SAĞLIK - 18 Mart 2026 Çarşamba 13:14

Uzmandan uyarı: "Bayramda ani beslenme değişimi riskli"

A
A
A
Uzmandan uyarı: "Bayramda ani beslenme değişimi riskli"

Bayram sofralarının zenginliği ve gün boyunca yapılan ikramlar, Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeninin ardından sindirim sistemi üzerinde beklenmedik yük oluşturabiliyor. Uzmanlar, uzun süre farklı saatlerde beslenmeye alışan vücudun bayram günlerinde bir anda artan ve hızlı tüketilen öğünlere uyum sağlamakta zorlanabileceğine dikkat çekiyor.


Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Merve Bayram, Ramazan sonrası beslenme düzenine ani dönüşün hem sindirim sistemi hem de metabolizma açısından bazı riskler oluşturabileceğini belirtti.


Bayram, "Ramazan ayının ardından gelen bayram günleri, aile ziyaretleri ve zengin sofralarla birlikte beslenme düzeninin de aniden değiştiği bir dönemdir. Bir ay boyunca oruç nedeniyle farklı saatlerde beslenen vücut, bayram sabahı aniden artan ve hızla tüketilen öğünlere alışık değildir. Ramazan süresince öğün sayısının azalması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir. Bayramla birlikte eski yeme düzenine hızlı bir şekilde dönülmesi ise farkında olmadan daha fazla yemek tüketimine yol açabilir. Bu durum yalnızca kilo artışı riskini artırmakla kalmaz, aynı zamanda sindirim sistemi sorunları, mide rahatsızlıkları ve metabolik dengesizliklere de neden olabilir" açıklaması yaptı.



Bayram sofralarında porsiyon kontrolü önemli


Bayram günlerinde yalnızca fizyolojik değil psikolojik faktörlerin de yemek tüketimini artırabileceğini belirten Doç. Dr. Merve Bayram, özellikle ikramların yoğun olduğu ziyaretlerde porsiyon kontrolünün önem taşıdığını vurguladı.


Doç. Dr. Merve Bayram, "Ramazan sonrası oluşan psikolojik rahatlama duygusu da yemek tüketimini artırabilir. Bayram sofralarında çeşitliliğin fazla olması ve ikramların artması, özellikle hızlı ve kontrolsüz yemek yeme eğilimini güçlendirebilir. Bunun sonucunda hazımsızlık, şişkinlik gibi mide problemleri ile kan şekerinde ani yükselme ve düşüşler görülebilir. Bu nedenle bayram günlerinde besinlerin yavaş tüketilmesi, iyi çiğnenmesi ve porsiyonların küçük tutulması önem taşır" dedi.



Rafine karbonhidrat ve işlenmiş ürünler dengeli tüketilmeli


Bayram sofralarında sıkça tüketilen bazı yiyeceklerin sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Bayram, özellikle rafine karbonhidrat ve işlenmiş et ürünlerinin aşırı tüketilmemesi gerektiğini söyledi.



Doç. Dr. Bayram şöyle konuştu:


"Bayram sofralarında sıkça tüketilen poğaça, börek ve beyaz ekmek gibi rafine karbonhidrat içeren besinler ile salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş et ürünlerinin fazla tüketimi sindirim sistemini zorlayabilir. Bu nedenle özellikle bayram sabahında daha dengeli tercihler yapmak önemlidir. Gün içerisinde tatlı tüketilecekse kahvaltıda reçel, bal ve çikolata gibi şeker içeriği yüksek besinlerden kaçınılması önerilmektedir. Böylece gün boyunca alınan toplam şeker miktarı dengelenebilir ve kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçilebilir."



Tatlı tüketiminde ölçülü olun


Bayram ziyaretlerinin en dikkat çekici ikramlarının tatlılar olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Bayram, tamamen kaçınmak yerine porsiyon kontrolünün tercih edilmesi gerektiğini belirtti.


"Bayram ziyaretlerinin en tatlı tarafı kuşkusuz ikram edilen tatlılardır. Ancak özellikle şerbetli tatlıların yüksek şeker ve enerji içerdiği unutulmamalıdır. Tatlıdan tamamen kaçınmak yerine porsiyon kontrolü yapmak en doğru yaklaşım olacaktır. Ayrıca mümkünse şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi daha uygun olacaktır" şeklinde konuştu.



Gün içinde su tüketimini artırın


Ramazan boyunca su tüketiminin çoğunlukla iftar ve sahur saatleriyle sınırlı kaldığını belirten Doç. Dr. Merve Bayram, bayram günlerinde sıvı tüketiminin gün içine yayılması gerektiğini ifade etti:


"Ramazan boyunca su tüketimi çoğunlukla iftar ve sahur saatleriyle sınırlı kaldığı için bayram günlerinde sıvı alımını yeniden düzenlemek önemlidir. Gün içine yayılan düzenli su tüketimi sindirimin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur ve vücudun sıvı dengesini korur. Bu nedenle günlük en az 2-2,5 litre su içilmesi önerilmektedir."



Lifli besinler ve hafif hareket sindirimi destekler


Bayram döneminde lif açısından zengin besinlerin tüketiminin artırılması ve hafif fiziksel aktivitelerin yapılmasının sindirim sistemi açısından fayda sağlayacağını ifade eden Doç. Dr. Bayram şu değerlendirmede bulundu:


"Bayram günlerinde lif içeriği yüksek besinlerin tüketiminin artırılması sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere sebzeler, meyveler, kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagiller ile bulgur ve tam tahıllı ürünler lif açısından zengin besinler arasında yer almaktadır. Bu besinlerin düzenli tüketimi hem bağırsak hareketlerinin desteklenmesine hem de kabızlık riskinin azaltılmasına katkı sağlar. Ayrıca bayram ziyaretleri arasında yapılacak kısa yürüyüşler hem sindirimi kolaylaştırır hem de kan şekeri kontrolüne katkı sağlar."



Kronik hastalığı olanlar daha dikkatli olmalı


Diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları bulunan bireylerin bayram süresince beslenme düzenlerini mümkün olduğunca korumaları gerektiğini belirten bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Merve Bayram, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:


"Diyabet, hipertansiyon veya kalp hastalığı olan bireylerin bayram süresince beslenme düzenlerini mümkün olduğunca korumaları gerekir. Aşırı tuzlu, yağlı ve şekerli besinlerin tüketimi sınırlandırılmalı ve öğün atlamaktan kaçınılmalıdır. Özetle, bayram sofralarının keyfini çıkarırken önemli olan yasaklar değil dengeyi koruyabilmektir. Küçük porsiyonlar, yeterli su tüketimi ve hafif hareketlerle bayram hem keyifli hem de sağlıklı geçirilebilir."



Uzmandan uyarı: "Bayramda ani beslenme değişimi riskli"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizlili gençler ‘Bir Gençlik Şöleni’ne damga vurdu AK Parti Gençlik Kolları tarafından Kocaeli’nde düzenlenen ‘Bir Gençlik Şöleni’ne Denizli damga vurdu. Denizli’den binlerce genç, Kocaeli’deki şölene katıldı. AK Parti Gençlik Kolları, Kocaeli’nde ‘Bir Gençlik Şöleni’ düzenledi. Şölene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, on binlerce gence seslendi. Büyük şölene AK Parti Denizli İl Gençlik Kolları damga vurdu. Binlerce gencin de Denizli’den katıldığı şölenle ilgili konuşan AK Parti Denizli İl Gençlik Kolları Başkanı Mahmut Mert Çelik, "Denizli teşkilatı olarak, gençlerimizin ortaya koyduğu enerji, disiplin ve coşkuyla şehrimizi en güzel şekilde temsil etmenin gururunu yaşadık" dedi. Başkan Çelik, "Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençlerin aynı heyecan, aynı inanç ve aynı dava bilinci etrafında buluştuğu bu büyük organizasyon; bizlere bir kez daha gösterdi ki gençlik, Türkiye’nin en büyük gücü ve yarınlarımızın en sağlam teminatıdır. Denizli teşkilatı olarak, gençlerimizin ortaya koyduğu enerji, disiplin ve coşkuyla şehrimizi en güzel şekilde temsil etmenin gururunu yaşadık. Yol boyunca sergilenen birlik ve kardeşlik ortamı, AK Gençliğin sadece bir siyasi hareket değil; aynı zamanda güçlü bir gönül hareketi olduğunun en net göstergesidir" dedi. "Durmadan çalışan bir gençlik vardır" Başkan Mahmut Mert Çelik, "Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın gençliğe verdiği değeri sahada bir kez daha hissettik. İnandığı değerler uğruna çalışan, ülkesini daha güçlü yarınlara taşımayı hedefleyen bir gençlik olarak; durmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz. Bu büyük organizasyonda emeği geçen tüm teşkilat mensuplarımıza, ilçe gençlik kollarımıza, yol arkadaşlarımıza ve katılım sağlayan tüm genç kardeşlerimize gönülden teşekkür ediyorum. AK Gençlik var olduğu sürece; umut vardır, heyecan vardır, Türkiye Yüzyılı hedefi için durmaksızın çalışan bir gençlik vardır" dedi.
Mersin Mersin’de katliam yapan zanlının cenazesi adli tıpa gönderildi Mersin’de 6 kişiyi öldürüp 8 kişiyi yaraladıktan sonra kıstırıldığı evde intihar eden zanlının cenazesi olay yerindeki incelemelerinin ardından alınarak adli tıp kurumu morguna götürülmek üzere yola çıktı. Jandarma’nın ise olay yerindeki yoğun güvenlik önlemi sürüyor. Edinilen bilgiye göre, dün meydana gelen olayda Metin Öztürk (37), yaklaşık 1 yıl önce çalıştığı Tarsus ilçesine bağlı Kadelli Mahallesi’ndeki kasap ve lokantada tabanca ile ateş ederek çalışan Ahmet Ercan ile iş yeri sahibi Sabri Pan’ı öldürdü. Olay yerinden 01 B 9171 plakalı beyaz renkli otomobiliyle kaçan şüpheli, Yeniköy Mahallesi’nde bulunan bir akaryakıt istasyonunda tır şoförü Gökay Selfioğlu’nu da vurarak öldürdü. Kaçmaya devam eden şüpheli, Çamlıyayla ilçesi Darıpınarı Mahallesi’nde yol kenarında yürüyen eski eşi Arzu Özden’i tabanca ile vurarak, Yeniköy Mahallesi’nde Abdullah Koca’yı ise motosikletle şarampole yuvarlayarak öldürdü. Kaçmaya devam eden şüpheli, Karakütük Mahallesi’nde çobanlık yapan gençlerden Yusuf Oktay’ı öldürdü. Şüpheli, saldırıları sırasında güzergah üzerindeki 8 kişiyi de yaraladı. Yaralılar, ambulanslarla Tarsus Devlet Hastanesi başta olmak üzere çevredeki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. 6 kişinin öldüğü, 8 kişinin de yaralandığı vahşetin ardından şüphelinin yakalanması için bölgeye çok sayıda jandarma ekibi sevk edildi. Kaçan şüpheliyi yakalamak için helikopter destekli çalışmalar sürerken, zanlının kaçtığı 01 B 9171 plakalı otomobile Karakütük Mahallesi kırsalında ulaşıldı. Ormanlık alana kaçtığı değerlendirilen şüphelinin yakalanması için operasyon sabah kadar sürdü. Jandarma ekiplerinin yaptığı arama çalışmalarında şüphelinin Karakütük Mahallesi’nin kırsalında Çokak mevkiinde bir evde olduğunu belirledi. Yapılan operasyonda şüpheli yakalanacağını anlayınca yanındaki silahla intihar etti. Jandarma olay yeri inceleme ekipleri, intihar eden Öztürk’ün bulunduğu yerde çalışmalarını sürdürüyor. Bölgeye giden yollar ise jandarma ekiplerince kapatıldı. Çevrede yoğun güvenlik önlemi alındı. İlk incelemelerinin ardından katilin cenazesi cenaze aracı ile alındı. Cenaze otopsi işlemleri için Mersin Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarmanın ise bölgedeki yoğun güvenlik önlemi devam ediyor.