EKONOMİ - 23 Temmuz 2017 Pazar 11:47

Patates ve karpuzdan sonra gözler mısırda

A
A
A
Patates ve karpuzdan sonra gözler mısırda

Patates ve karpuzda umduğu fiyatı bulamayan Ödemişli üreticiler, hayvancılıkta bir numara yem bitkisi olan mısıra yöneldi.

Patates ve karpuzda umduğu fiyatı bulamayan Ödemişli üreticiler, hayvancılıkta bir numara yem bitkisi olan mısıra yöneldi. Ödemiş’ten birçok çevre ile gönderilen mısır silajı, sezonun açılmasıyla birlikte ovalarda hareketliliği artırdı.


Hayvancılığın olmazsa olması yem bitkilerinden biri olan silajlık mısır, son yıllarda Küçük Menderes Ovası’nın en önemli ürünleri arasında yer alırken, fiyatların da alıcı ve satıcı arasında denge sağladığı öğrenildi. Bundan 30-40 yıl öncesine kadar ovada pamuk yetiştiriciliğinin yapıldığını belirten üreticiler, tekstil ve pamuk üretimindeki gerilemenin ardından ovada hayvancılığa doğru yönelme olduğunu söyledi. Ödemiş ve çevresinde mısır ekiminin artmasıyla birlikte Ödemiş’ten, Denizli, Uşak, Manisa, Bayındır, Tire gibi çevre il ve ilçelere de ihraç olan silajlık mısırın, iç piyasada da tüketildiği belirtildi. Bölgede 100-150 bin arasında büyükbaş hayvanın bulunduğunu belirten üreticiler, silajlık mısır ekiminin üretici için garantili bir üretim olduğunun altını çizdi.



“Hayvancılığın artmasıyla silajlık mısır üretimi arttı"


Bölgede mısır silajı alım-satımı yapana Hayri Küçükten, arz ve talebin yoğun olduğunu vurgulayarak, “Çiftçilerimiz yıllar içerisinde ürettiği ürünün para etmemesinden dolayı hayvancılığa yöneldi. Ödemiş, çevre il ve ilçelerin yanında bölgedeki en fazla büyük baş havyan potansiyeline sahip bir üretim merkezi haline geldi. Hayvancılığın artmasıyla birlikte üretimde silajlık mısır sahası oldukça arttı. Ayrıca ovanın yılda iki kez ürün vermesi de bu durumu tetikleyen unsurlardan biri oldu. Bölgemizde silajlık mısırın potansiyeli, patates üretimi seviyesinde ulaşmış durumdadır" dedi.



Pamuğun yerini mısır aldı


Kaymakçılı mısır üreticisi Şakir Balcılar da "Silajını gerçekleştirdiğimiz mısırlar nisan ayı ortalarında ekilen ilk erkenci mısırlardır. Patates ve karpuzdan umduğunu bulamayan üreticilerimiz önümüzdeki günlerde yoğun olarak mısır silajı işine girecek. Geçen yıla göre fiyatlar biraz daha iyi. Ödemiş bölgesinde bundan 30-40 yıl öncesine kadar bu mevsimde ağırlıklı olarak pamuk üretimi yapılırdı. Ödemiş’te 500 kişinin istihdam edildiği tekstil fabrikası vardı. 80’li yıllarda yaşanan krizin ardından fabrika kapandı. Pamuk üretimi de tekstilin içini girdiği krizin ardından sona erdi. Şimdi pamuğun yerini hayvancılıkta önemli bir yem bitkisi olan mısır var" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Bartın’da kafa kafaya çarpışan araçlar savruldu: 5 yaralı Bartın’da karşı istikametlerde seyir halinde bulunan 2 araç, hız uyarı tabelası önünde çarpıştı. Kazada 2 kişi, su kanalına devrilen araçta sıkışırken, biri çalılık alana, araçların parçaları ise yola savruldu. Kazada 1’i ağır 5 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre Gürgenpınarı’ndan Bartın istikametine seyreden ve sürücüsünün ismi belirlenemeyen 74 ABF 264 plakalı araç ile karşı yönden gelen yabancı ülke plaka kodu bulunan ve sürücüsünün ismi öğrenilemeyen araç ile çarpıştı. Boğaziçi Caddesi üzerindeki hız limitlerini gösteren tabela önünde meydana gelen feci kazanın sebebinin ise aşırı hız olduğu belirtildi. Kazada çarpışmanın etkisiyle araçlardan biri yol kenarındaki su kanalına devrildi. Araç içerisinde bulunan 3 kişiden biri çalılık alana savrulurken, 2’si ise araçta sıkıştı. Diğer araç ise su kanalına ramak kala durmayı başarırken içerisindeki 2 kişi de yaralandı. Hava yastıkları açılan araçta bulunanların hafif şekilde yaralandığı öğrenilirken, araç içerisindeki kan izleri ise dikkat çekti. Her iki araçtan kopan parçalar yola ve yol kenarına savruldu. Kazanın ardından olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Araçta sıkışan 2 yaralı, itfaiye, polis ve sağlık ekiplerinin yürüttüğü başarılı çalışma ile kurtarılarak, ambulansa bindirildi. Yabancı plakalı araçta bulunan ve yaralanan 2 kişinin ise gurbetçi olduğu kaydedildi. Olay yerine gelen polis ekipleri yolda başka bir kazanın yaşanmaması için güvenlik tedbiri aldı. Yapılan ilk müdahalenin ardından yaralılar, Bartın’daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazada yaralanan 5 kişiden birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kazanın ardından trafiğin kontrollü bir şekilde sağlandığı yol, yürütülen temizlik çalışması ve aracın su kanalından kurtarılması çalışmasının ardından yeniden trafiğe açıldı.
Adana Baraj göletlinde kaybolan adamın cansız bedenine 17 gün sonra ulaşıldı Adana’nın Kozan ilçesinde Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de yüzerek karşıya geçmeye çalışırken kaybolan 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken’in (35), jandarma su altı robotu ile 17 gündür süren arama çalışmasında cansız bedenine gece saatlerinde ulaşıldı. Ankara’dan Kozan’a Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için gelen 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de balık tuttuktan sonra baraj göletlinde yüzerek karşıya geçmek isterken bir anda gözden kayboldu. 3 çocuk babası Oktay Sarıtiken’in 17 gündür süren arama kurtarma çalışmasında su altı robotları cansız bedenine ulaştı. Sarıtiken’in cansız bedenine 35 metre derinlikte ulaşıldı Ankara’dan ilçeye gelen Jandarma ekipleri, su altı robotu ile gece saatlerinde yaptığı aramada Sarıtiken’in 35 metre derinlikte ve baraj göletine girdiği yerden 100 metre açıkta cansız bedenine ulaşıldı. 17 gündür Sarıtiken ailesi ve mahallelinin acı bekleyişi sürerken Muhtar Mızrak Acar 17 gündür bir haber almayı beklediklerini ifade ederek "Arama çalışması günlerdir aralıksız sürdü. Çok şükür cenazemize ulaştık. Jandarma ekiplerine ve AKOM ekiplerine teşekkür ederiz Allah razı olsun” dedi. Sarıtiken’in cenazesi Adana adli tip kurumuna gönderildi.