YEREL HABERLER - 13 Ocak 2012 Cuma 16:25

PHOKAİA ANTİK TİYATROSU GÜN IŞIĞINA ÇIKMAYI BEKLİYOR

A
A
A
PHOKAİA ANTİK TİYATROSU GÜN IŞIĞINA ÇIKMAYI BEKLİYOR

İzmir’in Foça ilçesinde Büyük İskender döneminden kalma Phokaia antik kenti tiyatro kalıntıları 20 yıldır gün ışığına çıkarılmayı bekliyor. Foçalı vatandaşlar, ilk kez 1991 yılının yaz mevsiminde yapılan kazılarda dört sıra oturma basamağı ile birlikte bir kısmı ortaya çıkarılan antik tiyatronun kazılar yapılarak tamamen ortaya çıkarılmasını istiyor. Milattan Önce 340-330 yıllarında, Foça’nın yerel taşı olan tüf taşından yapıldığı belirlenen antik tiyatro ve çevresinin gün yüzüne çıkarılarak turizme açılmasının bölge açısından çok önemli olduğu ifade ediliyor.
PHOKAİA ANTİK TİYATRO
Milattan Önce 340-330 yıllarında inşa edildiği belirlenen Phokaia antik tiyatrosu kazı alanında bulunan bilgilendirme tabelasında şu bilgiler yer alıyor: "Önceleri yeri bilinmeyen Phokaia antik tiyatrosu, 1991 yılının yaz mevsiminde yapılan kazılarda ilk kez ortaya çıkarıldı. Kazılar Cavea (oturma basamakları) ve kuzey analemma duvarında (çevre duvarı) yapıldı. Cavea kazılarında Foça’nın yerel taşı olan tüf taşından yapılmış dört sıra oturma basamağı ortaya çıkarıldı. Bu oturma sıralarının üzerine kazılmış Hellenistik döneme ait bir yazıt, tiyatronun Roma döneminden önce yapıldığını ortaya koyar. Cavea’nın bir bölümünün üzerinde ve orkestrada rastlanılan Roma dönemine ait mezarlar ile geç Roma dönemine ait seramik atölyelerinin çöplükleri, tiyatronun bu zamanlarda terk edilmiş olduğunu gösterir.Kuzey analemma duvarının bulunduğu alanda yapılan kazılar, tiyatronun yandan bir girişinin olduğunu ortaya koydu. Bu kazılar sırasında analemma duvarının, 4,5 metre yüksekliğindeki üst üste tüften 12 taş sırası ele geçti. Bu duvarın küçük boyutlu taşlardan yapılmış olması, tiyatronun erken dönemlerde inşa edilmiş olduğunu kanıtlar.Kazısı henüz tamamlanmamış olan antik tiyatronun oturma basamaklarının profili, analemma duvarının stili ve kazılar sırasında ele geçen sikke ve seramik parçaları, tiyatronun Büyük İskender döneminde, M.Ö. 340-330 yıllarında inşa edilmiş olduğunu ortaya koyar. Phokaia tiyatrosu, Anadolu’nun bilinen en eski tiyatrosudur. Bu dönemin tiyatroları, Roma dönemindeki gibi büyük kapasiteye sahip değildi. Bu tiyatronun tarihinin oldukça eskilere gitmesi, Ionia’nın en önemli kentlerinden biri olan Phokaia’nın Arkaik dönemde doğu ve batı arasında bir köprü oluşturması, ekonomik ve kültürel yönden yüksek bir düzeyde bulunmasıyla açıklanabilir. Tiyatroda henüz tamamlanmamış olan kazılar ve restorasyon çalışmaları Bir sigara fabrikasının desteğiyle sürdürülecektir"
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Hıdırellez Şenliği’nde renkli görüntüler oluştu Bozüyük’te gelenek ve göreneklerin yok olmasını önlemek ve insanları bir araya getirerek birlik ve beraberliği pekiştirmek amacıyla düzenlenen Geleneksel Hıdırellez Şenliği, Aksutekke köyünde yapıldı. Her yıl 6 Mayıs tarihinde düzenlenerek geleneksel hale gelen ve Aksutekke köyü okul bahçesinde yapılan Hıdırellez Şenliği’ne Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Bozüyük Kaymakamı Adem Öztürk, Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, davetliler ve köy sakinleri katıldı. Başkan Bakkalcıoğlu, beraberindeki CHP İl Başkanı Ali Özdemir, İlçe Başkanı İsmail Akçasoy, İl Genel Meclis Üyeleri ve Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte şenlik alanındaki tüm masaları ziyaret ederek selamladı. Davetlilerle sohbet eden Başkan Bakkalcıoğlu, Hıdırellez Bayramı’nı kutlayarak, “Baharın müjdecisi, bereketin simgesi Hıdırellez’in memleketimize sağlık, bolluk, bereket ve huzur dolu günler getirmesini diliyorum” dedi. Köy muhtarı Zekai Özkan, etkinliğe katılan herkese teşekkür ederek, “Köyümüzde her yıl geleneksel olarak 6 Mayıs tarihinde kutladığımız ve yıllardır süregelen geleneğimizi sürdürüyoruz” dedi. Şenlikte vatandaşlar eğlenceli yarışmalara katılarak ve oyunlar oynayarak baharın gelişini kutladı. Misafirlere yemek ikramının da yapıldığı etkinlikte protokol üyeleri halat çekme yarışına katıldı.