SAĞLIK - 24 Mayıs 2019 Cuma 14:28

"Omuz çıkıkları gençlerde daha sık görülüyor"

A
A
A
"Omuz çıkıkları gençlerde daha sık görülüyor"

Omuz ağrıları hakkında konuşan Ortopedi Uzmanı Dr.

Omuz ağrıları hakkında konuşan Ortopedi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Levent Arslan, omuz çıkıklarının gençlerde daha sık görüldüğünü söyledi.



Temas sporlarına olan ilginin her geçen gün artmasından dolayı eklem yaralanmaları artış gösteriyor. Görüntüleme yöntemlerinin de ilerlemesiyle bu yaralanmalarda oluşan sorunlar daha net olarak ortaya konabilmekte. Medicana Bahçelievler Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Levent Arslan omuz ağrıları hakkında konuştu.



’’20 yaş altındaki gençlere ameliyat gerekmeyebilir’’


Omuz bölgesi yaralanmalarının özellikle gençlerde olduğunu vurgulayan Dr. Levent Arslan, ’’Omuzu yana ve dışa açmaya zorlayan travmalarda omuz çıkığı oluşabilmektedir. Omuz çıkığı oluştuğunda hemen bir acile başvurmalı ve eklem yerine oturtulmalıdır (redükte edilmelidir). Omuz eklemi çıkığının acil tedavisi eklemin yerine oturtulması olsa da kesin tedaviye karar verebilmek için manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile özellikle labrum denilen yapıdaki olası yırtılmalar ve/veya kemik yapılardaki sorunlar ortaya konmalıdır. Genel olarak 20 yaş ve altındaki gençlerde ilk çıkıklar ameliyatsız tedavi edilebilirken, 20 yaş üzerindeki kişilerde oluşan çıkıklar hemen her zaman ameliyat gerektirmektedir. İki veya daha fazla çıkık gelişen kişilerde ameliyat kaçınılmazdır. Özellikle normalde çıkık oluşmaması gereken basit omuz hareketlerinde (örneğin gece yatakta dönerken, el ile birşeyi hafifçe fırlatırken veya kolu arkaya doğru uzatırken gibi hareketlerde) dahi çıkık gelişiyorsa bir an önce müdahale edilmesi gerekir’’ dedi.



’’Kapalı ameliyat yöntemiyle tedavi edilebilir’’


Omuz çıkığı sonrası oluşan labrum yırtıklarının tedavisi kapalı ameliyat yöntemiyle yani artroskopik olarak yapılmakta olduğunu belirten Dr. Arslan, ’’Bu sayede hem omuz çevresindeki diğer yapılar zarar görmemekte hem de iyileşme daha hızlı olmaktadır. Artroskopik omuz ameliyatı olan hastalarda kanama çok az olmakta ve ortalama 1-2 gün hastanede kaldıktan sonra taburcu olabilmektedirler. Açık yapılan ameliyatlarda işe dönüş 12-16 hafta arasında sürmekteyken artroskopik yapılan ameliyatlarda ise 6-8 haftada işe dönüş sağlanabilmektedir. Artroskopi, ekleme yaklaşık 1 santimlik deliklerden kamera ve özel cerrahi aletlerle girilerek yapılan ameliyatlardır. Önceleri diz ve ayak bileğine yapılan artroskopik ameliyatlardan sonra günümüzde omuz, dirsek, el bileği ve kalça gibi diğer büyük eklemlerde de artroskopik ameliyatlarla başarılı sonuçlar alınmaktadır. Labrum, Omuz ekleminin stabilitesini (dengesini) sağlayan en önemli yapılardan biri olup omuzdaki kemik yuvanın etrafını çepeçevre sarar. Omuz çıkığı gelişen kişilerde hemen daima yırtılarak omuz dengesinin bozulmasına neden olur’’ şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın ADÜ’nün duayen hekimi Prof. Dr. Bolaman son yolculuğuna uğurlandı Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve tıp dünyasında ’hocaların hocası’ olarak bilinen duayen hematolog Prof. Dr. Ali Zahit Bolaman, hayatını kaybederken, Bolaman düzenlenen törenin ardından son yolcuğuna uğurlandı. Uzun yıllar boyunca akademik çalışmaları ve yetiştirdiği hekimlerle tıp dünyasına önemli katkılar sağlayan Prof. Dr. Ali Zahit Bolaman’ın vefatı, meslektaşları ve öğrencileri arasında büyük üzüntüye yol açtı. Prof. Dr. Bolaman, hem akademik çalışmaları hem de hekimlik mesleğine verdiği emekle tanınan, ömrünü ilme ve insanlığa hizmet etmeye adamış bir bilim insanı olarak bilinirken, hekimliğin simge günlerinden biri olan 14 Mart Tıp Bayramı’nda vefat eden Bolaman’ın kaybı, sağlık camiasında ayrı bir hüzünle karşılandı. ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent yayımladığı taziye mesajında, "Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı’nın kıymetli hocası, duayen bilim insanı Prof. Dr. Ali Zahit Bolaman’ın vefatı bizleri derin bir üzüntüye boğdu. Bilime, hekimliğe ve insanlığa adanmış bir ömrün sahibi olan kıymetli hocamıza Yüce Allah’tan rahmet; başta ailesi olmak üzere öğrencilerine, yakınlarına ve tüm tıp camiamıza başsağlığı ve sabır diliyorum" ifadelerine yer verdi. Prof. Dr. Ali Zahit Bolaman için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Kongre Merkezi’nde saat 11.30’da cenaze töreni düzenlendi. Üniversite protokolü, akademisyenler, hastaları ve öğrencilerinin katıldığı törenin ardından Bolaman’ın cenazesi, Aydın’ın Mimar Sinan Mahallesi’nde bulunan Emir Sultan Camii’ne getirildi. Burada öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazı sonrasında duayen hekimin cenazesi İzmir’in Çeşme ilçesindeki Çakabey Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Manisa Sanayi sitesinin 10 yıllık yol sorunu bitiyor Manisa Büyükşehir Belediyesi, Sarıgöl ilçesinde uzun yıllardır beklenen Yeni Sanayi Sitesi sıcak asfalt çalışmalarını başlattı. Yaklaşık 2 bin 500 ton sıcak asfaltın kullanılacağı çalışma ile sanayi sitesinde ulaşımın daha güvenli ve konforlu hale gelmesi hedefleniyor. Manisa genelinde yol yapım, bakım ve üstyapı iyileştirme çalışmalarını sürdüren Manisa Büyükşehir Belediyesi, Sarıgöl Yeni Sanayi Sitesi’nde esnafın yıllardır beklediği asfalt çalışmasını başlattı. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında yol yüzeyindeki deformasyonların giderilmesi, zemin mukavemetinin artırılması ve uzun ömürlü bir yol altyapısının oluşturulması amaçlanıyor. Teknik standartlara uygun şekilde serilecek yaklaşık 2 bin 500 ton sıcak asfalt ile sanayi sitesindeki lojistik hareketliliğin daha sağlıklı bir altyapıya kavuşması hedeflenirken, bölgede uzun süredir yaşanan toz, çamur ve bozuk yol sorunlarının da ortadan kaldırılması planlanıyor. "17 ilçemizde çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz" Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Sarıgöl Yeni Sanayi Sitesi esnafının yaklaşık 10 yıldır beklediği asfalt çalışmasını başlattıklarını belirterek, "Sarıgöl ilçemizde Yeni Sanayi Sitesi esnafımızın 10 yıldır beklediği sıcak asfalt çalışmalarını başlattık. 2 bin 500 ton sıcak asfalt ile sanayi sitemizin çehresini değiştiriyor, ulaşımı konforlu ve güvenli hale getiriyoruz. Manisa’mızın 17 ilçesinde ihtiyaç duyulan her alanda çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz" dedi. "Sarıgöl hizmete doyacak" Sarıgöl Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz ise sanayi sitesinde yıllardır beklenen hizmetin başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Sarıgöl’ümüzde yıllardır söz verilip bir türlü gerçekleştirilemeyen Yeni Sanayi Sitesi’ndeki sıcak asfalt çalışmalarını başlattık. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Besim Dutlulu olmak üzere emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Arkamızda Besim Başkanımız olduğu sürece Sarıgöl hizmete doyacak. Kendisini çok seviyoruz, bu değerli hizmet için tekrar teşekkürlerimizi iletiyoruz" diye konuştu. Esnaftan teşekkür Yaklaşık 10 yıldır süregelen yol sorununun çözülmesinden memnuniyet duyduklarını ifade eden sanayi esnafı, yapılan çalışma sayesinde ulaşımın kolaylaştığını ve işlerini daha düzenli bir ortamda sürdürebileceklerini belirtti. Esnaf, çalışmada emeği geçen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu ve ekibine teşekkür etti.