EKONOMİ - 15 Eylül 2019 Pazar 10:12

Kuzey Makedonya’dan 8 bin ton kotanın artırılması sözü

A
A
A
Kuzey Makedonya’dan 8 bin ton kotanın artırılması sözü

Aralık ayında NATO’ya üye olmaya hazırlanan, Ekim ayında ise Avrupa Birliği (AB) ile tam üyelik müzakerelerine başlamayı hedefleyen Avrupa’nın kapısı konumundaki Kuzey Makedonya, ülkeye yabancı yatırımcı çekmek için kolları sıvadı.

Aralık ayında NATO’ya üye olmaya hazırlanan, Ekim ayında ise Avrupa Birliği (AB) ile tam üyelik müzakerelerine başlamayı hedefleyen Avrupa’nın kapısı konumundaki Kuzey Makedonya, ülkeye yabancı yatırımcı çekmek için kolları sıvadı. Makedonlar, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ve yönetim kurulu üyelerini Üsküp’te ağırlarken, toplantının gündemlerinden biri de Türk narenciye ürünlerinin ihracatında uygulanan 8 bin ton kotanın artırılması oldu.


Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’in davetiyle Kuzey Makedonya’ya giden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak ve yönetim kurulu üyeleri, Başbakan Zaev’in yanı sıra Dış Yatırımlar Bakanları Zorica Apostolska, Elvin Hasan, Tarım, Orman ve Su Bakanı Trajan Dimkovski, Kuzey Makedonya Ekonomi Odası Başkanı Branko Azeski ve Gazi Baba Belediye Başkanı Boris Georgievski ile bir araya geldi. Heyet, Kuzey Makedonya Başbakanı Zaev’den Türk narenciye ürünlerinin ihracatında uygulanan 8 bin ton kotanın artırılması, gazlı içecekler ve meyve sularındaki gümrük vergisinin kaldırılması, hafta sonu Makedonya gümrüklerinin çalışması sözünü alırken, Dış Yatırımlar Bakanı Zorica Apostolska’dan Makedonya’ya yapacakları yatırımlara verilecek teşvikleri öğrendi. Tarım, Orman ve Su Bakanı Dimkovski, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında Tarım Yürütme Komitesi toplantılarının düzenleneceğini dile getirirken, Kuzey Makedonya kabinesinin tek Türk asıllı bakanı Elvin Hasan ise iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın kapsamını genişletme çalışmaları başlatacaklarını müjdeledi. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç başkanlığında Kuzey Makedonya’ya giden Egeli ihracatçılar, her görüşmede Kuzey Makedonya’ya yatırım yaptıkları takdirde elde edecekleri avantajları detaylı bir şekilde dinleme fırsatı buldu.



Zaev: "Kuzey Makedonya Avrupa’ya sıçrama noktası"


Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Kuzey Makedonya’nın küçük bir ülke olduğunu ancak özellikle tarım sektöründe potansiyeli olduğunu, Avrupa’ya yakınlığı nedeniyle Türk firmalarının Kuzey Makedonya’da yapacakları yatırımlarla Makedonya’yı Avrupa’ya sıçrama noktası olarak kullanabileceklerini söyledi. Makedonya’daki Türk yatırımlarından mutlu olduklarını dile getiren Zaev, "Türkiye’de Makedon, Makedonya’da ise Türk kökenli insanlar yaşıyor. İki ülke arasındaki çok iyi ilişkileri, iki halkın çok yoğun ilişkileri destekliyor. Bu çerçevede Türk yatırımlarının artmasını arzuluyoruz. Konserve, depolama, paketleme, kurutma ile ilgili alanlarda büyük bir potansiyel görüyoruz. Kuzey Makedonya olarak yatırımcıları çekmek için ciddi teşvikler sunuyoruz. Sizleri bu teşviklerden yararlanmaya ve Makedonya’ya yatırıma davet ediyoruz" diye konuştu.



Uçak: "Kotalar ticaretimize zarar vermemeli"


Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye’den Kuzey Makedonya’ya narenciye ürünleri ihracatındaki 8 bin ton kotanın yetmediğini, Makedon halkının daha sağlıklı ve ucuza Türk narenciye ürünlerini tüketebilmesi için kotanın 15 bin tona çıkarılmasını istediklerini dile getirdi. Uçak, Başbakan Zaev’den gazlı içecekler ve meyve sularındaki verginin kaldırılmasını, Makedon gümrüklerinin hafta sonu da çalışmasını talep etti.


Başbakan Zaev, gümrüklerin hafta sonu çalışması için Gümrükler Genel Müdürü ile görüşeceği, kotaların artırılması ve vergilerin kaldırılması için ise Maliye Bakanı ile konuyu değerlendireceği sözünü verdi. Zaev, "Kuzey Makedonya’da narenciye ürünleri üretilmediği için Türkiye’den narenciye ithalatındaki kotanın kaldırılması doğru bir öneri. Kuzey Makedonya’da sezonu olmayan ürünlerde de o dönemlerde kotalar kalkmalı" değerlendirmesinde bulundu.



Tunç: "Türkiye, Kuzey Makedonya’yı tanıyan ilk ülke"


Ziyaretlerde konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Türkiye’nin Kuzey Makedonya’yı anayasal adıyla ilk tanıyan ülke olduğunu ve Üsküp’e büyükelçi gönderen ilk devlet olduğunu söyledi. Kuzey Makedonya’nın ülke bütünlüğünü, egemenliğini ve sınırlarının değişmezliğini Türkiye’nin kararlılıkla savunduğunun altını çizen Tunç, Türkiye’nin Kuzey Makedonya’ya her zaman destek sağladığını vurguladı. İki ülke arasında son yıllarda üst düzey ziyaretlerin gerçekleştiğine işaret eden Tunç, "Bu ziyaretler bizleri daha da yakınlaştırdı. Karşılıklı yatırımların artması genel ticaret hacmimiz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmuştur. Son 10 yılda genel ticaret hacmimizde yaklaşık yüzde 36’lık bir artış olduğunu görmekteyiz. Bu gelişme iki ülke için de olumludur. Tarım alanındaki ilişkilerimizin de olumlu bir şeklide gelişebilmesi için pek çok konuda Kuzey Makedonya ile iş birliği yapmaya hazırız" diye konuştu.



Yatırımcılara dört aşamalı teşvik paketi


Kuzey Makedonya Dış Yatırımlar Bakanı Zorica Apostolska, Kuzey Makedonya’nın NATO ve AB üyeliği yolunda hızla ilerlediğini, yabancı yatırımcıların gönül rahatlığıyla yatırım yapabileceği bir ülke konumunda olduklarını, Makedonya’ya yatırım yapacak yabancı sermayeye dört aşamalı teşvikler sunduklarını dile getirdi. Yeni istihdam sağlayan yatırımlara teşvik verdiklerini anlatan Apostolska, "Makedonya yaş meyve sebze üretimi için uygun iklim koşullarına sahip. Yeni istihdamda yüzde 20 teşvik veriliyor. Yeni istihdamda 4 bin 400 euroya kadar desteği, her işçiye 300 euro asgari ücret verirseniz 5 yıl süreyle kullanabilirsiniz. AR-GE merkezi kurarsanız 5 yıl süreyle yıllık yüzde 50’sini geçmemek kaydıyla yıllık 1 milyon euroya kadar destekten yararlanabilirsiniz. Yatırımların büyüklüğüne ve hedef yatırım olma durumuna göre gelir vergisi, kurumlar vergisi desteği, yüzde 10 ve 20’lik dilimlerde nakit iade fırsatları var" dedi.



Hasan: "Tütün Makedonya tarımında önemli"


Kuzey Makedonya hükümetinde Türk kökenli tek bakan olan Dış Yatırımlar Bakanı Elvin Hasan, Makedonya’da 23 bin ton tütün üretimi olduğunu, 100 milyon euroluk tütün ihracatları bulunduğunu, tütün üretimini yoğunlukla Türk kökenli vatandaşların yaptığını, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Özgener’in Makedonya’da tütün sektörüne yatırım yaptığını bu yatırımdan mutlu olduklarını dile getirdi. Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında İstanbul’da 14 Ekim’de Türkiye-Kuzey Makedonya İş Forumu yapacaklarını anlatan Hasan, "Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında 504 milyon dolar olan dış ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkması için Türkiye-Kuzey Makedonya İş Forumu’na büyük önem veriyoruz" diye konuştu.



Azeski: "Ticari ilişkilerimiz, siyasi ilişkilerin gerisinde"


Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Kuzey Makedonya temasları sırasında Üsküp’te Gazi Baba Belediye Başkanı Boris Georgievski ve Makedonya Ekonomi Odası Başkanı Branko Azeski’yle de bir araya geldi. Türkiye’nin Kuzey Makedonya’nın en önemli müttefiklerinden biri olduğunu dile getiren Makedonya Ekonomi Odası Başkanı Azeski, "Ancak ticari ilişkilerimiz çok iyi olan siyasi ilişkilerin gerisinde. Kuzey Makedonya’ya yapacağınız yatırımlarda sizlere her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.


Türkiye’nin Kuzey Makedonya’ya her zaman önem gösterdiğine değinen Azeski, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’yle (TOBB) yakın ilişkiler içinde olduklarını da sözlerine ekledi.



Türk yatırımcılara davet


Gazi Baba Belediye Başkanı Georgievski, Üsküp sınırları içindeki en büyük belediye olduklarını ifade etti. Gazi Baba’daki yatırım imkanları hakkında bilgiler veren Georgievski, Hem sanayi ve hem de tarımsal yatırımlar için ellerinde uygun araziler olduğunu dile getirdi. Georgievski, "Yatırımcıların uygun faaliyetleri için elimizden geleni yapmaya hazırız. İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin son 10 yılda yüzde 36’lık artışı bunun daha da artabileceğini gösteriyor. Bu gerçekleştirmek için biz de hazırız" değerlendirmesinde bulundu.



Uçak: "Bu seyahat kısa sürede meyve verecek"


Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Kuzey Makedonya’ya çok verimli bir iş seyahati gerçekleştirdiklerini, bu seyahatin kısa sürede meyvelerini vereceği izlenimi edindiklerini kaydetti. Uçak, "Tarım alanında iki ülkenin Tarım Bakanlıkları Tarım Yürütme Komitesi toplantılarını başlatma kararı aldı. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’yi heyetimize başkanlık etmesi için davet etmiştik. Kendisi Rusya’da orman yangınlarına müdahale edecek yangın uçakları ile ilgili inceleme gezisinde olduğundan katılamadı ancak hemen Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Mehmet Hadi Tunç’u görevlendirdi. Bakanımıza ve heyetimize başkanlık eden Bakan Yardımcımız Mehmet Hadi Tunç’a teşekkürlerimizi sunuyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da turunçgilde unlu bit mücadelesi başladı Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından turunçgil bahçelerinde unlu bit zararlısına mücadele çalışmalarının başladığını duyurarak kültürel, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemlerini açıkladı. Turunçgil ağaçlarının kapladığı 43 bin 889 dekar alan ve 162 bin 172 ton üretimi ile yaş meyve ve sebze ihracatında gelişme potansiyeline sahip illerden olan Aydın’da, turunçgil bahçelerinde kontroller devam ediyor. Bu çerçevede harekete geçen Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, turunçgil alanlarında yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında kontrollerini aralıksız sürdürürken, tespit edilen unlu bit zararlısının mücadele gerektirecek düzeyde olduğunu belirledi. Üreticilere çağrıda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, mücadele çalışmalarının başladığını duyurdu. Konu ile ilgili Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “İlimiz turunçgil alanlarında yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında, yapılan bahçe kontrollerinde unlu bitin ekonomik olarak mücadeleyi gerektirecek düzeyde olduğu görülmüştür. Mücadele zamanı gelen ve yayılma eğiliminde olan Turunçgil Unlu Biti (Planococcus citri) zararlısının tüm üreticiler tarafından tanınıp, yoğunluğunun izlenmesi ve bahçelerde mücadelenin uygulanması ilimiz turunçgil yetiştiriciliği için büyük önem taşımaktadır. Turunçgil unlu bitinin ergin dişileri, uzunca oval biçimde, beyaz ve unlu gibi bir görünümdedir. Ortalama uzunluğu 3,7 mm, eni ise 1.8 mm’dir. Vücudun her tarafı beyaz ince mumlu iplikçiklerden oluşmuş bir örtü ile kaplıdır. Bazen tek başına, çoğunlukla da koloni halinde yumakçıklar şeklinde görülürler. Bir dişi 300-400 adet yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar yumakçıklar içerisinde kısa bir süre kaldıktan sonra dışarı çıkarlar. Bu dönemde larvalar oldukça hareketlidir. Yıllara ve bölge koşullarına göre değişmekle birlikte yılda 3-4 döl verirler. Turunçgil unlu biti emgi yaparak doğrudan, ballımsı madde salgılayarak fumajine neden olmasıyla da dolaylı yoldan bitkilere zarar verirler. Popülasyon yoğunluğunun yüksek olduğu zamanlarda turunçgillerde aşırı meyve dökümüne ve fumajine neden olurlar. Esas konukçuları turunçgil tür ve çeşitleri olup, incir , asma, nar, sera ve süs bitkilerinde de zarar yaparlar. Kışı çoğunlukla yumurta ve yumurtalı ergin olarak ağacın gövde çatlakları arasında, yumurtasız ergin ve larva olarak da sürgün uçları arasında beslenerek geçirirler. Yumurtalar ilkbahar aylarında havaların ısınması ile birlikte açılır ve çıkan larvalar öncelikle yapraklarda ve sürgünlerde özellikle de iki bitki organının birbirine değdiği yerde beslenir. Yeni meyvelerin teşekkülü ile meyvelerin sapla birleştiği çanak yaprakları ve meyvelerin birbiriyle temas ettiği yerlerde, göbekli portakalların göbek kısmında emgi yaparak meyve kalitesini düşürür ve sap dipleri zayıflayan meyvelerin dökülmesine neden olurlar. Bu zararlının bulunduğu yerlere harnup ve portakal güveleri de yumurta bırakır. Zararlının çıkardığı tatlı maddeler bu güvelerin larvalarının besin kaynağı olur. Orantılı nemi yüksek gölgeli sıcak yerler unlu bitin gelişmesine uygundur. Yaz sonuna doğru bu belirtilen yerlerden gövde ve dallara dağılırlar” ifadeleri yer aldı. “Avcı böcekler salınmalı” Mücadele yöntemlerine ilişkin yapılan açıklamanın devamında ise “Kültürel mücadele çerçevesinde bahçede yabancı ot temizliğine dikkat edilmeli, sürümler tavında yapılmalı, budama yaparken ağaç taçları hiçbir zaman birbirine kavuşmamalıdır. Güneşlenme ve hava akımı sağlanmalıdır. Biyolojik mücadele ise ülkemizde kitle üretimi yapılan ve bahçelere salınan, bölge şartlarında kışı geçiremeyen Cryptolaemus montrouzieri Muls. (Col.:Coccinellidae) avcı böceği ve Leptomastix dactiilopii How. (Hym.:Encyrtidae) parazitoidi en önemli doğal düşmanlarıdır. Bu yararlı böcekler unlu bitle bulaşık bahçelere salınarak başarılı bir şekilde biyolojik mücadele yapılmaktadır. Bu şekilde biyolojik mücadele yapan üreticilerimiz ayrıca Bakanlığımızın biyolojik mücadele destek ödemesinden de yararlanabilmektedirler. Bunlar dışında ülkemizde doğal dengenin bozulmadığı bahçelerde unlu bitin çok sayıda yerli doğal düşmanları da vardır. Bahçe, Nisan ayı ortasından itibaren 15 gün ara ile kontrol edilir. Yeni meyvelerin oluşmasından meyvelerin çanak yapraklarının kapanmasına kadar olan devrede ağacın gövde dal ve sürgün uçları, bu devreden Haziran ayının son yarısına kadar meyve çanak yaprağı arası, Temmuz ayından itibaren ise bitişik meyveler ve yaprağa temas eden meyveler kontrol edilir. Mayıs ayı sonuna kadar yüzde 5 ağaç ve Haziran ayı sonuna kadar yüzde 8 ağaç veya meyve bulaşıklığı saptanırsa ağaç başına 2-3 adet predatör C. montrouzieri ile 10 adet parazitoit L. dactylopii salınması gerekir. Ağustos ayında gerek ağaç ve gerekse meyve bulaşıklığı yüzde 15 olursa ağaç başına 4-5 adet predatör ile 10 adet parazitoit verilir. Bu devrede meyve bulaşıklığı daha yüksek oranda tespit edilir ve koloni teşekkülü görülürse 5-10 adet veya daha çok sayıda predatör ile bu miktarın 2 katı parazitoit salınır. Eylül ayında yüzde 20 ağaç ve meyve bulaşıklığı bulunan bahçeye iklim durumuna göre Kasım sonuna kadar ağaç başına 10 adet predatör ve 20 adet parazitoit salımına devam edilir. Karınca faaliyeti olan bahçelerde yararlı böcek salımlarından önce ağaçların kök boğazları daire şeklinde karınca öldürücü toz bir ilaçla ilaçlanmalıdır. Ayrıca ağaçların toprakla temas eden dal uçları budanarak karınca faaliyeti önlenmelidir. Kimyasal mücadele de unlu bitin olduğu belirlenen bahçelerde biyolojik mücadele yapılmıyor ise meyveler fındık iriliğinde iken ruhsatlı olan ilaçlarla kimyasal mücadele yapılmalıdır. Ancak yüksek popülasyonlu bahçelerde biyolojik mücadele uygulamasından önce popülasyonu düşürmek ve dökümü kısmen önlemek bakımından da yine kimyasal mücadele yapılmaktadır. Arı ölümlerini önlemek için ilaçlamalardan önce çevrenizdeki arıcıları bilgilendiriniz” ifadelerine yer verildi.