SPOR - 03 Aralık 2025 Çarşamba 19:54

Ziraat Türkiye Kupası: Beyoğlu Yeni Çarşı: 1 - Göztepe: 0

A
A
A
Ziraat Türkiye Kupası: Beyoğlu Yeni Çarşı: 1 - Göztepe: 0

Ziraat Türkiye Kupası 4. eleme turu maçında TFF 2. Lig ekibi Beyoğlu Yeni Çarşı, Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda konuk ettiği Göztepe’yi 1-0 mağlup ederek adını gruplara yazdırdı.



Maçtan dakikalar


6. dakikada Janderson, kaleci Muhammed Fatih’e kale önünde baskı yapmaya gitti. Fatih’in uzaklaştırmak istediği top Janderson’a çarparak direğin yanından az farkla auta çıktı.


10. dakikada Alperen’in pasında topla buluşan Barış’ın ceza yayının gerisinden şutunda meşin yuvarlak filelerle buluştu. 1-0


37. dakikada sol taraftan İsmail’in pasında Efkan, ceza sahası sol çaprazından aşırtma vuruşunu yaptı ancak meşin yuvarlak direğin üzerinden auta gitti.


41. dakikada sağ taraftan Ogün’ün ortasına ceza sahası sol çaprazında İsmail Köybaşı bekletmeden vuruşunu yaptı. Meşin yuvarlak yan direğe de çarpıp dışarıya çıktı.


68. dakikada sağ taraftan yapılan ortada ceza sahasında Tibet’in kafayla indirdiği topa Miroshi’nin penaltı noktasından bekletmeden şutunda meşin yuvarlak kalecinin de müdahalesiyle direğe çarpıp oyun alanına döndü.


90+4. dakikada sol taraftan Janderson’un ortasına kale önünde yükselen Arda Okan’ın kafa vuruşunda meşin yuvarlak üst direkten oyun alanına döndü.



Stat: Atatürk Olimpiyat


Hakemler: Burak Olcar, Selahattin Altay, Emrah Türkyılmaz


Beyoğlu Yeni Çarşı: Muhammed Fatih Yeniay, Burak Yamaç, Alihan Kurtoğlu, Yiğit Has (Muhammed Emir Terzi dk. 77), Ali Eren İyican, Batuhan Ekinci, Mustafa Arda Akkaş (Ali Keten dk. 64), Emir Ali Ağaçe (Arif Emre Eren dk. 46), Barış Zeren, Alperen Yılmaz (Taha Aydınlı dk. 77), Arda Çeşmebaşı


Yedekler: Mızhat Burak Sarı, Ali Fidan, Muhammed Kömürcü


Teknik Direktör: Efe İnanç


Göztepe: Lis, Godoi, Taha Altıkardeş (Heliton dk. 85), Bokele, Ogün Bayrak (Arda Okan Kurtulan dk. 46), Rhaldney, Ahmed Ildız (Miroshi dk. 46), İsmail Köybaşı (Cherni dk. 65), Olaitan, Efkan Bekiroğlu (Tibet Durakçay dk. 65), Janderson


Yedekler: Ekrem Kılıçarslan, Ruan, Furkan Bayar, Dennis, Bouajila


Teknik Direktör: Stanimir Stoilov


Gol: Barış Zeren (dk. 10) (Beyoğlu Yeni Çarşı)


Sarı kartlar: Burak Yamaç, Arda Çeşmebaşı (Beyoğlu Yeni Çarşı), Cherni (Göztepe)


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da "Camide Buluşalım" sabah namazı buluşması Kütahya’da Gazze, Doğu Türkistan ve dünyanın farklı bölgelerinde zulüm altında yaşayan mazlumlar için dua etmek amacıyla "Camide Buluşalım" temasıyla sabah namazı buluşması gerçekleştirildi. Kütahya Müftülüğü, Kütahya İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve kentte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla düzenlenen program, Kütahya Ulu Camii’nde yoğun katılımla yapıldı. Seher vaktinde başlayan programda cemaat sabah namazını birlikte eda etti. Namazın ardından Gazze, Doğu Türkistan ve tüm mazlum coğrafyalar için dualar edildi. Programa Kütahya Valisi Musa Işın da katıldı. Programda dua, İl Müftü Yardımcısı Tahsin Ekim tarafından yapıldı. Ardından konuşan Kütahya İl Müftüsü Dr. İrfan Açık, sabah namazının birlik, bilinç ve sorumluluk şuuru açısından önemine dikkat çekti. Müftü Açık konuşmasında, mazlum coğrafyaların unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, "Derdimizi, meselemizi ve imanımızı ortaya koymak adına bu mübarek vakitte bir araya geldik. Rabbimize hamd ediyor, bizleri böyle hayırlı bir buluşmada birleştirdiği için şükrediyoruz" ifadelerini kullandı. Dr. İrfan Açık, programın düzenlenmesinde emeği geçen sivil toplum kuruluşlarına, İl Millî Eğitim Müdürlüğüne ve katılımları dolayısıyla Kütahya Valisi Musa Işın’a teşekkür etti. Program, sabah namazı buluşmasının ardından katılımcılara çorba ikram edilmesiyle sona erdi.
Bursa Bursluluk sınavların, öğrencileri LGS ve üniversite sınavı stresini azaltıyor Özel eğitim kurumlarının bursluluk sınavları bir bir açıklanırken, sınavların ne kadar önemli olduğu ise öğretmenler tarafından dile getirildi. Türkiye’nin dört bir yanındaki özel okullar, kolejler veya eğitim kampüsleri 2026-2027 eğitim öğretim yılı için bursluluk sınavlarına ocak ayı itibariyle başladığını duyurdu. Aileler ise, çocuklarının bu sınavlara girmesinde bir fayda olmayacağını, zaman kaybı olduğunu düşünse de, eğitimciler tam tersini düşünüyor. Çünkü öğrencinin başka bir ilçede, başka bir sınıfta, başka öğretmen ve öğrencilerle sınava girmesinin onun ileride, LGS veya üniversite sınavı için bir tecrübe olacağını aktardı. Yapılacak sınavlarda, öğrencilerin hem kendilerini test edeceğini, hem sınav streslerini yeneceğini, hem de başarılı olma durumunda, güzel bir ortamda kaliteli bir eğitim alma fırsatından da yararlanan bileceğini belirten Altınşehir Okulları Ortaokul Müdürü Derya Erbaş, "Bursluluk sınavları, başarıları öğrencileri motive etmek ve nitelikli eğitimden yararlanmak adına aslında öğrencilerimize sunduğumuz bir fırsattır. Bunun için biz bursluluk sınavındaki sorularımızı titizlikle hazırlıyoruz ve nitelikli eğitim adına öğrencilerimizin nitelikli eğitime ulaşmaları için gerekli desteği onlara sağlıyoruz. Öğrenciler bu sınavda bulundukları okullardan farklı bir okulda ve farklı arkadaşlarla sınava girmiş oluyorlar. Bu da onlar için gerçek bir sınav deneyimi sayılabilir. Bizim okulumuz tarafından yapılacak olan bursluluk sınavı, 4 Ocak 2026 Pazar günü 2 oturum şeklinde uygulanacak. Sabah 11 ve saat 2’de olmak üzere 2. oturumu da gerçekleştireceğiz. 4. sınıftan 11. sınıfa kadar tüm kademedeki öğrencilerimiz bu sınava girebilirler. Sorular, 1 Ocak 2026 müfredatını içeren kazanımları kapsıyor" dedi. Ayrı iki oturumda yapılacak sınavla ilgili bilgi veren Altınşehir Okulları Lise Müdürü Tengiz Kuş ise, "Ortaokul grubunda sınavda soru sayımız 60 soru ve 75 dakika süremiz olacak. Lise grubu öğrencilerimizde ise 80 soru ve 90 dakika süresi olacak. Öğrencilerimiz sınavımızın sonuçlarını 4 Ocak’tan sonrayı takip eden hafta içerisinde, hafta içi muhtemelen çarşamba ya da perşembe günü okulumuzun internet sayfası üzerinden öğrenebileceklerdir. Sınavımız 500 tam puan üzerinden değerlendirilecek ve şartnamede belirtilen kurallara göre yüzde 100 eğitim bursuna kadar öğrencilerimiz bundan faydalanabilecekler. Öğrencilerin bursluluk sınavına girmeleri, onlar için daha kaliteli, daha elit bir ortamda ve daha iyi eğitim almaları için çok önemli. Baktığımız zaman günümüzde okulların kalabalıklaşması, okulların çevrelerinin değişmesi öğrencilerin bursluluk sınavlarına yönlendirmekte. Belirlenmiş puan aralıklarında gelen bütün öğrenciler bu yüzde 100 burs oranından faydalanabilecekler. Belli bir kontenjan yok" diye konuştu.
Malatya Uzmandan evcil hayvanlarda aşı uyarısı Evde kedi ve köpek beslemenin hastalıklara yol açtığı yönündeki açıklamaları değerlendiren Veteriner Hekim İbrahim Uzun, "Düzenli aşı yapılan evcil hayvanların insana hiçbir zararı yok, aksine ruh sağlığına iyi geliyor" dedi. Veteriner Hekim İbrahim Uzun, evde kedi ve köpek beslemenin insan sağlığını tehdit ettiği yönündeki açıklamaların bilimsel dayanağının olmadığını söyledi. Uzun, aşıları düzenli yapılan evcil hayvanların insanlara zarar vermediğini, tam tersine psikolojik iyilik halini artırdığını vurguladı. Ev ortamında daha çok kedi beslendiğini söyleyen Uzun, "Son zamanlarda haberlerde kedi ve köpek besleme üzerine yanlış bir algı oluşturuluyor. Örneğin, kedinin beslemekten dolayı ciğerine tüy kaçıp da kanser hastası olduğu gibi. Bu haberler veteriner hekimler odamız tarafından da yalanlandı. Kanser hastası olup da evinde kedi besleyen müşterilerimiz var" dedi. "Kesinlikle bilimsel bir yanı yok" Evde kedi-köpek beslerken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Uzun, "Parazit aşıları düzenli yapıldığı takdirde insanlar kedilerinin tüyünü yeseler ya da yutsalar dahi herhangi bir zararı yok. Paraziter ya da deri hastalığında doktor ‘Evde kediniz var mı?’ sorusuna ‘Evet’ cevabını aldığında buna bağlıyor. Ama kesinlikle bunun bilimsel bir yanı yok. Biz 11 yıldır işin içindeyiz. Aşılar özellikle de paraziter aşılar düzenli periyotlarda yapıldığı takdirde evde kedi-köpek beslemenin her hangi bir zararı yoktur" ifadesine yer verdi. Giderek evde kedi-köpek beslemenin arttığını belirten Uzun, "Son zamanlarda psikiyatri uzmanları evde kedi-köpek beslemeyi tavsiye ediyor. Bu da kedi veya köpeğin insana psikolojik açıdan iyi geldiğini gösteriyor. Evde hasta, engelli çocuğu olanlar kedi-köpek beslemeye yöneliyor. Bunların gittikçe psikolojileri düzeliyor. Bu hayvanları beslemenin insan sağlığı açısından psikolojik olarak etkisi son derece yüksektir. O yüzden herkese kedi-köpek beslemelerini tavsiye ediyoruz. Zaten besleyenler farkındalar. Bizim yıllardır yaptığımız çalışmalar kedi-köpeğin insana iyi geldiğini kanıtladı" diye konuştu.
Bursa Nefes darlığı hastalığına dikkat Nefes darlığı rahatsızlığı, dikkat edilmesi gereken hastalıklardan biri olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Kaplan, önemsenmeyen nefes darlığının, zamanla daha ciddi rahatsızlıklara sebep olabileceğini söyledi. Nefes darlığı, kişinin efor sırasında zorlanma veya daha fazla hava ihtiyacı duyması ile tanımlanır. Fiziksel etkinlikleri kısıtlayan nefes darlığı hayat kalitesini olumsuz olarak etkilediğini belirten Medicana Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Kaplan, "Tıp dilinde ’dispne’ olarak tabir edilen nefes darlığı, nefes alamama ya da nefes daralması şeklinde ortaya çıkar. Kişi sanki tam nefes alamıyormuş gibi hisseder. Nefes darlığı akciğer ve kalp damar hastalıklarından kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden tedavi yöntemleri farklılık gösterir. Kişi nefes darlığını yürüme ya da merdiven çıkma gibi durumlarda zorlanma, hava alma isteği artması veya geçmişe göre daha fazla güç harcama, yeterince hava alamama şeklinde görülür. Nefes darlığı, daha ciddi hastalıklara sebep olabileceğini için mutlaka bir sağlık kuruluşuna, hekime görünülmesi önemlidir" dedi. Hava yollarının daralması sebebiyle nefes almada güçlük çekilmesine yol açan ve yaşam boyu süren ataklar ile hastanın yaşam kalitesini düşüren astım, dünyada 300 milyon insanı etkisi altına aldığını ifade eden Gülay Kaplan, "Astım ataklarını en aza indirebilmek için öncelikle bu hastalığı tetikleyen etmenlerden kurtulmak gerekir. Astımın en yaygın belirtilerinin başında ise nefes darlığı ve öksürük gelir. KOAH ise istatistiklere göre dünyada ölüme yol açan hastalıklar arasında 4. sırada yer alıyor. İlerleyici ve geri dönüşümü olmayan bu akciğer hastalığı önlenebilir ve tedavi edilir. Ancak KOAH’ın bu denli ciddi mortalite rakamlarına ulaşmasının başlıca sebebi sigaradır. Aynı zamanda hastalığın teşhisinde yaşanan gecikmeler de ölüm oranlarını artırmaktadır. İnsanlar nefes darlığı ya da öksürüğü ciddiye almadan yaşamlarına devam ederler. Ancak bir zaman sonra KOAH fazlasıyla ilerlemiş olur ve tedavi edilemez bir hal alır" diye konuştu. Akciğer dokusunun iltihaplanması olarak tanımlanan zatürre öncelikle bakteriler olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak ortaya çıktığını ifade eden Kaplan, "Zatürre ilk olarak öksürükle birlikte kendini gösterir. Diğer belirtileri ise kirli ve iltihaplı balgam, halsizlik, iştahsızlık, ateş, üşüme, titreme, bulantı, kusma, baş ağrısı, göğüs ağrısı ve nefes darlığıdır. Göğüs ağrısı ve nefes darlığının yaşandığı durumlarda akla öncelikle göğüs boşluğuna iltihabi bir sıvının biriktiği ihtimali gelir. Erken teşhis ve tedavi ile hasta eski sağlığına kavuşabilir. Kalp her attığında kasılıp gevşeyen ve vücuda kan pompalayan bir kastır. Kalp kası görev bakımından düz kaslar gibi çalışır ancak yapı olarak çizgili kaslara benzer. Yani isteğe bağlı kasılmaz. Kalp yetmezliği genellikle kalp krizi, kalp damar hastalıkları ya da yüksek tansiyon gibi hastalıklar yüzünden kalp kasının zarar görmesinden kaynaklanır. Kalp yetmezliğinin başlıca belirtisi ise nefes darlığıdır. Diğer belirtileri ise öksürük, iştahsızlık, yorgunluk, ödem, çarpıntı, kilo alımı ve geceleri sık idrara çıkmadır. Bunun gibi, hastalık derecesine varan şişmanlık olarak tanımlanan obezitenin belirtileri arasında ilk sırada nefes darlığı yer almaktadır" şeklinde konuştu.
Adana Adana’da topraksız marul yetiştiriciliği başladı "Kırsal Alanlarda Mevsimlik Tarımsal Kapasitelerin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında Adana’da topraksız marul yetiştiriciliği başladı. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, "Kırsal Alanlarda Mevsimlik Tarımsal Kapasitelerin Güçlendirilmesi Projesi" uygulama sahasında incelemelerde bulundu. Ziyaret kapsamında topraksız alanda marul yetiştiriciliği yapan genç girişimciden çalışmalar hakkında bilgi alındı ve proje paydaşı kursiyerlere sertifikaları takdim edildi. Bayazıt, Pirili Mahallesi’nde topraksız ortamda marul yetiştiriciliği yapan genç girişimcinin üretim süreçlerini yerinde inceledi. Tarımsal ürünlerin katma değerli hale dönüştürülmesinin önemine vurgu yapan Bayazıt, projenin bölgesel kalkınma açısından taşıdığı role dikkat çekti. "Proje 7 ilde mevsimlik tarım işçilerinin hayat şartlarını iyileştirmeyi hedefliyor" Bayazıt, Adana’nın yanı sıra toplam 7 ilde yürütülen proje ile mevsimlik tarım işçilerinin hayat ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi, kayıtlı istihdamın yaygınlaştırılması ve tarımsal üretici örgütlerinin kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesinin amaçlandığını belirtti. Üç yıl sürecek projenin Adana’ya, bölgeye ve tüm tarım sektörü paydaşlarına hayırlı olmasını diledi. "Topraksız marul yetiştiriciliği nedir" Topraksız marul yetiştiriciliği, modern tarımın inovatif ve sürdürülebilir bir uygulaması olarak dünya genelinde giderek daha popüler hale gelmektedir. Bu yöntem, marul gibi yapraklı sebzelerin toprak yerine besin açısından zengin su çözeltilerinde yetiştirilmesini sağlar. Topraksız tarım, özellikle şehir tarımı ve kentsel alanlarda tarım yapmak isteyenler için ideal bir çözüm sunar. İlk kez 20. yüzyılın başlarında araştırmacılar tarafından keşfedilen ve geliştirilen hidroponik sistemler, günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte daha verimli ve yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Topraksız marul yetiştiriciliği, karlılığı yüksek olan bir tarım metodudur. Marul, hızlı büyüyen ve yüksek talep gören bir sebzedir, bu nedenle topraksız tarım sistemlerinde yetiştirildiğinde, üreticilere kısa sürede yüksek verim sağlar. Hidroponik sistemlerde marulun büyüme süresi geleneksel yöntemlere göre daha kısadır; genellikle 30-40 gün içinde hasat edilebilir. Bu hızlı döngü, yıl boyunca sürekli üretim yapma imkanı sunar, bu da çiftçilere ekonomik avantaj sağlar. Uygulama açısından, topraksız marul yetiştiriciliği başlangıçta bazı teknik bilgi ve ekipman gerektirir, ancak sistem kurulduktan sonra yönetimi oldukça kolaydır.