ASAYİŞ - 20 Ocak 2017 Cuma 12:17

Göçmen kaçakçıları ilk defa bunu deneyecekti, İzmir polisi engelledi

A
A
A
Göçmen kaçakçıları ilk defa bunu deneyecekti, İzmir polisi engelledi

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İzmir merkezli 5 ilde yapılan operasyonla göçmen kaçakçılığı yapan şebekeyi çökertti. Liderliğini Suriye uyruklu M.A.’nın yaptığı şebekede Türk üyelerin ulaşım ve bot işlerine baktığı, şebeke üyeleri arasında Suriyeli ses sanatçısı ve Filistinli modacının olduğu öğrenildi. Geri gönderme anlaşması nedeni ile adam başı geçiş ücretleri 500 dolara kadara düştüğü belirtildi. Yunanistan’a gidebilen göçmenlerin geri Türkiye’ye gönderilmesi nedeni ile şebekenin 400 kişilik büyük gemi ayarladığı ve adam başı 4 bin dolar karşılığında Çeşme’den kalkacak gemi İtalya’ya direk sefer yapma hazırlığındayken İzmir polisinin 4 aydır takip ettiği şebekenin çökertildiği öğrenildi.
İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, İzmir merkezli olarak Ege Bölgesi’nde faaileyet gösteren ve yasadışı yollardan deniz yolu ile göçmenleri Yunanistan’a kaçıran şebekeyi geçtiğimiz 14 Ekim’den itibaren izlemeye aldı. Polis ekipleri, şebekenin işleyişini çözmek için, şebeke üyelerini takip etmeye başladı. Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, şebekeyi takibe aldığı günden geçtiğimiz 16 Ocak tarihine kadar 14 ara yakalama yaparak; 400 Suriye, 31 Fas, 17 Afganistan, 11 Bangledeş, 5 Gana, 4 Eritre, 4 Mali, 11 İran, 2 Irak, 2 Kongo, 2 Mynmar ve 2 Yemen olmak üzere toplam 491 göçmen yakaladı. Yakalamalar sırasında; 4 adet lastik bot, 1 adet bot motoru, 24 adet araç, 188 adet can yeleği, 22 şambrel can simidi ve 6 adet pompa ele geçirildi. Olaylarda insan ticareti yaptığı ileri sürülen 34’ü Türk, 3’ü Suriyeli olmak üzere 37 kişi yakalandı. Yakalanan 37 şüpheliden 7 Türk adli makamlarca serbest bırakılırken 30 şüpheli tutuklandı.
Polis son darbeyi vurdu
Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, şebekeye ara yakalamalarla darbe vururken en son darbeyi ve liderlerini geçtiğimiz geçtiğimiz Salı günü yapılan operasyonla vurdu. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, göçmen kaçakçılığı yapan şebekeye İzmir merkezli; İstanbul, Adana, Mersi ve Adana’da 22 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, 11 Suriyeli, 11 Türk ve bir Filistinli yakalandı. Polis ekiplerinin adreslerde yaptığı aramada; İçerisinde göçmen şahısların para hesaplarının tutulduğu ve Arapça şifrelerin yazılı bulunduğu ajanda ve çok sayıda belge, 2 adet kurusıkı tabanca ve bunlara ait fişekler, 187 bin 300 lira değerinde dört adet senet, 25 bin lira değerinde bir adet çek ve şüphelilerin cep telefonları çıktı. Emniyette sorgulaması biten 4 Türk, savcılık talimatı ile serbest kaldı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 11’i Suriyeli, 7’si Türk ve biri Filistinli toplam 19 şüpheli bugün sabah saatlerinden adliyeye sevkedildi.
Şebekenin lideri Suriyeli
Yaklaşık 4 aydır göçmen kaçakçılığı yapan şebekeyi takip eden Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri,şebekenin işleyişini de bir bir çözdü. Şebekenin liderliği Suriye uyruklu M.A. yaparken şebekede Türklerin bulunduğu grubun liderliğini yapanın ise M.T. olduğunu belirledi. Suriyelilerin üstün olduğu şebekede, şebeke üyesi olan Türklerin ulaşım ve bot ayarlamada çalıştıkları belirtildi. Suriye uyruklu şebeke üyelerinin 3-4 kez yasadışı yollardan deniz yolu ile Yunanis’tan’a geçmeye çalıştıkları ancak geçemeyince, göçmen kaçakçılığında da iyi para kazanıldığını görünce bu işe girdikleri ileri sürüldü.
Şebeke üyeleri arasında ses sanatçısı ve modacı var
Şebeke üyeleri arasında olan Suriye uyruklu 25 yaşındaki A.A.’nın Suriye’de ses sanatçılığı yaptığı iç savaş sonrası Türkiye’ye sığınarak İzmir’e yerleştiği öğrenildi. Ses sanatçısı A.A.’nın İzmir’e geldikten sonra düğünlerde şarkı söyleyerek para kazandığı, çevresindeki Suriye uyruklu arkadaşlarının göçmen kaçakçılığından çok para kandığını görünce bir taraftan düğünlerde şarkı söylerken bir taraftan da şebekeye çalıştığı iddia edildi. Göçmen kaçakçılığı şebekesinin Filistin uyruklu üyesi H.M.H.A.’nın ise modacı olduğu öğrenildi. Filistin’de bir üniversitenin Gazetecilik Bölümü’nü bitiren H.M.H.A.’nın okulu bitirdikten sonra Filistin’de modacı olarak çalıştığı, İzmir’e gelince de Konak ilçesi Basmane semtinde bir moda evinde çalıştığı öğrenildi. H.M.H.A’nın da, göçmen kaçakçılığından çok para kazanıldığı için şebekeye çalıştığı ileri sürüldü.
Bölge bölge görevlendirme
Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, göçmen kaçakçısı şebekenin 3 bölgede görev dağılım yaptığını belirledi. Bir grup şebeke üyesinin, Suriye’den Türkiye’ye göçmenlerin giriş yaptığı Kilis, Gaziantep’de gelen Suriyelileri karşıladığı, Yunanistan’a geçmek isteyenleri İstanbul’a yönlendirdiği öğrenildi. İstanbul’daki şebeke üyelerinin ise göçmenleri, yasadışı yollar ile Yunanistan’a geçecekleri günü ayarlayıp geçiş yapılacakları güne göre göçmenleri İzmir’in Dikili ve Çeşme ilçelerine götürdüğü belirtildi. Avrupa Birliği ile yapılan Geri gönderme anlaşması nedeni ile geçişlerin azalması nedeni ile daha önce adam başı bin - bin 500 dolar olan tarifenin şebekece 500 dolara çekildiği belirtildi.
Mobil kasa
Şebekenin kasa sistemi ile çalıştığı bildirildi. Şebeke üyelerine ulaşan göçmenlerin önce şebeke üyesine geçiş ücreti olan adam başı 500 doları verdiği daha sonra üzerinde para varsa mobil çalışan şebeke üyesine emanet ettiği ortaya çıktı. Şebeke üyesi emanet adlığı göçmenin parasına karşılık göçmene şifre verdiği, Yunanistan’a geçince şifre ile oradaki şebeke üyesince emanet verdiği parayı aldığı öğrenildi. Şebekenin emanet paradan ise ne kadar parası olursa olsun yüzde 2 komisyon adlığı belirtildi. Göçmen kaçakçılığı yapan şebekenin bu yöntem ile ilk belirlemelere göre 4 milyon lira kazanç sağladığı belirlendi. Devam eden soruşturmada şebekenin elde etmiş olduğu haksız kazancın daha da artabileceği belirtildi.
Büyük gemi ile direk sefer yapacaklardı
Öte yandan, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, 20-30 kişilik botlarla göçmen kaçakçılığı yapan şebekenin 400 kişilik gemi ile göçmenleri direk İtalya’ya götüme planlarını ise bozdu. Şebekenin, geri gönderme anlaşması nedeni ile göçmenlerin Yunanistan’dan tekrar Türkiye’ye geri gönderildiği için az kişinin kendilerine baş vurduğu için İtalya’ya direk sefer yapma planlarının olduğu belirlendi. İnsan taciri şebeke üyelerinin, iddiaya göre 400 kişilik bir gemi ayarladığı, Çeşme’deb kaldırılacak gemi ile göçmenleri adam başı 4 bin dolar karşılığında direk İtalya’ya görüleceği belirlendi. Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, 4 aydır takip ettiği şebekeyi, gemi kaldırmadan önce son darbeyi vurarak şebekeyi çökerttiği öğrenildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Küresel Çevre Fonu’ndan Kocaeli’ye pilot şehir görevi Kocaeli, Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteğiyle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülmesi planlanan "Kirliliğe Karşı Sıfır Atığa Geçiş Girişimi Projesi"nde pilot bölge seçildi. Sıfır atıkta uzun vadeli bir vizyona doğru şehir düzeyinde entegre planlama ve programlamayı teşvik etmeyi amaçlayan proje kapsamında Kocaeli ile birlikte Sierra Leone’da Freetown, Tunus, Çin’den Tianjin ve Uruguay’dan Montevideo pilot şehir olarak yer aldı. Proje, gelişmekte olan ekonomiler ve en az gelişmiş ülkelerden (LDCs) pilot şehirleri kirlilik ve kaynak israfına karşı sürdürülebilir üretim ve tüketim için yeşil ve döngüsel ekonomi ve atık hiyerarşisi ilkesi doğrultusunda sıfır atık vizyonuna doğru desteklemeyi amaçlıyor. Ülkemizde projenin faydalanıcı kuruluşu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olurken, paydaşları ise Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, Kocaeli Sanayi Odası ve Sivil Toplum Kuruluşları oldu. Sıfır atık ve sıfır kirlilik konusunda uzun vadeli bir vizyona doğru şehir düzeyinde entegre planlama ve programlamayı teşvik etme hedefini taşıyan projede; sıfır atık kentine geçişin finansal zorluklarını ele almak üzere sürdürülebilir yatırımı ve maliyet geri kazanımını teşvik etme, zararlı kimyasalları ortadan kaldırma, bilgi ve birikimi toplumun bütünü yaklaşımıyla erişilebilir hale getirme gibi alt hedefler bulunuyor. 5 ana bileşen Projenin ana bileşenleri 5 başlık altında toplanıyor. Buna göre, Entegre Planlama ve Programlama Bileşeni; sıfır atık şehirlerine yönelik kentsel atık yönetiminin entegre planlamasını teşvik etmek için gerekli koşulların sağlanmasını hedefliyor. Finansman Araçları Bileşeni; Sıfır atık kentine geçişin finansal zorluklarını ele almak için farklı yasal ve finansal yönlendirme araçlarının araştırılmasını hedefliyor. Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Bileşeni; Sürdürülebilir üretimi ve tüketimi artırmak için zararlı kimyasalları ortadan kaldırmayı, eko-tasarımı teşvik etmeyi ve malzemelerin döngüselliği için ekosistem inşa etmeyi hedefliyor. Eğitim, Öğretim, Savunuculuk ve Resmileştirme Bileşeni; Kilit paydaşlar için bilgi ve birikimi toplumun bütünü yaklaşımıyla erişilebilir hale getirmeyi ve sıfır atığa yönelik farkındalığı artırmayı amaçlıyor. Projenin Küresel Bileşeni ise SWAP girişiminin koordinasyon, iletişim, öğrenme ve bilgi yönetimi işlevini yerine getirecek, sıfır atık takas evini, sıfır atık finansal platformunu ve ortaklığını destekleyecek. Proje hazırlık aşamasında 2025 yılında başlayacak projenin 5 yıl sürmesi ön görülüyor. Hazırlık aşamasında olan proje içeriğinde, Kocaeli’de yapılması planlanan faaliyetler ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak belirlenerek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bildirildi. Proje kapsamında 14-17 Nisan tarihlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen Çalıştay ve Döngüsel Ekonomi Forumuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve UNDP yetkilileri ile birlikte katılım sağlandı. Küresel ortaklık ağının kurulumuna yönelik başlatılan bu çalışmada finans uzmanları ve kurumları, hükümet temsilcileri, uluslararası kuruluşlar, yerel yönetimler ve Birleşmiş Milletler temsilcileri yer aldı. Çalıştayda ve döngüsel ekonomi forumunda sıfır atık şehirleri inşa etmek konusundaki deneyimler ve iyi uygulamalar paylaşıldı. Ayrıca "Kirliliğe Karşı Sıfır Atığa Geçiş Girişimi"nin" hem küresel hem de şehir özelinde bileşenleri incelenerek, bu yönde iyileştirme yapılması gerekenler belirlendi.
İstanbul 2024’ün ilk çeyreğinde Akbank’tan Türk ekonomisine 1 trilyon 323 milyar TL kredi desteği Akbank, 2024’ün ilk çeyreğinde Türk ekonomisine 1 trilyon 323 milyar TL kredi desteği sağladı. Akbank, 2024’ün birinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Genel Müdür Kaan Gür, Akbank’ın 2024 birinci çeyrek finansal sonuçları üzerine yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında başlayan parasal sıkılaştırma süreci bu yılın ilk çeyreğinde devam etti. Türk bankacılık sektörü bu süreçte de güçlü yapısını korudu. Diğer taraftan, iyileşen ülke risk primi bankacılık sektörünün dış kaynağa ulaşımını kolaylaştırdı. Nitekim Akbank da Türkiye’nin ilk defa tamamı yurt dışı yerleşik nitelikli yatırımcılar tarafından satın alınan Basel III uyumlu ilave ana sermaye tahvil ihracını rekor talep ile gerçekleştirdi” dedi. “2024’ün ilk çeyreğinde ekonomimize 1 trilyon 323 milyar TL kredi desteği sağladık” Gür, açıklamalarına şöyle devam etti: “2024’ün ilk çeyreğinde ekonomimize sağladığımız kredi desteğini 1 trilyon 57 milyar TL’si nakdi olmak üzere toplam 1 trilyon 323 milyar TL seviyesine çıkardık. Toplam mevduatımız 1 trilyon 374 milyar TL’ye, aktiflerimiz ise 2 trilyon 72 milyar TL’ye ulaştı. Yüzde 19,2 düzeyinde gerçekleşen güçlü konsolide sermaye yeterlilik oranımızla, reel sektörün büyümesine ve gelişmesine destek olmayı sürdürdük. Bankamız yılın ilk çeyreğinde 3 milyar 314 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 13 milyar 185 milyon TL konsolide net kâr elde etti. Başarılı performansları için çalışma arkadaşlarıma ve bizlere duydukları güven için başta müşterilerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.”
Kars Kars Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı Kars’ta 2024 yılının 2’inci Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Ziya Polat Başkanlığı’nda yapıldı. Kars’ta 2024 yılının ikinci İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Ziya Polat başkanlığında gerçekleştirildi. Gazi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Belediye Başkanı Ötüken Senger, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Fatih Tekcan, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Kaan Bayrambey, kaymakamlar ve kurum müdürleri katıldı. İl genelinde 2023 yılında yapılan ve 2024 yılında yapılacak olan yatırımların masaya yatırıldığı toplantıda, açılış konuşan Vali Ziya Polat, "Her kurumdan ve her ilçeden proje istiyoruz. Ama proje yapmak için proje yapılmayacak insanımıza dokunan ve onların hayatlarını kolaylaştıracak projeler yapılacak. Boşta bulunan kurum binaları varsa buna ihtiyacı olan hangi kurumumuzun talep ederse ona verilecektir. Beraber çalışıyoruz, sevdamız ve gayemiz Karslıya hizmet etmektir” dedi. Kentte devam eden projelerin bir an önce bitirilmesi talimatını veren Polat, "13 sektörde 179 projemiz devam ediyor. Toplam proje tutarı, 29 milyar 937 milyon 28 lira 179 kuruştur. Önceki yıllar harcaması 2.8 milyar, yıl ödeneğimiz 1.8 milyardır. Yatırımların ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Tüm kurum ve kuruluşlarımızda ilimize artı değer katacak projeler yapmasını, devam eden projelerin de bir an önce bitirilmesiyle ilgili çalışma yapmasını rica ediyoruz. Tekrar 2024 yılının ilimizde hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu. Koordinasyon Kurulu Toplantısı daha sonra kurum müdürlerinin sunum ve yatırımları hakkında bilgi vermesiyle sona erdi.