GENEL - 11 Ağustos 2018 Cumartesi 13:42

Kurbanlık hayvanlara diş kontrolü

A
A
A
Kurbanlık hayvanlara diş kontrolü

Yaklaşan Kurban Bayramı ile beraber vatandaşların ‘kurbanlık’ seçme telaşı devam ediyor.

Yaklaşan Kurban Bayramı ile beraber vatandaşların ‘kurbanlık’ seçme telaşı devam ediyor. Modern çadırlardan kurulu kurban satış ve kesim alanı ile örnek olan Başakşehir Belediyesi, kurban ibadetinin uygun olması için, büyükbaş hayvanların 2 yaşını doldurup doldurmadıklarının tespiti için halk arasında "kapak atma" olarak bilinen diş muayenesi yapıyor. 2 yaşını doldurmamış hayvanlar satış alanından gönderiliyor.


Başakşehir Belediyesi, kurban ibadetinde örnek Kurban Satış ve Kesim alanı, sağlık kontrolleri yapılmış kurbanlıklarıyla bayrama hazır. Kurban satış ve kesim alanındaki kurbanlık hayvanlar, iki yaşını doldurup doldurmadıklarının tespiti için halk arasında "kapak atma " olarak bilinen diş muayenesinden geçiriliyor.


Kayaşehir Fenertepe 17. Bölge’de kurulan pazar alanı bayram yaklaştıkça vatandaşların akınına uğruyor.Modern ve hijyenik mobil kesim üniteleri, sıra bekletmeyen randevu sistemi, otopark, ambulans ve veteriner hizmetleri, kafesi, mescidi ve 24 saat aktif olan kamera sistemi ile İstanbul’un en kapsamlı Kurban Satış ve Kesim Alanlarından biri.


Kurban pazarında büyükbaş hayvanların 2 yaşını doldurmuş olanların satılmasına büyük özen gösteriliyor.


Sağlıklı kurbanlık seçmenin inceliklerini anlatan Başakşehir Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Memuru Yunus Kanlı, girişi sağlanan kurbanlık hayvanların zabıta nezaretinde veteriner hekimler tarafından kurbanlık vasfı taşımaları konusunda onaydan geçtiğini belirterek; “Tüm hayvanların kontrollerini yapıyoruz. Kurbanlık hayvanların uzaktan bakıldığı zaman kurbanlığın bir albenisi olması gerekiyor. Kilolu, etine dolgun olmalı, gözleri parlak, bakışları canlı olmalıdır. Çevresine tepki verebilmeli, geviş getiriyor olmalıdır” diyor.



“Büyükbaş hayvan kapak atmalı”


Kanlı, büyükbaş hayvanlarda halk arasında "kapak atma" olarak tabir edilen, 2 yaşını doldurmuş olmaları hususunda diş muayenesinden geçirdiklerini belirterek, “Tespitler akabinde 2 yaşını doldurmamış (kapak atmamış) büyükbaş hayvanlar alandan kontrollü şekilde çıkartılmaktadır. Yaşın yanı sıra kurbanlık vasıfları taşımaları hususunda genel dış bakımları, göz, kuyruk, boynuz ve kulakları kontrol edilmektedir” şeklinde konuştu.



Küçükbaşlar da kontrol altında


Yaklaşık 2 bin kurbanlık hayvanın tek tek kontrol edildiğinin altını çizen Kanlı şöyle devam etti: “Küçükbaşlarda da aynı genel kontrolleri yapıyoruz. Küçükbaş kurbanlıklar 6 aylıktan büyükse ve yetişkin bir küçükbaş hayvan kadar gelişmişse kurbanlık olarak kesilmesinde herhangi bir mahsur yoktur.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.