GÜNDEM - 19 Eylül 2023 Salı 15:00

Gürpınar Balık Hali’nde fiyat krizi

A
A
A
Gürpınar Balık Hali’nde fiyat krizi

Gürpınar Balık Hali’nde balıkçılar, tuttukları balıkların maliyetinin çok altında halciler tarafından alındığını gerekçe göstererek yeni bir fiyat düzenlemesi yapılana kadar denize açılmayacaklarını söyledi. Hale balık almaya geldiğinde eli boş dönen pazarcılar ise karara tepki gösterdi.


Beylikdüzü Gürpınar Balık Hali’nde denizden avladıkları balıkları toptan olarak satan balıkçılar, av yasağının kalkmasının ardından tuttukları balıkların maliyetlerinin çok altında toptancılar tarafından alındığını gerekçe göstererek, Gürpınar Balık Hali yönetiminden fiyatlarda düzenleme talep etti. Balıkçılar yeniden fiyat düzenlemesi olana kadar denize açılmayacaklarını belirterek dün avlanmaya çıkmadı. Konuyla ilgili Gürpınar’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSYÖN A.Ş yetkilileri ile toplantı yapan balıkçılar, istedikleri fiyatta satış olmazsa bugün de balığa çıkmayacaklarını ifade etti.



"Balık fiyatları kurtarmıyor"


İstanbul İli Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği (İstanbul DEMBİR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Kul, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, "Bazı şartlardan dolayı ekonomik olarak bizler de etkileniyoruz. Tabii ki çalışma maliyetleri bizleri de etkiliyor. Bu şartlarda çalışmaya devam ediyoruz. Sektör, büyük bir sektör. Baktığınız zaman dolaylı olarak 1 buçuk milyon kişiyi etkileyen sektör. Balığı avlıyoruz, getiriyoruz, tüketimde de sıkıntı yaşıyor. Arz talepte sıkıntı yaşıyoruz. Bu sebepten dolayı bizim avladığımız balık fiyatlarını kurtarmıyor. Ondan dolayı birkaç gün ara verdik. Günlük maliyetlerde sıkıntı çekiyoruz. Halkımızın balığa yönelmesini de talep ediyoruz. Üreticilerden düşük çıkıyor balıklar. Piyasaya farklı yansıyabilir ama bu dengeyi bulmaya çalışıyor. Bizleri de düşünerek nasıl bir fiyat politikası izleriz, bizim de mağdur olmayacağımız şekilde, aramızda bunu değerlendiririz, değerli satabiliriz, bunun çabası içindeyiz” dedi.



"Talep arttığı durumda pazar dengesi oluşacaktır, denize çıkan arkadaşlarımız da masraflarını karşılayacak bir gelire kavuşacaktır"


İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSYÖN A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Arpa ise, şu anda yalnızca Marmara Denizi’nde hamsi avlanması yapıldığını, Karadeniz’de şu anda hamsi avlanmaya başlanmadığını kaydederek, “Geçen sene palamut vardı, bu sene palamut yok. Bütün Karadeniz tekneleri durdu. Tutulan av miktarının az, fiyatların düşük olması, maliyetlere olumsuz yansıyor. Sıcaktan dolayı yurdun her tarafına balık gönderilmesi, talebin yükselmesi de çok mümkün olmadı. Talep arttığı durumda bir pazar dengesi oluşacaktır. Denize çıkan arkadaşlarımız da masraflarını karşılayacak bir gelire kavuşacaktır. Halkımızın da şu anda en ucuz tüketeceği hayvansal gıda balık. Buna rağmen talep henüz istenen seviyeye gelmedi. Dileriz, halkımız balığın kıymetini zaten bilir, buna da en kolay şekilde ulaşır” diye konuştu.



Pazarcılar ’avlanmama’ kararına tepkili


Dün gece Gürpınar Balık Hali’ne gelen pazarcılar ise duruma tepki gösterdi. Teknelerin açılmaması nedeniyle elleri boş dönen bir pazarcı, "Bu tekneler ’halka ucuz balık satılıyor’ diye protesto edip denize çıkmıyorlar. Dün hamsi bende 40 TL idi, bugün bana 150 TL’ye satmamı söylüyorlar. 300 TL’ye kolisini aldığım hamsiyi bana bugün bin 250 TL’ye alacağımı söylüyorlar. Kaç esnaf bugün tezgah açamadı" ifadelerini kullandı.



Gürpınar Balık Hali’nde fiyat krizi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Vaclav Cerny: "Goller attığım için mutluyum ama önemli olan takımın kazanması" Fenerbahçe karşısında attığı 2 golle Beşiktaş’a galibiyeti getiren Vaclav Cerny, kendisinin gol atmasından ziyade takımın kazanmasının daha önemli olduğunu belirtti. Ziraat Türkiye Kupası C Grubu ilk maçında Beşiktaş, deplasmanda karşılaştığı Fenerbahçe’yi 2-1 mağlup etti. Siyah-beyazlıların gollerini kaydeden Vaclav Cerny, mücadelenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. "Yılı bu şekilde bitirdiğimiz için çok mutluyuz" Çok önemli bir maçı kazandıklarına değinerek sözlerine başlayan Çekyalı futbolcu, "Kazanmayı çok istedik ve sonucunda da maçı kazanan taraf olduk. Yılı bu şekilde bitirdiğimiz için çok mutluyuz. Önümüzdeki sene de bu şekilde devam etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. "2 gol attığım için mutluyum" Cerny, 2 gol attığı için mutlu olduğunu da belirterek, "Ama daha çok mutlu olduğum şey galip gelmemiz. Önemli olan galibiyetti. En önemlisi de bu. Tehlikeli olmayı, gol katkısı vermeyi, gol atmayı, asist yapmayı zaten insanlar benden bekliyor. Benden beklenen bu. Ben bu sorumluluğu seviyorum. Bunun karşılığını verebilmiş olmayı da seviyorum" şeklinde konuştu. "Hızlı bir dinlenme sürecine gireceğiz, toparlanacağız" Ligin ikinci yarısı için hedeflerini hangi yönde belirlediklerinin sorulması üzerine başarılı futbolcu, "Bunu konuşmak için şu an henüz erken. Hızlı bir dinlenme sürecine gireceğiz, toparlanacağız. Önümüzdeki sene sezonun geri kalanında her maçı kazanmak istiyoruz ki hedefimiz de zaten bu olmalı. Her maçı kazanırsak şu anki durumdan daha iyi durumda olacağız" diye konuştu.
İstanbul Esenler Belediyesi’nin düzenlediği ’6. Esenler Film Festivali’ ödülleri sahiplerini buldu Esenler Belediyesi tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenen ’Esenler Film Festivali’nde "Kısa Film Yarışması" ve "Kısa Film Yapım Desteği" ödülleri sahiplerini buldu. Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen 6. Esenler Film Festivali, kapanış ve ödül törenine ev sahipliği yaptı. "Dijital Hayat" temasıyla sinemaseverlere unutulmaz bir deneyim yaşatan festivalde, "Kısa Film Yarışması" ve ‘Kısa Film Yapım Desteği’ ödülleri sahiplerine verildi. Beyoğlu’ndaki bir sinemada gerçekleşen festivale, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Yönetmen Senarist ve Yapımcı Reis Çelik, Görüntü Yönetmeni Cevahir Şahin, Yazar Cihan Aktaş, Oyuncu Hakan Karsak, Oyuncu Nursel Köse ve sanatseverler katıldı. Açılış konuşmalarının ardından kürsüye salondakilere seslenen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "İnsanı diğer canlardan ayıran temel özellik adalet anlayışı, doğruyla yanlışı birbirinden ayırt etme yeteneğidir. İşte insan yanlışla doğruyu birbirinden ayırt etme yeteneğine sahip olduğu için akım sahiptir. Akıl sahibi olduğu için de nefes aldığı günden itibar yaşadığı her bir hayatın hikâyesinde sorumluluklar taşır. Bu sorumlulukları taşırken bazınız duygularımızla hareket ederiz. Bazılarımız akıllarımızla hareket ederiz. Bazılarımız inançlarımızla, değerlerimizle hareket ederiz. Ama hepimizin dayandığı ve baktığı bir yer vardır. Hepimiz bir şehir arayışındayız. İyiyi aramak isteriz. Güzele ulaşmak isteriz. Doğruya ulaşmak isteriz. Hakikate ulaşmak isteriz. Hepimiz hep iyi ve güzelin yanında yer alarak kendimizi orada bir yer biçeriz. Bunu bazen iş ortamında ararız. Bazen beyaz perdede ararız. Bazen okulda ararız, bazen makalede ararız, bazen resim yaparken ararız. Ama kendimizi resim yaparken de en iyinin güzeli yanında isteriz. Makale yazarken de kendimizi iyi bir güzelin yanında yazarız. Beyaz perdede sinemayı izlerken de kendimizi iyi ve güzel olanın yanında buluruz" dedi. Göksu’nun konuşmalarının ardından festivale katılan yarışmacıların ödülleri takdim edildi.