YEREL HABERLER - 06 Ocak 2012 Cuma 10:46

KONAK’TA TARİHİ DÖNÜŞÜM

A
A
A
KONAK’TA TARİHİ DÖNÜŞÜM

Alsancak Gazi Kadınlar Sokağı olarak bilinen 1453 sokakta bulunan, Mülkiyeliler Birliği’ne tescilli tarihi bina Konak Belediyesi’nin gerçekleştirdiği restorasyon çalışmasıyla yeni yüzüne kavuştu.
Konak Belediyesi ile Mülkiyeliler Birliği arasında imzalanan protokol sonrası hızla tadilatına başlanan bina, tüm görkemiyle gün yüzüne çıktı. İzmir Valiliği İl Özel İdaresi’nin de desteklediği projeyle İzmir, yok olmaya başlayan bir tarihi yeniden kazandı. Alsancak, Kemeraltı, Basmane Oteller Sokağı ve kentin geneline yayılan tarihi binaların mimari zenginliğini ortaya çıkaracak projeleri gerçekleştiren Konak Belediyesi, Mülkiyeliler Birliği binası restorasyonu ile 100 yıllık tarihi ayağa kaldırdı.
Tarihi, kültürü ve turizmi tam bir uyum içinde yaşama geçirmek için güçlü adımlar attıklarını dile getiren Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan şunları söyledi: “İzmir’i yaşamak için öncelikle kentin tarihini, kültürünü, yaşam dengelerini anlamak, özümsemek gerekiyor. İzmir, özellikle de Konak, mimari zenginliği ön plana çıkarılması gereken birçok değeri içinde barındırıyor. Biz göreve geldiğimiz günden beri, kente sahip çıkarak, kentin tarihi dokusunu görünür kılmaya çalıştık. Örneğin Kemeraltı’ndaki Abacıoğlu Hanı’nda yaptığımız restorasyon çalışmasının projesi Avrupa’nın en önemli mimarlık ödüllerinden Philippe Rotthier ödülünü kazandı. Türkiye’den bu ödülü alan tek kent, tek belediye biziz. İzmir, geçmişi, bugünü ve yarınıyla tüm zamanlara yayılan bir kent. Tarihi doku ortaya çıktıkça daha çok tanınan, dünyada markalaşan bir İzmir görmek rüya olmayacak.”
ENGELLİLER İÇİN ASANSÖR
Konak Belediyesi’nin kısa sürede tamamladığı restorasyon çalışmalarında 100 yıllık yapının tarihi özellikleri korunurken, oyma ve işlemeler gibi özgün detaylar da ortaya çıkarıldı. Kolonları sağlamlaştırılan binanın elektrik ve su tesisatları tamamen yenilendi, klima sistemi yerleştirildi. Kapı ve pencerelerde bugüne dek yapılan yanlış işlemler sonucu oluşan boya katmanları kaldırıldı. Bina içerisindeki çalışmalarda buhar makinesi kullanılarak olası hasar en aza indirgendi. Tarihi Mülkiyeliler binasındaki en köklü değişiklik ise özgün yapıya zarar vermeden binaya dahil edilen engelli asansörü oldu. Engelli dostu Konak Belediyesi, çağdaş yapıların gereğine uygun bir çalışmayla engelli vatandaşların da rahat edebileceği bir mekan yarattı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir