GENEL - 19 Nisan 2019 Cuma 11:04

Başkan Soyer’in ilk büyük buluşması üretici kooperatifleriyle gerçekleşti

A
A
A
Başkan Soyer’in ilk büyük buluşması üretici kooperatifleriyle gerçekleşti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kenti tüm paydaşlarıyla birlikte yönetme vizyonu doğrultusunda önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kenti tüm paydaşlarıyla birlikte yönetme vizyonu doğrultusunda önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Kentin refahını büyütmek ve bu refahı adil bir şekilde paylaştırmak hedefiyle yola çıkan ve her fırsatta kooperatiflere destek olunacağını söyleyen Başkan Soyer, ilk büyük toplantısını İzmir’de faaliyet gösteren 105 tarımsal kalkınma kooperatiflerinin yöneticileriyle ile gerçekleştirdi. Toplantıya 250’den fazla kooperatif temsilcisi katıldı.


İzmir’de faaliyet gösteren tarımsal kalkınma kooperatiflerinin başkan ve yöneticileri ile bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de üreticinin ürününü kime satacağını düşünmeyeceği bir dönem başladığını belirterek yol haritasını açıkladı. Soyer, "Biz hazırız. Üreticilerimiz ürettikçe biz daha çok hizmet edeceğiz. Havza bazında üst birlikler oluşturarak kooperatiflerimizin ürünlerini sadece İzmir’e değil tüm Türkiye’ye pazarlayacağız. İzmir’i tarımsal kalkınmanın, kooperatifleşmenin başkenti yapacağız" dedi.


Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen dev buluşmada konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Aziz Kocaoğlu’nun tarımda Türkiye’ye örnek olan çalışmalarını onun bıraktığı yerden, çıtayı daha da yükselterek devam ettireceklerini söyledi. Türkiye’nin İzmir’de uygulanan tarım politikalarına ihtiyacı olduğunu ifade eden Başkan Soyer, "Türkiye’deki tarım politikaları içinden çıkılmaz hale geldi, tahribat yaratan sonuçlar ortaya çıkıyor. Herkesin beklentisi yerelden ortaya koyulacak tarım politikaları ile ilgili çözümlerde. Türkiye ihaleye çıkarak tonlarca patates, mısır, pirinç ithal ediyor. Üreticilerimiz dışarıdan gelen ürünlerle rekabet edemiyor. Bu ithalat rejimi üreticiyi topraktan kopartacak, giderek daha çok ithalatı zorunlu kılacak; hepimiz gide rek yoksullaşacağız. Bu sürdürülebilir bir politika değil. Bu topraklara ve bu toprakları bize miras bırakan atalarımıza haksızlık. Adil biçimde paylaşmayı daha çok üretmeyi başarmak zorundayız. Bu memleketin istikbalinin ve istiklalinin garantisidir. Üretmekten başka çaremiz yok" dedi.



"Garantili üretimi dört katına çıkartmayı hedefliyoruz"


İzmir’in tarımsal kalkınmanın, kooperatifleşmenin başkenti olmaya talip olduğunu belirten Başkan Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Geçtiğimiz üç dönemde İzmir Büyükşehir Belediyesi kooperatiflerden 470 milyon liralık alım yapmış. Biz bunu önümüzdeki beş yıl için bir milyar liraya çıkartacağız. Yani garantili üretimi dört katına çıkartmayı hedefliyoruz; ayrıca girdi maliyetlerini aşağı çekecek çalışmalar yapacağız. Yem fabrikası ve gübre konusundaki yeni girişimlerimizi bu sene içinde hayata geçireceğiz. Biz hazırız. Büyükşehir belediyesi olarak çok deneyimli bir kadromuz var. Niyetimiz, irademiz bu doğrultuda. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak beş yıl içinde en önem verdiğimiz konu kalkınma, üretim ve kooperatifler olacak. Dolayısıyla iş sizde. Siz ürettikçe biz size daha çok hizmet edeceğiz. Siz üretiminizi arttırdıkça büyükşehir size daha çok sahip çıkacak. Böylelikle tüm Türkiye’ye sağlıklı, doğru işleyen bir tarım politikası sunmuş olacağız."


Talepleri dinlemek ve destek olmak için bundan sonra üretici kooperatifleri ile düzenli olarak bir araya geleceğini aktaran Başkan Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na talip olurken iki temel hedefimiz vardı; İzmir’in refahını büyütmek ve bu refahın adil olarak paylaşılmasını sağlamaktı. Refahı büyütmek demek üretmek demektir. Üreticinin daha çok önünü açacağız. Bu kentin refahı ancak üretimle büyür. İkinci hedefimiz bu refahın adil bir şekilde paylaşılmasını sağlamak. Sadece üreten belirli kesime değil üreten herkese sahip çıkacağız. Tek bir koşulumuz var. Bunu kooperatifler vasıtasıyla yapacağız. Belediyenin desteğini almak isteyen üretici, kooperatif çatısı altındaysa biz o kooperatife ve üretici arkadaşımıza sahip çıkacağız. Ayrıca kadın kooperati flerine daha bir önem verip, daha çok destekleyeceğiz” diye konuştu.



Dört havzada üst birlik


Konuşmasında kooperatifler aracılığıyla kentteki üretimi ve refahı artırmak için izleyecekleri yol haritasına da değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şunları aktardı:


"Yarımada, Menderes, Bakırçay ve Gediz havzalarında bulunan kooperatifleri bir üst çatı altında buluşturacağız. Böylelikle sesimiz daha gür çıkacak. Büyükşehir belediyesinin koordinasyonu hızlanacak. Hem pazarlık hem rekabet gücümüz artacak. Her bölgede ürün planlaması yapacağız. Hangi bölgede ne kadar ürün olduğunu bileceğiz. Çünkü pazarlama bilgi ile olur. Aynı zamanda ürünümüzün kalitesine de çok dikkat edeceğiz. Bunu başarırsak sağlıklı tarım politikası sürdürmüş oluruz."


Üç saat süren buluşmada kooperatif temsilcileri da tek tek söz aldı. İlk büyük buluşmanın kooperatiflerle olmasından duydukları memnuniyeti dile getiren kooperatif yöneticileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile örnek çalışmalara imza atacaklarını belirtti. Kooperatiflerin çeşitli taleplerinin de sunulduğu toplantının ardından tüm katılımcılar toplu fotoğraf çekildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.
Bursa “Mahzen-32” operasyonunda yakalanan 27 şüphelinin tamamı tutuklandı Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ile Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli 7 ilde eş zamanlı düzenlenen “Mahzen-32” operasyonunda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 kişi, kıskıvrak yakalandı. Hakim karşısına çıkarılan şüphelilerin tamamı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütü çökertildi. Organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlardan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları tespit edildi. Bunun yani sıra Bursa’ya il dışından getirdikleri yaşları 17 ile 25 arasında tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin iş yerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri öğrenildi. Sıkı takibin ardından çete çökertildi Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak-verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin iş yerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan polis, çeteyi çökertti. Operasyonlarda çetenin elebaşını Hakkı Saral’ın da arasında bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 şüpheli yapılan operasyon ile kıskıvrak yakalandı. Operasyonlar sonucu 10 iş yeri ile 34 evde yapılan aramalarda 16 adet tabanca, 56 milyon 434 bin TL değerinde 53 adet çek ve senet, bin 272 adet farklı çaplarda fişek, 430 bin 400 TL nakit para, 123 bin 800 dolar, 20 bin 800 euro ve 2 tane lüks araç ele geçirildi. İnegöl’de çetenin faaliyetlerini başlatan kişinin ise 41 yaşındaki iş kadını D.T. olduğu öğrenildi. Çetenin elebaşının da aralarında bulunduğu 27 kişi adliyeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece 27 şüphelinin tamamı tutuklanıp cezaevine gönderildi.