GENEL - 12 Aralık 2017 Salı 11:32

En mutlu süt üreticileri İzmir’de

A
A
A
En mutlu süt üreticileri İzmir’de

Türkiye’deki yem fiyatları son 3 yılda yüzde 57, süt fiyatları ise sadece yüzde 13 artarken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği süt üreticileri, ayakta kaldı.

Türkiye’deki yem fiyatları son 3 yılda yüzde 57, süt fiyatları ise sadece yüzde 13 artarken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği süt üreticileri, ayakta kaldı. Süt fiyatları ülkenin pek çok bölgesinde 1 liraya kadar düşmesine rağmen, Büyükşehir ile alım sözleşmesi imzalayan Tire Süt Kooperatifi, Küçük Menderes’teki ortaklarına sütün litresi için 1,40 TL ödüyor.


Yerelde kalkınma hedefiyle Türkiye’ye örnek uygulamaları hayata geçirip alımlarını kooperatif kanalı ile yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Sütte arz fazlası nedeniyle yaşanan kriz, ülke genelinde üreticileri zora sokarken, yıllardır İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yapan Tireli süt üreticileri ise bu süreci sıkıntısız aşmayı başardı. 2018 yılı içerisinde ilk 20 proje içerisinde en yüksek bütçelerden birini Süt Kuzusu Projesi’ne ayıran Büyükşehir Belediyesi’nin, 42 milyon 225 bin liralık alımla her sene olduğu gibi yine üreticilere can suyu olacağı bildirildi.


Ülke genelinde süt üretiminin talepten daha fazla artması ve arz fazlası oluşması nedeniyle, son dönemde birçok bölgede üreticiler sütünü pazarlayamaz duruma düştü. Kooperatif kanalıyla süt alımları sayesinde ise İzmir’de Küçük Menderes Havzası, bu durumdan en az etkilenen bölge oldu. Örgütlenmenin olmadığı bölgelerde sütün alım fiyatı 1 liraya kadar düşerken, Tire’de çiğ süte litre başına 1,30-1,40 TL arasında ödeme yapılıyor. İzmir’de Tire Süt Kooperatifi’nin 2 bini aşkın ortağı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle sağlanan güçlü örgütlenme modeli ve oluşturulan marka değeri sayesinde, krize rağmen güçlü bir şekilde ayakta kalıyor.



Süt üreticilerine 209 milyonluk destek


İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Okul Sütü” projesi olarak başlayan ve 2012 Eylül ayından itibaren “Süt Kuzusu” projesi olarak devam eden alımlar kapsamında, 2006 yılından bu yana Tire Süt Kooperatifi aracılığıyla süt üreticilerine 209 milyon liralık destek sağladı. 2009-2017 yılları arasında sadece Tire Süt Kooperatifi ile yapılan sözleşmelerin bedeli 195 milyonu aştı.



Üretim de arttı, gelir de


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Okul Sütü projesi ile 2006–2012 yılları arasında, 250 okuldaki 220 bin çocuğa düzenli olarak süt dağıttı. Bu projenin daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez çalışmalarını 1-5 yaş grubu çocuklar için “Süt Kuzusu” adı altında sürdürmeye başladı. 2012’den bu yana yürütülen bu projeden 125 bin çocuk yararlanıyor.


1-5 yaş arasındaki çocuklara ayda 8 litre sağlıklı süt dağıtılıyor. Bu yıl Suriyeli mülteci çocukların da dahil edilmesiyle projeden yararlanan çocuk sayısı 128 bin 769’a çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin süt üreticilerine sağladığı bu önemli destekle, son 11 yılda Türkiye’deki süt üretimi yüzde 70 artarken, İzmir’de bu oran yüzde 440’a ulaştı. Yerel yönetim tarafından desteklenen süt üreticileri, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO tarafından “Dünyanın en iyi kırsal kalkınma modeli ödülü”ne layık görüldü.



Büyükşehir’den üreticiye


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin fidan, mevsimlik çiçek, zeytinyağı, süt, yoğurt, peynir, bal ve patates gibi ihtiyaçlarını kooperatiflerden, üretici birliklerinden ve üreticilerden sağlayarak 2006 yılından bu yana yaptığı destekleme alımlarının maddi tutarı 330 milyona yaklaştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın AK Parti İl Başkanı Ökten’den açıklama; Sadece Koçarlı Belediyesi’nden ücret aldım belediye şirketinden almadım Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı’nın AK Parti Aydın İL Başkanı Gökhan Ökten’in hem Koçarlı Belediyesi’nden hem de Koçarlı Belediyesi’ne bağlı şirketten aylık ödeme aldığı yönündeki açıklamasına AK Parti Aydın İl Başkanı Gökhan Ökten cevap verdi. Sadece Belediye’den ücret aldığını belirten Ökten, “Bir terzi nasıl diktiği elbisenin bedelini alıyor ise ben de Koçarlı Belediyesi’nin avukatı olarak verdiğim hizmetin bedelini aldım” dedi. 31 Mart yerel seçimlerinde Koçarlı Belediye Başkanı seçilen Özgür Arıcı, belediyenin ekonomik durumu ve devraldıkları hesaplarla ilgili meclis üyelerine ve basın mensuplarına verdiği bilgide AK Parti Aydın İl Başkanı Gökhan Ökten’e biri Belediye kasasından diğeri de belediyeye ait şirketten aylık 2 asgari ücret avukatlık ücreti ödendiğini belirtmişti. Başkan Özgür Arıcı’nın bilgilendirmesinde yanlışlık olduğunu belirten AK Parti Aydın İl başkanı Gökhan Ökten, “Bende sadece Koçarlı Belediyesi’nin vekaleti var, bağlı şirketin vekaleti ok. Dolayısıyla sadece belediyeden ödeme aldım. Bu durum kamuoyuna ‘AK Parti Aydın İL Başkanı Gökhan Ökten’in 2 yerden maaş aldığı ortaya çıktı’ şeklinde lanse edildi. Benim aldığım maaş değil avukatlık ücretidir. Herkes ne konuştuğunu bilecek. Biz belediyenin hem dava hem de icra dosyalarını bakıyoruz. Sözleşmem devam etseydi sözleşme sürem boyunca bu ücreti alacaktık. Aldığım ücret de aylık KDV dahil 15 bin 800 TL. Sanki hiçbir iş yapmadan bu parayı almışım gibi gösterilmek isteniyor. Nasıl bir terzi diktiği takım elbise karşısında emeğinin karşılığını alıyorsa ben de yaptığım işin karşılığını alıyorum” diye konuştu. “Özgür Başkan’ı ve Belediyeyi yormadan sözleşmeyi feshettim” Koçarlı’da seçimleri AK Parti’nin kaybedip CHP’li Özgür Arıcı’nın kazanması üzerine hiçbir zorluk çıkarmadan sözleşmeyi feshettiklerini kaydeden AK Parti Aydın İl Başkanı Gökhan Ökten, “Seçimden sonra Özgür Başkan’ı ben aradım. Belediyenin avukatı olduğumu bilip bilmediğini bilmiyordum. 9 ay daha sözleşmenin bitmesine zaman olmasına rağmen ‘herkes kendi ekibiyle çalışmak ister’ deyip sözleşmenin feshedilmesini teklif ettim. Bizde her şey şeffaf.” ifadelerini kullandı.
Adıyaman ‘Dünyanın geleceğinde bizleri neler bekliyor’ paneli düzenlendi Adıyaman Üniversitesi’nde, ‘Dünyanın geleceğinde bizleri neler bekliyor’ konulu panel düzenlendi. Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç Konferans Salonu’ndaki panele Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, Koç Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Ürey, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Prof. Dr. Mehmet Eskin, Doç. Dr. Evrim Didem Güneş, Doç. Dr. Özge Karanfil, Dr. Sevcan Yeşiltaş, Uzman Psikolog Aslıhan Özcan Morey, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve akabinde okunan İstiklal Marşı’nın ardından panelin açılış konuşması Rektör Prof. Dr. Mehmet Kelleş tarafından yapıldı. Rektör Kelleş, “Panelimize ev sahipliği yapan bu bina 2006 yılında Vehbi Koç Vakfı tarafından yaptırılmıştır. Salonumuz bir vefa örneği olarak Vehbi Koç Konferans Salonu adını taşımaktadır. Üniversitemiz Eğitim Fakültesinin kuruluşunda büyük katkıları olan Vehbi Koç Vakfına huzurlarınızda teşekkür ediyor, başta Vehbi Koç olmak üzere aramızdan ayrılanları rahmet ve şükranla anıyorum. Bugünkü panelimizin konusu olan ve dijital dünyanın geleceği olarak görülen Metaverse hakkında değerli konuşmacılarımız bizleri aydınlatacaklardır. Panelimize uzaklardan gelen birbirinden değerli panelist ve katılımcılara iştirakleri ve sunumları ile bilgimize bilgi katacaktır” dedi. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Hakan Ürey ve Prof. Dr. Selva Demiralp sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumların sonrasında katılımcılar, öğrencilerden gelen soruları yanıtladı. Program Rektör Prof. Dr. Mehmet Keleş tarafından panelistlere belge ve hediye takdimiyle sona erdi.
Çorum Vali Dağlı ve OSB heyetinden Ankara’ya teknik gezi Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı ve Çorum Organize Sanayi (OSB) Müteşebbis heyeti ASO 1. OSB’ye teknik gezi düzenledi. Gezi çerçevesinde bölgedeki eğitim faaliyetleri incelenirken ve eğitim kurumları ziyaret edilerek değerlendirmeler yapıldı. Çorum heyeti, ASO 1. OSB Başkan Vekili Namık Kodaman, Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek, Bölge Müdürü Cüneyt Çalık ve Müdür Yardımcısı Kamil Sunal tarafından karşılandı. Heyetler arası yapılan toplantıda ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek tarafından bölgenin sektörel bilgileri, istihdam durumu ve eğitim faaliyetleri hakkında kapsamlı bir sunum yapıldı. Sunumda, bölgedeki sanayi tesislerinin ve eğitim kurumlarının iş birliği ve koordinasyonunun önemi vurgulandı. Ayrıca, bölgede yürütülen eğitim programları ve nitelikli işgücü eğitim faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler sunuldu. Toplantıda, ASO 1. OSB’nin Çorum OSB’de sanayi ve eğitim kurumlarıyla iş birliğini güçlendirmeye yönelik atılacak adımlar da ele alındı. Toplantı sonrasında Vali Dağlı ve beraberindeki heyet tarafından, üretim ve hizmet sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuş olan Ankara Sanayi Odası Sürekli Eğitim Merkezi (ASOSEM), işletmelerin israflarını ortadan kaldırmak ve verimliliklerini artırmak için yalın üretim tekniklerinin öğretildiği Model Fabrika, Nitelikli Mühendislik Adayı yetiştiren ASO Teknik Koleji ve ASO 1.OSB’de çalışanların çocukları için açılan Anaokulu’nu gezdi. Programda bölgedeki işletmeleri ve eğitim kurumlarını yakından gözlemleyen Vali Dağlı, sektörün ihtiyaçlarına uygun çözümler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Modern sanayi ortamının en doğru örneklerinden biri olan Ankara Sanayi Odası 1.Organize Sanayi Bölgesi’ne yapmış oldukları bu ziyaretin Çorum OSB’de yapılacak olan çalışmalara ışık tutması açısından oldukça verimli geçtiğini belirten Vali Dağlı, ev sahipliğinden dolayı ASO 1. OSB Başkan Vekili Namık Kodaman’a teşekkür etti. Ziyarette Çorum Sanayi ve Teknoloji Müdürü Murat Ocak, Çorum OSB Müdürü Özden Özgür Yalçın da hazır bulundu.