GENEL - 19 Eylül 2017 Salı 13:57

Gaziler Günü İzmir’in ilçelerinde de törenlerle kutlandı

A
A
A
Gaziler Günü İzmir’in ilçelerinde de törenlerle kutlandı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik unvanın verilişinin yıl dönümü olan 19 Eylül Gaziler Günü, İzmir’in ilçelerinde de kutlandı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik unvanın verilişinin yıl dönümü olan 19 Eylül Gaziler Günü, İzmir’in ilçelerinde de kutlandı.


Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik unvanın verilişinin yıl dönümü olan 19 Eylül Gaziler Günü, İzmir’in ilçelerinde de unutulmadı. Gaziler Günü için İzmir’in Bergama ilçesinde düzenlenen törenler düzenlendi. Törende, Bergama Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştirilerek şiirler okundu.


Törenlere Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan, Bergama Garnizon Komutanı Tank Albay Murat Sağlık, Cumhuriyet Başsavcısı Cem Ali Çiftçi, Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Namık Kemal Eroğlu, gaziler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, şehit ve gazi yakınları katıldı.


Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasının ardından, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e TBMM’nin 19 Eylül 1921 günü mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı vermesi nedeniyle kutlanan Gaziler Günü, Urla’da da kutlandı. Törende Urlalı gaziler, halk ve kamu yöneticileri buluştu. Gaziler Günü kutlaması öğrencilerin şiirleriyle renklendi. Programda, Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.


Törende Konuşan İzmir Vali Yardımcısı ve Urla Kaymakam Vekili Nihat Kaynar, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü ve özgürlüklerini sağlayan şehit ve gazilere Türk halkının minnettar olduğunu belirtti,


Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar da, günün anlam ve önemine ilişkin bir mesaj yayımladı. Uyar mesajında, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, yakın çalışma arkadaşı İsmet İnönü ve ülke savunmasında şehit düşenleri rahmetle andığını söyledi. Uyar, "Vatan savunmasında gözüpek, yiğit gazilerimize ise şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.


Törenlere, İzmir Vali Yardımcısı ve Urla Kaymakam Vekili Nihat Kaynar, Garnizon Komutanı Albay Erol Çevik, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Başsavcı Tuncay Çelik, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği İzmir Şubesi ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyeleri ve siyasi parti temsilcileri törene katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Depremlerde camilerin yıkılmasına yol açan minare yıkımlarının çözümü fiber Depremlerde camilerin yıkılmasına yol açan minare yıkımlarının çözümü fiber. Bu yıl 15.’si düzenlenen dünyanın ilk uluslararası Cami Yapı Ekipmanları fuarı dün kapılarını ziyaretçilerine açtı. Yerli ve yabancı çok sayıda katılımcının yer aldığı fuar da en çok ilgiyi ise depremde minare yıkılmalarının önüne geçecek olan çelik konstrüksiyon ve fiber kaplamalı minare görüyor. Türkiye’de yaşanan 6 Şubat depremlerinin ardından 11 ilde birçok cami yıkıldı veya hasar aldı. Bunların birçoğunda minarelerin yıkılması ve camilere hasar vermesi sonucunda gerçekleşti. Ortalama 30 metre yüksekliğinde yapılan betonarme minarelerin ağırlığı takriben 150 ton civarında oluyor. Bu da yıkıldığı esnada hem camilere hem de yakının da bulunan ev ve insanlara zarar veriyor. Konu üzerine araştırma yapan bir firma minare yapımında artık çelik konstrüksiyon üzerine fiberglass kaplama tekniğini kullanıyor. Hem bu şekilde minarelerin muhtemel bir deprem anında yıkılmasının önüne geçiliyor hem de minare ağırlığını 150 tondan 8 tona indiriyor. Konuyla ilgili açıklama yapan firmanın yetkilisi Salih Karadağ, “Biz yaklaşık 20 yıldır betonarme minare yapmaktayız. Son 2 yıldır beton görünümlü fiberglas sistemine geçtik. Depreme daha dayanıklı içinde ki çelik konstrüksiyonun dışında ki görseline varıncaya kadar bu sistemde devam etmekteyiz. Bu sistemin depreme dayanıklı olduğunu belirledik. Betonarme minare ve fiber minare arasında ki en büyük fark ikisi arasında ki ağırlık farkıdır. 30 metre yüksekliğinde bir minarenin ortalama ağırlığı 150 ton civarındayken fiber minare de bu ağırlık 8 ton civarında. Deprem de betonarme minarelerin yıkılmasıyla birlikte camiler yıkıldı veya bu minarelerin üzerlerine düşmesi sonucu insanlarımız da hayatını kaybetmişti. Fiber minaremiz de ise bu olay ortadan kalkmış oluyor. Minarelerimiz çelik olduğu için depremde yıkılmaz en kötü senaryoda üzerine bir şey dahi düşse yıkılmak yerine demiri eğilir. Aynı minare betonarme olarak yıkıldığında 150 ton ile yerde şiddetinde bir deprem etkisi oluştururken bunun kendi ağırlığı 8 ton olduğu için bir sıkıntı oluşturmayacak” açıklamasında bulundu. Hat sanatını ecdadımızın bıraktığı yerden devam ediyor Fuar’da ayrıca hat sanatı noktasında da sergilenen ürünler özellikle yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Hat sanatının camilerin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirten Müslüm Korkutata, “Hat sanatı camilerimizin vazgeçilmez unsuru ecdadımızın bıraktığı yerden bunu geliştirmeye devam ediyoruz. Bu kulvarda çok iyi sanatkarlar yetiştirdi ülkemiz. Hem ülke için de hem de ülke dışında bu konuda çok iddialı durumdayız. Medeniyet eski dönemler de camilerin mabetlerin ekseninde gelişiyordu. Osmanlı İslam’ın uzun süre sancaklığını yaptı bayrağını taşıdı. Camilerimiz bu işin sembolü halindeydi. Günümüzde de camilerimiz aynı fonksiyonda roller üstlenmiş durumda” dedi.