EKONOMİ - 15 Nisan 2019 Pazartesi 13:56

Ege İhracatçı Birlikleri’nden Petkim’e çifte ödül

A
A
A
Ege İhracatçı Birlikleri’nden Petkim’e çifte ödül

Petkim, 2018 yılında gerçekleştirdiği 640 milyon dolarlık ihracat tutarı ile Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri arasında ‘En Fazla İhracat Gerçekleştiren Şirket’ ödülünü aldı.

Petkim, 2018 yılında gerçekleştirdiği 640 milyon dolarlık ihracat tutarı ile Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri arasında ‘En Fazla İhracat Gerçekleştiren Şirket’ ödülünü aldı. Petkim aynı zamanda bölgenin ‘Kimya Sektöründe En Fazla İhracat Gerçekleştiren Şirketi’ ödülünün de sahibi oldu. Ege İhracatçı Birlikleri tarafından İzmir’de düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde takdim edilen 2 ödülü, Petkim Mali Genel Müdür Yardımcısı Rıza Bozoklar aldı.


SOCAR Türkiye’nin iştiraki, Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi Petkim, Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen ’İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde daha önceki yıllarda olduğu gibi yine iki ödül birden aldı. Ege Bölgesi’nin en büyük ihracatçılarını tüm sektörler içinde ve kendi sektörleri içinde değerlendiren İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde 640 milyon dolarlık ihracat tutarı ile Ege Bölgesi’nin En Fazla İhracat Gerçekleştiren Şirketi ödülünü kazanan Petkim aynı zamanda kimya sektöründe ’En Fazla İhracat Gerçekleştiren Şirket’ ödülünün de sahibi oldu. İzmir’de düzenlenen ödül töreninde Petkim’in ödüllerini Petkim Mali Genel Müdür Yardımcısı Rıza Bozoklar aldı.


Ödülleri Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle’nin elinden alan Petkim Mali Genel Müdür Yardımcısı Rıza Bozoklar, Petkim’in Ege Bölgesi’nde ekonominin öncüsü olduğuna dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl 69 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren Bozoklar, “Türkiye’nin entegre tek petrokimya tesisi olarak, ihtiyaç ve talebe göre sürekli genişleyen, standardı yüksek kaliteli ürün yelpazemizle hem Türkiye’de hem de dünyanın pek çok ülkesinde sanayicilerin hammadde ihtiyacını karşılıyoruz. Her yıl ihracat rekorları kıran Ege Bölgesi’nin, ekonomiye katkı sunan en önemli şirketlerinden biri olarak ‘En Büyük İhracatçı’ unvanını sürdürmek, bizim için hem gurur verici hem de büyük bir motivasyon kaynağı” diye konuştu.



Türk sanayisinin belkemiği


Petkim’in ürettiği petrokimyasal ürünler, otomotiv, elektrik, elektronik, tarım, ambalaj, tekstil, ilaç, boya, inşaat, deterjan ve kozmetik gibi pek çok sektörün hammaddesini oluşturuyor. 15’i üretim 6’sı yardımcı tesis olmak üzere 21 tesisi bulunan Petkim, Aliağa’daki SOCAR Türkiye Özel Endüstri Bölgesi’nde iç pazarın talebini karşılayan 60’a yakın petrokimya ürünü üretiyor. Türkiye’nin tek entegre petrokimya ürünleri üreticisi olarak ihtiyacın yüzde 20’sini karşılayan Petkim, 2500 kişiye doğrudan istihdam sağlıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’daki küçük Adana’da geçim seracılıktan Aksaray’ın merkeze bağlı bin 300 nüfusa sahip Gücünkaya köyünde yaşayan köy halkı seracılık yaparak geçimini sağlıyor. Nüfusun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da her geçen yıl gelişen tarım ve hayvancılık büyümeye devam ediyor. Merkeze bağlı bin 300 nüfuslu Gücünkaya köyünde ise köy halkı seracılık yaparak geçimini sağlıyor. Hemen her evin önünde en az 2 adet sera bulunurken, köy halkı domates, salatalık, biber, patlıcan gibi tüm sebzelerin yanı sıra fide üreterek satışa sunuyor. Çocukluklarından beri seracılık yaptıklarını anlatan Serpil Ok (50), “Çocukluğumuzdan beri bu işi yapıyoruz. Köyümüzün ekmek teknesi, gelir kaynağı, bizim işimiz de bu. Anne, baba ve ebeden gelme bir meslek. Köyümüzün bütün halkı fidecilik yapar, sebzecilik yapar, seralarda domates, salatalık, biber yetiştirilir, fideler yetiştirilir. Köyümüzün işi bu” dedi. Gücünkaya köyünün ’küçük Adana’ olduğunu belirten İsmail Ok (59) ise, “Ben doğduğumdan beri, ebelerimizden, dedelerimizden öğrendiğimiz gibi bu işi yapıyoruz. Şimdi hala devam ediyoruz. Şubat ayında başlar Mayıs’ın sonuna kadar devam ederiz. Fide yetiştiriyoruz. Diğer günlerde de sebze üzerinde çalışırız. Yani burası küçük bir Adana. Bizim gelirimiz bu. Bütün köy geçimini sera üzerinden sağlamaktadır. Domates, biber, fasulye, salatalık, patlıcan gibi sebze üzerinde her şey burada yetiştirilir” diye konuştu.