SAĞLIK - 27 Ocak 2026 Salı 10:46

Yarıyıl tatilinde çocuklar acillik oluyor: Spor kazalarında artış

A
A
A
Yarıyıl tatilinde çocuklar acillik oluyor: Spor kazalarında artış

Yarıyıl tatilinde çocukların hareketliliğinin artması, spor ve oyun kaynaklı yaralanmaları da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, özellikle koruyucu ekipman eksikliği ve ani zorlanmaların kırık ve burkulma riskini artırdığı uyarısında bulunuyor.


"Yarıyıl tatiliyle çocukların açık alanlarda ve sportif aktivitelerde geçirdiği sürenin artması, spor kazalarına bağlı yaralanmaları da belirgin şekilde artırdı" diyen Medicana Kadıköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Belgin Özbek Kayak, "Paten, bisiklet ve top oyunları sırasında yaşanan düşme ve çarpmalar; kırık, burkulma ve yumuşak doku zedelenmeleriyle sonuçlanırken acil servislere yapılan başvurularda yükseliş gözleniyor" açıklaması yaptı.



Tatil hareketliliği riski artırıyor


Yarıyıl tatilinin çocuklar için eğlenceli bir dinlenme süreci olduğunu ancak kontrolsüz aktivitelerin sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirten Uzm. Dr. Belgin Özbek, tatil dönemlerinde spor kazalarının her yıl benzer şekilde arttığına dikkat çekti.


Uzm. Dr. Özbek, "Okul döneminde daha düzenli ve kontrollü bir tempo içinde olan çocuklar, tatilde çok daha uzun süre hareket ediyor. Yaşa uygun olmayan aktiviteler, yeterli ısınma yapılmaması ve koruyucu ekipman kullanılmaması, kas-iskelet sistemi yaralanmalarını kaçınılmaz hale getiriyor" dedi.



Burkulmadan kırığa kadar geniş tablo


Yarıyıl tatilinde görülen spor kazalarının yapılan aktiviteye göre farklılık gösterdiğini ifade eden Uzm. Dr. Özbek, kış mevsiminin etkisiyle özellikle açık alanlar ve kapalı spor salonlarında yaşanan kazaların öne çıktığını belirtti.


"En sık karşılaştığımız yaralanmalar arasında düşmeye bağlı el ve ayak bileği burkulmaları, kayak ve paten sırasında oluşan diz ve omuz travmaları, top oyunlarında görülen parmak ve ayak kırıkları ile ani hareketlere bağlı kas ve bağ zorlanmaları yer alıyor" diyen Özbek, bazı yaralanmaların istirahatle düzelebileceğini, bazılarının ise alçı, atel veya ileri tedavi gerektirebildiğini vurguladı.



Uzmanlardan ailelere uyarı


Uzm. Dr. Belgin Özbek, ailelerin çocukların yaptığı aktiviteleri yaş ve fiziksel gelişimlerine uygun seçmesi gerektiğini belirterek, "Koruyucu ekipman kullanımı, doğru ayakkabı seçimi ve spor öncesi ısınma ihmal edilmemeli. Basit önlemler, ciddi yaralanmaların önüne geçebilir" ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Adalet Bakanı Gürlek: "İslam’a ve Müslümanlara yönelik düşmanlık kararlılıkla reddedilmelidir" Adalet Bakanı Akın Gürlek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İslam’a ve Müslümanlara yönelik düşmanlık kararlılıkla reddedilmelidir" dedi. Bakan Gürlek, "İslamofobi" kavramının yalnızca bir korkuyu ifade etmediğini belirterek, dünyanın birçok yerinde Müslümanlara yönelen tutumun ön yargı, ayrımcılık ve açık bir düşmanlık içerdiğini ifade etti. Paylaşımında, "Fobi kavramı esasen bir korkuyu tanımlarken, dünyanın birçok yerinde Müslümanlara yönelen tutum; bir korkudan ziyade İslam’a, Müslüman kimliğine ve İslam medeniyetine yönelik sistematik bir karşıtlık ve dışlama biçimi olarak ortaya çıkmaktadır" ifadelerine yer veren Gürlek, meselenin çoğu zaman bir korkudan ziyade İslam karşıtlığı ve İslam düşmanlığı olduğuna dikkat çekti. Minarelerden, başörtüsünden ya da bir inancın kamusal görünürlüğünden rahatsızlık duymanın korkuyla açıklanamayacağını belirten Gürlek, bir insanın inancı, kimliği veya kültürü nedeniyle hedef alınmasının insan onuruyla bağdaşmayacağını kaydetti. Adalet Bakanı Gürlek paylaşımında ayrıca, "İslam’a ve Müslümanlara yönelik düşmanlık kararlılıkla reddedilmelidir. Toplumların barışını ve ortak geleceğini tehdit eden her türlü ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele etmek, farklılıkları zenginlik olarak gören, insan onurunu ve karşılıklı saygıyı merkeze alan bir anlayışı güçlendirmek hepimizin ortak sorumluluğudur" dedi. Bakan Gürlek, Türkiye’nin İslam düşmanlığına, ırkçılığa, yabancı düşmanlığına ve her türlü ayrımcılığa karşı insan onurunu, eşitliği ve hukukun üstünlüğünü savunmaya kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.
Kayseri Başkan Büyükkılıç: "Birlik, beraberlik ve dayanışmamız için dua edelim" Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; On Bir Ayın Sultanı Ramazan’ın en kıymetli hazinesi olarak kabul edilen Kadir Gecesi dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Büyükkılıç mesajında, "Kadir Gecesi’nin milletimiz ve İslam âlemi için barış, huzur ve kardeşlik getirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışmamız için dua edelim" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, yayımladığı mesajında İslam âleminin Kadir Gecesi’ni tebrik ederek, bu özel gecenin birlik, beraberlik, dayanışma ve kardeşliğe vesile olmasının yanı sıra insanlık için hayırlara kapı aralamasını temenni etti. Başkan Büyükkılıç, mesajında yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in nazil olmaya başladığı gece olan Kadir Gecesi’nin bin aydan daha hayırlı bir gece olduğunu hatırlatarak, "Bu müstesna gece, tüm İslam âlemi için büyük bir kıymet taşımaktadır. Bu kıymetli gecede ellerimizi Cenab-ı Allah’a açarak; başta birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışmamız olmak üzere İslam âleminin ve tüm insanlığın barış ve huzura kavuşması için dua edelim" ifadelerini kullandı. Dünyanın en merhametli milletlerinden birinin Türk milleti olduğuna vurgu yapan Büyükkılıç; "Ramazan ayının sevinç ve mutluluğu, dünyanın çeşitli yerlerinde zulüm gören, şehit edilen, yerlerinden ve yurtlarından edilen Müslüman kardeşlerimiz varken elbette tam anlamıyla yaşanamıyor. Yüreğinde iman taşıyan ve merhametiyle öne çıkan milletimiz, her türlü desteği ve dualarıyla mazlumların yanında yer almaya devam edecektir" şeklinde konuştu. Başkan Büyükkılıç, Kadir Gecesi’nin bireysel olarak hem manevi hem de toplumsal bağları kuvvetlendirmek için önemli bir fırsat olduğunu ifade ederek, "Hep birlikte tek yürek olarak dua ediyor, bu özel gecenin ülkemize, tüm İslam âlemine ve insanlığa hayırlar getirmesini diliyoruz" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, mesajının sonunda tüm Kayserililerin ve İslam dünyasının Kadir Gecesi’ni huzur ve mutlulukla geçirmesi temennisinde bulunarak; "Kadir Gecesi’nin, İslam âleminin barış ve huzura kavuştuğu, tüm insanlığın erdemli bir şekilde bir arada yaşadığı bir dünyaya kapı aralamasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
Diyarbakır Arslanoğlu’nun ‘Satırları Arasında Huzuru Bulacaksın’ kitabı çıktı Mart 2024’te çıkan ’Hayırlı Havadis’ isimli kitabı yurt içinde ve yurt dışında on binlerce okuyucuya ulaşan yazar Abdülkadir Aslanoğlu’nun, ’Satırları Arasında Huzuru Bulacaksın’ isimli son kitabı Ramazan ayında raflardaki yerini aldı. Aslanoğlu’nun, Münteha Yayınlarından çıkan son kitabı, Hazreti Peygamberin, O’nun güzide ashabının ve İslam büyüklerinin hayatları, öğütleri ve hatıralarından oluşan yüz elliyi aşkın pasajdan oluşuyor. Aslanoğlu, ’’Bize göre, bugün İslam dünyasında yaşanan sıkıntıların en büyük nedeni, Müslüman bireyin, kendisine geçmişten intikal eden medeniyet bilinci ve çizgisinden sapmış olmasıdır. Müslüman bireyin medeniyet bilincine sahip olması, bir defa, en başta Kur’an-ı Kerim’e, Hz. Peygamberin sahih hadislerine ve daha sonra da, hayatlarını İslam’a adamış büyük insanların yani İslam bilginlerinin hayatları, hatıraları ve öğütlerine sımsıkı sarılmasını gerekli ve kaçınılmaz kılar. Bu hayat menbaı pınardan hakkıyla beslenen birey, sahip olması gereken şuura ulaşmış ve Allah’ın istediği kul olma şerefine erişmiş olur. Biz, bu mütevazı çalışmamızda, genelde çağın zorlukları altında ezilen Müslümanına ama özelde genç Müslümana yol gösterecek, onu hakikate götürecek yüz elliyi aşkın pasaja yer verdik. Unutulmamalıdır ki çoğu zaman, bunalım ve buhranlar içinde bocalayan bir insan, hakikati anlatan ibretlik bir kıssa veya hikayeyle irkilir, kendine gelir, içinde doğan güneşin sıcaklığı ve ışıltısıyla içine düştüğü o buhrandan selametle çıkar, huzura erişir. İşte Satırları Arasında Huzuru Bulacaksın isimli bu çalışmamız, tamda bu amaçla vücut bulmuş bir eser olarak yazıldı. Hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim’’ dedi.