SAĞLIK - 20 Ağustos 2018 Pazartesi 10:40

Beslenme Uzmanı Artan: "Etler, dışarıda değil buzdolabının alt kısmında çözdürülmeli"

A
A
A
Beslenme Uzmanı Artan: "Etler, dışarıda değil buzdolabının alt kısmında çözdürülmeli"

Son yıllarda özellikle yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda, uzmanlar etin doğru saklanması ve tüketimi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Son yıllarda özellikle yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda, uzmanlar etin doğru saklanması ve tüketimi konusunda uyarılarda bulunuyor.


Kurban Bayramı’nda et tüketiminin arttığını söyleyen Egepol Hastanesi Beslenme Uzmanı Gözde Artan, etin haşlama, ızgara veya fırında pişirilmesinin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Artan, et yemeği ile birlikte bol yeşillikli salatalar ile öğünün lif oranını artırarak, daha sağlıklı hale getirilebileceğini de belirtti. Artan, "Her iki ana öğünde de et tüketmek yerine bir ana öğünde sebze diğer bir ana öğünde et tüketimi daha doğru olacaktır. Ana öğünler arasında meyve tüketmek hem iştah kontrolü sağlamada hem de günlük lif alımınızı arttırmada faydalı olacaktır. Bir diğer önemli konu da su tüketimlerini azaltmamaktır. Gün içinde en az 2 -2,5 litre su tüketimi vücudunuzun susuz kalmasını önleyecektir" dedi.


Beslenme Uzmanı Artan, özellikle hipertansiyon, kalp-damar hastalığı, hiper lipidemi gibi kronik hastalıklara sahip bireylerin, doymuş yağlar açısından zengin olan kırmızı etin tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekti.


Artan, "Doymuş yağ asitleri kalp-damar hastalıklarının gelişmesinde bir risk etmenidir bu yüzden etlerin yağlı kısımlarından ayrılarak yağ miktarı azaltılmalıdır. Pişirirken ilave yağ eklenmemeli kendi yağı ile pişirilmelidir. Kızartma, yağda kavurma gibi yöntemler yerine haşlama, ızgara veya fırınlama yöntemi tercih edilmelidir. Havaların sıcak olması etin saklanma koşullarını daha fazla etkilemektedir. Kesilen etlerin sıcak bir ortamda veya açık alanda uzun süre tutulmaması gerekmektedir. Et kesildikten sonra, önce güneş görmeyen serin bir ortamda 7-15 derecede 2-3 saatlik bir süre bekletilmelidir. Daha sonra 4 derecede de 24 saat bekletilmelidir. Etler derin dondurucuda 4-6 ay süreyle -18 derecede korunabilir. Etler, dışarıda değil buzdolabının alt kısmında çözdürülmelidir ve çözdürülmüş etler mutlaka kullanılmalıdır. Çözdürülmüş etin tamamı veya bir kısmı tekrar dondurulmamalıdır" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Annesini ayı yiyen ve ölmekten gazeteci tarafından kurtarılan keçi yavrusu büyüdü Erzincan’da yaklaşık 1 ay önce annesini ayı yiyen ve ölmekten gazetecinin sayesinde kurtulan oğlak büyüdü. Kendisini ziyarete giden gazeteciyle adeta hasret giderdi. Erzincan’ın Çağlayan beldesinden Munzur Dağlarına trekking yapmak için yaklaşık 2 bin metre rakıma çıkan Murat Aydemir ve beraberindeki arkadaşı doğadan gelen inleme sesi üzerine irkildi. Bir süre etrafa bakınan Aydemir, yarısı yenmiş kalan kısmı da toprağa gömülen keçiyi ve kış uykusundan uyanan ayının ayak izlerini gördü. Ayı tarafından öldürülen keçinin yanına giden Aydemir ve arkadaşı çalılıkların dibinden bir ses duymaları üzerine baktıklarında kısa bir süre önce dünyaya gelen keçi yavrusunu fark ettiler. Murat Aydemir, bitkin ve ölmek üzere olan keçi yavrusuna, şeffaf eldivenin parmak kısmını biberon gibi kullanıp içerisine ılık su ve şeker katıp süt niyetine içirdi. Bir süre sonra karnı doyan yavru keçi kendini toparladı. Sırt çantasına yavru keçiyi koyarak köye dönen Aydemir, keçinin sahibi olan Çağlayan Beldesinden Abdullah Anlar’a ulaştı. Munzur Dağından köye yaklaşık 2 saatlik yolu gazetecinin sırt çantası içerisinde gelen yavru keçi, kanguru yavruları misali çantayı barınağı gibi sahiplendi. Şirinliğiyle mutluluk kaynağı olan yavru keçi, dışarı çıkarıldığında dönüp dolanıp çantanın yanından ayrılmak istemedi. “O oğlak büyüdü” Murat Aydemir aradan geçen yaklaşık 1 ay sonra oğlağı görmek için Abdullah Anlar’ın ağılına gitti. Diğer oğlaklarla birlikte gayet sağlıklı görünen keçi yavrusu, hayatını kurtaran insana adeta vefa gösterisinde bulundu. Aydemir ile hasret gideren oğlak tebessüm ettirdi.
Bartın Bartın’da kafa kafaya çarpışan araçlar savruldu: 5 yaralı Bartın’da karşı istikametlerde seyir halinde bulunan 2 araç, hız uyarı tabelası önünde çarpıştı. Kazada 2 kişi, su kanalına devrilen araçta sıkışırken, biri çalılık alana, araçların parçaları ise yola savruldu. Kazada 1’i ağır 5 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre Gürgenpınarı’ndan Bartın istikametine seyreden ve sürücüsünün ismi belirlenemeyen 74 ABF 264 plakalı araç ile karşı yönden gelen yabancı ülke plaka kodu bulunan ve sürücüsünün ismi öğrenilemeyen araç ile çarpıştı. Boğaziçi Caddesi üzerindeki hız limitlerini gösteren tabela önünde meydana gelen feci kazanın sebebinin ise aşırı hız olduğu belirtildi. Kazada çarpışmanın etkisiyle araçlardan biri yol kenarındaki su kanalına devrildi. Araç içerisinde bulunan 3 kişiden biri çalılık alana savrulurken, 2’si ise araçta sıkıştı. Diğer araç ise su kanalına ramak kala durmayı başarırken içerisindeki 2 kişi de yaralandı. Hava yastıkları açılan araçta bulunanların hafif şekilde yaralandığı öğrenilirken, araç içerisindeki kan izleri ise dikkat çekti. Her iki araçtan kopan parçalar yola ve yol kenarına savruldu. Kazanın ardından olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Araçta sıkışan 2 yaralı, itfaiye, polis ve sağlık ekiplerinin yürüttüğü başarılı çalışma ile kurtarılarak, ambulansa bindirildi. Yabancı plakalı araçta bulunan ve yaralanan 2 kişinin ise gurbetçi olduğu kaydedildi. Olay yerine gelen polis ekipleri yolda başka bir kazanın yaşanmaması için güvenlik tedbiri aldı. Yapılan ilk müdahalenin ardından yaralılar, Bartın’daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazada yaralanan 5 kişiden birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kazanın ardından trafiğin kontrollü bir şekilde sağlandığı yol, yürütülen temizlik çalışması ve aracın su kanalından kurtarılması çalışmasının ardından yeniden trafiğe açıldı.