EKONOMİ - 17 Nisan 2019 Çarşamba 10:47

Burak Acar: "Mega yat üretiminde İzmir de söz sahibi olmalı"

A
A
A
Burak Acar: "Mega yat üretiminde İzmir de söz sahibi olmalı"

Yaşar Üniversitesinde 5.

Yaşar Üniversitesinde 5. Denizcilik Haftası programına katılan Poseidon Marine Eng. kurucusu Burak Acar, İzmir’de kurulacak bir mega yat imalatı organize bölgesi ile kent ekonomisine yıllık 200 milyon dolarlık katkı, 5 bin kişiye de istihdam sağlanabileceğini söyledi.


Yaşar Üniversitesi Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı ile Marina ve Yat İşletmeciliği Programı öğrencileri tarafından kurulan Denizcilik Topluluğunun düzenlediği 5. Denizcilik Haftası, denizcilik sektörünün önde gelen isimlerini buluşturdu. 5 gün süren Denizcilik Haftası etkinlikleri kapsamında MYO Ulaştırma Hizmetleri Bölümü Öğretim Elemanı ve Marina Yatırım Danışmanı Kemal Saatçioğlu moderatörlüğünde ’Liman Kentlerinde Tekne İmalatı, Marinalar ve Etkileşimleri’ başlıklı bir panel de gerçekleştirildi.



"5 bin kişiye istihdam sağlanabilir"


Türkiye’nin denizcilik alanındaki lokomotif sektörlerinden biri olan mega yat üretiminde İzmir’in de söz sahibi olması gerektiğini belirten Poseidon Marine Eng. kurucusu Burak Acar, "Günümüzde 120 metrelik orta boy bir kimyasal tankerin satış fiyatı 10-12 milyon dolarken, 50-60 metrelik bir mega yatın satış fiyatı 20 milyon dolara kadar ulaşabiliyor. Yani mega yatların ekonomik katma değeri gemilere göre çok daha yüksek bir oranda. Bu doğrultuda İzmir’de kurulacak bir mega yat imalatı organize bölgesi ile yıllık yaklaşık 200 milyon dolar kazanç elde edilebilir, doğrudan ve dolaylı iş gücü ihtiyacından dolayı da yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlanabilir" dedi.


"İzmir’de yaklaşık 200 dönümlük bir parsel üzerine kurulacak modern üretim tesisleri ile dünya genelinde artarak devam eden mega yat talebini karşılayacak bir üs oluşturulabilir" diyen Acar, üs için mekan önerisinde bulundu. Acar, "Öncelikle denize kıyısı olan bir yer olmalı; ancak İzmir özelinde baktığımızda deniz kıyısında imalat ruhsatı verilmiş olan tekne üretim yeri bulunmuyor. Tek imalat yapılabilen yer Alaybey Askeri Tersanesi; burada da imalat yapabilmek için gerekli izinlerin alınması zaman ve maliyet artırıcı bir unsur. Benim önerim mevcut Aliağa gemi söküm bölgesinin bir kısmının gemi inşa faaliyetlerine ayrılmasıdır" diye konuştu.


Gökova-Ören Marina Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Önder Karaduman ise, Türkiye’nin özellikle İzmir gibi büyükşehirlerinde neden büyük kapasiteli marinalara ihtiyaç olduğunu anlattı. Karaduman, "Akdeniz çanağında dolaşan 2 milyona yakın tekne bulunuyor. Bunların gidebileceği yer sayısı kısıtlı. Bunu İzmir gibi büyükşehirlerin değerlendirmesi gerekir. Bugün Barcelona Marinası gibi bir marinada otel ücretlerinden çok daha yüksek bağlama ücretleri mevcut. Buna göre ülkemizdeki marina master planları 5 yılda bir güncellenmeli ve talebi yüksek yerler iyi belirlenmeli" diye konuştu.



Yerli üretim vurgusu


Türkiye’nin mega yat üretiminde dünya 3’üncüsü olduğunu hatırlatan IC Çeşme Marina Genel Müdürü Can Akaltan da, İzmir ve Türkiye ekonomisinin ancak yerli üretimle büyüyebileceğinin altını çizdi. Akaltan, İzmir gibi bir kentin şehir merkezinde çok daha büyük kapasiteli bir marinanın var olması gerektiğini de söyledi.


Mimar ve Anadolu Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Uyar, ’Optimum 8,5’ ismini verdiği tekneyi üretmeyi başararak çocukluk hayalini nasıl gerçeğe dönüştürdüğünü anlattı. Optimum 8,5’in Türkiye’de üretilen ve CE belgesi olan ilk yelkenli tekneler arasında yer aldığını belirten Uyar, "10 yaşlarındayken Sadun Boro’nın hikayesinden oldukça etkilenmiştim ve günün birinde bir yelkenli tekne üretmeyi kafama koymuştum. 2002 yılında bu hayalimi gerçek bir proje olarak ele aldım. Böylece ortaya seri olarak imal edilmek üzere tasarlanmış, bir aileyi rahatça denizde yaşatabilecek konfora sahip ’performance cruiser’ tipi Optimum 8,5 teknesi çıktı. Her biri ortalama 28 bin euroya mal olan üç adet Optimum 8,5 üretebildik. Önümüzdeki günlerde teknenin tekrar üretimini sağlamayı planlıyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da öğrencilerin bulunduğu servis aracına sopalı saldırı, o anlar kamerada Antalya’nın Alanya ilçesinde seyir halindeki öğrenci servisinin şoförü ile tartışan bir başka sürücü, trafik ışıklarında içerisinde öğrencilerin bulunduğu aracın camlarını demir sopayla parçaladı. Saldırı anı servis aracındaki bir öğrencinin cep telefonu kamerasıyla kayıt altına alınırken, öğrencilerin yaşadıkları korku ve panik görüntülere yansıdı.Olay, akşam saatlerinde Alanya Mersin D-400 karayolu Dinek Kavşağı’nda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, trafikte seyir halindeyken 07 C 32301 plakalı servis şoförü H.Ş. ile 48 YN 617 plakalı aracın sürücüsü F.S. arasında tartışma çıktı. Araçların kırmızı ışıkta durduğu anda aracından inen sürücü, eline aldığı sopayla servis aracının ön camına defalarca vurdu. Çevredeki diğer vatandaşlar kavgayı ayırırken, eli sopalı saldırgan aracına binip bölgeden uzaklaştı. Araç plakası ve güvenlik kameralarından yola çıkan polis, aracıyla uzaklaşan sürücü F.S ile olay anında yanında olduğu belirlenen babası M.S.’yi kısa süre içinde yakaladı. Sopayla saldırı sonrasında servis aracının ön camında hasar olduğu görüldü.Öğrenciler büyük korku yaşadıÖğrenci servisindeki korku dolu anlar araçta bulunan bir öğrencinin cep telefonu kamerasıyla anbean kayıt altına alındı. Görüntülerde eli sopalı şahsın servis aracının ön camına arka arkaya vurduğu görüldü. O esnada serviste bulunan öğrencilerin yaşadığı korku nedeniyle çığlık attıkları anlar da görüntülere yansıdı.“Öğrencilerimize bunu yaşatmaya kimsenin hakkı yok”Saldırıya uğrayan servisteki bir öğrencinin velisi Dudu Akman, çocukların olaydan psikolojik olarak etkilendiğini belirterek, "Yolda saldırıya uğramışlar. Ben de iş yerindeyim, hemen izin alıp çıktım. Karakola geldik şikayetçi olduk. Öğrencilerimize bunu yaşatmaya kimsenin hakkı yok. Trafikte adam duruyor ve çocukların üzerine saldırıyor. Hastaneye gideceğiz. Allah’a şükür çocuklarımızın durumunda bir şey yok ama olabilirdi. 15-16 tane çocuk varmış serviste. Çocuklar psikolojik olarak etkilendiler, çok aşırı korkmuşlar" dedi.
Balıkesir Kredi Yurtlar Spor oyunları basketbol grup müsabakaları yapıldı Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğünün düzenlediği organizasyonda Balıkesir, İstanbul, Bursa, Zonguldak, Kırklareli, Burdur ve Kocaeli illerinden 150 öğrenci bir araya geldi. Şehit Turgut Solak Spor Salonu’ndaki açılış seremonisiyle başlayan organizasyon, kıyasıya mücadelelere sahne oldu. Ayrıca, organizasyon dahilinde tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan ilimizi tanıtıcı tematik bir gezi düzenlendi. Gençler, Kuvayı Milliye Şehri Balıkesir’in tarihi ve kültürel zenginliklerini yakından tanıma fırsatı buldu. Şehirde düzenlenen spor kampı, ateşin sıcaklığı ve müziğin ritmiyle renklendi. Hem spor yapmanın keyfini çıkaran gençler, hem de sohbetlerin ve güzel anların paylaşıldığı unutulmaz bir akşam yaşadı. Sporun gençler üzerindeki olumlu etkileri ve organizasyonların bu etkileri arttırmasındaki önemine değinen İl Müdürü Adem Özalp,” Sporun sadece bir oyun olmadığını, aynı zamanda dostlukları, rekabeti ve dayanışmayı da simgeliyor. Gençlerin fiziksel sağlıklarını desteklemek ve sosyal etkileşimlerini artırmak için spor organizasyonları bu büyük önem arz ediyor. KYGM Spor Oyunları, gençleri spor yapmaya teşvik ederken fair-play ruhunu da pekiştiriyor. Şehir dışından gelen sporcuların katıldığı etkinlikler de, Gençlik ve Spor Kenti Balıkesir’in güzelliklerini keşfetmelerine ve yeni dostluklar kurmalarına yardımcı oluyor. Gelecekte de bu tür etkinliklerin düzenlenmeye devam etmesiyle, gençler sporla daha fazla iç içe olacak ve şehirlerarası dostluklar güçlenecektir. Katılımcı öğrencilere ve organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Sporun ve gençlerin geleceğe olan katkılarının devam etmesini temenni ediyor ve başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. Müsabakalar sonucunda derece elde eden takımlar ödüllerin sahibi oldu. Sonuçlar ise şöyle: 1’nci İstanbul, 2’inci Düzce, 3’üncü Kocaeli, 4’üncü de Kırklareli takımı oldu.