EKONOMİ - 03 Şubat 2026 Salı 09:58

SelectUSA Heyeti, Türkiye programına TABA-AmCham ev sahipliğinde başladı

A
A
A
SelectUSA Heyeti, Türkiye programına TABA-AmCham ev sahipliğinde başladı

ABD’ye doğrudan yabancı yatırımları teşvik etmeyi amaçlayan SelectUSA Programı kapsamında Türkiye’ye gelen üst düzey heyet, Türkiye temaslarının ilk buluşmasını Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA-AmCham) ev sahipliğinde gerçekleştirdi.



Amerika Birleşik Devletleri’ne doğrudan yabancı yatırımları teşvik etmeyi amaçlayan SelectUSA Programı kapsamında Türkiye’ye gelen üst düzey heyet, Türkiye temaslarının ilk buluşmasını Türk-Amerikan İşadamları Derneği ( Turkish-American Business Association, American Chamber of Commerce in Türkiye - TABA-AmCham) ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Bu buluşma, SelectUSA heyetinin Türkiye programının başlangıç noktası olması açısından Türk-Amerikan ekonomik ilişkileri adına stratejik bir önem taşıdı. İstanbul’da düzenlenen akşam yemeği ve toplantı, Türk iş dünyası temsilcileri ile SelectUSA heyetini aynı platformda bir araya getirdi. Kamu ve özel sektörün buluştuğu program, yüksek profilli ve çok paydaşlı bir istişare zemini sundu.


Program; TABA-AmCham Başkanı Süleyman Ecevit Sanlı, Başkan Yardımcısı Eren Derinkök ve Washington DC Temsilcisi Soner Babüroğlu’nun açılış konuşmalarıyla başladı. Toplantının özel konukları arasında, bölgesel ekonomik kalkınma ve yatırım teşvikleri alanında uzman İş Geliştirme Direktörü Henry Gaston ile küçük ve orta ölçekli şehirlerde yabancı yatırım çekme stratejileri konusunda deneyimli Ekonomik Kalkınma ve Yatırım Teşvikleri Kurumu Başkanı ve CEO’su Karl Heck yer aldı. Programa ayrıca derneğin yönetim kurulu üyeleri, yüksek istişare kurulu üyeleri, temsilciler ile komite başkanları ve üyeleri katıldı.


Toplantı kapsamında; ABD yatırım ortamı, eyalet ve bölgesel teşvik mekanizmaları, şirket kuruluş süreçleri ile ileri üretim, teknoloji, lojistik ve dağıtım sektörlerindeki güncel yatırım fırsatları ele alındı. Katılımcılar, SelectUSA heyetiyle doğrudan temas kurarak yatırım olanaklarına ilişkin kapsamlı görüş alışverişinde bulundu.


’’Türkiye-ABD iş birliklerinde somut yatırımlar dönemi’’


TABA-AmCham Başkanı Süleyman Ecevit Sanlı, SelectUSA heyetini İstanbul’da ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, bu buluşmanın Türk iş dünyasının ABD’deki yatırım fırsatlarını daha yakından tanıması ve somut iş birlikleri geliştirmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerinin uzun vadeli ve stratejik bir perspektifle ele alınması gerektiğini belirten Sanlı, ABD pazarına yatırım yapmayı planlayan Türk iş insanlarını SelectUSA Programı üzerinden aktif şekilde harekete geçmeye davet etti.


Küresel ekonomide öngörülebilirlik, güven ve sürdürülebilir iş birliklerinin belirleyici hale geldiğini ifade eden Sanlı, derneğin 1987 yılından bu yana iki ülke arasında güçlü bir köprü görevi üstlendiğini hatırlatarak, bu tür temasların hedeflenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılmasına katkı sağlayacağını belirtti. Sanlı ayrıca, sürece sağladıkları katkılar dolayısıyla Henry Gaston ve Karl Heck’e teşekkür ederken, koordinasyondaki rolleri nedeniyle Başkan Yardımcısı Eren Derinkök ve Washington DC Temsilcisi Soner Babüroğlu’na da özel olarak teşekkür etti.


’’SelectUSA, Türk yatırımcılar için stratejik bir rehber’’


TABA-AmCham Başkan Yardımcısı Eren Derinkök, SelectUSA Programı’nın Türk yatırımcılar için stratejik bir rehber niteliği taşıdığını belirterek, TABA-AmCham’in somut, sürdürülebilir ve tabana yayılan yatırım süreçlerini desteklemeyi sürdürdüğünü ifade etti. Derinkök, özellikle orta ölçekli Türk firmaları için ABD pazarına erişimde SelectUSA’nın önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çekti.


’’Güvene dayalı iş birliğinin somut göstergesi’’


Toplantıya ABD’den telekonferans yoluyla katılan TABA-AmCham Washington DC Temsilcisi Soner Babüroğlu, SelectUSA heyetinin Türkiye programına dernek ev sahipliğinde başlamasının, iki ülke iş dünyası arasında tesis edilen güvene dayalı ilişkilerin somut bir göstergesi olduğunu vurguladı. Babüroğlu, teknoloji temelli çözümler ve hızlı iletişim altyapılarının Türkiye-ABD ticari ilişkilerine sürdürülebilir bir ivme kazandırdığını ifade etti.


’’ Türk yatırımcılar için ABD’de ölçeklenebilir ve güvenli alanlar var’’


Ekonomik Kalkınma ve Yatırım Teşvikleri Kurumu Başkanı ve CEO’su Karl Heck, ABD’de özellikle küçük ve orta ölçekli şehirlerin sunduğu öngörülebilir maliyetler, güçlü altyapı, nitelikli iş gücü ve uzun vadeli teşvik paketleriyle yabancı yatırımcılar için elverişli bir ekosistem sağladığını belirtti. Türk şirketlerinin üretim, lojistik ve teknoloji başta olmak üzere pek çok alanda bu şehirlerde hızlı biçimde ölçeklenebileceğini vurguladı.


’’Enerji, savunma ve lojistikte uzun vadeli iş birliğine açığız’’


Henry Gaston, derneğe ev sahipliği için teşekkür ederek; enerji, savunma, lojistik ve bilgi temelli sektörlerde uzun vadeli iş birliklerine açık olduklarını ifade etti. AmCham ağı üzerinden kurulan temasların ve ABD enerji sektörüne yönelik artan ilginin memnuniyet verici olduğunu belirtti.


Türk mutfağı eşliğinde kurumsal networking


Toplantı, Türk mutfağının seçkin lezzetleri ve geleneksel Türk kahvesi eşliğinde gerçekleşirken; program sonunda SelectUSA heyeti temsilcilerine TABA-AmCham Kurumsal Tabağı ve özel hediyeler takdim edildi. Etkinlik, toplu fotoğraf çekimi, B2B görüşmeler ve networking oturumlarıyla sona erdi.


Derneğin, Türk firmalarının ABD’deki yatırım fırsatlarına erişimini kolaylaştırmak ve sürdürülebilir iş birliklerini güçlendirmek amacıyla, SelectUSA başta olmak üzere ABD kamu kurumları ve eyalet yatırım ofisleriyle yakın iş birliğini sürdürdüğü belirtildi.



SelectUSA Heyeti, Türkiye programına TABA-AmCham ev sahipliğinde başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir Nevşehir’de kaybolan genç kız için arama çalışması başlatıldı Nevşehir’de en son yakınları ile görüntülü görüştükten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan 19 yaşındaki Sümeyye S. için başlatılan arama çalışmaları devam ediyor. Ekipler, metruk binalar dahil en son görüntülü arama yaptığı tahmin edilen bölgede geniş çaplı arama başlattı. Edinilen bilgilere göre, Sümeyye S.’yi akşam saat 17.00 sıralarında Kayaşehir ve Kahveci Dağı çevresinde yakınları ile görüntülü konuştu. Bu görüşmenin ardından genç kızdan bir daha haber alamayan yakınları, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirerek yardım istedi. İhbar üzerine harekete geçen polis ekipleri, Sümeyye S.’yi bulmak için geniş çaplı çalışma başlattı. Oteller ve şehirlerarası otobüs firmalarının kayıtlarını inceleyen ekipler, genç kıza ait herhangi bir kayda ulaşamadı. Yakınlarının ifadesi doğrultusunda son olarak Kahveci Dağı ve Kayaşehir çevresinde bulunduğu değerlendirilen Sümeyye S. için bu bölgede bulunan kayalık alanlarda ve metruk binalarda arama yaptı. Ekipler bu bölgede yapılan aramadan sonuç alamadı. Bunun üzerine genç kızın cep telefonu sinyali takibe alındı. Yapılan incelemelerde Sümeyye S.’nin cep telefonunun en son akşam saatlerinde 2000 Evler Mahallesi 50. Yol üzerinden sinyal verdiği, ardından telefonunun kapandığı tespit edildi. Polis ekipleri, yol üzerinde bulunan uçurum hattı boyunca detaylı arama çalışması gerçekleştirdi. Yapılan aramalarda genç kıza ulaşılamazken, arama çalışmaları devam ediyor.
Ankara Bakan Bayraktar: "Türkiye’de bugüne kadar gördüğümüz en düşük fiyatla elektriği alacağız" Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suudi Arabistan ile imzalanan enerji anlaşması sonrası "2 bin megavatlık ilk fazdaki proje, yaklaşık 2 milyar dolarlık bir yatırım demek, Türkiye’de bugüne kadar gördüğümüz en düşük fiyatla elektriği alacağız" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ile Mısır’ı kapsayan ve iki gün sürecek olan resmi ziyaretlerine başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretlerine eşlik eden heyette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da yer aldı. Bugün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman tarafından resmî törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Veliaht Prens Muhammed Bin Selman arasındaki ikili görüşmenin ardından, Bakan Bayraktar’ın da yer aldığı heyetler arası görüşme gerçekleştirildi. Hükümetler arası anlaşma Görüşmelerin arından da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman Al-Suud, Sıuudi Arabistan Enerji Bakanlığı’nda ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suudi Arabistan Krallığı Hükümeti Arasında Yenilenebilir Enerji Santrali Projelerine İlişkin Hükümetlerarası Anlaşma’ya imza koydu. Bakan Bayraktar, imza töreninin ardından anlaşmanın detaylarını açıkladı. Türkiye’nin 2035 yılında güneş ve rüzgarda 120 bin megavat kurulu güç hedefine ulaşmayı hedeflediğini hatırlatan Bayraktar, bu güce ulaşırken her yıl 8-9 bin megavat yeni kapasiteyi sisteme katmaları gerektiğini ifade etti. Bu kapsamda YEKA ihalelerinin, öztüketim amaçlı kurulan santral yatırımlarının ve depolamalı enerji projelerinin devam ettiğine işaret eden Bayraktar, "Bunlara bir ilave, yeni bir yöntem; hükümetler arası anlaşma yoluyla, ikili anlaşma yoluyla yaptığımız büyük ölçekli ve çok daha ucuz fiyatlı elektriği uzun süre boyunca ülkemize alabileceğimiz projelerdi" dedi. Projenin kapsamı 5 bin megavat Anlaşma üzerinde uzun müzakerelerin yaşandığını ifade eden Bayraktar, "Bugün nihai olarak imzalarımızı attık. Esas itibariyle projenin kapsamı, yaklaşık 5 bin megavat. Bugün imza attığımız ilk kısım, 2 bin megavatlık güneş projelerini içeriyor. Bunun bin megavatı Sivas’ta, bin megavatı da Karaman Taşeli’nde gerçekleşecek" dedi. Anlaşmanın Türkiye açısından tarihi bir önemde olduğuna vurgu yapan Bayraktar, "Biz burada üretilen elektriği, özellikle Taşeli’ndeki proje için söylüyorum, kilovat başına 1,995 euro/cent bir bedelle alıyoruz. Türkiye, yaklaşık 25 yıl boyunca bu fiyattan elektrik alacak. Yani, Türkiye’de bugüne kadar gördüğümüz en düşük fiyatla elektriği alacağız ve bunu Türkiye’deki tüketicilere, vatandaşlarımıza sunacağız" ifadelerini kullandı. Bayraktar, Sivas’ta yapılacak santralden ise 2,3415 euro/cent üzerinden 25 yıl boyunca elektrik alımı yapılacağını kaydetti. Yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım Bakan Bayraktar, "Bu 2 bin megavatlık ilk fazdaki proje, yaklaşık 2 milyar dolarlık bir yatırım demek. Bu da aynı zamanda doğrudan dış finansmanın ülkemize gelmesi demek. Bunun bir kısmı buradaki kaynaklardan, bir kısmı da uluslararası finansal kuruluşlardan sağlanmış olacak" dedi. Projede yüzde 50 mertebesinde bir yerlileştirme istediklerini anlatan Bayraktar, "Bu atılan imzalar sonrasında yaklaşık 2,1 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte bir projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu. Projenin temeli 2027’de Projenin temelini 2027’de atacaklarını ifade eden Bakan Bayraktar, 2027’nin sonuna doğru ilk fazı tamamlamayı, 2028 ve 2029’da da projenin tümüyle tamamlanmasını hedeflediklerini kaydetti.