GENEL - 06 Temmuz 2020 Pazartesi 13:58

İzmir İtfaiyesi yangın raporunu açıkladı: Yangınların yüzde 42’si sigara izmaritinden

A
A
A
İzmir İtfaiyesi yangın raporunu açıkladı: Yangınların yüzde 42’si sigara izmaritinden

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığının raporuna göre, bir yılda İzmir’deki yangınların yüzde 42’si sigara izmaritinden çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığının raporuna göre, bir yılda İzmir’deki yangınların yüzde 42’si sigara izmaritinden çıktı. İtfaiye ekipleri, bir yılda bin 634 kedi kurtarırken, 34 kişinin ise parmağından çıkmayan yüzükleri kesti.


İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 2019 yılının son altı ayı ile 2020 yılının ilk altı ayını kapsayan yangın raporunu açıkladı. İlginç detayların yer aldığı rapora göre, bir yılda İzmir genelinde; bina, iş yeri, fabrika, otluk ve makilik alanlar ile araçlar başta olmak üzere 10 bin 859 yangın çıktı. Bu yangınların yüzde 42’si (4 bin 590) sigara izmaritinden çıktı.


Yine rapora göre, bu yangınların bin 943 kısa devre, 133’ü baca nedeniyle yaşandı. 106 olay kayıtlara “şüpheli” olarak geçerken, açık ateşten 2 bin 855, kundaklamadan kaynaklı 41, kasıtlı olarak 30, yıldırım düşmesi sonucu ise 14 yangın çıktığı bildirildi. Bir yılda ekili veya çöplük alanlarda 6 bin 220 yangın çıkarken, bina yangınlarının bilançosu ise bin 923 olarak kayıtlara geçti.



Bir yılda bin 634 kedi kurtarıldı


İtfaiye ekiplerinin yoğun olarak mesai harcadığı bir diğer konu ise hayvan kurtarma oldu. Bir yılda bin 634 kedi kurtarılırken yine 122’si köpek, 352 kuş olmak üzere bir çok canlının da yeniden hayata tutunması sağlandı. Türkiye’de ilk kez İzmir’de kurulan AKS 110 ekiplerinin de katıldığı çalışmalarda, 318 trafik kazasına müdahale edildi. Yine rapora yansıyan bir diğer veriye göre, binada mahsur kalan 163 kişi kurtarıldı. Ayrıca 34 kişi ise parmaktan çıkarılamayan yüzükleri için itfaiyeye başvurdu. Öte yandan İzmir İtfaiye Dairesi Başkanlığına son bir yılda 5 bin 292 ihbar yapıldı. İhbarlardan 977’si asılsız çıktı. Son bir yılda çıkan yangınlardan dolayı, ortaya çıkan hasar ise 147 milyon 667 bin 685 TL’yi buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Başkan Sengel: “Doğru yerdesiniz” Dünyanın en büyük sivil toplum ağlarından biri olan JCI (Junior Chamber International ) tarafından düzenlenen ‘Liderlik Zirvesi’ Selçuk’ta başladı. 26-27-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen zirvenin açılış oturumuna katılan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “İlham veren kentte, sizlerin ilham aldıkları birçok işlerle birlikte liderlik anlamında çok doğru bir yerdesiniz” dedi. Zirvenin açılış konuşmalarını JCI İzmir Başkanı Hakan Aktay, JCI Türkiye Başkanı Şahin İpek, JCI Başkan Yardımcısı Fatih Şengül tarafından yapıldı. Zirvesinin açılış oturumunda konuşan Başkan Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Bir belediye başkanı olarak nasıl bir yerde olduğunu anlatmak isterim. Neden ilham veren kent diyoruz? Çünkü Selçuk, 8 bin 600 yıllık tarihi olan bir kent. Kybele’den Amazonlara, Artemis’ten Meryem Ana’ya. 21’inci yüzyılda da ilk defa bir kadının belediye başkanı olduğu bir kadın kenttir. Felsefenin konuşulduğu, ’Her şey akar’ diyen ilk filozofumuz Heraklitos’un, ilk şairimiz Kallinos’un memleketindesiniz. Umarım burada bulunduğunuz süre boyunca bu kent size ilham olur” dedi. “Türkiye’den çok lider çıkar” Belediyecilik anlayışını yansıtan mottolarından birinin de “Geçmişi Hisset, Geleceği Keşfet” olduğunun altını çizen Başkan Sengel, “Bizim bir diğer mottomuz ve belediyecilik anlayışımız da geçmişi hiç unutmadan geleceğe köprü atarak, daha ileriye nasıl gideriz diyerek yol almaktır. Bizler, Köy Enstitüleri’nden ilham alarak Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti için neler yapmak istiyorsa fikirlerini kendimize örnek alarak ilerleriz. Türkiye’den çok lider çıkar önemli olan o vicdanı koruyabilmektir” ifadelerini kullandı.
Kütahya Kütahya Diriliş Spor Kulübü okçularından Türkiye üçüncülüğü Kütahya Diriliş Spor Kulübü’nün okçuları, Samsun’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda 12-13 yaş grubu minik erkekler kategorisinde üçüncülük elde etti. Samsun’da düzenlenen 41 ilden 94 kulüp ve 960 sporcunun katıldığı şampiyonada, 12-13 yaş grubu minik erkekler kategorisinde Eren Eşsiz, Emir İmren ve Mehmet Akif Ataş’tan oluşan Kütahya Diriliş Spor Kulübü ekibi, üçüncülük elde ederek büyük bir başarıya imza attı. Daha önce de hem salon hem açık hava şampiyonalarında takım ikinciliği elde eden minik erkekler takımı Türkiye geneli yapılan yarışmalarda iddiasını sürdürüyor. Kütahya Diriliş Gençlik ve Spor Kulübü, Türk Kültürünün bir parçası olan Geleneksel Türk Okçuluğunu tanıtarak yaygınlaşmasına ön ayak oluyor. Başarılı olan sporcular ile özel yarışma grupları oluşturularak Okul Sporlarına, Resmi Federasyon Yarışmalarına ve özel yarışmalara katılım sağlanıyor. Tüm kategorilerde 26 adet lisanslı sporcusu bulunan kulüp, 2022 yılından günümüze yarışmalarda Kütahya’yı temsil ediyor. Kulüp sporcuları bu sezon il çapında düzenlenen okul sporlarında 12 madalya, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği turnuvada ise 5 madalya ile adından söz ettiriyor. Kulüp antrenörlerinden Ramazan Mandıracı, alınan ödül sonrası yaptığı paylaşımda, “Gerçekten çok heyecanlı bir yarışma idi. Bizlere bu mutluluğu yaşatarak şehrimizi en iyi şekilde temsil eden sporcularımız başta olmak üzere ilk günden itibaren desteklerini ve güvenlerini hiç esirgemeyen velilerimize ve sporun destekçisi tüm bürokratlarımıza çok teşekkür ederim” İfadelerini kullandı.