GENEL - 12 Ocak 2018 Cuma 19:24

Şirketlere sermaye aktarımı karara bağlandı

A
A
A
Şirketlere sermaye aktarımı karara bağlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisinde, belediyenin bünyesindeki şirketlere sermaye artırımı karara bağlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisinde, belediyenin bünyesindeki şirketlere sermaye artırımı karara bağlandı. Oturumda ayrıca Karşıyaka tramvayı ve Mithatpaşa alt geçidinde geçtiğimiz günlerde yaşanan can kayıpları da gündeme geldi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan idaresinde gerçekleşti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyeliği ve Grup Sözcülüğü görevlerinden partisinin İzmir il başkanlığı için istifa eden Deniz Yücel’in yerine Canan Aydemir Özkara getirildi. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde olan yedi şirket ve ortak olduğu İZBAN’da sermaye artırımı karara bağlandı. Komisyonlarda görüşülen kararlar çerçevesinde meclis gündemine eklenen maddeler gerçekleşen oturumda kabul edildi. Buna göre; İZENERJİ’ye 19 milyon 731 bin 600 TL, İZDENİZ’e 27 milyon 870 bin TL, İZBELCOM’a 22 milyon 212 bin TL, İZELMAN’a 63 milyon 312 bin 131 TL, Grand Plaza’ya 5 milyon, İZULAŞ’a 103 milyon 270 bin TL, İZFAŞ’a 19 milyon 991 bin 408 TL, İZBAN’a 56 milyon 400 bin TL’lik pay aktarılacak. Böylece 317 milyon 787 bin 139 TL’lik aktarım sağlanacak. Ayrıca tüm bu kalemlerin dışında ESHOT da İZULAŞ’a 11 milyon 40 bin TL destek verecek.



Doğan can kayıplarını gündeme getirdi


Toplantının dilek ve temenniler bölümünde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, kentte ulaşım sıkıntıları olduğunu belirterek, Karşıyaka Tramvayı ile Mithatpaşa alt geçidinde yaşanan can kayıpları üzerinden eleştirilerde bulundu. Doğan, “Karşıyaka tramvayıyla ilgili sıkıntıları dile getirmek istiyorum. Kent içi trafiğe getirdiği sorunların yanında otopark sıkıntısı, esnaflara verdiği zararları da göz önünde bulundurduğumuzda Karşıyaka tramvayı projesinin özenli hazırlanmadığını görüyoruz. Can güvenliklerini de tehlikeye attığını görüyoruz. Karşıyaka bölgesinde meydana gelen kazalarda hem tramvayın hem de vatandaşların sıkıntı yaşadığını görüyoruz. İstemediğimiz halde can kaybı yaşandı. Çevresinde hiçbir önlem almaksızın çalışan Karşıyaka tramvayı can aldı. Bu üzücü olayın ardından açılan soruşturmada da hayatını kaybeden vatandaşın duyma engelli olduğu belirtildiği için bu dosya kapandı. Belediye tarafından vatandaşlar geçerken dikkatli olsun diye açıklama yapıldı. Bunda belediyenin bir sorumluluğu yok mu? Avrupa ülkelerinde nasıl önlemler alınıyorsa bizde de alınması gerekiyor” dedi.


Doğan ayrıca Mithatpaşa alt geçidinde yaşanan ve ölümle sonuçlanan motor kazasına değindi. Doğan, “Mithatpaşa alt geçidinde son günlerde hızlı bir çalışma olduğunu görüyoruz. 3 kat maliyetle ve kamu zararıyla alelacele bitirildi ve trafiğe açıldı. Henüz çalışmalar bitmedi, faaliyetler devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 17 yaşındaki genç hayatını kaybetti. Bir daha bir can kaybına yol açmaması adına gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz. Aileyi dinlediğimizde bir bireyin yolda bulunduğu ve motorla gelen genç kardeşimizin çarparak hayatını kaybettiği belirtilmiş. Bu alt geçit bitmeden neden açıldı? Acaba üstünün ihale edilmesi için mi burası acil olarak açıldı? Bundan sonraki işlerde daha dikkatli olunmasını istiyoruz” diye konuştu.



"Şeriatın kestiği parmak acımaz"


Doğan’a cevap veren Aydoğan ise şunları söyledi:


“Projeyi iyi olmamış diye eleştirmek sizin düşünceleriniz. O tramvay geçen yılda 4 milyon yolcu taşıdı. Kaza için üstü kapatıldı demek çok yanlış. Bunlar adiyle ve polis teşkilatının verdiği kararlar. Şeriatın kestiği parmak acımaz. Mithatpaşa alt geçidiyle ilgili eleştirileriniz için ise; Kemalpaşa Tünelinin açılalı ne kadar oldu? Geçen var mı oradan? Konak Tüneli açılalı ne kadar oldu? Zaman zaman çalışmalar olur, eksikler olur. Hiç kızmıyorum ama üstünü ihale etmek için mi demek yanlıştır."



"Sosyete tramvayı olarak kalacaktır"


AK Parti’li meclis üyesi Çağlar Haspolat da, Karşıyaka ve Konak tramvaylarının Bayraklı’da birleşmesi gerektiğini söyledi. Ulaşım Master Planını da eleştiren Haspolat, “Bu iki tramvayı Bayraklı’dan geçerek birleştiremezsiniz, bu sosyete tramvayı olarak kalır. Bayraklı üzerinden tamamlansın. O bölge çok ciddi nüfus yoğunluğunun arttığı bölge. Çok ciddi bir trafik yoğunluğu var. Bölge adliyesi orada. Ben bu Ulaşım Master Planında İzmir için üç önemli projeyi görmediğim için üzgünüm. Körfez tüp geçidi görmemezlikten gelinemez. Altınyol’un özellikle yerin altına alınması gerekir” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Osmancık’ta üreticilere 18 ton çeltik tohumu dağıtıldı Çorum’un Osmancık ilçesinde, çeltik üretimini arttırmak amacıyla üreticilere 18 ton çeltik tohumu dağıtıldı. Tarım İl Müdürlüğü tarafından “Çeltik Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Geliştirilmesi” projesi kapsamında yüzde 50’si bakanlık destekli maliyeti 890 bin lira olan 18 ton çeltik tohumu üreticilere teslim edildi. Osmancık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen Çeltik tohumu dağıtım törenine Vali Yardımcısı Muhammet Gürbüz, Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, Çorum İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, İl Müdür Yardımcısı Bayram Rıdvan Dikici ile Osmancık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve üreticiler katıldı. Proje teslim töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, “Çorum’da toplamda 551 bin 284 ha tarım arazisi bulunmakta, 410 bin 341 ha alanında tahıl üretimi yapılmaktadır. Osmancık ilçemizde ise 234 bin 657 ha tarım alanının 14 bin 223 ha tahıl üretimi yapılmaktadır. 2023 yılında 6 bin hektar alanda çeltik üretimi yapılarak 52 bin ton üretim gerçekleştirilmiştir. Bu miktarın 33 bin tonu Osmancık ve Kargı ilçelerimizden karşılanmaktadır" dedi. Çeltik ekimi, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca hane için önemli bir faaliyet ve gelir kaynağı olduğunu hatırlatan İl Müdürü Göktekin, "Çeltik günlük yaşamda belki de göz ardı ettiğimiz ancak hayatımızı derinden etkileyen bir tarım ürünüdür. Bir avuç çeltik, binlerce sofrayı donatırken; çiftçimize gelir kaynağı, sofralarımıza bereket, ekonomimize ise büyük katkı sağlamaktadır. Artan dünya nüfusu, yükselen refah seviyesi ve buna bağlı olarak alışkanlıkların değişmesiyle ülkemizde olduğu gibi ilimizde de çeltik üretimi artma eğilimi göstermektedir. Kar, yağmur, çamur, fırtına, kuraklık demeden alın terini toprağa akıtarak ekmeğini kazanan değerli çiftçilerimiz, adeta toprağı berekete dönüştürmekte, nasırlı elleri ile tarlanın her bir köşesindeki sabrı ve emeği ile geleceğimizi yeşertmektedir. Aşık Veysel gibi “Benim sadık yârim kara topraktır” diyen, toprağa sevdalı, toprağa gönülden bağlı bir millet olarak gönül bağımızı siz değerli çiftçilerimiz sayesinde hiç koparmayacak, güçlü bir tarım için omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz. İlimizde çeltik üretimini arttırmak amacıyla maliyeti toplamda 890 bin TL olan ve yüzde 50’si Bakanlığımızın katkıları ile hazırlanan “Çeltik Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Geliştirilmesi” projemizi gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Proje kapsamında 18 ton çeltik tohumunu siz değerli çiftçilerimizin kullanımına sunarak üretim alanlarımızı arttırmayı planlamaktayız. Böylece dünya nüfusunun üçte ikisinin tükettiği pirinç üretimimiz artacak, üretim arttıkça sofralarımızdaki bereket artacak, çiftçimiz güçlenecek ve dünya pirinç pazarındaki etkinliğimiz artacaktır" şeklinde konuştu.
İstanbul Gaziosmanpaşa’da sokak hayvanlarına şefkat eli Gaziosmanpaşa Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi, sokaklardaki can dostları için sıcak bir yuva olmaya devam ediyor. Son bir yılda yaklaşık 8 bin cana dokunan bakımevinde tedavi, aşılama, kısırlaştırma ve sahiplendirme çalışmaları aralıksız sürüyor. Gaziosmanpaşa Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi, ilçedeki sokak hayvanlarının muayene, ultrasonografik muayene, tedavi, müşahede, kuduz aşısı, kısırlaştırma ve tüm diğer operasyonel işlemlerini gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Tedavi edilecek veya kısırlaştırılacak hayvanlar, belediye ekiplerince bulundukları bölgeden alınıp, gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre alındığı noktaya geri bırakılıyor. Bin 120 patili dost aşılandı Gaziosmanpaşa Belediyesi, halk sağlığını koruma adına ilçedeki sahipli, sahipsiz fark etmeksizin tüm hayvanlara kuduz aşısı yapıyor. Hayvanların parazit enfestasyonlarına yönelik gerekli aşılama ve tüm tedaviler de ücretsiz olarak uygulanıyor. Bu kapsamda Gaziosmanpaşa Belediyesi bünyesinde görev yapan veteriner hekimler tarafından son 1 yılda bin 120 hayvana kuduz aşısı yapıldı. 5 bin 791 tedavi, 949 kısırlaştırma işlemi yapıldı Ekipler, ilçede yaralı, engelli, hasta ya da bakıma muhtaç hayvanları yalnız bırakmıyor. Tedavi ve klinik hizmetleriyle son bir yılda 5 bin 791 hayvanı sağlığına kavuşturan ekipler, sokak hayvanlarının sağlıklı üremesi, popülasyonunun kontrol altında tutularak, çevre ve insan sağlığının korunması adına 949 kısırlaştırma işlemi gerçekleştirdi. Yeni ailelerine kavuştular Gaziosmanpaşa Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi, “satın alma sahiplen” anlayışıyla patili dostları yeni yuvalarına kavuşturmaya devam ediyor. Merkezde veterinerler tarafından tedavileri tamamlanan, kısırlaştırılan ve gerekli bakımları yapılan 127 sokak hayvanı sahiplendirilerek yeni ailelerine kavuşturuldu.