SAĞLIK - 09 Eylül 2025 Salı 09:45

RISE-Uluslararası Araştırma, Yenilik, Cerrahi ve Eğitim Kongresi’nde robotik cerrahi ve cerrahinin geleceği masaya yatırıldı

A
A
A
RISE-Uluslararası Araştırma, Yenilik, Cerrahi ve Eğitim Kongresi’nde robotik cerrahi ve cerrahinin geleceği masaya yatırıldı

Acıbadem Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi iş birliğiyle 5-7 Eylül tarihlerinde düzenlenen RISE–Araştırma, Yenilik, Cerrahi ve Eğitim Kongresi’nde, robotik cerrahinin kanser ve obezite başta olmak üzere birçok hastalıkta sağladığı avantajlar ele alındı. Dünyaca ünlü cerrahlar robot destekli ameliyatlardaki son gelişmeleri aktardı.


Acıbadem Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen RISE–Araştırma, Yenilik, Cerrahi ve Eğitim Kongresi’nde, robotik cerrahideki son gelişmeleri ve geleceğe yönelik teknolojik yenilikleri gündeme taşıdı. Kongreye Türkiye ve dünyadan alanında uzman hekimler katıldı. Robotik cerrahinin kanser ve obezite tedavisindeki yeri, başarı oranları ve yapay zekâ destekli ameliyatlar hakkında bilgi verildi.



"Kanser tedavisinde robotik cerrahinin yeri çok önemli"


Kongre Başkanı ve Acıbadem Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgi Baca, robotik cerrahinin artık kanser tedavisinde çok kritik bir rol oynadığını vurguladı. Baca, şu ifadeleri kullandı:


"Harvard Üniversitesi iş birliğiyle, eğitim, araştırma, teknolojik gelişmeler ve cerrahi yeniliklerle ilgili bir kongre organize ettik. Robotik cerrahi, özellikle kanser cerrahisinde daha net görüş ve hassasiyet sağlıyor. Bu da kanserin daha iyi tedavi edilmesini mümkün kılıyor. Artık bu teknoloji sayesinde hastalar daha kısa sürede taburcu edilebiliyor ve daha yüksek sağkalım oranlarına ulaşıyoruz."


Prof. Dr. Baca, Türkiye’nin robotik cerrahi konusunda dünya ile aynı seviyeye geldiğini belirterek, kolorektal kanserler, mide, yemek borusu, pankreas ve karaciğer kanserlerinde bu yöntemin başarıyla uygulandığını söyledi.



"Obezite cerrahisinde komplikasyonlar minimuma indi"


Acıbadem Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cihan Uras ise kongrede, özellikle obezite cerrahisindeki yeniliklerin ön plana çıktığını belirtti. Uras, "Bu kongre, cerrahideki yeniliklerin ve eğitimin tartışıldığı uluslararası bir platform. Obezite cerrahisinde artık robot destekli ameliyatlar güncel ve güvenli hale geldi. Önceden komplikasyon oranları nedeniyle çekinilen ameliyatlar, bugün neredeyse sıfıra yakın risklerle gerçekleştirilebiliyor. Obez hastalarda yaşanan teknik zorluklar da teknolojinin ilerlemesiyle büyük oranda ortadan kalktı" ifadelerine yer verdi.


Prof. Dr. Uras, obezite cerrahisinin robotik yöntemlerle çok daha başarılı sonuçlar verdiğini, kilo alım oranlarının azaldığını ve ikinci ameliyatların da artık daha güvenli şekilde yapılabildiğini vurguladı.



"Yapay zekâ destekli robotlarla kıtalar arası ameliyat mümkün"


Kongrenin dikkat çeken konuşmacılarından biri olan, Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Acıbadem Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yusef Kudsi, 4 binin üzerinde robotik ameliyat gerçekleştirmiş bir cerrah olarak, teknolojinin cerrahiye etkisini anlattı. Kudsi, "Robotik cerrahi, cerrahiye bakış açımızı tamamen değiştirdi. Yapay zekânın desteğiyle artık çok daha kompleks vakaları ameliyat edebiliyoruz. Büyük karın duvarı fıtıkları gibi zor vakaları küçük kesilerle ve minimal invaziv yöntemlerle başarıyla tedavi ediyoruz. Kalın bağırsak, mide, yemek borusu, pankreas ve karaciğer hastalıklarında da robotik cerrahinin rolü artıyor" dedi.


Doç. Dr. Kudsi ayrıca, tele-cerrahi sayesinde fiziksel olarak hastanın yanında olmadan ameliyat yapmanın artık mümkün olduğunu belirterek, "Amerika’dayken İstanbul’daki veya Çin’deki bir hastayı ameliyat edebiliyorum. Bu teknoloji, cerrahi pratiği küresel hale getiriyor. Gelecekte cerrahların coğrafi sınırları tamamen aşacağını öngörüyoruz" diye konuştu.



Eğitim ve teknolojiye yatırım vurgusu


Kongre boyunca, cerrahların robotik cerrahi alanında daha fazla eğitilmesi gerektiği vurgulandı. Türkiye’de bu alandaki eğitimli cerrah sayısının hızla arttığı, artık birçok hastanenin robotik sistemlerle donatıldığı belirtildi.


RISE Kongresi, robotik cerrahinin gelişimi, yaygınlaşması ve gelecekteki potansiyeline dikkat çekerken; eğitim, yapay zekâ, tele-cerrahi ve hasta güvenliği gibi pek çok başlık altında katılımcılara bilgi sunmaya devam ediyor.



RISE-Uluslararası Araştırma, Yenilik, Cerrahi ve Eğitim Kongresi’nde robotik cerrahi ve cerrahinin geleceği masaya yatırıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Tarımın Devleri Kayseri’de buluştu Anadolu Ürün Piyasası Aracı Kurumu (Anadolu ÜPAK), stratejik yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirmek üzere bölge ekonomisinin kalbi Kayseri’de bir araya geldi. Toplantı; Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı ve Anadolu ÜPAK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Bağlamış’ın ev sahipliğinde, tarım ticaretinin lider isimlerini buluşturdu. Anadolu ÜPAK Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu başkanlığında toplanan heyet, tarımsal ticaretin dijitalleşmesi ve üreticinin küresel pazardaki rekabet gücü üzerine kritik kararlar aldı. Toplantıda, lisanslı depoculuktan ürün ihtisas borsacılığına kadar tarım piyasasının geleceğini ilgilendiren pek çok stratejik konu masaya yatırıldı. Borsa başkanları, Anadolu çiftçisinin alın terinin modern piyasa şartlarında değer kazanması ve ticaretin şeffaf bir zeminde büyümesi için atılacak adımları detaylandırdı. Karşılıklı istişarelerle geçen oturumda, Anadolu ÜPAK’ın aracı kurum olarak piyasalardaki etkinliğinin artırılması ve borsalar arası koordinasyonun güçlendirilmesi hedeflendi. Ev sahibi KTB Başkanı Recep Bağlamış, bölgenin tarımsal potansiyelini ulusal ve uluslararası düzeye taşıma kararlılığında olduklarını belirterek, Anadolu’nun bu büyük birlikteliğinin tarım piyasalarına güven verdiğini ifade etti. Genel Müdür Yavuz İnce’nin operasyonel süreçlere dair sunumunun ardından, heyet önümüzdeki dönemin yol haritası üzerinde tam mutabakat sağladı. Kayseri’den verilen bu güçlü birlik mesajı, tarım ticaretinde Anadolu’nun söz sahibi olma iddiasını bir kez daha tescilledi. Kayseri Ticaret Borsası’ndaki zirveye; Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, Yozgat Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erkekli, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Anadolu ÜPAK Genel Müdürü Yavuz İnce katıldı.
Bitlis Bitlis Eren Üniversitesi, 201 üniversite arasında ilk 10’da yer aldı Bitlis Eren Üniversitesi, YÖK tarafından yayımlanan 2025 İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre 201 üniversite arasından ilk 10’da yer aldı. Yükseköğretim Kurulu tarafından, 67 farklı gösterge doğrultusunda Türkiye’deki 201 üniversiteye ait analizleri içeren "Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı. Yükseköğretim ekosisteminin en kapsamlı analiz belgelerinden biri olan rapor, eğitim ve öğretim, araştırma-geliştirme, proje ve yayın, uluslararasılaşma, sürdürülebilirlik ve topluma hizmet ve sosyal sorumluluk olmak üzere 5 ana kategori altında toplam 67 göstergeye dayanmaktadır. Rapor kapsamında Bitlis Eren Üniversitesi, akademik başarılarına bir yenisini daha ekleyerek, Türkiye genelinde değerlendirilen 201 üniversite arasında, TR Dizin tarafından taranan dergilerde öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı göstergesinde 9. sırada yer alarak ilk 10 üniversite arasına girdi. Bu başarı, Bitlis Eren Üniversitesi’nin akademik alanda gösterdiği istikrarlı yükselişi ve bilimsel üretkenliğini ortaya koyuyor. Üniversite öğretim üyeleri, bilimsel çalışmalarını ulusal ve uluslararası saygın dergilerde yayımlayarak hem akademik görünürlüğü hem de bilimsel etki gücünü artırıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, elde edilen başarının üniversitenin akademik vizyonunun ve kalite odaklı yönetim anlayışının bir sonucu olduğunu belirterek, "YÖK tarafından yayımlanan 2025 İzleme ve Değerlendirme Raporu’nda üniversitemizin, TR Dizin kapsamındaki yayın performansında Türkiye genelinde ilk 10 üniversite arasında yer alması bizler için büyük bir gurur kaynağıdır. Bu başarı, akademik kadromuzun özverili çalışmaları ve bilimsel üretime verdiğimiz önemin somut bir göstergesidir. Bitlis Eren Üniversitesi olarak nitelikli araştırma, yayın ve topluma katkı odaklı çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz" dedi. Bitlis Eren Üniversitesi, önümüzdeki dönemde de araştırma, yayın ve proje faaliyetlerini güçlendirerek ulusal ve uluslararası düzeyde akademik başarısını artırmayı hedefliyor.