GENEL - 21 Ekim 2019 Pazartesi 10:17

İzmir’de binaların risk durumunu öğrenmek isteyenlere önemli hizmet

A
A
A
İzmir’de binaların risk durumunu öğrenmek isteyenlere önemli hizmet

Bayraklı Belediyesi, birinci derece deprem bölgesi olan İzmir’de, yeni ev alacaklara ya da oturduğu binanın güvenli olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlara önemli bir hizmet sunmaya başladı.

Bayraklı Belediyesi, birinci derece deprem bölgesi olan İzmir’de, yeni ev alacaklara ya da oturduğu binanın güvenli olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlara önemli bir hizmet sunmaya başladı. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen yapı analizi sayesinde binalarının risk durumunu öğrenebilmenin mümkün olduğu ifade edilirken başvuruların yüzde 57’sinin; yani 6 bin 875 konutun riskli olduğu belirlendi.


Bugüne kadar resmi kurumlar, site ve apartman yönetimlerinden gelen başvuruları değerlendiren Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezine bağlı ekipler, 11 bin 987 konut ve iş yerinin risk analizini gerçekleştirdi. Bayraklı’nın yanı sıra ilçe sınırları dışından gelen talepleri de geri çevirmeyen ekiplerin yaptığı testler sonucunda, başvuruların yüzde 57’sinin; yani 6 bin 875 konutun riskli olduğu belirlendi. Ekiplerin yaptığı testlerde, 672 konut risksiz, 4 bin 440 konut ise çok riskli çıktı.


Deprem analiz testinde, binanın betonarme ve mimari projelerinin yönetmeliklere bağlı olup olmadığına bakılıyor. Binanın dış mimarisi, kat yüksekliği, taşıyıcı eleman sayısı, temel tipi, malzeme kullanımı, donatı uygulamaları gibi detayları inceleyen ekipler, ölçümleri yaparken mevcut yapıya zarar vermeden tahribatsız metot yöntemini uyguluyor. Ölçümlerin ardından binalar, taşıdıkları risklere göre gruplandırılıyor. 1. grup az riskli, 2. grup orta riskli ve 3. grup tehlikeli yapılar olmak üzere 3 kategoride değerlendirme yapılıyor. Daha sonra 6306 Sayılı Kanun hakkında kapsamlı bilgiler verilerek, gerekli çalışmaların yapılması için ev sahiplerine önerilerde bulunuluyor.


Binalarının depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşların Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezine başvurabileceği bildirildi. Deprem analiz testi yaptırabilmek için müstakil yapılarda mülk sahibi olmak, apartman ya da sitelerde ise yöneticinin diğer mülk sahiplerinin onayını alması gerektiği ifade edilirken mülk sahipleri ya da apartman yöneticileri, bir dilekçeyle Deprem Etüt Merkezine başvurarak talepte bulunuyor. Eğer bina Bayraklı sınırları dışındaysa, başvuru sahibinin ilgili belediyeden yapısına ait betonarme, mimari proje ve statik hesapların fotokopilerini temin etmesi gerekiyor.


Ekipler, randevu sistemiyle yapıya giderek deprem analiz testini yapıyor. Merkezde ayrıca, ev almak isteyenlere de binanın yaşı, yapısı, mimari ve betonarme projelerinin yönetmeliklere uygunluğu gibi konularda ücretsiz danışmanlık hizmeti veriliyor. Deprem Etüt Merkezine ise 0 232 341 31 21 telefon numarasından ulaşılabiliyor.


Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, ilçenin en önemli sorunlarından birinin kentsel dönüşüm olduğunu vurgulayarak, bu konuda tüm kesimlerin uzlaştığı yeni bir model bulacaklarını söyledi. Başkan Sandal, “Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Şu an vatandaşın yaşam kalitesini sıkıntıya sokan sorunlara çözüm bulmak için çalışıyoruz. Asıl meselemiz; dönüştürmek. Vatandaşın da, müteahhidin de, belediyenin de beklentilerinin karşılandığı bir yöntemle bu işi çözmemiz lazım” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara MHP lideri Bahçeli’ye anlamlı ziyaret Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) heyeti ve Ahmed Cavad ailesinin fertlerinden Nicat Emiroğlu Güliyev, Anar Ahundzade, Mehin Banu Guliyeva ve Yılmaz Ahundzade ziyaret etti. Azerbeycan Milli Marşının ve Çırpınırdın Karadeniz’in söz yazarı Ahmed Cevad’ın Doğumunun 132.yılına ithafen TÜRKSOY heyeti ve Ahmed cavad ailesinin fertlerinden Nicat Emiroğlu Güliyev, Anar Ahundzade, MehinBanu Guliyeva ve Yılmaz Ahundzade MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti. Ziyarette, Türksoy Genel Sekreteri Sultan Rayev, İstiklal şairi ve Azerbaycan Millî Marşının söz yazarı Ahmed Cavad’ın Türk dünyasının mümtaz şahsiyeti ve bir cesaret timsali olduğunu belirtti. Rayev, Cavad’ın hayatının ve ortaya koyduğu eserler ile dönemin en parlak, en güçlü temsilcilerinden biri ve milli duruşlu bir fikir adamı, hümanist ve hayırsever bir entelektüel olarak ismini sadece Azerbaycan’ın ve Türkiye’nin değil tüm Türk dünyasının edebiyat ve düşünce tarihine altın harflerle yazdırmayı başardığını söyledi. Cavad’ isminin bugün bile Türk dünyasının bağımsızlığı ve özgürlüğü ile anıldığını belirten Rayev, TÜRKSOY’un Ahmed Cavad ailesinin isteğini de dikkate alarak Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye Türk dünyasına vermiş ve vermekte olduğu hizmetlerinden, Türk Millî Ülküsü’ne katkılarından dolayı ‘Ahmed Cavad Onur Madalyası’nı takdim etti. Bunun yanı sıra Rayev, Ankara’daki TÜRKSOY merkezi için arsanın tahsis edilmesi ve binanın inşa edilmesinde Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 57. Hükümet Başbakan yardımcılığı görevinde iken inisiyatifleri ve olurları ile gerçekleştiğini hatırlattı. Rayev, bu vesileyle Bahçeli’ye TÜRKSOY ailesi adına şükranlarını sundu.
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.