GÜNDEM - 19 Aralık 2023 Salı 10:46

TSSD, insanlığın gerçek dostlarını ödüllendirdi

A
A
A

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD)’nin her yıl düzenlediği ve bu yıl 24’üncüsü gerçekleştirilen “2023 yılı İnsanlığın Gerçek Dostları Ödül Töreni’nde konuşan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, “Türkiye’de 120 bin kişi sigaradan hayatını kaybediyor. Bu 120 bin kişinin yaklaşık 20 bini sigara içmediği halde sigara içenler tarafından öldürülüyor” dedi.

Bir yıl boyunca sigaraya karşı savaşta en çok katkı sunanların ödüllendirildiği gecede iş, sanat, siyaset, akademi ve STK camiasından isimler yer adı. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Kampüsü Orgeneral Necdet Timur Oditoryumu’nda gerçekleştirilen törende, İstanbul Valisi Davut Gül’e sigaraya karşı verdiği hizmetlerden dolayı "İnsanlığın Gerçek Dostları Özel Ödülü" verildi.

Konuşmasına sigaranın maddi ve manevi zararları olduğunu söyleyerek başlayan Gül, “Lüks ve pahalı sigara içmenin bir zenginlik göstergesiymiş gibi bilinçaltına yerleştirilmesi yanlış. Hiçbirimiz, evladınızın sigara içmesini istemez. Evladınız sizin için çok kıymetli ve onun zararlı alışkanlıklara bulaşmasını istemezsiniz ama çocuğunuz için istemediğimizi bile bile bir şekilde etkisinde kalarak kendimiz yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

TSSD, insanlığın gerçek dostlarını ödüllendirdi

“Türkiye’de, 120 bin kişi sigaradan hayatını kaybediyor”

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre dünyada yaklaşık 8 milyon insanın sigaradan öldüğünü belirten Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, “2025 yılında bu rakam 10 milyon olacak arkadaşlar. Şu anda Türkiye’de, 120 bin kişi sigaradan hayatını kaybediyor. Yani küçük çaplı bir şehir yok oluyor. Bu 120 bin kişinin yaklaşık 20 bini sigara içmediği halde sigara içenler tarafından öldürülüyor. Yani pasif içici. Tam bu noktada sizlere çok önemli bir görev düşüyor. Biliyorum sigara içmiyorsunuz ama lütfen yanınızda sigara içittirmeyiniz." dedi.

Açılış konuşmaların ardından sigaraya karşı savaşta en çok katkı sunanlara ödülleri takdim edildi.

Törende, İnsanlığın Gerçek Dostları Özel Ödülü’ne İstanbul Valisi Davut Gül layık görüldü. Gül’e, ödülü Doç. Dr. Aydın tarafından takdim edildi.

Hürriyet gazetesi köşe yazarı Yalçın Bayer, TRT İstanbul Bölge Müdürü İbrahim Bulut, Erzincan Avcı Köyü Muhtarı Hüseyin Avcı da "İnsanlığın Gerçek Dostları Ödülleri"ni aldı.

Teşekkür Ödülleri de törende sahiplerine verildi. "BOTAŞ’lılar Sigarayı Bırakıyor Kampanyası"yla BOTAŞ, Mavi Bayrak Türkiye Projesi ile Sigara Yasaklı Plajlar projesiyle Türkiye Çevre Eğitim Vakfı, 9 yıldır süregelen destekleriyle Moda ve Hazır Giyim Federasyonu ödüle layık görüldü. Ödüller firma yetkililerine takdim edildi.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Kırtay, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici de Teşekkür Ödülü’nü almaya hak kazandı.

"100. yıl Ankara Sunumu" isimli defile yapıldıktan sonra tören, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas: "Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istiyorum" İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik "yolsuzluk" ve "rüşvet" soruşturması çerçevesinde düzenlenen 2. dalga operasyonda gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen şüphelilerden Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas ifadesinde, "Milli bayramlarla ilgili organizasyonlar, büyük bütçeli özel günlerle alakalı sanatçı prodüksiyon bütçeleri tamamen Murat Ongun tarafından belirlenirdi. Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istiyorum. Benim hiçbir şekilde adı geçen diğer şüphelilerle suça ilişkin eylem ve fikir birliğim olmamıştır. Birtakım evraklarda imzam olduğundan dolayı sorumluluğum atfedilmiştir" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik "yolsuzluk" ve "rüşvet" soruşturması çerçevesinde düzenlenen 2. dalga operasyonda gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen şüphelilerden Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas’ın savcılık ifadesi ortaya çıktı. İtirafçı olan Murat Abbas ifadesinde, "Bizzat Murat Ongun’un tarafıma bazı reklam mecralarıyla alakalı işlerin belirli firmalara verilmesiyle ilgili söylemleri ve talimatları oldu. Ben bu talimatların birçoğunu yerine getirmedim. Her şeyi usulüne uygun olarak yapmaya çalıştım. Bu baskılar neticesinde göreve başladığım tarihten sonraki 3. ayda bu görevi yapamayacağımı anlayıp istifa dilekçesini Murat Ongun’a, Ertan Yıldız’a ve Yiğit Özduman’a mail attım. Sonra bu üç kişiyle Kalamış’ta bir otelde toplantı yaptık. Beni göreve devam etmem yönünde ikna ettiler. Reklam işlerinin dışında kalıp sadece kültür ve sanat faaliyetleri alanında çalışmak istediğimi söyledim. Bu tarihten sonra reklam ihalelerine beni hiç karıştırmadılar" dedi. Abbas ifadesinin devamında, "Milli bayramlarla ilgili organizasyonlar, büyük bütçeli özel günlerle alakalı sanatçı prodüksiyon bütçeleri tamamen Murat Ongun tarafından belirlenirdi. Yapılan ihaleler ihale kontrol birimi tarafından kontrol edilir en son aşamada bana imzaya gelirdi. Ben sadece imza atardım. Yapılan işlemlerle alakalı herhangi bir bilgim yoktur. Gayri resmi bir şekilde bütçeye 7 milyon TL havalandırma ve çatı, 8 milyon TL iletişim koordinatörlüğünün camı, 22 milyon TL işçilik, 6 milyon TL Kahraman isimli kişiye ödenen paralar dahil etmiştir. Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istiyorum. Benim hiçbir şekilde adı geçen diğer şüphelilerle suça ilişkin eylem ve fikir birliğim olmamıştır. Birtakım evraklarda imzam olduğundan dolayı sorumluluğum atfedilmiştir. Serbest bırakılmayı talep ediyorum" ifadelerini kullandı.