bu yılda; çıktığımız bu eğitim yolculuğunda, yaktığımız bu eğitim meşalesini ülkeler ve kıtalar aşıp dünyanın farklı merkezlerine de götürmeyi başarmış bir üniversite olmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün içinde bulunduğumuz bu kampüste 100’ün üzerinde ülkeden öğrencimiz bu meşaleyi kendi ülkesine taşıyacak birer kültür elçisidir. Bugün dünyanın hemen her ülkesinde bir GAÜ mezunuyla karşılaşma şansınız vardır. 50. yılımıza doğru ilerlerken bizleri çok heyecanlandıran gelişmeler yaşamaktayız. Üniversitemizin ilk Tıp Fakültesi öğrencileri bu yıl ders başı yapıyor. Sağlık Bilimleri Fakültemiz morfoloji binasına ve en son teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarına ve Sahne Sanatları Fakültemiz yeni sahne ve stüdyolarına kavuşuyor. Pilotaj Okulumuz bu yıl sonunda ilk mezunlarını verecek ve tüm Üniversitemiz öğrencilerinin katılabileceği bir Sufizm Akademisi başlatıyoruz. Bu akademinin ilk yılını birazdan bu yılın ilk dersini verecek olan Türkiye’nin önde gelen Sufi Felsefesi ve Kişisel Gelişim uzmanı değerli Hakan Mengüç ile yapıyor olmanın mutluluğu içindeyiz. Yıl boyunca kendisinin Sufi felsefesi çalışmalarını öğrenme ve kendisiyle çalışma fırsatı bulacaksınız” dedi.



“Sürdürülebilirlik kavramı; ekolojik, ekonomik ve toplumsal boyutları kapsayan bütünsel bir yaklaşımdır”


GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, sürdürülebilirlik kavramının ekolojik, ekonomik ve toplumsal boyutları kapsayan bütünsel bir yaklaşım olduğunu ifade etti. Akpınar, "Özünde, gelecek nesillere her açıdan ‘yaşanılabilir bir dünya bırakmak’ vardır. Klişe bir yaklaşımla ’çevre koruma’ ile hep ilişkilendirilse de aslında doğa-çevre, ekonomi ve toplum değerlerinin; gelecek kuşakların olanaklarını çalmadan sürekliliğini sağlamayı amaçlayan bir düşünce biçimidir. Üniversite yıllarınız kendinizi yenilemenin ve kendi hayatınızın miladını yaratmanız için bir fırsattır. GAÜ’nün sunduğu tüm fırsatları sonuna kadar değerlendirmeniz ve sürdürülebilir bir yaşam şekli yakalamanızı diler, hepimize güzel bir akademik yıl dilerim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.



“Eğer ney üflüyorsanız ister istemez bu felsefenin içinde oluyorsunuz”


Girne Amerikan Üniversitesi 2018-2019 akademik yılının açılış töreninin bu yılki açılış dersini, ünlü Psikoterapist ve Yaşam Koçu Hakan Mengüç gerçekleştirdi. Mengüç açılış dersinde sürdürülebilirlik temasını ele alarak, şunları söyledi;


“Sürdürülebilirlik, sadece akademik yerlerde veya bir kurumda değil; hayatımızın her anında mevcuttur. Bir bilge şöyle demişti; ’Bizim hayatımızı, geleceğimizi ve kaderimizi ara sıra yaptığımız değil; her gün yaptığımız şeyler belirler.’ O yüzden hepimiz bazen motive olup coşkun bir hale geliyoruz, bir şeyler yapmaya başlıyoruz ama; bizim kaderimizi değiştiren bizi o noktadan ilerleten en önemli konu onu sürdürebilmemiz oluyor. İnşallah bunu başarabiliriz. Bu açıdan baktığımızda ben sufi felsefesini anlatıyorum. Bu benim çocukluğumdan beri ilgi duyduğum bir konu. 15 yaşından beri ney çalıyorum. Neyzenlik diğer enstrümanlardan birazcık farklı. Eğer ney üflüyorsanız ister istemez bu felsefenin içinde oluyorsunuz. Üflediğiniz ilahilerin içinde bu tarz sufi sözleri vardır.Bugün Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli gibi büyük Sufilerin sözleri, dünyanın her yerinde hala dinleniliyor. Buna bizzat ben şahidim. Çünkü Sufizimi her yerde anlattım. Geçen hafta Avrupa’daydım. Orada da dinliyorlar, Amerika’da, Kanada’da da dinliyorlar. Peki nedir onların sözlerini zamandan ve mekandan bu kadar bağımsız kılan. 1000 yıldır bu sözler dünyanın her yerindeki insanlara her yüzyılda bu kadar hitap edebiliyor."


Konuşmaların ve açılış dersinin ardından, Hakan Mengüç ve beraberindeki ekip, ney dinletisi ve Semazen gösterisi gerçekleştirdi. Ardından, GAÜ Uluslararası öğrencileirnin oluşturmuş olduğu koroda, bir müzük dinletisi düzenledi.


Törene KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Girne Kaymakamı Sinan Güneş, TC Lefkoşa Büyükelçiliği yetkilileri, YÖDAK temsilcileri, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Mehduh Erdal, Kurucu Rektör Serhat Akpınar, Röktör Prof. Dr. Kutsal Öztürk, Başkan Vekili Cemile Esenyel, Rektör Yardımcıları, Akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.
Aksaray Uyuşturucu tacirleri ile polisin kovalamacası kamerada Aksaray’da polisin dur ihtarına uymayarak kaçan sürücü ile polis arasında kovalamaca yaşanırken, kovalama esnasında araçtan atılan poşette esrar maddesi çıktı. Kısa süren kovalamacayla yakalanan araç sürücünün ehliyetsiz olduğu belirlenirken, sürücü uyuşturucunun araçtan çıkmadığını belirterek ehliyetsiz olduğu için kaçtığını söyledi. Sürücü ve 2 arkadaşı kelepçelenerek gözaltına alındı. Olay, Kurtuluş Mahallesi Kurtuluş Caddesinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde bekçilerle birlikte rutin uygulama yapan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ve Trafik Şubesi ekipleri uygulama noktasına yaklaşan 68 ES 022 plakalı otomobile dur ihtarında bulundu. İhtara uymayan araç sürücüsü fren yerine gaza basarak hızla uygulama noktasından kaçtı. Kaçan aracın peşine düşen polis ve şüpheliler arasında kovalamaca yaşandı. Kovalamaca esnasından araçtan bir poşet atılırken, atılan poşetten kubar esrar maddesi ele geçirildi. Bir süre devam eden kovalamaca sonucu araç 3 şüpheliyle birlikte yakalandı. Araç sürücüsü Ö.F.B. (37) ile araçta yolcu olarak bulunan H.E. (40) ve R.D. (23) kelepçelenerek gözaltına alınırken, araç sürücüsü Ö.F.B. araçtan atılmasına rağmen uyuşturucunun kendilerine ait olmadığını belirterek, “Ne alakası var. Arabada çıktı mı? Çıkmadı, arabadan çıkmadı abi. Bizlik bir şey yok ki. Ehliyetim yok, cezamı yedim zaten biraz önce” dedi. Araç sürücüsüne ehliyetsiz araç kullanmaktan 12 bin 977 TL, dur ihtarına uymamaktan bin 506 TL olmak üzere toplam 14 bin 483 TL para cezası kesilirken ara trafikten men edilerek otoparka çektirildi. Gözaltına alınan 3 kişi sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesine götürüldü. Olayla ilgili tahkikat başlatıldı.