EKONOMİ - 20 Ekim 2018 Cumartesi 10:34

Su ürünleri sektörü ABD’ye ihracatta 100 milyon dolar hedefliyor

A
A
A
Su ürünleri sektörü ABD’ye ihracatta 100 milyon dolar hedefliyor

Su ürünleri sektörü, son 9 yılda yoktan var ettiği ve hava kargo seferlerinin artması sonrasında ihracatını 115 kat artışla 35 milyon dolara çıkardığı Amerika pazarında 100 milyon dolar ihracat hedefine ulaşmak için tanıtım atağına kalktı.

Su ürünleri sektörü, son 9 yılda yoktan var ettiği ve hava kargo seferlerinin artması sonrasında ihracatını 115 kat artışla 35 milyon dolara çıkardığı Amerika pazarında 100 milyon dolar ihracat hedefine ulaşmak için tanıtım atağına kalktı.


Türkiye’nin ihraç ettiği her dört balıktan üçünü ihraç eden Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, “ABD Türk Su Ürünleri Günleri” isimli Türkiye Tanıtım Grubu Projesi kapsamında, 21-23 Ekim tarihlerinde ABD New York Brooklyn’de düzenlenecek 13. International StarChef Congress etkinliğine katılıyor.


Bu yıl “Cooking with respect: Better people, food” temasıyla düzenlenen etkinlikte Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği organizasyonuyla, ünlü Türk Şef Maksut Aşkar, 23 Ekim Salı günü Türk Balıkları ile gösteri alanında 45 dakikalık “Turkish Heritage and the Art of Taste-Türk Mirası ve Lezzet Sanatı” şovunu yapacak, bir yandan da ülke kültürü ve su ürünleri sektörü hakkında bilgi verecek.



3 gün levrek ve çipuralı menüler ikram edilecek


Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Türk balıklarının lezzetinin daha geniş kitlelere ulaştırabilmek amacıyla standında 3 gün boyunca ABD’de yerleşik Türk Şef Özlem Oğuzcan Cranston tarafından hazırlanıp sunulacak Türk levrek ve çipurası ile yapılacak birbirinden lezzetli menüleri katılımcılara ikram edecek.


“Cooking with respect: Better people, food” temasıyla düzenlenen etkinlikte 3 gün süreyle Amerikalı su ürünleri ithalatçılarına Türk su ürünlerinin tanıtımını yapacaklarını ifade eden Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 10 yılı aşkın süredir Boston’da düzenlenen su ürünleri fuarına katıldıklarını ve tanıtım yaptıklarını, bu sayede ihracatımızın 115 kat arttığını, pazarda daha fazla yer edinmek adına farklı bir etkinlik olan StarChef Congress’e katılma kararını aldıklarını, etkinliğin ikinci akşamı Sunday In Brooklyn Restaurant’ta bir akşam yemeği organizasyonları olacağını dile getirdi. Kızıltan, bu davette Neolokal İstanbul Restaurant sahibi ve Şefi Maksut Aşkar, Sunday In Brooklyn Restaurant Sahibi ve Şefi Jaime Young ve Sofra Bakery Sahipleri Ana SORTUN ve Maura KILPATRICK’in hazırlayacağı menülerle Amerikan su ürünleri ithalatçıları, basın mensupları, restoran ve otel yönetici ve şeflerinden oluşan 50 kişilik seçkin bir heyeti ağırlayacaklarını, organizasyonda Türkiye’nin New York Başkonsolos Yardımcıları Emre Manav ve Gizem Emel’in de heyete ev sahipliği yapacağını kaydetti.


Türkiye’den Amerika’ya su ürünleri ihracatının 2008 yılında 300 bin dolar seviyesinde olduğuna dikkati çeken Kızıltan, “Turkish Cargo’nun ABD’ye sefer sayılarını arttırması sonrasında hava kargo ile ABD’ye ihracatımız 9 yılda 115 kat artarak 35 milyon dolar seviyesine çıktı. Bu artış trendi ile ABD’ye su ürünleri ihracatında kısa vadede 100 milyon doları aşmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman Kozluk’ta taziyelerde verilen yemekler sınırlandırıldı Batman’ın Kozluk Kaymakamlığı tarafından taziye evlerinde uygulama birliğini sağlamak üzere ilçe ve belde belediye başkanları, daire amirleri, kanaat önderleri, köy ve mahalle muhtarları ile toplantı yaparak taziye evleri ile ilgili taziye evlerini kullanma esaslarını belirledi. Yapılan toplantıdan sonra açıklama yapan Kaymakamı Ekrem Güngör, cenaze sahiplerinin ölen yakınlarının üzüntüsünü yaşamaktan ziyade, taziyeye gelenlere yemek verme ve yapma telaşına düştüklerini, taziyelerin cenaze sahiplerini maddi ve manevi anlamda zor duruma düşürmekte olduğunu söyledi. Cenaze sahipleri taziyelerini yapmak için borç para arayışına girmekte olduğuna değinen Kaymakam Güngör, "Cenaze sonrası taziye adetinin gösterişe dönüşmesi, abartılı lüks yemek verilmesi, cenazenin ve ölümün ikinci plana atılması, ölen kişinin aziz hatırasına saygısızlık olmakta, hem İslami değerlerimize hem de geleneklerimizle uyuşmamaktadır. Bu kapsamda bizlere, belediyelere, muhtarlarımıza ve kanaat önderlerimize gelen talepler ve şikayetler doğrultusunda taziye yemeği uygulamasını sadece çorba ikramı ile sınırlandırdık ve taziye evlerini kullanma esaslarını yeniden belirledik. Taziye evlerini kullanma esaslarının uygulanması ile hem cenaze sahibine yük olunmayacak, hem de ilçe geneli bir karar olduğu için herkes aynı şartlar altında taziyesini gerçekleştirmiş olacaktır” dedi.
Trabzon Onuachu: "İkinci yarı iyi bir karakter ortaya koyduk" Trabzonspor’un golcü oyuncusu Onuachu, Gaziantep FK maçının ikinci yarısında önemli bir karakter ortaya koyarak sahadan galibiyetle ayrıldıklarını söyledi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında sahasında Gaziantep FK’yı 4-2 mağlup eden Trabzonspor’da attığı 3 golle mükemmel bir geri dönüşe imza atan Onuachu, "Bugün 3 gol atmamda takım arkadaşlarım bana yardım etti. Onların yardımı olmasıydı ben de bu kadar gol atmayı başaramazdım. İlk yarıda biraz sıkıntılar yaşadık ama tecrübeli oyuncular olduğunuzda neler yapmanız gerektiği noktasında oyunu okumaya çalıştım. Neler yapmam gerektiği noktasında takım arkadaşlarımla birlikte ikinci yarıda bunları doğru uygulayarak 4-2 gibi bir skor ile sahadan ayrıldık. İkinci yarıda sahaya iyi bir karakter ortaya koyduk" dedi. Böyle gollerle geri dönmenin oyuncuya özgüven kazandırdığını belirten Onuachu, "Kolumdan yaşadığımız sakatlık nedeniyle yüzde yüz hazır olmasam da, elimden gelen en iyi mücadeleyi kulübüm ve arkadaşlarım için vermeye çalışıyorum. En iyi şekilde yardımcı olmaya çalışıyorum. Böyle gollerle geri dönmek özgüven için önemli bir katkı sağlar. Hem takım için hem benim için" diye konuştu. Sözleşmesiyle ilgili olarak ise Onuachu, "Bu soruya her zaman şu cevabı veriyorum. Bura da mutluyum tabii ki kalmak istiyorum ama sonuç olarak kulübümün vereceği bir karar var" ifadelerini kullandı. Gol krallığı yarışı ile ilgili bir soruya ise Nijeryalı oyuncu, "Bu kadar uzun süre sahalardan ve takımdan ayrı kaldıktan sonra gol yarışına dahil olmak o kadar kolay değil. Aylar sonra bende dönüş gerçekleştirdim ama ben her maçı kendi özelinde değerlendirmeyi, her maçı ayrı ayrı bakabilmeyi ve eğer o maçta gol atabilirsem takıma katkıda bulunmayı düşünüyorum" diye cevap verdi.