EKONOMİ - 20 Şubat 2026 Cuma 10:43

Net UYP açığı Aralık ayında 324,9 milyar dolar oldu

A
A
A
Net UYP açığı Aralık ayında 324,9 milyar dolar oldu

Türkiye’nin net Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) 2025 yılı Aralık ayı itibarıyla eksi 324,9 milyar dolar oldu.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Aralık ayı Uluslararası Yatırım Pozisyonu Gelişmeleri’ni açıkladı. Türkiye’nin net Uluslararası Yatırım Pozisyonu 2025 yılı Aralık ayı itibarıyla eksi 324,9 milyar ABD doları oldu.


Aralık ayı itibarıyla Türkiye’nin yurt dışı varlıkları, bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,6 oranında artışla 413,0 milyar ABD doları, yükümlülükleri ise yüzde 1,2 oranında artışla 738,0 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.


Rezerv varlıklar, bir önceki çeyreğe göre 3,9 milyar ABD doları artarak 184 milyar ABD doları oldu. Varlık kalemleri incelendiğinde, doğrudan yatırımlar kalemi yüzde 3,7 oranında artarak 75,2 milyar ABD doları, portföy yatırımları yüzde 0,7 azalarak 6,4 milyar ABD doları ve diğer yatırımlar kalemi ise yüzde 2,8 oranında artarak 147,4 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Bankaların yabancı para efektif ve mevduat varlıkları yüzde 3,0 oranında artarak 43,9 milyar ABD doları oldu.


Yükümlülükler altındaki portföy yatırımları alt kalemlerinden Genel Hükümet’in DİBS yükümlülükleri bir önceki çeyreğe göre yüzde 16,2 oranında artarak 18,3 milyar ABD doları oldu.


Yükümlülükler alt kalemleri bir önceki çeyreğe göre incelendiğinde, doğrudan yatırımlar kalemi yüzde 5,5 oranında azalışla 202,3 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Portföy yatırımları kalemi yüzde 2,9 oranında artarak 135,4 milyar ABD doları ve diğer yatırımlar kalemi yüzde 4,3 oranında artarak 400,3 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Ramazan etkinlikleri başladı Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Ramazan etkinlikleri, Aydın Tekstil Park içindeki Fuar Aydın’da başlarken, çocuklar sahne gösterileri ve oyun alanlarında eğlenirken, aileler de Ramazan’ın paylaşma ve dayanışma ruhunu birlikte yaşadı. Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Ramazan etkinlikleri başladı. Aydın Tekstil Park içerisinde bulunan Fuar Aydın’da gerçekleştirilen etkinliklerin ilk gününde çocuklar sahne gösterileri ve oyun alanlarında keyifli anlar yaşarken aileler de programları ilgiyle takip etti. Hacivat-Karagöz gösterilerinin, meddah anlatılarının, Aşuk ile Maşuk gösterilerinin, jonglör, illüzyonist ve birbirinden eğlenceli sahne gösterilerinin yer aldığı etkinliklerde çocuk tiyatroları ve şişme oyun alanları da miniklerle buluşuyor. Etkinlik alanında vatandaşlara Ramazan şerbeti ve Osmanlı macunu da ikram ediliyor. Ramazan etkinlikleri, 22 Şubat Pazar gününe kadar, hafta içi 18.00 ile 22.00, hafta sonu ise 14.00 ile 22.00 saatleri arasında Fuar Aydın’da vatandaşlarla buluşmayı sürdürecek. Ardından, Sultanhisar ilçesinde 23 Şubat Pazartesi ve 3 Mart Salı günleri Belediye Meydanı, Söke ilçesinde 24 Şubat Salı ve 28 Şubat Cumartesi günleri Yenicami Mahallesi kapalı pazar yeri, İncirliova ilçesinde 25 Şubat Çarşamba ve 4 Mart Çarşamba günleri İncirliova Belediyesi önü, Buharkent ilçesinde 26 Şubat Perşembe günü Kamil Paşa Mahallesi kapalı pazar yeri, Yenipazar ilçesinde 27 Şubat Cuma günü Yenipazar Belediyesi meydanı, Köşk ilçesinde 2 Mart Pazartesi günü Çarşı Mahallesi Eski Nazilli Caddesi etkinliklerin adresi olacak. İlçelerde etkinlikler 18.00 saatinde başlayacak, 20.15 saatinde sona erecek. 5-15 Mart tarihleri arasında ise eğlencenin adresi bir kez daha Fuar Aydın olacak. Başkan Çerçioğlu, tüm vatandaşları Ramazan etkinliklerine davet etti ve "Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ruhunu hemşehrilerimizle birlikte yaşıyoruz. Çocuklarımızın yüzünün güldüğü, ailelerimizin keyifle vakit geçirdiği programlarımız Ramazan ayı boyunca devam edecek. Tüm vatandaşlarımızı etkinliklerimize bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Hatay Hatay’da şahit aileleri ve gaziler iftar sofrasında buluştu Hatay Valiliği tarafından düzenlenen iftar programında şehit aileleri ve gaziler iftar sofrasında bir araya geldi. İftar programı Defne ilçesinde bir otelde gerçekleşti. "Büyük Aile Sofrası" adı verilen iftar buluşmasına şehit aileleri ve gaziler aileleriyle birlikte katıldılar. Yoğun katılımla gerçekleşen iftarda Kur’an-ı Kerim okundu ve şehitler için dua edildi. Şehitlerin fedakarlığı ve gazilerin cesaretinin bu toprakları vatan kıldığını hatırlatan Vali Mustafa Masatlı, Hatay’ı yeniden ayağa kaldırma gayretinin de bu bilinçle sürdürüldüğünü vurgulayarak "Başta Gazze olmak üzere zulüm altında hayat mücadelesi veren insanları, Doğu Türkistan’da kimliğini ve inancını muhafaza etmeye çalışan mazlumları ve dünyanın neresinde olursa olsun adalet bekleyen tüm insanları dualarımızda anıyoruz" dedi. Rahmetle başlayan, mağfiretle derinleşen ve kurtuluşla taçlanan Ramazan-ı Şerif’in hayırlara vesile olmasını temenni eden Vali Masatlı, Hataylıların Ramazan-ı Şerif’ini tebrik etti. Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Öntürk, iftar programında yaptığı konuşmasında bugün rahat ve huzurlu bir şekilde yaşamamızın ezan dinmesin bayrak inmesin diye mücadele eden şehit ve gazilerin sayesinde olduğunu vurgulayarak "bu vatan her santimi kanla ıslanmış çok özel bir coğrafya. Tüm dünyanın gözü üzerinde ve onu korumak için gerektiğinde canımızı seve seve veririz. İşte bu millet böyle bir millet" dedi.