SAĞLIK - 26 Nisan 2017 Çarşamba 11:31

Yaz mevsimi öncesi cilt bakımı için hayati uyarılar

A
A
A
Yaz mevsimi öncesi cilt bakımı için hayati uyarılar

Dermatolog Uzman Melda Demirtaşoğlu, yaz aylarında kuruyan cildin nasıl korunması gerektiği hakkında bilgi vererek, vücudun suyla teması arttıkça cildin normalden daha fazla kuruyacağını ve neme ihtiyacı olacağını söyledi.

Dermatolog Uzman Melda Demirtaşoğlu, yaz aylarında kuruyan cildin nasıl korunması gerektiği hakkında bilgi vererek, vücudun suyla teması arttıkça cildin normalden daha fazla kuruyacağını ve neme ihtiyacı olacağını söyledi.


Dermatolog Uzman Doktor Melda Demirtaşoğlu, yaz aylarında sıkça herkesin karşılaştığı kuruyan ciltler hakkında bilgiler verdi. Demirtaşoğlu, yaz döneminde birçok etkenden dolayı cildin kurduğunu ve bu yüzden cilt bakımının önemli olduğunu vurgulayarak, artan sıcaklıklar nedeniyle vücudun su kaybettiğini, güneşe bağlı kızarıklıklar, alerjiler, açık ya da koyu renkli lekeler, ciltte kuruluklar, soyulmalar, havuz suyuna bağlı kaşıntılı durumlar ve dermatitler oluşabileceğini söyledi. Vücudun suyla teması arttıkça cildin normalden daha fazla kuruyacağını ve neme ihtiyacı olacağını ifade eden Demirtaşoğlu, ’’Yaz döneminde cildin kurumasına izin vermeden nemlendirici kullanımını uygun bir bakım için yapılacakların arasında önde yer almaktadır. Bununla birlikte su tüketiminin arttırılması, su içeriği yüksek besinlerin tüketilmesini de vücudun sıvı kaybını dengelemeye yardımcı olur" şeklinde konuştu.



"Yüzü bronzlaştırmaktan kaçınmak çok önemlidir"


Öte yandan, yaz aylarında güneş ışığının daha dik ve uzun süreli geldiğini kaydeden Demirtaşoğlu, güneş yanığının önlenmesi ve ciltte oluşabilecek lekeler, cilt yaşlanması gibi etkilerine maruz kalmamak için etkin bir güneş koruması sağlanması gerektiğini belirtti. Güneş korumasının nasıl yapılacağı hakkında da açıklama yapan Özel Derim Dermatoloji Dal Merkezinde görev yapan Melda Demirtaşoğlu, "Bu korumayı 30 ya da 50 faktör gibi koruyuculuğu yüksek, cilt tipine uygun krem ve losyonlarla, 2-4 saatte bir yineleyerek yapmalı, kapalı ortamlarda dahi kullanmayı ihmal etmemeli, su ile temas sonrası mutlaka yinelenmelidir. Bununla birlikte geniş siperlikli şapkalar, güneş gözlükleri ve açık renk kıyafetlerle de güneşten korunma desteklenmelidir. Özellikle yüzü bronzlaştırmaktan kaçınmak çok önemlidir; bunun yerine bronzluk etkisi veren pudralar kullanılabilir, böylece yüzde oluştuktan sonra tedavisi hem zor hem de uzun süren lekelerin oluşması önlenebilir. Yaz döneminde cilde kullanılacak ürünlerin renksiz ve kokusuz olmasına dikkat edilmeli, parfümlü cilt ürünlerinin güneş ile birlikte lekelenmeye sebep olabileceği unutulmamalıdır" dedi.



Makyajdan kaçınılmalı


Cilt bakımına özellikle de bayanların dikkat etmesi gerektiğini belirten Demirtaşoğlu, yaz döneminde yüz bölgesine ağır makyaj, yoğun kremler ve kapatıcı uygulamalardan kaçınılması gerektiğini ifade etti. Demirtaşoğlu, bu tip uygulamaların gözeneklerin tıkanmasına ve siyah nokta, kozmetik akne dediğimiz sivilce benzeri döküntülerin oluşmasına neden olabileceğini kaydederek, şöyle konuştu:


"Cilt temizliğine dikkat edilmeli, geceleri cilt tipine köpük ya da jel temizleyiciler ile yüzü yıkayıp hafif nemlendiriciler ile bakım yapılmalıdır. Ayak bakımları da yaz döneminde ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Yaz döneminde terlik, sandalet giyilmesi, çıplak ayakla kum, sert zemine temas ayak tabanı ve topuklarda kalınlaşmaya neden olur. Kozmetik görünüm kaygısı yanında kalınlaşan deride zamanla yarık ve çatlaklar oluşabilir ve özellikle diyabet-şeker hastalarında bu durum enfeksiyon için bir giriş kapısı teşkil eder. O nedenle yaz dönemlerinde ayaklara günlük bakım kremleri ile nemlendirme sağlanmalı, kalınlaşma olduğu durumlarda salisilik asit içerikli kremler gibi kalın dokuyu inceltici etkili ürünlerden yardım alınmalıdır. Yaz döneminde ciltte meydana gelebilecek herhangi bir değişiklikte alerjik, reaktif ya da mikrobik sebepler açısından dermatoloji uzmanından yardım alınmalıdır."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Amasya’da 100 yıllık tarihi konak alevlere teslim oldu: Yangın 4 binaya da sıçradı Amasya’da Sultan II. Bayezid Camii yanında bulunan 100 yılık tarihi konakta çıkan yangın çevredeki binalara da sıçradı. Alevler itfaiye ekiplerince güçlükle söndürüldü. Edinilen bilgiye göre, Sultan II. Bayezid Cami’nin bulunduğu Hacı İlyas Mahallesi’nde çevresinde otellerin olduğu yaklaşık 100 yıllık konakta henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Kısa sürede büyüyüp 2 katlı tarihi konağa yayılan alevler çevredeki 4 binaya da sıçradı. Yangının bildirilmesi üzerine Amasya Belediyesi’ne ve ilçe belediyelerine ait itfaiye ekipleri, AFAD ile Amasya Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri müdahale etti. Polis ekipleri, yangının büyümesi ihtimali üzerine diğer ahşap evleri boşalttı. Ekiplerin müdahalesiyle yangın söndürüldü. Soğutma çalışmaları sürüyor. 18 araç ve 130 personelle müdahale edilen yangının diğer tarihi konaklara sıçramadan kontrol altına alındığını açıklayan Amasya Valisi Yılmaz Doruk, “Sultan II. Bayezid Camimizin yanındaki tarihi konakların birinde yangın çıktı. 4 binaya sirayet ederek yayıldı. Şu saat itibariyle kontrol altına alınmış durumda. Şu saat itibariyle herhangi bir ölü, yaralı bilgisi gelmedi. Soğutma çalışmalarına devam ediyoruz, kontrol altına alındı yangın" diye konuştu. Görüştüğü vatandaşların bir patlama sesi duyduklarına değinen Vali Doruk, yangının çıkış nedeninin araştırıldığını belirtti. Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Bekdemir İşbilir ve Amasya Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt da söndürme çalışmalarını takip etti.