EKONOMİ - 20 Ekim 2020 Salı 10:09

“Koronavirüs pandemisi dünyayı kapsayan bir fikir jimnastiğine kapı açtı”

A
A
A
“Koronavirüs pandemisi dünyayı kapsayan bir fikir jimnastiğine kapı açtı”

Pandemi döneminde kimyadan eğitime, sağlıktan tarıma kadar birçok sektör hayata kalmak adına alternatif çözümlere yöneldi.

Pandemi döneminde kimyadan eğitime, sağlıktan tarıma kadar birçok sektör hayata kalmak adına alternatif çözümlere yöneldi. Cumhur Akbulut, bu dönemde üretim ve çarkların dönmesi konusunun daha fazla önem kazandığına işaret ederek, “COVID-19 pandemisi dünyayı kapsayan bir fikir jimnastiğine kapı açtı” dedi.



Küresel bazda etkisini devam ettiren koronavirüs pandemisi, fikri sınai ve mülkiyet hakları alanında da farklı yaklaşımların ortaya çıkmasına zemin hazırladı. Bu dönemde patent ve faydalı model konusunda pandeminin önlenmesi için sadece Türkiye’de 330’dan fazla işlem gerçekleştirildi. Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, kurum ve kuruluşlar, bilim adamları, mucitler, sanayiciler gibi üretim ekosistemini hayatta tutan birçok unsurun pandemi döneminde ürün geliştirme sürecine daha fazla ağırlık verdiğini özellikle sağlık alanında başvuruların yoğunluk kazandığını bildirdi. Bazı salgın dönemlerinde aşı çalışmalarının 21 yılı bulduğunu anımsatan Akbulut, “Koronavirüs pandemisi dünyayı kapsayan bir fikir jimnastiğine kapı araladı. Sağlık sektörü bu dönemde belki de 50 yılda kat edeceği mesafeyi daha hızlı kat etti” dedi.



Geliştirilen buluşların ticarileşme sürecinin de koronavirüs döneminde hızlandığını ifade eden Akbulut, “Biyosis tarafından geliştirilen yerli solunum cihazı Biyovent bu konuya verilecek en güzel örnekler arasında yer alıyor. Sonuçta geliştirilen ürünün ihtiyaçlara yönelik olması ticarileşme süreçlerinin de hızlanmasındaki temel etmenler arasında yer alıyor” değerlendirmesinde bulundu.



“Dünya için veri tabanı niteliği taşıyor”


Öte yandan patent başvurularının dünya için veri tabanı niteliği taşıdığının altını çizen Akbulut, “Aşı çalışmalar kapsamında dezenfektan ve sterilizasyon, maske, ilaç, aşı, siperlik gibi bilişenlerin yer aldığı alanlarda Türkiye’de faydalı model ve patent olmak üzere toplamda 330’dan fazla ürünle ilgili işlemle yapıldı bunlarla ilgili bazılarının geliştirme süreçleri devam ediyor. Dünya’da genelinde de pandeminin son bulması ve yayılmasını önlemek adına patent ve faydalı model konusunda yapılan işlemler sürüyor. Yayına çıkan patentler dünya için veri tabanı niteliği taşıyor” şeklinde konuştu.



Özellikle globalde üretime devam edilmesi ve kapasite oranlarının korunması adına yapılan çalışmaların üretim ekosistemi içerisinde anlamı olduğunun altını çizen Akbulut, “Katma değerli üretimi artırma konusu patent ve buluşlardan geçiyor. Fikri sınai ve mülkiyet hakları bu dönemde pandemiyle mücadele kapsamında ortaya çıkan buluşlara kalkan olması nedeniyle önemli bir görev üstlendi” ifadelerini kullandı.



8 ayda 11 bin 97 başvuru yapıldı


Türk Patent ve Marka Kurumunun resmi istatistiklerine göre 2019 yılının ilk 8 ayında toplamda 11 bin 265 patent başvurusunun yapıldığını anımsatan Akbulut şunları söyledi: “2020 yılı içerisinde sağlık, medikal, çevirimiçi teknolojiler konusunda yapılan patent başvurularında ciddi artışlar gerçekleşti. Bu kapsamda 2020 yılının ilk 8 aylık sürecini ele aldığımızda 11 bin 97 patent başvurusu yapılmış durumda. Yapılacak yeni başvurularla bu sayının artacağını ve yılı 2019 rakamlarının önünde kapatacağımızı düşünüyorum. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde sanayinin ve toplumun ihtiyacını karşılayacak buluş çalışmaları devam ediyor.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Öğretmenlerimizi olumsuzluktan korumak ve güvenli ortamı sunmak asli görevimizdir" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Evlatlarımıza kattıkları bilgi ve değerler bütünüyle ülkemizin kalkınma mücadelesinde hayati önemde olan öğretmenlerimizi her türlü olumsuzluktan korumak, onlara mesleklerini icra edecekleri rahat ve güvenli ortamı sunmak asli görevimizdir" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’nin kalkınma mücadelesinde hayati önem taşıyan öğretmenleri her türlü olumsuzluktan korumak ve onlara güvenli bir çalışma ortamı sağlamak gerekliliğine vurgu yaparak, "Evlatlarımıza kattıkları bilgi ve değerler bütünüyle ülkemizin kalkınma mücadelesinde hayati önemde olan öğretmenlerimizi her türlü olumsuzluktan korumak, onlara mesleklerini icra edecekleri rahat ve güvenli ortamı sunmak asli görevimizdir. Ulvi bir mesleği icra eden, yetiştirdikleri nesillerle geleceğimizi inşa ve ihya eden öğretmenlerimiz başımızın tacıdır. Bu anlayışa kararlılıkla sahip çıkan bir hükümet olarak öğretmenlerimize ve diğer eğitim çalışanlarımıza yönelik şiddete ilişkin kapsamlı bir düzenlemeyi süratle hayata geçireceğiz. Kanun teklifi olarak Gazi Meclisimize sunacağımız düzenlemeyle, öğretmenlerimize yönelik fiillerde ceza kanunlarında öngörülen cezalar yarı oranında artırılacak. Bu fiilleri işleyenlerin cezasının ertelenmesi engellenecek. Bu fiiller tutuklama sebebi sayılarak tutuksuz yargılamanın önüne geçilecek. Özel kurumlarda çalışan öğretmenlerimiz ve diğer eğitim çalışanlarımız da görevleri sebebiyle kendilerine yönelik işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılacak. Öğretmenlerimiz müsterih olsun. Böylesine önemli bir mesleği ülkemizin her bölgesinde fedakarca yürüten öğretmenlerimize karşı şiddet olaylarına asla sessiz kalmadık, kalmayacağız. Bu vesileyle, İstanbul’da canice yapılan bir saldırı sonucu hayatını kaybeden İbrahim Oktugan öğretmenimize Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine, öğrencilerine ve tüm eğitim camiamıza başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.
İstanbul Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan TVF’ye övgü Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, milli takımlar bazında kazanılan başarılardan ötürü Türkiye Voleybol Federasyonu’ndan (TVF) övgüyle bahsetti. FIVB Milletler Ligi ve 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda mücadele edecek A Milli Kadın Voleybol Takımı ile FIVB Milletler Ligi’nde yer alacak A Milli Erkek Voleybol Takımı için sezon açılış töreni gerçekleştirildi. Törene katılan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kulüp bazında başarılı bir dönem yaşadıklarını söyleyen Ali Koç, Türkiye’de voleybolun kalitesinin her geçen yıl attığını dile getirdi. Bu sezon da milli takımların geçen seneki başarıyı yakalayacağına inandığını aktaran Koç, “Olağanüstü 2023 geçirdik. Buraya gelmek zor, burada kalmak daha da zor. İnşallah bu başarıların üstüne koyarak devam ederiz. Bu tesadüfi bir başarı değil. Kadın voleybol ekosistemi, İsviçre saati gibi çok iyi çalışıyor. Başkanımızın ve yönetim kurulunu tebrik etmek istiyorum. Kulüp başkanı olarak federasyonla nasıl ilişkiler kurulduğunu, federasyonun kulüplere nasıl yaklaştığını biliyorum. Daha da önemlisi sadece kulüplere değil çocuklara kadar bir yol haritası ve stratejileri var. Bu meyve verdikçe takımlarımızın ve milli takımın oyuncu havuzu çok çok gelişecek. O yüzden kadınlarımız aynı şekilde başarılarının üstüne koyarak devam ederler. Erkek voleybolda da başarılar gelmeye başladı. Sayın başkan birkaç sene önce bana, erkek voleybolda neler yapmak istediğini anlatmıştı. Adım adım onlar da gerçekleşmeye başladı. Belki bu sene hem kadın hem erkek takımı olimpiyatlara giden birkaç ülkeden oluruz. İnşallah erkekler de kotayı alırlar. Fenerbahçe Kulübü Başkanı olarak federasyonu tebrik ediyorum. Çorbada bizim de tuzumuz varsa ne ala” diye konuştu. Ali Koç’a teşekkür eden Mehmet Akif Üstündağ da, “Muhteşem bir 2023 yılını geride bıraktık. Yine çok güzel bir yıl geçirmek için Ali Koç başkanın ev sahipliğinde bir araya geldik. 2024’te de beklenti yüksek, çıta yüksek. Çok büyük zaferler elde ettik. Hiçbir ülkeye nasip olmayan bir senede 3 kupa kazandık. Bunun tesadüf olmadığını, sürdürülebilir olması için de bu mücadeleyi vermeye devam edeceğiz. Ekibime ve bütün camiama güveniyorum. En iyi sonuçlarla Paris’ten de Milletler Ligi’nden de dönmek için gayret sarf edeceğiz” ifadelerini kullandı.