YEREL HABERLER - 26 Şubat 2017 Pazar 10:26

Büyükşehir, damacana su piyasasına giriyor

A
A
A
Büyükşehir, damacana su piyasasına giriyor

Yönetmelik gereği su satış istasyonlarını 31 Mart tarihinden itibaren kapatmak zorunda olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 7.6 milyon liralık yatırım yaparak Bornova Homeros Vadisinden gelen mineralli ve lezzetli kaynak sularını şişeleyecek bir tesis kurdu. Saatte bin 500 damacana kapasiteli tesis, Dünya Sağlık Örgütünün ve AB’nin belirlediği hijyen ve teknikte el değmeden çalıştırılacak. Damacanalar 6 aşamalı iç yıkama işleminden geçirilecek. 19 litrelik “İzmir Su-Homeros”, 6 TL’den satışa sunulacak.

Çiğli’deki Kent Ekmek Fabrikasında dar gelirli vatandaşlara yönelik sağlıklı, besleyici ve ekonomik ekmek üretimi gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de İzmirliler’in evlerine uygun fiyatla kaliteli, sağlıklı ve lezzetli kaynak suyu ulaştıracak. Bornova Homeros Vadisinde yer alan Bedesten ve Deli Süleymanlı kaynak sularını Çamiçi köyünde toplayarak borularla Bornova Kaynak Suyu Dolum Tesisine ulaştıran İZSU, saatte bin 500 damacana kapasite ile 19 litrelik polikarbon damacana dolumu yapılacak tesisteki son hazırlıklarını yapıyor. 7.6 milyon liralık yatırımla tamamlanan tesis, İzmir Büyükşehir Belediyesi Grand Plaza A.Ş tarafından işletilecek. İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğünün vereceği iznin ardından üretim resmen başlayacak. Bu arada kaynak suları için marka tescili çalışmaları da tamamlandı. “İzmir Su-Homeros” markasıyla, bayiler aracılığıyla İzmirliler’in evine ulaşacak mineralli, içimi yumuşak ve lezzetli bu suyun satış bedeli 6 TL olarak belirlendi.

El değmeden üretim
Kaynaktan gelen sular, filtrelerden geçirildikten sonra hiçbir kimyasal madde kullanılmadan, ozonlama yapılarak ve el değmeden otomatik şişelenecek. Bayilerden gelecek boş damacanalar ilk etapta gözle kontrol edilecek, çatlak olanlar ayrılacak. Bant üzerine alınan damacanalara hava basıncı verilerek ikinci bir ayıklama daha yapılacak. Dış yıkama bölümünde yine makine aracılığıyla, el değmeden dış yıkamadan geçirilen damacanalar, 6 aşamalı iç yıkama hattına alınacak. Ön yıkama, yıkama, dezenfektanla temizlik, durulama ve son durulma aşamalarının ardından kapaklama, emniyet bandı ve ısı tüneli aşamaları gerçekleştirilecek. En sağlıklı biçimde doldurulan damacanalar, kapak üzerine üretim, son tüketim ve son kullanım tarihi ve seri numarası basılarak dağıtıma hazır hale getirilecek. Hijyen ve teknik olarak İzmir’e örnek olan tesis, Dünya Sağlık Örgütü, AB direktifleri ve Sağlık Bakanlığının İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği kriterlerine uygun hizmet verecek.

Kontrol merkezi bile var
Bir kimya ve bir gıda mühendisi olmak üzere 22 personelin görev yaptığı tesiste, kaynak suyunun günlük olarak tahlilinin yapıldığı laboratuvar da bulunuyor. Laboratuvarda suyun kimyasal, mikrobiyolojik değerlerine her gün bakılıyor. Ayrıca kaynak suyunun kaynak noktasından ve tesise girişi öncesi de belirli aralıklarla numuneler alınarak tahlil ediliyor. Hijyene azami önem verilen tesise personelin giriş yapabilmesi için öncelikle ellerini yıkaması ardından otomatik olarak çalışan dezenfektana tutması gerekiyor. Galoş, maske ve bone takmak zorunlu. Ayrıca tesiste suyun ve makinelerin kontrol edildiği bir de SCADA sistemi bulunuyor. Görevliler SCADA merkezinden hem tesisi hem de dolum işlemlerini takip edip makinelerle ilgili bir sorun olduğunda bilgisayarla müdahale etme şansına sahip oluyor.

Su satış istasyonları kapanıyor
Sağlık Bakanlığının İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliğinde yer alan “kaynak sularının şişelenerek satış yapılması” kararının ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi de Bornova Kaynak Suyu Dolum Tesisini hayata geçirdi. Bu arada İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İZSU Genel Müdürlüğüne, istasyonlar aracılığıyla su satışı için 31 Mart tarihine kadar izin verdi. İZBETON şirketi tarafından memba suyu satışı yapılan Karşıyaka ve Bornova’daki 8 istasyon, bu tarihten itibaren kapatılacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van’da yaşanan balık ölümlerinin nedeni araştırılıyor Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri, Özalp ve Saray ilçesinde bulunan göletlerdeki balık ölümlerine ilişkin çalışma başlattı. Özalp ilçesinde bulunan Yumruklu ve Saray ilçesindeki Beyarslan (Çeçen) göletlerinde balık ölümlerinin olduğu ihbarı üzerine ekipler harekete geçti. Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri tarafından bölgeye gidilerek yerinde incelemeler yapıldı. Yapılan ilk incelemelerde göletlerin çevresinde ölmüş sazan balıklarının iskeletlerinin olduğu görüldü. Yumruklu ve Beyarslan (Çeçen) göletlerinde yerinde yapılan analizlerde (PH, çözünmüş oksijen, sıcaklık, iletkenlik, tuzluluk) herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Ayrıca göletlerde su numunesi alınarak incelenmek üzere Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsüne gönderildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada; yerinde ölçülen parametre (PH, Ç.O., sıcaklık, tuzluluk, E.İ.) değerleri sazangiller için uygun olduğu, kışın göletlerin yüzeyinin buzla kaplı olmasından dolayı havayla temasının kesildiği ve göletlere kış aylarında su girişi olmadığından dolayı göletlerin içerisinde su sirkülasyonu meydana gelmediği, bu nedenle sazan balıklarının çözünmüş oksijen yetersizliğinden ölmüş olabileceği, ancak kesin ölüm nedeninin enstitüde yapılacak diğer su analiz sonuçlarından sonra belli olacağı belirtildi. Ayrıca ekipler, laboratuvar sonuçları belli oluncaya kadar göletteki balıkların tüketilmemesi ve hayvanlara gölet suyunun içirilmemesi uyarısında da bulundu.
Aydın İncirliova’da tarım makineleri operatörleri belgelerine kavuştu Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu ile İncirliova Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen tarım makineleri operatörlük kursunu başarıyla tamamlayan adaylar operatörlük belgelerine kavuştu. Aydın’da Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu, belediyeler ve ziraat odaları ile birlikte hayata geçirdiği protokollerle verdiği eğitimlerin sonunda tarım sektöründeki kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Bu çerçevede İncirliova Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen tarım makineleri operatörlük kursunu başarıyla tamamlayan adaylar da belgelerini almaya hak kazandı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen eğitimlerin ardından belge almaya hak kazanan adaylara belgeleri, İncirliova Ziraat Odası adına Emrah Sayın ve Belgesem’in kurucularından ve eğitmenlerinden olan Yüksek Öğretmen Okan Sezgin tarafından teslim edildi. Konu ile ilgili Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu’ndan yapılan açıklamada “İncirliova Ziraat Odası ile gerçekleştirmiş olduğumuz Tarım makineleri operatörlük protokolüne istinaden, eğitimi tamamlanıp belge almaya hak kazanan adaylarımızın belgeleri, İncirliova Ziraat Odası adına Emrah Sayın tarafından teslim edildi. Sektöre dair destekleri sebebiyle kendilerine teşekkürlerimizi iletiyor, adaylarımıza iş hayatlarında başarılar diliyoruz” ifadeleri yer aldı.