GENEL - 15 Aralık 2017 Cuma 20:51

İzmir Büyükşehir Meclisinde gergin anlar

A
A
A
İzmir Büyükşehir Meclisinde gergin anlar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yılın son meclis toplantısında AK Parti’li meclis üyelerinin ulaşım zammı ve Basmane eleştirilerine cevap verdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yılın son meclis toplantısında AK Parti’li meclis üyelerinin ulaşım zammı ve Basmane eleştirilerine cevap verdi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2018 yılında kent ulaşımına yaptığı yüzde 10’luk zam gündeme geldi.



Doğan’dan zam eleştirisi


AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “Yeni yıla zamsız girecek değiliz ya. Ulaşıma getirilen bu yüzde 10’luk zam bize göre gereksizdir. İzmir Büyükşehir Belediyesinde zam yapmak artık gelenek oldu. ESHOT’u layıkıyla yönetemiyorsunuz. Önümüzde katlanarak artan cari borçlanma tablosu var. İzmirli hemşehrilerimizin ödediği vergilerle sübvanse edilen bu kurumda bu zam niye? ESHOT’a baktığımızda iş yok, icraat yok, yatırım yok ama zam var. Su zammı almış başını giderken bir darbe de ulaşımdan geldi. Grevlerden sonra yapılan zararın faturasını vatandaşlara yüklüyorsunuz. Bu zamların başka bir izahı yoktur. ‘Elektrikli otobüsler alacağız’ dediniz. Her işiniz gibi elektrikli otobüs işiniz de yarıda kaldı. Kurumun ettiği zararı niye İzmirlilere fatura ediyorsunuz? Yeni kartlardan 3 milyon tane sattınız, elde edilen gelir ne oldu? Yoksa sistem arızalandı mı? Manisa’da bedava değiştirilen bu kartlar İzmir’de neden parayla satıldı?” diye sordu.



“Neredeyse alkışlayacağım”


Doğan, “Otopark yapmıyorsunuz, zam yapıyorsunuz. Bu zammı geri çekmenizi bekliyoruz” deyince Kocaoğlu, “Otopark açılışına bekleriz” cevabını verdi. Doğan, “Kaçıncı erteleme sonrasında açacaksınız?” sorusunu yöneltince bu kez Kocaoğlu, “Sabuncubeli Tüneli gibi olmuştur. Olur böyle şeyler” dedi. Doğan bir kez daha söz alarak “Ulaşımda yatırım yok” diye konuştu Kocaoğlu bunun üzerine, “Ulaşımda yatırım yok dedin ya, neredeyse alkışlayacağım” diye konuştu.



Kocaoğlu’ndan zam eleştirilerine yanıt


AK Parti’li üyelerin ulaşım tarifesini eleştirmesi ve kent trafiği hakkında olumsuz görüş bildirmesi sonrasında konuşan Kocaoğlu şunları söyledi:


“Muhalefettir, eleştirecek. Doğru. Fakat Maliye Bakanlığı diye bir kurum var, bilmem haberiniz var mı? Bakanlığın yeniden değerleme oranına esas teşkil eden TÜİK’in yurt içi fiyat endeksi Ekim ayı sonunda yüzde 14.47’dir. Yeni ücret tarifemizin zam oranı yüzde 10’dur.”


Kocaoğlu ayrıca TÜFE, Dolar ve Euro’daki artışlarında yüzde 15’in üzerinde olduğunu ifade etti. İstanbul ve Ankara’daki ulaşım tariflerinden de örnekler veren Kocaoğlu, “Gerçek budur. Her şey ortada” diye konuştu. Başkan Kocaoğlu ayrıca İZBAN’daki yeni sistem hakkında bilgilendirme yaptı.



Tansiyon yükseldi


Oturumda ayrıca ‘Basmane çukuru’ gündeme geldi. AK Partili Ali Kökoğuz, “Başkanım orayı komple satın alın” önerisini sundu. Başkan Kocaoğlu süreç hakkında bilgi verirken, geçen günlerde dava açarak sürecin durmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediye eski başkanı Yüksel Çakmur’la olan görüşmesini anlattı. Kocaoğlu, “Yüksel Çakmur’a gittim. ‘Durum böyle böyle, ben bunu yüzde 30’a çıkarırsam, ne olur?’ dedim. Aynı Kökoğuz gibi, ‘Tamamını al kardeşim’ dedi” ifadelerini kullandı.


Bunun üzerine Kökoğuz, “Tebrik ediyorum. Çok güzel söylemiş. İzmir’in iyiliğini düşünmüş” açıklamasında bulundu. Kocoağlu ise, “Fakirin eşeğini kaybettirip sonra buldurmasına benziyor bu iş. Anlatıyorum. Bu cenazenin kalkması lazım” diye konuştu.


Belediyenin yüzde 12’lik hissesinin arsa sahipleri tarafından yüzde 30’a çıkarılması karşısında konuşan Kökoğuz, “Bu farkı niye veriyorlar. Az değil yüzde 18’lik fark veriliyor. Bu adamlar bu kadar bonkör mü?” dedi.


Tepki gösteren Kocaoğlu ise, “Kiminle karıştırıyorsun sen beni ya? Para aldım. Dosya takipçisi miyim ben?” cevabını verdi. Salonda gerilim yükseldi. Kökoğuz, “Bu arsa sahipleri neyin peşinde?” derken, Kocaoğlu süreçle ilgili bilgi vererek, “Bir uzlaşı zemini aramamız lazım. Bir santimetre kare yoğunluk artışı yapmadık. Bu böyle olmuyor. Burada kamu vicdanı rahat değil dedik. Bunu buraya çıkarttık. Hiçbir şey yok. Bir menfaat karşılığında çıkmadı. Kemal Zorlu burada, yaşıyor. İş zaten bozuldu. Gider onlara sorarsınız. Bu arsa Yüksel Çakmur zamanında da 5 emsal. Zeminin tamamını kullandığı için yine yüksek yapı var. Son değişen yönetmeliklere göre 6 bin 500- 7 bin metrekarede kullanması gerekiyor. Buranın emsali 5. Biz yüzde 30 hissemizde müstakil binamızı yapıyoruz. Adam yüzde 70’lik hissesinde binasını yapıyor. Durum budur” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Aydın’dan kreş müjdesi Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, seçim döneminde açıkladığı ‘Osmangazi’nin Mahallelerine Kreş’ projesi çerçevesinde ilk kreşin Hamitler Mahallesi’nde inşa edileceğini müjdeledi. Seçim döneminde açıkladığı beyannamede Osmangazi’nin birçok noktasına kreş inşa edecekleri belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, göreve gelmesinin ardından bu vaadini yerine getirmek adına çalışmalara başladı. Çocuklara çağdaş ve nitelikli bir eğitim imkanı sunmanın önemine dikkat çeken Başkan Aydın, bu hedef çerçevesinde ilk kreşi Hamitler Mahallesi’nde inşa edeceklerini belirtti. Osmangazi Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konu hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan Aydın, Hamitler Mahallesi’nde mülkiyeti Osmangazi Belediyesi’ne ait arazi üzerine hayata geçirilecek kreşin Metin Azak isimli hayırsever bir vatandaşın katkılarıyla inşa edileceğini söyledi. Çocukların gelişimini çok yönlü destekleyebilmek için çağdaş ve güncel bir eğitim programı sunacak olan kreş için ilk kazmanın en kısa süre içerisinde vurulacağını dile getiren Aydın, kreşe hayırsever vatandaşın vefat eden kızının ismi olan Ayça Azak adının verileceğini açıkladı. Başkan Aydın, kreşin 80 çocuğa eğitim verebilecek kapasitede inşa edileceğini dile getirdi. Osmangazi Belediye Meclisi’nde görüşülen kreş inşa edilmesi yönündeki şartlı bağış maddesi, kreş, gündüz bakım evi, çocuk kulübü ve belediye hizmet alanlarında kullanılmak üzere ifadesinin eklenmesi ve Ayça Azak isminin verilmesi şartı ile oy birliğiyle kabul edildi.
Adıyaman Arapça bilgi ve etkinlik yarışmasında 3 birincilik Kahta’dan Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Anadolu İmam Hatip Liseleri arasında gerçekleştirilen Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışmasının 11’incisi Adıyaman’da düzenlendi. Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği koordinasyonunda düzenlenen yarışmada öğrenciler, Arapça şiir ve şarkı performanslarını sergilediler. Dil öğrenimin kazanımına katkı sunmayı amaçlayan yarışmada, Kahta ilçesinden katılan öğrenciler il bazında dereceye girdi. Arapça şarkı yarışmasında, Turgut Özal İmam Hatip Ortaokulundan Ayşe Karakaya birinci, Kahta Bölükyayla İmam Hatip Ortaokulundan Ahmet Çetinkaya ikinci, Kahta Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Ortaokulundan Burhan Deniz ise üçüncü oldu. Liseler arası şiir okuma yarışmasında, Adıyaman Şehit Necati Sayın Anadolu İmam Hatip Lisesinden Oğuz Emir Ünsal birinci olurken Kahta Anadolu İmam Hatip Lisesinden Hekim Yardım ikinci, Kahta TP Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinden Derya Ertaş ise üçüncü oldu. Adıyaman’da düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencileri tebrik eden Kahta İlçe Milli Eğitim Müdürü Lütfü Başli, “Arapça, İslam coğrafyasının dili olmasıyla birlikte Kur’an-ı Kerim’i anlamak ve İslami ilimleri öğrenmek için büyük bir öneme sahiptir. Bu yarışmalar, öğrencilerimizin Arapça diline olan ilgisini artırarak, dil öğrenimine katkıda bulunmakta ve onların Arapçayı daha etkin bir şekilde kullanmalarını sağlamaktadır. Yarışamaya katılan tüm öğrencileri yürekten tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Bu yarışmaların düzenlenmesinde emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Şehit Fazıl Gürs İmam Hatip Ortaokulu Konferans Salonunda yapılan törende bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun ise Arapçanın Kur’an-ı Kerim’in dili olduğunu ve İslami ilimleri anlamak için önemini vurguladı.