GENEL - 08 Aralık 2017 Cuma 10:01

İzmir’de lezzet ve sanat bir arada

A
A
A
İzmir’de lezzet ve sanat bir arada

Türkiye’nin lezzetleri, Dünya Gurme Şehirler Birliği üyesi İzmir’de vitrine çıkıyor.

Türkiye’nin lezzetleri, Dünya Gurme Şehirler Birliği üyesi İzmir’de vitrine çıkıyor. Fuar İzmir’de düzenlenen 3. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresinde, hem yöresel lezzetler tanıtılıyor hem de dünyaca ünlü şefler yeteneklerini sergiliyor.


11. Travel Turkey ile birlikte eş zamanlı olarak gerçekleştirilen 3. Uluslararası Gastronomi Kongresi Fuar İzmir’de sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin fuarcılık kuruluşu İZFAŞ, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde düzenlenen kongre, dünyanın önde gelen gastronomi ve turizm uzmanları ile eğitimcilerini bir araya getiriyor. Kongre kapsamında, Ege kültürünün gastronomi ile ilişkisi ve bu ilişkinin bölge turizminin kalkınmasına etkisi masaya yatırılıyor.


Kongre kapsamında düzenlenen yarışmalarda genç şefler de yeteneklerini sergiliyor. Sunumu sanata dönüştüren pasta ustalarının şeker hamurundan yaptığı heykeller görenleri hayran bırakıyor.



Slow Food’un merkezi İzmir’e taşındı


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen Travel Turkey ve Gastronomi Turizmi Fuarı, Cumartesi ve Pazar günleri halka açık olarak gerçekleştirilecek.


İtalya’nın en önemli lezzet duraklarından, Slow Food ve Slow City akımının uluslararası merkezi olan Torino da kongrede misafir kent olarak yerini aldı. Konuk kent Torino, açılışa özel lezzetli sunum gerçekleştirdi. “Torino Tanıtımı ve Torino’nun Gastronomi Tanıtım Stratejileri” konulu sunumla birlikte kongre sürecinde lezzet tadımları da yapılacak.


Delice Network İzmir Temsilcisi Sırma Güven moderatörlüğünde hazırlanan ve uygulanan eğitim programında, 5 duyudan yola çıkarak yemek kültürü ile lezzet peşinde koşan uluslararası tadım etkinliği “Tasting Story” düzenleniyor. Uzman şef ve araştırmacılar, ilham veren hikayelerini paylaşarak izleyicileri lezzetli bir yolculuğa çıkarıyor. “Cooking Testing” bölümünde ise Türk ve yabancı şeflerin girişimcilik hikayeleri, demo çalışmaları ve eğitimler yer alıyor.



Sertifika verilecek


2 günlük “Tasting Story” etkinliği çerçevesinde 8 Aralık’ta Koku Uzmanı Vedat Ozan, “Lezzet ve Koku”, Kahve Uzmanı Hakan İme “Nitelikli Kahve Tadımı” ile katılımcılarla buluşacak. 9 Aralık Cumartesi günü ise Koku Deneyim Tasarımcısı Cansu Şekular’ın “Mutfak Mirasımızda Duyusal Bir Deneyim”, Tadım Uzmanı Selçuk Azman’ın “Çayın Hikayesi”, Emmanuelle Dechelette’nin “Zeytinyağı Tadımı” atölyelerinde katılımcılara sertifika veriliyor.


“Cooking Story” kapsamında ise dünyaca ünlü şefler Yunan Manolis Hiras, Hollandalı Wilco van Herpen, İspanyol Hector Cabello, Japon Ippei Uemura ve Yunus Emre Akkor, lezzetli workshoplar gerçekleştiriyor.


Turizm acente sahipleri, şirket genel müdürleri, rehberler, gazeteci ve yazarlar ile eğitmenlerin katılımıyla düzenlenecek panellerde ise Gastronomi Turizmi’nin yeri ile önemi tartışılıyor.



Lezzetli yarışmalar


Travel Turkey İzmir ve Gastronomi Turizmi Kongresi’nin yanı sıra Türkiye Aşcılar Federasyonu (TAFED) ve İzmir Aşçılar Derneği desteğiyle birbirinden lezzetli yarışmalar gerçekleştiriliyor. “Butik Pastacılık Yarışması”, “Serbest Bireysel Yemek Yarışması” ve “Profesyoneller Ekip Yarışması” büyük ilgi görürken, 8 Aralık’ta “Bireysel Öğrenciler Yarışması”, “Serbest Bireysel Yemek Yarışması” ve “Üniversiteliler En İyi Ekip Yarışması”, 9 Aralık’ta ise “Liseler Ekip Yarışması” düzenlenecek.



Destinasyon sponsorlarıyla yöresel lezzetler


3. Uluslararası Gastronomi Kongresinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Edirne Belediyesi, Kastamonu Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi, destinasyon sponsorluklarıyla yöresel lezzetlerini katılımcılarla buluşturuyor. Kongrede ziyaretçiler İzmir’in boyozunu, Gaziantep’in lahmacun, baklava ve kebap çeşitlerini, Hatay’ın künefesini, Edirne’nin ciğerini, Kastamonu’nun çekme helvası ve oğmaç çorbası gibi kendine has lezzetlerini tatma imkanı da buluyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da doğa ile iç içe endometriozis farkındalığı etkinliği Türkiye Endometriozis ve Adenomyozis Derneği, Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı önderliğinde Samsun’da Asarkale‘de endometriozis hastaları için bir dizi etkinlik düzenledi. Türkiye Endometriozis ve Adenomyozis Derneği, Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı önderliğinde Samsun’da Asarkale‘de endometriozis hastaları, destekçileri ve gönüllülerle dağın su ile buluştuğu muhteşem doğada zirve yürüyüşü yaptı. Katılımcılar yürüyüşün ardından ise kano turu düzenlenip son olarak Batık minarede günü tamamladı. Tüm dünyada mart ayında endometriozis farkındalığı için birçok aktiviteler düzenlenip, eğitimler verildiğini belirten Opr. Dr. Seher sarı Kayalarlı, “Türkiye Endometriozis ve Adenomyozis Derneği ülke genelinde mart ayında birçok kurum ve kuruluşta eğitimler düzenleyip, farkındalık için sosyal aktiviteler düzenledi” dedi. Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı, Nisan ayının da endometriozis ile iç içe olan adenomyozis farkındalık ayı olduğunu ifade etti Adenomyozis nedir? Adenomyozis, bir kadının rahminin iç tabakasında yer alan endometrium dokusunun rahim kas tabakasına doğru yayılması durumudur. Normalde bu doku rahmin iç tabakasını oluşturur ve her adet döneminde dökülerek kanamaya neden olur. Ancak, adenomyozis durumunda, bu dokunun rahmin kas tabakasına yayılmasıyla ağrı, kanama ve diğer şikayetle meydana gelebilir. Adenomyozis, kasık ağrısı, yoğun adet kanamaları, adet dışı kanamalar ve bazı durumlarda gebe kalma güçlüğü gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu şikayetler kadınların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve günlük aktiviteleri sınırlayabilir. Adenomyozis, genellikle 30-50 yaşlarındaki kadınlarda daha sık görülür, ancak her yaş grubundaki kadını etkileyebilir. Tanı koymak için, semptomların değerlendirilmesi, fizik muayene ve görüntüleme yöntemleri kullanılır. Tanı konulduktan sonra, tedavi seçenekleri şikayetleri yönetmeyi ve yaşam kalitesini artırmayı amaçlar. Bunlar arasında çeşitli ilaç tedavileri, hormon tedavileri, cerrahi müdahaleler ve hatta bazen rahmin alınması gibi seçenekler bulunabilir. Adenomyozis, genellikle fark edilmeyen veya yanlış teşhis edilen bir durum olabilir. Bu nedenle, toplumda bu hastalık hakkında bilgi ve farkındalığın artması son derece önemlidir. Kadınlar, adenomyozisi tanımak ve tedaviye erken başlamak için semptomlarını takip etmelidirler. Adenomyozis, kadınların yaşamını ciddi şekilde etkileyen ancak yeterince tanınmayan bir durumdur. Bu nedenle, Nisan ayı adenomyozis farkındalık ayı vesilesiyle, toplumda bu hastalık hakkında daha fazla konuşmalı ve adenomyozis tanılı hastalara destek olmalıyız.
Muğla Deniz Kuvvetleri bünyesinde tek kadın İHA pilotu hem mavi vatanı hem de gök vatanı koruyor Deniz Kuvvetleri bünyesinde tek İHA pilotu olarak görev alan ve birçok tatbikata katılan Deniz Teğmen Nurşah Uyar, hem mavi vatanı hem de gök vatanı koruyor. Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığında görev alan 3 kadından biri olan Deniz Teğmen Nurşah Uyar, aynı zamanda Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev yapan tek kadın İHA pilotu olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinde hizmet veriyor. Hem mavi vatanı hem de gök vatanı koruyan Uyar, bugüne kadar birçok tatbikatta görev aldı. Uyar, çocukluğundan beri asker olma hayalini kurduğunu belirterek, “2017 yılında girdiğim Deniz Harp Okulunda 30 Ağustos 2021 tarihinde teğmen rütbesiyle mezun oldum. TCG Salih Reis Fırkateyninde Elektrik Yardımcı Subayı olarak görev başladım. Göreve başladığımda insansız hava aracı sistemlerinde dünyada önemli bir oyuncu haline gelen ülkemizin ürettiği hava araçlarında görev yapma isteğiyle İHA pilot kursuna katılmak maksatlı dilekçe verdim. 2022 yılında İHA pilotluk eğitimini başarıyla tamamlayarak Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığında AKSUNGUR İHA pilotu olarak göreve başladım. Halihazırda pilotluk sertifikamı almış bulunmaktayım. İHA pilotu olarak görev yaptığım esnada Mavi Vatan, Deniz Kurdu ve NATO kapsamında çeşitli görevlerde yer aldım. Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev yapan tek kadın İHA pilotuyum. Ülkemizin ürettiği hava araçlarından İHA pilotu olarak görev yapmaktan ve vatanımıza hizmet etmekten büyük bir onur ve gurur duyuyorum” diye konuştu.