GENEL - 15 Mart 2018 Perşembe 11:03

İZSU’nun Çeşme’deki yatırımlarının ilk etabı bitti

A
A
A
İZSU’nun Çeşme’deki yatırımlarının ilk etabı bitti

İZSU Su ve Kanal İşletme Daire Başkanı Aydın Korkmaz, Çeşme ilçesinin alt yapısının çok kötü durumda olduğunu görünce hemen proje hazırladıklarını ve mevcut altyapıyı yok sayarak, yeni alt yapının kurulmasına başladıklarını söyledi.

İZSU Su ve Kanal İşletme Daire Başkanı Aydın Korkmaz, Çeşme ilçesinin alt yapısının çok kötü durumda olduğunu görünce hemen proje hazırladıklarını ve mevcut altyapıyı yok sayarak, yeni alt yapının kurulmasına başladıklarını söyledi.


Daire Başkanı Aydın Korkmaz, Çeşme’nin alt yapısı, İZSU faaliyetleri, su altyapısı yenileme çalışmaları ve kanalizasyon altyapısı yenileme planlamaları hakkında açıklamalarda bulundu. ’Çeşme için Mavi Büyüme Stratejisi Geliştirme Çalıştay’ında bir konuşma yapan İZSU Su ve Kanal İşletme Daire Başkanı Aydın Korkmaz, "Çeşme’nin alt yapısı gerçekten çok kötü durumda. Fakat bizim de işimiz bu. Hemen bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Yeni bir başlangıç yapmamız gerekiyordu. Bu nedenle, ’Çeşme’nin tüm alt yapısını değiştirelim, mevcut altyapıyı yok farz edelim, mevcut yerleşimlere ve gelecekteki imar planlarına göre, her şeyi yeniden dizayn edelim’ diyerek karar verdik ve uygulamaya geçtik" dedi.



"2014 yılında, altyapının üst yapı gibi güzel olmadığını gördük"


İZSU Genel Müdürlüğü olarak, 2014 yılının Nisan ayında Çeşme’ye geldiklerini hatırlatan Aydın Korkmaz, "Bizden önce Çeşme’de ÇALBİR ve ALÇESU varmış. Biz geldikten sonra, ÇALBİR ve ALÇESU faaliyetlerini sona erdirdi. Biz, İZSU olarak, Çeşme’nin su ve atık su altyapısını yönetmeye başladık. ilk faaliyete başladığımızda, bilmediğimiz, tanımadığımız bir altyapı ile karşılaştık. Bunu tecrübe etmemiz, deneyimlememiz gerekirdi. Hızlı bir şekilde 2014 yılı boyunca, tüm alt yapıyı işlettik. Tabi, bu süreç içinde karşılaştığımız tüm sorunları çözerken, kazı yapıp, arızayı yaparken, altyapının durumunu gözlemleme fırsatını bulduk. Ancak 2014 yılının sonuna geldiğimizde, açıkçası bir sürprizle karşılaşmayı ummuştuk. Altyapının çok iyi durumda olabileceğini, bizi fazla yormayacağını, bir takım yatırımlar yapmamıza gerek olmayacağını ummuştuk. Ama hayatta her şey umduğunuz gibi olmuyor. Yılın sonunda durumu anladık. Maalesef Çeşme’de altyapı, üst yapı gibi güzel görünmüyordu. Bu sonuca ulaştık" diye konuştu.



"Arıza yapmaktan başımızı kaldıramaz hale geldik"


Edindikleri bilgileri, deneyimleri, tecrübeleri ortaya koyarak, bunları üç başlık halinde topladıklarını ifade eden Korkmaz, "Birincisi, Çeşme’nin altyapısını oluşturan tüm ekipmanlarla, artık yola devam edilemez. Arıza yapmaktan başımızı kaldıramaz hale gelmişiz. Turuncu ekip araçlarımız, kepçelerimiz, vatandaşlar tarafından artık fark edilir olmuş. Hatta şikayet edilir olmuş; ’Sürekli aynı sokağa gelen bu adamlar ne yapıyor? Burayı sürekli kazıyorlar, üçüncü, dördünce kez kazıyorlar. Alçesu zamanında böyle değildi. İZSU geldi, böyle oldu’ şeklinde şikayetler gelmeye başladı. İkinci başlığımız; maalesef mevcut su altyapımız, insan vücudundaki damar yapısı gibi, uçlara doğru gittikçe çaplar küçülüyor ve kılcallaşıyor. Çeşme’nin sınırlarına doğru gittiğimizde, boru çaplarımız, artık iyice küçülmüş oluyor. Artık bu noktadan sonra yapılaşmaya giderseniz, oralara mevcut altyapımızla, o çaptaki borularımızla su vermemiz, maalesef mümkün değil. Bizi en çok zorlayan konu bu. Üçüncü başlığımız ise, depolardan depolara su ileten büyük çaplı isale hatlarımızın en yenisi 20 yıl önce ÇALBİR tarafından yapılmış olduğu için, o dönemde bir takım şeyler mantıklıymış. A deposundan B deposuna su götürmek istiyorsunuz. İki depo arasında bir doğru çiziyorsunuz ve en kısa yoldan hattı geçiriyorsunuz. Hazine yeri olması, özel mülkiyet olması yada sahipsiz bir arazi olması o dönem için önemli değil. Ama bunlar şimdi bizim başımıza dert açıyor. İnsanlar, ’Ben inşaata başlayacağım. Kazarken su borusunun geçtiğini gördüm. Bu boruyu kaldırın’ demeye başladılar. Basit bir şey diye gidiyorsunuz, iletim hattıyla karşılaşıyorsunuz. Vatandaşın istediği deplasmanı o anda yapamıyorsunuz. Hem vatandaşı mağdur ediyorsunuz, hem de kendiniz sıkıntı yaşıyorsunuz" dedi.



"Ana boruya dört kez müdahale etmek zorunda kaldık"


Mevcut hatla ilgili arıza olduğunda, krom kelepçeyle arızayı giderdiklerini söyleyen Korkmaz, "Borular çok eski olduğu için aynı yere üç kez arıza için gitmişiz. Yine aynı bölgedeki boş arsasına vatandaş ev yapmış. Su talep etmiş. Dördüncü kez kazarak mavi branşman hattı çekmişiz. Böylece aynı yerde İZSU dört kez kazı yaparak, suyu kesmek zorunda kalmış. Maalesef yaşanan bu sorunlar, altyapının eskiliği nedeniyle. O borudaki arızalar, ana borudaki zaman içinde oluşan deformasyondan kaynaklanıyor. Boru, ömrünü tamamlamış, ’Beni değiştir’ diyor. Ayrıca Çeşme’nin atık suyunu Alaçatı’ya taşıyan binlik boruya, bir yıl içinde dört kez müdahale etmişiz. Bu kadar önemli olan bu hatta, dört defa arıza olmaması gerekiyor. Yılda bir arıza bile çok yüksek sayı. Burası, bizi çok tedirgin eden bir hat. Arızaya müdahale ederken müdürümüz de o arızanın başında durarak çalışmayı yönetti" diye ifade etti.



"Borulara kazık çakılarak arıza giderilmeye çalışılmış"


Çeşme’nin su açısından iki can damarı olduğunu vurgulayan Aydın Korkmaz, "Bunlardan bir tanesi; Ildır’daki su kaynaklarımızı, İstanbul Dağı’ndaki ana depomuza bağlayan 800’lük hattımız. Bu ana hatta, arızalar sırasında kazık dediğimiz tahtalar çakılarak müdahale edilmiş. Patlaklara kazık çakılmış. Bir boruya, 12 defa kazık çakılarak arıza giderilmeye çalışılmış. Ekiplerimiz, arıza var diye gittiklerinde, 12 defa kazık çakıldığını görüyorlar. Biz, maşon dediğimiz parçaları kaynatarak, kazıklarla giderilmeye çalışılan arızaları gidermişiz. Ildır tarafından gelen bu hattımız, en stratejik hattımızdır. Artık ömrünü doldurmuştur. Sürekli arızaları yaparak, bu hattı devrede tutmaya çalışıyoruz. Daha büyük bir arıza verip de hattı boşaltmamız gerektiğinde, Çeşme’nin bir gün susuz kalmasına neden oluyor. Arızalara müdahale sırasında söküp değiştirmek zorunda kaldığımız parçalar da hattın ne kadar eski olduğunu gösteriyor. Çeşme’de yakın zaman önce çevre yolundaki Pırıl Otel’in önünde bir arızaya müdahale etmek için suyu kesmek zorunda kalmıştık. Bir istinat duvarının yanında, çok ters bir yerde bulunan çelik borudaki arızayı yaptık. Boruyu yenisiyle değiştirdik. Çıkardığımız eski borunun hali içler acısıydı. Borunun içindeki yılların tortusunun, birikintisinin görüntüsü korkunçtu. Ne yazık ki bu borunun içinden de su geçiyordu " diyerek sorunun büyüklüğünü anlattı.



"Birinci etap yenileme başladı, ikinci etap da yakında başlayacak"


Çeşme’nin alt yapısı gerçekten çok kötü durumda olduğunun altını çizen Daire Başkanı Korkmaz, "Fakat bizim de işimiz bu. Hemen bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bu nedenle bizim de yeni bir başlangıç yapmamız gerekiyordu. Bu nedenle, ’Çeşme’nin tüm alt yapısını değiştirelim, mevcut altyapıyı yok farz edelim, mevcut yerleşimlere ve gelecekteki imar planlarına göre, her şeyi yeniden dizayn edelim’ diyerek karar verdik ve projemizi oluşturduk. Mevcut altyapı ile devam edilemeyeceğine 2014 yılının sonunda karar verildi ve 2015 yılının başında projelere başlandı. Proje çalışmaları ve yatırım ihalesi bitti. Şu anda da yüklenicimiz birinci etapta çalışıyor. Çeşme’nin tüm su altyapısını değiştirdiğimizde, yaklaşık 300 milyona mal olacak. Bu projeyi hayal etmenin bedeli yaklaşık 400 bin lira, ama gerçeğe dönüştürmenin bedeli 300 milyon lira. Biz hiç korkmadan bu yatırıma giriştik. Projeyi bitirmekle, yatırıma geçmek arasında çok kısa bir süre oldu. Bu da bizim bu işi ne kadar yapmak istediğimizin bir göstergesidir. İkinci etabın da ihalesini yaptık. Yüklenicimiz ikinci etapta yakında işe başlayacak" diye açıkladı.



"Su konusunda Çeşme’nin on yılı garanti altında"


Çeşme’nin su sıkıntısını da çözdüklerini ifade eden Aydın Korkmaz, "Şu anda Çeşme’ye verdiğimiz suya ek olarak, proje kapsamında açtığımız üç tane kuyu, bulduğumuz iki kaynak ile birlikte, Çeşme’nin önümüzdeki 10 yılı garanti altında. Daha uygulamaya geçmediğimiz, B planımız olan Urla İçmeler’den ve Karareis Barajı’ndan su getirme projeleri var. Urla İçmeler’den yaklaşık 37 kilometrelik hat döşeyip, saniyede 80 litre suyu Çeşme’ye getireceğiz. Karareis Barajı bitmek üzere. DSİ ile anlaşmalarımız yapıldı. Her iki suyun toplamı saniyede 210 litre olarak Çeşme’ye getireceğiz" dedi.



"Kanalizasyon çalışması 5 yıl sonra"


Kanalizasyon çalışmalarının hemen içme suyu çalışmasının ardından geleceğini kaydeden Korkmaz, "Yalnız gerçekçi olmak gerekirse, 5 yıldan önce kanal ile ilgili herhangi bir uygulama başlamayacak. Onun projeleri devam ediyor. Ovacık tarafında ikinci bir arıtma tesisi düşünüyoruz. Şu anda Çeşme’nin bütün atık suyu Alaçatı tarafında toplanıp, Alaçatı parkuru üzerindeki arıtma tesisimize ulaştırılmaya çalışılıyor. Biz bütün atık suyu Alaçatı tarafında toplamayalım, Çiftlik, Ovacık ve Dalyan tarafını, Ovacık’da yapacağımız bir arıtma tesisi ile arıtıp, orada eskiden var olan deşarj hattını kullanmayı düşündük. Kanalizasyon çalışmamız da 3 etap halinde yapılacak. Birinci etap olan Alaçatı, Ilıca Mahalleleri, Mamurbaba Bölgesi yeni kanalizasyon hatlarının gerekli izinlerinin alınıp, 2019 yılı içinde yapım ihalesi hazırlıklarına başlanması öngörülüyor. İkinci etap olan Reisdere, Germiyan Yalısı, Paşa Limanı ve Şifne kanalizasyon hattı için 2022 yılında ihale hazırlıkları yapılacak. Üçüncü etap olan Çiftlik, Dalyan, Sakarya Mahalleleri kanalizasyon hatlarının inşaatı ihale hazırlıklarına da 2022 yılının ikinci yarısında başlanabilir" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Baraj göletlinde kaybolan adamın cansız bedenine 17 gün sonra ulaşıldı Adana’nın Kozan ilçesinde Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de yüzerek karşıya geçmeye çalışırken kaybolan 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken’in (35), jandarma su altı robotu ile 17 gündür süren arama çalışmasında cansız bedenine gece saatlerinde ulaşıldı. Ankara’dan Kozan’a Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için gelen 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de balık tuttuktan sonra baraj göletlinde yüzerek karşıya geçmek isterken bir anda gözden kayboldu. 3 çocuk babası Oktay Sarıtiken’in 17 gündür süren arama kurtarma çalışmasında su altı robotları cansız bedenine ulaştı. Sarıtiken’in cansız bedenine 35 metre derinlikte ulaşıldı Ankara’dan ilçeye gelen Jandarma ekipleri, su altı robotu ile gece saatlerinde yaptığı aramada Sarıtiken’in 35 metre derinlikte ve baraj göletine girdiği yerden 100 metre açıkta cansız bedenine ulaşıldı. 17 gündür Sarıtiken ailesi ve mahallelinin acı bekleyişi sürerken Muhtar Mızrak Acar 17 gündür bir haber almayı beklediklerini ifade ederek "Arama çalışması günlerdir aralıksız sürdü. Çok şükür cenazemize ulaştık. Jandarma ekiplerine ve AKOM ekiplerine teşekkür ederiz Allah razı olsun” dedi. Sarıtiken’in cenazesi Adana adli tip kurumuna gönderildi.
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.