EKONOMİ - 03 Ağustos 2023 Perşembe 16:22

Ürünlerinizi hiç yorulmadan Rusya pazarında satabileceksiniz

A
A
A
Ürünlerinizi hiç yorulmadan Rusya pazarında satabileceksiniz

Ayda 60 milyondan fazla kullanıcının ziyaret ettiği Rus Pazar yeri Ozon Global, Türk satıcılara Rusya’da ki işlerini büyütme ve satışlarını artırma konusunda fırsat sunuyor. Marka, düzenlediği forumda pazara girmek isteyen Türk satıcılara yeni ipuçları verdi.


Hızla büyümekte olan Rus pazar yeri Ozon, her yıl İstanbul’da düzenlediği COM.E ON Forum’a ev sahipliği yaparak gelecek yıl için Türkiye’de iş geliştirme planlarını açıkladı. Foruma 400’den fazla Türk perakende markası, girişimci ve tekstilci katıldı. Ozon’un sınır ötesi ticaret alt birimi olan Ozon Global, Rus tüketicilerin yurt dışından gelen mallara artan ilgisi ışığında ürün yelpazesini genişletmek için geçen yıl Türkiye pazarına girdi. Ağustos 2022’de şirket, yerel girişimcilerle işbirliğini genişletmek için Türkiye’de bir ofis açtı.


Giyimden, elektroniğe birçok Türk malı ise Rusya’da yüksek talep görüyor. Bu da Türkiye’den, Rusya’ya alınan siparişlerde yaklaşık 41 kat artış ve yıllık bazda pazar yerinde 9 kat artışla 800 bin ürün kaleminin oluşmasına yol açtı. Ayda 60 milyondan fazla kullanıcının ziyaret ettiği Ozon’da 800’den fazla aktif Türk satıcısı bulunuyor. Ozon Global ise Türkiye’den Rusya’ya ve sınır ötesi ticaret hacmini artırarak, Türk girişimcilerin Rusya pazarına girmelerindeki mevcut engelleri aşmalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Rusya’daki müşterilerin yabancı satıcıların mallarına olan ilgisindeki artış da dikkatlerden kaçmıyor. Ozon Global aracılığıyla Rusya’ya mal satarak işlerini büyütmek isteyen satıcılara eşsiz bir fırsat sunuluyor.



Ozon hakkında


Ozon, her ay on milyonlarca ziyaretçisi olan, hızla büyüyen bir çevrimiçi pazar yeri ve gelişmiş bir lojistik ağı olarak biliniyor. Ozon aktif olarak çevrimiçi bir platform olarak gelişiyor, mağaza vitrinindeki ürün yelpazesinin yüzde 90’ından fazlası şimdiden pazar yeri ortakları tarafından oluşturuluyor. Şu anda 250 binden fazla satıcı, kitap ve giyimden gıda ve sağlık ürünlerine kadar 20’den fazla kategoride 196 milyondan fazla ürün üretiyor. Ayda 60 milyondan fazla kullanıcı Ozon’u ziyaret ediyor. Ayrıca Ozon, gelişmiş lojistik altyapısı sayesinde şimdiden yaklaşık 37 milyon müşteri sipariş alıyor.



“Bizim amacımız her zaman büyümek”


2023 yılındaki ana hedeflerinden bahseden ve Rusya pazarını Türkiye’ye ilk getiren firma olduklarını söyleyen Ozon Global Türkiye Başkanı Hazal Maraş, “2023’te ki ana hedefimiz satıcı sayımızı ve ürün kategorilerimiz ile seçeneklerimizi arttırmaktı. Son 6 ay için ekstra yüzde 80 bir büyüme planlıyoruz. Hedefimiz bu ve buna ulaşacağız gibi gözüküyor. Bunun dışında lojistik maliyetlerini azaltmak, satıcılara daha fazla ulaşılabilirlik diğer amaçlarımızdan bir tanesiydi ve bunları tamamladık. Her zaman büyümek bizim amacımız. Türkiye’ye daha fazla para kazandırmak ve bir satıcıya Rusya pazarını anlatmak, Rusya pazarının ihtiyaçları ile müşteri davranışlarını öğrenmek gerekiyor. Bu pazar çok büyük ve bunun farkında değiliz. Rusya pazarını Türkiye’ye ilk getiren biziz, bu çok büyük bir avantaj. Ve buna ne kadar hızlı katılırsa aslında satıcılar, başta girenler her zaman avantajlı olacak. Bu pazar dünyada hiç bitmeyecek ve dünyanın en büyük pazarlarından bir tanesi. Türkiye’nin orada bilinirliğini arttırmak hem bizim için gurur ve fırsat” dedi.



“Çok kolay bir lojistik sistemine sahibiz”


Lojistik sürecinin nasıl işlediğini anlatan Maraş, “Bir satıcı Ozon Global sistemine girdiği zaman biz ona beraber çalıştığımız lojistik ortaklarını ve tekliflerini sunuyoruz. Satıcı istediği partneri seçiyor ve ardından satıcının süreci bitiyor. Dünyanın en kolay lojistik sistemine sahibiz. Aslında satıcı hiçbir şey yapmıyor, her şeyi biz yapıyoruz. Tek şey siparişi döndürmek. Sipariş geldiğinde satıcı, belirlediğimiz 29 teslimat noktamızdan birine ürünü göndermesi. Ya da lojistik ekibimiz kapıdan aldırıyor, beraber çalıştığı iş ortağına bağlı olarak. Daha sonra ürün farklı aşamalardan geçerek 5 - 10 iş günü içerisinde Rusya’daki son müşteriye tarafımızdan teslim ediliyor. En son aşamada da satıcımıza ödemeleri yapılırken, lojistik ücretleri oradan kesiliyor ve biz lojistik partnerine kendi aramızdaki operasyonla iletiyor oluyoruz” diye konuştu. Rusların Türk firmalarına karşı güvenine de değinen Maraş, “Çok kuvvetli ve gün geçtikçe artıyor. Türkiye pazarının oraya ürün gönderdiğini anlayan çoğu müşteri memnun kalarak hep geliyor. Bize ulaşmak isteyen herkes maksimum 1 hafta içerisinde geri dönüş alır ve bu hep böyle olacak, ekibimiz arttıkça ” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Polise çarpıp kaçan şahıs, olay yerine gelince yakayı ele verdi: 1’i polis 2 yaralı Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bir şahıs, araç inceleyen polis memuruna ve bir vatandaşa çarpıp kaçtı. Olaydan yarım saat sonra merak edip olay yerine gelen şahıs, polis ekipleri tarafından gözaltına alınırken, yapılan kontrollerde şahsın 2.83 promil alkollü ve ehliyetsiz olduğu belirlendi. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Germir Mahallesi Hulusi Akar Bulvarı’nda meydana gelen olayda, Serdar T., yönetimindeki 38 ST 608 plakalı otomobille başka bir araçta inceleme yapan polis memuru S.T.’ye ve Ö.B.’ye çarparak, kaçtı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alarak, Serdar T.’yi yakalamak için çalışma başlattı. Sağlık ekipleri de yaptıkları ilk müdahalenin ardından polis memuru S.T. ve Ö.B.’yi ambulansla Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırdı. Olaydan yaklaşık yarım saat sonra merak edip olay yerine gelen Serdar T., polis ekiplerinin dikkatiyle yakalandı. Serdar T. ekipler tarafından gözaltına alınırken, yapılan kontrollerde Serdar T.’nin 2.83 promil alkollü olduğu ve alkol nedeniyle daha önceden 3 kez ehliyetinin alındığı belirlendi. Serdar T.’ye ‘alkollü araç kullanmak’ ve ‘ehliyetsiz araç kullanmak’ suçundan toplamda 37 bin 356 TL idari para cezası yazıldı. Gözaltına alınan Serdar T. işlemler için karakola götürüldü.
Kilis Kilis’in yeni Valisi Ömer Kalaylı oldu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla hazırlanan ve 7 Ocak 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Valiler Kararnamesi ile Kilis Valisi değişti. Kararname kapsamında Kilis Valisi Tahir Şahin, Trabzon Valiliği’ne atanırken, Sarıyer Kaymakamı Ömer Kalaylı Kilis’in yeni Valisi oldu. Kilis Valiliği’ne atanan Ömer Kalaylı kimdir? 1979 yılında Kahramanmaraş’ta doğan Ömer Kalaylı, ilk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş’ta tamamladı. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Kalaylı, 2003 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından açılan kaymakam adaylığı sınavını kazanarak Gaziantep Kaymakam Adayı olarak mülki idare amirliği mesleğine başladı. Adaylık sürecinde Yavuzeli ve Araban Kaymakam Vekilliği görevlerinde bulunan Kalaylı, Ankara TÖMER’de Fransızca dil eğitimi aldı. 25 Eylül 2004 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından bir yıl süreyle Fransa’ya gönderilen Kalaylı, Franche-Comté Üniversitesine bağlı CLA Dil Okulunda Fransızca eğitim gördü. Bu süreçte Paris’te ENA cole Nationale d’Administration bünyesinde düzenlenen ve "Fransa’da Valilik Kurumu, Adem-i Merkeziyet, Yönetimin Modernleşmesi ve Devlet Reformu" konularını kapsayan eğitim programına katıldı. Dönem Kaymakamlık Kursunu üstün başarıyla tamamlayan Ömer Kalaylı, kura ile Gaziantep’in Karkamış ilçesine atanarak yaklaşık 1 buçuk yıl görev yaptı. Daha sonra sırasıyla Diyarbakır’ın Lice ilçesi Kaymakamlığı (2007-2009), Sivas’ın Gürün ilçesi Kaymakamlığı 2009-2013, Sivas Vali Yardımcılığı 2013-2016, Sakarya Akyazı Kaymakamlığı (2016-2018), Uşak Vali Yardımcılığı ve Uşak İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ile Gaziantep Şehitkamil Kaymakamlığı 2019-2022 görevlerinde bulundu. Kalaylı, 21 Aralık 2014 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nca Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenlenen ve Çin’in yönetim sistemi konulu kısa dönem yurt dışı eğitim programına katıldı. İkinci üniversite eğitimini Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Adalet Bölümünde 2016 yılında tamamlayan Kalaylı, aynı üniversitenin Sosyoloji Bölümünden ise 2022 yılında mezun oldu. Evli ve iki çocuk babası olan Ömer Kalaylı, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.