GENEL - 05 Haziran 2020 Cuma 09:33

Şifa kaynağı “bentonit kilin” tanıtımı yapıldı

A
A
A
Şifa kaynağı “bentonit kilin” tanıtımı yapıldı

Pek çok salgın hastalığa şifa kaynağı olarak bilinen ve Medikil firması tarafından üretilen Bentonit Kilin tanıtımı yapıldı.

Pek çok salgın hastalığa şifa kaynağı olarak bilinen ve Medikil firması tarafından üretilen Bentonit Kilin tanıtımı yapıldı.


Osmanlı dönemlerinde salgın hastalıklara karşı tedavi amaçlı kullanılan, şifa kaynağı olarak bilinen ve Medikil firması tarafından Bentonit Kilin tanıtımı yapıldı. Sağlık Bakanlığı ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi(FDA) onaylı bentonit kilinin tanıtımı eski milli futbolcu Tanju Çolak ve Medikil Firması Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Tecer tarafından yapıldı. Baltalimanı Portaxe Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda bentonit kilinin faydalarından bahsedildi. Dünyanın en değerli yataklarından biri olan Ünye Fatsa bölgesindeki yataklarda Medikil firması tarafından üretilen kilini, altın ayakkabı sahibi Tanju Çolak da sürekli olarak kullandığını ve çok faydalı bulduğunu ifade etti.



“Dünyanın en az 60-70 ülkesine Ünye’den ihraç ediliyor”


Bentonit kilinin hem gıda hem sağlık hem de endüstriyel alanlarda kullanıldığını dile getiren Medikil Firması Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Tecer, “Bentonit kili bir gıda kilidir. İnsanlığın binlerce yıldan beri bildiği kil çeşitlerinden bir tanesidir. Binlerce yıl evvel insanlar bunların hayvanların iyileşme hikayelerinden görerek, izleyerek bunun faydalarını öğrenmişler ve vücutlarında kullanmışlardır. 1988’de bentonitin maden kanununa alınmasıyla Türkiye’de üretimi başladı. Ünye Fatsa bölgesindeki beyaz killer ise dünyanın en kıymetli yataklarıdır. Biz oralarda özellikle bentonit kili aradık ve işlettik. Şu anda bu kil hem gıda kili olarak hem sağlık kili olarak hem de endüstriyel kil olarak dünyanın en az 60-70 ülkesine Ünye’den ihraç ediliyor“ diye konuştu.



“Virüs ve zararlı bakterilere karşı etkili”


Bentonit kilinin veba gibi pek çok salgın hastalığın tedavisinde kullanıldığını söyleyen Tecer, “Bentonit kili virüslerle mücadelede en öne alınması gereken madde. Çünkü geçmiş yıllarda veba salgınları bile bu kille önlenmiş. Bununla ilgili elimizde kayıtlı bilgi ve belgeler var. Benim elimde çok kıymetli bir çalışma var. Amerika’da 2005 yılında yapılan bir çalışmada bentonit kilinin mikonize hale getirilmiş haliyle HIV virüsü, kuş gribi ve gripte çok büyük başarı yakalanmış. Bentonit kilini içmek çok önemlidir. Bentonit kilinin yaptığı en önemli iş virüs ve zararlı bakterileri vücuttan uzaklaştırmasıdır“ dedi.



“Bentonit kili bana göre efsane”


Bentonit kilinin vücuttaki toksinleri, ağır metalleri, radyasyonu ve parazitleri atan bir takviye olduğunu belirten eski milli futbolcu Tanju Çolak, “Bentonit kili bana göre efsane. Çok iyi çıkarılmış bir gıda takviyesi. Ben nasıl altın ayakkabı alıp efsaneleşmişsem bentonit kili de yüzyıllarca bin yıllarca evvel insanlık tarafından kullanıldığı bir gerçektir. Çok özellikleri vardır. Bizim gibi farklıdır. Duruşu da vardır bentonitin. Dünya da bunu her türlü biliyor. İnsanlığa faydası fazladır. Vücuttaki toksinleri, ağır metalleri, radyasyonları, parazitleri söküp atabilen tek ürün takviyesidir“ şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beylikdüzü E-5 yan yoldaki feci kazada faciadan dönüldü: Taksi refüje savruldu, diğeri simit tezgahına çarpmadan durabildi Beylikdüzü’nde E-5 yan yol Avcılar istikametinde bekleyen ticari taksi, arkadan başka bir aracın çarpması sonucu refüje savruldu. Kazaya karışan araçlardan biri üst geçidin altındaki simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Kazada 2 kişi hafif yaralandı. Yaralılar sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Olay, sabah saat 06.30 sıralarında Beylikdüzü Yakuplu Mahallesi Haramidere mevkii E-5 yan yol Avcılar istikametinde meydana geldi. İddiaya göre, yol kenarında bekleyen Fatih S. kontrolündeki 34 TKH 23 plakalı ticari taksiye, Sezer G. kontrolündeki 34 RB 6959 plakalı araç arkadan çarptı. Ticari taksi çarpmanın etkisiyle savrularak yolun karşısındaki refüje çıktı. Sezer G. kontrolündeki otomobil yan yol üzerindeki üst geçidin altında bulunan simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Yaşanan kazada her iki sürücüde hafif yaralandı. İhbar üzerine kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralanan sürücüler sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle Beylikdüzü E-5 yan yol üzerinde yoğun trafik oluştu. Polisin kontrolüyle trafik akışı sağlanırken kazaya karışan araçlar çekici ile kaldırıldı. Yaşanan kazaya şahit olan bölgedeki esnaflardan biri olayla ilgili olarak, “ Burada devamlı kaza oluyor. Bir değil iki değil. Yol kaygan zemin kaygan. Artı olarak durağın girişine bakın hiçbir önlem yok. Burası yokuş aşağı, araçlar kayıyor. Haberlere bakarsanız birçok kaza yaşandı burada ama Allah’tan kimseye bir şey olmadı. Aniden bir gürültü oldu. Arkama bile bakmadan kaçtım. Taksi duruyordu burada. Arkadan çarptılar” dedi
Mersin Mersin’de açık alanda kayısı hasadı başladı Mersin’in Mut ilçesinde sofralık kayısı hasadı başlarken, bu yıl 150 bin ton kayısı rekoltesi ve 80 bin ton ihracat bekleniyor. Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 90 ile 95’inin üretildiği, coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısının açık alanda hasadı başladı. Mikro klima özelliğine sahip, dünya üzerinde tartışılmaz rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanımayan Mut sofralık turfanda kayısısı Rusya, Orta Doğu, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde, 77 bin 800 dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 150 bin ton ve ihracatın ise 80 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Kilosu 80 ile 120 liradan alıcı bulan kayısının fiyatlarından memnun olan üreticiler, eriğin altın yılını yaşadığını, kayısıdan da umutlu olduklarını söylediler. Kayısı hasadı dolaysıyla İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, beraberinde Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce ile birlikte hasat toplanan kayısı bahçelerini yerinde inceledi. Kaymakam Ayrancı, işçilerle birlikte kayısı topladı, kayısı toplamın zevkli olduğunu söyledi. Ayrancı, Mut’ta bu hafta itibarıyla kayısı hasadının başladığı bilgisini vererek, "Biz de bugün hasat yapan emekçi kardeşlerimizle, arazi sahiplerimizle beraber bahçeleri geziyoruz. Kayısı, ilçemizde gerçekten çok stratejik bir ürün. İlçemizdeki çiftçilerimizin elde ettiği tarımsal gelirde de önemli bir paya sahip. 150 bin ton civarında bir rekolte beklentimiz var bu sene. İnşallah bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin iyi gelir ettiği bir sezon olur. Ben bütün ilçemize, bütün çiftçilerimize hayırlı bereketli bir hasat dönemi diliyorum" dedi. Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ise, "Mut ilçemizde 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90-95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı, Mut’ta başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer" diye konuştu. Kayısı hasadına başlayan üreticilerden Selami Bulut, yaklaşık 10 yıldır kayısı üreticiliği yaptığını dile getirerek, "Ortalama 250 dönüm kayısı bahçem var. Tabi farklı çeşitlerimiz var. Erkenci kayısılarımız matador, kolarodo, medisin. Şu an itibarıyla 80 ile 120 lira arasında gitmekte. Tabi bu da bizim için mutluluk verici. İnşallah bu şekilde devam eder. Bütün çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum. 300 tonun üzerinde bu bahçede meyvemiz oluyor. Tabi giderek de üretimimiz artıyor" ifadelerini kullandı.
Amasya Amasya’nın tescilli tatlısı ‘unutma beni’ Amasya’nın coğrafi işaretle tescil edilen lezzetlerinden ‘unutma beni tatlısı’ meslek lisesi öğrencisi kızların elinde yeniden hayat buldu. Yapımında kullanılan malzemelerin çok ekonomik olduğu bu tatlı, damaklarda unutulmayacak izler bırakıyor. Coğrafi işaretle tescillendi Amasya Valiliği ve Ziyaret Belediyesi’nin girişimiyle coğrafi işaret alan ‘unutma beni tatlısı’ İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğretmen ile öğrencilerin elinde yeniden şekillendi. Tatlının yapımın köy ekmeği, üzüm pekmezi ve ceviz kullanıldığını belirten Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Bilsen Bodur, “Tatlımızın tadı çok güzel. Yiyen kişi tadını bir daha tadını unutmuyor” dedi. Tatlıyı çocukluk döneminde annesinin de yaptığını hatırlatan Bodur, “Köylerde yapılıyordu. Şehir merkezlerinde çok yapılmıyordu. Şimdi biz bu tatlımızı öğrencilerimize de öğreterek sofraları tatlandırmasını sağlayacağız” diye konuştu. “Ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlı” Tescilli tatlı türüyle yarışmalara da katılmaya başladıklarına değinen İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zübeyde Komaç da “Gayet ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlıyı yapıp sunmak bizim için gurur verici oldu” şeklinde konuştu. Öğrencilerden Seda Koçak ise “Unutma beni tatlısını unutturmayacağız. Bu lezzeti herkese tattıracağız” ifadelerini kullandı.