EĞİTİM - 25 Mayıs 2017 Perşembe 15:01

Merak ve eğlence dolu bilim şenliği

A
A
A
Merak ve eğlence dolu bilim şenliği

TED İzmir Koleji’nde bu yıl 2.

TED İzmir Koleji’nde bu yıl 2.’si düzenlenen Bilim Şenliği’nde, öğrenciler günlük hayatta karşılaştığımız birçok durumun arkasındaki bilimsel gerçekleri keşfetme fırsatı buldular.


Şenliğin açılış töreni sırasında Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema İşisağ üçüncü bilimin günlük hayattaki yeri ve gerekliliği konusunda öğrencilerin ufkunu açan ilgi çekici bir sunum yaptı. Atölye çalışmalarında 1, 2 ve 3. sınıf öğrencileri tutkal yapımından köpük şovuna, kinetik kumdan dinozor kazısına, böcek gözünün yapısından hortumların oluşumuna kadar çok çeşitli stantlarda deneyler yaptılar. Parkuru tamamlayan öğrenciler ise, bilimsel açıklamasını eğitmenlerinden dinledikleri patlamış mısırın tadını doyasıya çıkardılar. 4,5 ve 6. sınıf öğrenciler ise Arşimed, Sir Isaac Newton, Galileo Galilei, Daniel Bernoulli ve Graham Bell ile özdeşleşmiş bilimsel prensipleri, yaptıkları deneylerle gözleme şansı yakaladılar. 7,8 ve lise hazırlık sınıfları atölye çalışmalarında kendi kremlerini, oda parfümlerini, ve sabunlarını ürettiler, sönmeyen mum yaptılar.


Gün içerisinde Mad Science İzmir ekibinin gerçekleştirdiği sahne gösterileri öğrenciler tarafından heyecan, coşku ve hayranlıkla izlendi. Gün sonunda ise bilim, oyuna dönüştü. Şenlik süresince ortaokul öğrencilerinin ürettiği projeler de sergilendi. Öğrenciler arkadaşlarının projelerini merak ve ilgi ile izlediler. Plazma kürelerine dokunup Tesla jeneratörünün nasıl çalıştığını gördüler. Depreme dayanıklı apartman, renk çarkı, elektrik motoru, kamera obscura ve iskelet gibi pek çok modeli kullanma fırsatı buldular. 8. sınıf öğrenci Biray Pınar deniz kabuğu koleksiyonunun küçük bir bölümünü de sergi alanında ziyaretçilerle paylaştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 3 - Trabzonspor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Samsunspor, sahasında Trabzonspor ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı Samsunspor’un 3-1’lik üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 14. dakikada kazanılan penaltının başına geçen Taylan Antalyalı, topu ve kaleci Uğurcan’ı farklı köşelere yollayarak takımını öne geçirdi. 1-0 17. dakikada seri çalımlarla ceza sahasına kadar Marius Mouandilmadji’nin şutu üstten az farkla auta çıktı. 28. dakikada Benito’nun şutunda kaleciden dönen topu iyi takip eden Marius’un kafa vuruşu filelerle buluştu. 2-0 32. dakikada Bardhi’nin sol çaprazdan kullandığı serbest vuruşta top doğrudan filelere gitti. 2-1 36. dakikada Zeki’nin kullandığı köşe vuruşunda ön direkte Fernandez, ters kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı kendi kalesine yolladı. 3-1 45. dakikada Bardhi’nin yaklaşık 30 metre uzaklıktan yaptığı vuruşta top direğe çarparak dışarı gitti. Hakemler: Abdulkadir Bitigen, Mustafa Savranlar, Anıl Usta Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru, Alim Öztürk, Van Drongelen, Marc Bola, Ait Bennasser, Taylan Antalyalı, Carlo Holse, Emre Kılınç, Baba Raman, Marius Mouandilmadji Yedekler: Szumski, Soner Gönül, Soner Aydoğdu, Tait, Schindler, Yunus, Muhammed, Osman, Muja, Ercan Teknik Direktör: Markus Gisdol Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Thomas Mendy, Rayyan Baniya, Joaquin Fernandez, Eren Elmalı, Batista Mendy, Umut Güneş, Nicolas Pepe, Enis Bardhi, Mahmoud Trezeguet, Paul Onuachu Yedekler: Taha, Berat, Visca, Fountas, Kerem, Denswil, Mehmet Can, Arif, Enis, Orsic Teknik Direktör: Abdullah Avcı Goller: Taylan (dk. 14 pen.), Marius (dk. 28), Fernandez (dk. 36 k.k.) (Samsunspor), Bardhi (dk. 32) (Trabzonspor) Sarı kart: Bennasser (Samsunspor)