SAĞLIK - 12 Mart 2021 Cuma 14:52

Minik öğrencilerden sağlık çalışanlarına anlamlı hediye

A
A
A
Minik öğrencilerden sağlık çalışanlarına anlamlı hediye

Sancaktepe İlkokulu 3 ve 4.

Sancaktepe İlkokulu 3 ve 4. sınıf öğrencileri, “2020 yılı kahramanları” adlı çizdikleri resimleri 1 yıldır korona virüsle mücadele eden sağlık çalışanlarına 14 Mart Tıp Bayramı öncesi hediye etti.


SBÜ Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimlik binası girişinde bulunan alanda öğrencilerin çizmiş olduğu resimler, okul müdürü, proje koordinatörü ve öğretmenler tarafından hastane Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Kaankıralı ve sağlık çalışanlarına verildi. Etkinlikte konuşma yapan SBÜ Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Kaankıralı, ”14 Mart Tıp Bayramı’nda tüm sağlık çalışanlarımızın verdikleri emekleri için hem tebrik ediyorum hem de onları kutluyorum. Bu kapsamda İstanbul Sancaktepe İlköğretim Okulu’nun 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin 1 yıldır dünyanın ve Türkiye’nin büyük savaş verdiği Covid-19 pandemisi ile ilgili hem duygularını yansıtan hem de sağlık camiasının bu savaşta ön mevzilerde verdiği yoğun uğraşına karşılık olmak üzere resim halinde duygularını dile getirdikleri bu eserlerine bizlere vermelerinden dolayı çok büyük mutluluk duyuyorum. Özellikle okulumuzun yöneticileri ile birlikte bu resimleri tek tek dolaştık hakikaten çok duygulandık" dedi.


Proje sorumlusu ve okul Öğretmeni Bahri Enderbayrak, "Salgınla mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanlarımız bizim gönlümüzün sadece yılda 1 kez değil 365 günün tamamında yer aldığını söylemek istiyorum. Bu mücadelede en ön saflarda mücadele veren sağlık çalışanlarımızla birlikte olduğumuzu onlarla beraber aynı mücadele içinde olduğumuzu ifade etmeye çalıştık" şeklinde konuştu.


Okulu Müdür Murat Ünver, "Korona virüsle mücadele ettiğimiz bu zamanlarda 2020 yılı kahramanları adını verdiğimiz resim sergimizde amacımız toplumsal farkındalığı önce okulumuzdan başlatarak bulunduğumuz bölgede ve ilimizde yaygınlaştırmak. Bu projemizde bizlere yardımcı olan proje ortağımız Sayın Başhekimimize ve personelimize teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.