ASAYİŞ - 04 Şubat 2026 Çarşamba 09:19

İstanbul merkezli 8 ilde düzenlenen ’bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı’ operasyonunda gözaltı sayısı 21’e yükseldi

A
A
A
İstanbul merkezli 8 ilde düzenlenen ’bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı’ operasyonunda gözaltı sayısı 21’e yükseldi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, sosyal medya hesapları aracılığıyla ’EGEEN’ ve ’JANTS’ pay piyasalarına yönelik ’bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı’ suçunun işlendiği iddiasıyla İstanbul merkezli 8 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda gözaltı sayısı 21’e yükseldi.


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörizmin Finansmanın Önlenmesi ve Aklama Suçları Soruşturma Bürosu tarafından ’piyasa dolandırıcılığı’, ’suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ ve ’suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama’ suçlarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılan şikayet üzerine yapılan çalışmalarda sosyal medya hesapları aracılığıyla ’EGEEN’ ve ’JANTS’ pay piyasalarına yönelik ’bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı’ suçunun işlendiği iddia edildi. Soruşturma çerçevesinde örgütlü bir yapı içerisinde hareket ettikleri öne sürülen 22 şüpheliye yönelik İstanbul merkezli Ankara, Antalya, Kocaeli, Konya, Batman, Ordu ve Amasya’da eş zamanlı operasyon düzenlendi. İlk etapta 19 şüpheli gözaltına alındı. 2 şüphelinin daha gözaltına alınmasıyla bu sayı 21 oldu. Düzenlenen operasyon sonucu şüpheliler hakkında gözaltı işlemleri uygulanırken, dijital materyaller ile şüphelilerce suçtan elde edildiği yönünde değerlendirilen malvarlıklarına ilişkin araştırmanın sürdüğü öğrenildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Küresel müzik endüstrisinde yeni dönem İstanbul’da MESAM, MSG ve MÜYAP iş birliğiyle "Türkiye’nin Yeni Yol Haritası’ toplantısı gerçekleştirdi. Programda, küresel müzik endüstrisindeki dijitalleşmenin yeni iş modelleriyle birlikte hızla dönüşmesi ve telif haklarının bu dönüşümünün en kritik başlıklardan biri haline gelmesi vurgulandı. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği, Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) ve MÜ-YAP iş birliğiyle düzenlenen etkinliğe, MESAM Başkanı Recep Ergül, MSG Başkanı Ferhat Göçer, MÜ-YAP Başkanı Bülent Seyhan, MÜ-YAP yöneticisi Bülent Forta ve çok sayıda sanatçı katıldı. Programda, küresel müzik endüstrisindeki dijitalleşmenin yeni iş modelleriyle birlikte hızla dönüşmesi ve telif haklarının bu dönüşümünün en kritik başlıklardan biri haline gelmesi vurgulandı. Toplantıda konuşan MESAM Recep Ergül, "Global telif gelirleri açısından baktığımızda çatı kuruluşumuz CISAC yani Uluslararası Söz Yazarları ve Besteciler Konfederasyonu verilerine göre sadece eser sahipleri itibarıyla 13.97 milyar Euro gibi bir telife ulaşılmış 2025 yılı itibarıyla. Bunun yüzde 51,2’sini Avrupa payı olarak düşündüğümüzde biz neresindeyiz? Değerli arkadaşlar özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yayınladığı bir genelgeyle tüm otellerin toplu lisansa tabi tutulması ve herkesin telif bedelini ödüyor olması neticesinde ve bu dijital platformlarla yapılan anlaşmalar neticesinde eser sahipleri meslek birlikleri olarak yani MESAM ve MSG olarak 2025 verileri itibarıyla 2.5 milyar rakamına ulaşıldı. Her iki meslek birliğinin toplam 27.327 üyesi var. Bunu böldüğümüzde belki çok dişe dokunur bir şey çıkmayacaktır ancak 5 yıl önceki yerimiz itibarıyla baktığımızda da epey mesafe kat etmiş görünüyoruz" ifadelerini kullandı. MSG Başkanı Ferhat Göçer de, "5 ana mecramız var aslında bütün mücadelemizi verdiğimiz. Bu beş mecra; başta UMK’lar, yani bildiğiniz aslında restoranlardan tutun da taksilere, otobüslere kadar aklınıza berberler, güzellik salonları, restoranlar, kafelere Türkiye’de yaklaşık 500 bine yakın mekandan bahsediyoruz bunlara otobüsleri, taksileri saymıyorum. 500 bin UMK dediğimiz mecra var" dedi.