SAĞLIK - 28 Mayıs 2018 Pazartesi 11:40

İnsanları koruyan aşı değil, aşılama yöntemleri

A
A
A
İnsanları koruyan aşı değil, aşılama yöntemleri

Ege Üniversitesi Biyokimya Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof.

Ege Üniversitesi Biyokimya Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. İsmet Deliloğlu Gürhan, aşının çocuklar, büyükler hayvanlar için önemli olduğuna dikkat çekerek, "Hayvanlar ne kadar sağlıklı ise insanlar da o kadar sağlıklıdır. İnsanları koruyan aşı değil aşılama yöntemleridir. İzlenecek yol önemlidir." dedi.


Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü ile Aşı Bilimi Derneği tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi - ISV Destekli DNA Aşısı Çalıştayı kapsamında “Aşı Üretiminde Potens ve Güvenlik Testleri” ve “DNA Aşısı Geliştirilmesinde Klinik Araştırmalar” sunumları gerçekleştirildi.


“Aşı Üretiminde Potens ve Güvenlik Testleri” başlıklı sunumu yapan Ege Üniversitesi Biyokimya Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. İsmet Deliloğlu Gürhan, “Aşı; çocuklar, büyükler hayvanlar için önemli. Hayvanlar ne kadar sağlıklı ise insanlar da o kadar sağlıklıdır. İnsanları koruyan aşı değil aşılama yöntemleridir. İzlenecek yol önemlidir. Aşıları sadece denek hayvanlar üzerinde denemek bu iş için yeterli değildir. Aşılama, oldukça karmaşık bir çalışma. Pek çok faktör var. Aşı üretiminin önemli bir ayağı da ekonomik faktörler. Aşının üretim başarısı kadar ekonomik ve sürdürülebilir olması da önemlidir. Aşı çalışmasına öncelikle bir araştırma ile başlanır. Araştırmanın ardından araştırma sonucunda elde edilen bulguların geliştirilmesi, üretime geçilmesi, satış, pazarlama ve aşının yayılması; aşı üretiminin genel aşamalarıdır. Aşı üretimi, oldukça zor ve zahmet gerektiren, karmaşık, riskli bir alandır, maliyetlidir ve geliştirilebilmesi için akademik altyapının ve konuya hakimliğin yüksek olması gerekir” diye konuştu.


Ege Üniversitesi, İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma-Uygulama Merkezi (ARGEFAR) Müdürü Prof. Dr. Ercüment Karasulu, “DNA Aşısı Geliştirilmesinde Klinik Araştırmalar” hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Karasulu, “Türkiye’de aşı ya da ilaç geliştirme süreci hızlı ve bir o kadar da sıkı ilerliyor. Türkiye’den ve dünyadan birçok firmayla ortak aşı geliştirme ile ilgili çalışmalarımız var. Ülkemizde de aşı, ilaç geliştirme konusunda ilmik ilmik ilerliyoruz diyebilirim” diye konuştu. İlaç geliştirme çalışmalarına katılan gönüllülere değinen Prof. Dr. Karasulu, Sağlık Bakanlığı’nın izni alınarak çalışmalara katılacak gönüllülere öncelikle çalışma hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldığını, kendilerine araştırma ilacı ve uygulama süreci ile ilgili tüm bilgiler aktarıldığını ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polis ehliyet istedi, alkollü sürücü ise ayakkabı: İlginç diyalog kamerada Aksaray’da polisin uygulama yaptığını fark eden alkollü sürücü uygulama noktasına 60 metre kala araçtan inerek yaya olarak kaçmaya çalışırken polis ve bekçiler tarafından yakalandı. Kaçarken ayakkabısı ayağından çıkan sürücü ile polis arasında ayakkabı imtihanı yaşanırken, polis ehliyet istedi, alkollü sürücü ise ayakkabı. Olay gece yarısı Taşpazar Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ve trafik ekipleri gece yarısı bulvar üzerinde bekçilerle birlikte uygulama yaptı. Uygulama esnasında denetim noktasını fark eden bir sürücü noktaya 60 metre kala 68 ABG 446 plakalı araçtan inerek kaçmak istedi. Bunu fark eden polis ve bekçiler koşarak İ.İ. (46) sürücü kaçamadan yakaladı. İlk önce polis memurlarına basın mensuplarından için, “Çekmesin beni” diye adeta talimat veren alkollü sürücüden ehliyet istendi. Ehliyetini vermek istemeyen sürücü araçtan inip kaçmaya çalışmasına rağmen polis ekiplerine “Arabadan kim aldı beni?” diye sordu. Gazetecilerin “Neden kaçmaya çalıştınız?” sorusuna, “Kardeşim ben bir şey yapmadım, ben sadece evime gidiyorum ama alkollüyüm. Yanlış olmasın ama şu yaptığımız ne?” diye cevap verdi. Ehliyeti istenilen alkollü sürücü “Ayakkabım gelsin vereceğim” diye polis ekiplerine cevap verirken, polis memurunun, “Ayakkabını bizim ekipler mi aldı?” sorusuna ise “Bilmiyorum” cevabını verdi. Ehliyetini vermek istemeyerek zorluk çıkaran sürücü polis ekiplerince güçlükle gözaltına alındı. Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan alkol kontrolünde sürücünün 2.19 promil alkollü olduğu tespit edilirken, kaçmaya çalışması ve polis ekiplerinin kısa süreli kovalamacası dron kamerasına da yansıdı. Hastanedeki kontrollerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürülen sürücüye alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilirken ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise polis ekiplerince çekici marifeti ile otoparka çektirildi.