YEREL HABERLER - 13 Şubat 2013 Çarşamba 09:44

ŞAİR NAMIK KUYUMCU AŞK, ŞİİR VE İTİRAZ İÇİN KONUŞTU

A
A
A
ŞAİR NAMIK KUYUMCU AŞK, ŞİİR VE İTİRAZ İÇİN KONUŞTU

Cumalı Seferis Gökyüzü Kültür ve Sanat Derneği`nin, Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi`nde düzenlemiş olduğu etkinliğin bu ay ki konuğu, şair yazar Namık Kuyumcu oldu.
Şair Kuyumcu, aşk ve şiirin birer itiraz bilgisi olduğunu belirterek, görüşlerini, "Aşk ve şiir bir itiraz bilgisidir; tinsel, zihinsel ve etik olarak, hiçbir sosyolojik, ekonomik ve siyasal indirgemeyle işi olmayan, kendiliğinden devrimcidir. Baudelaire`in de dediği gibi; "Aşk anarşisttir" aslında. Hem de daima! Aşkın iktidar olmaya başladığı yerde, kendisine bile ihtilaldir! Hiç kimse onu ehilleştiremez, sürüye katamaz ve kontrol altında tutamaz...Gücünü de, trajik sonucunu da buralardan alır. Bitmeyen aşk yoktur. Bitecek olması, onu bu kadar çekici, vahşi, ürkütücü, kaotik, tuhaf ve kaçınılmaz kılar. Gül gülistan, çiçek böcek meselesi değildir kesinlikle. Ama herkes de aşkını; kendi beyninin, yüreğinin, ruhunun yüz ölçümü kadar yaşar. Herkes için ortak bir reçetesi yoktur. Onu insanda ve dünyada `biricik` kılan da bu özelliğidir. Aşkın yaşı, milliyeti, sınırları, ırkı, vatanı, parası, toprağı, mülkiyeti ve iktidarı yoktur! Onun için de daima ve kendiliğinden, iktidar ve egemenlik karşıtıdır " şeklinde anlattı.
Kuyumcu, aşkın günümüzde salt arzunun bir nesnesi haline getirildiği eleştirisinde bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü: ``Önümüzdeki 14 Şubat Sevgililer Günü`nde herkes çokca aşktan bahsedecek... Bu günlerde her yer ve her şey, biraz da bu gününün önemi ve anlamı üzerinden kurgulanacak. Bu kadar konuşup da, aslında bir o kadar da yalnız bırakılan ve içi boşaltılmamış bir duygu, arzu ve ilişki örneği var mıdır aşkın dışında acaba? Aşk kadar adı hoyratça kullanılan ve bir tüketim aracı haline getirilen, sadece arzunun nesnesi olarak, gündelik hayatta eskitilen, hız ve anı yaşamak çılgınlığı üzerinden, bu kadar incitilen bir duygu yoktur sanırım! Aşıklar sadece bir günün değil, aşkın ömrünün ve yanılsamasının sürdüğü bütün zamanları isterler aslında! Kalıcı olan, kışkırdığımız ilk zamanlardaki aşk duygusu ve tepkisi değil, onun sevgiye dönüşmüş dingin halidir. Ya da ayrıldıysak da, geriye kalan derin hatırasıdır " tespitiyle de, aşıklardan yana bir tavır koyduğunu da belirtmiştir.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Corendon’un ilk Brüksel uçuşuna görkemli karşılama Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na Brüksel’den havayoluyla ilk kez gelen 189 yolcu su takıyla karşılandı. Corendon Airlines, Belçika’nın başkenti Brüksel’den Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Boeing 737-800 tipi uçak ve XC7655 sefer sayılı uçuş ile gelen 189 yolcu için görkemli karşılama töreni düzenlendi. Karşılama töreni saat 16.00’da geleneksel havacılık seremonisi olan ’su takı’ töreniyle başladı. Törende uçaklardan inen tüm yolcular ile pilot ve beraberindeki mürettebata karanfil ve çeşitli hediyeler takdim edildi. 7 Ülke, 17 destinasyon Sezon boyunca Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndan 7 ülke ve 17 farklı destinasyona karşılıklı uçuş gerçekleştirilecek. Corendon, 26 Ekim’e kadar sürecek sezon boyunca Brüksel, Amsterdam, Eindhoven, Düsseldorf, Köln, Kopenhag ve Tehran’a sezon boyunca bin 278 uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor. “İlçemizde ağırlamaktan gururluyuz” Gazipaşa Kaymakamı ve Havalimanı Mülki İdare Amiri Orhan Altun Gazipaşa-Alanya Havalimanının, Mersin’den Antalya Havalimanı’na kadar kapsayan bölgedeki misafirler için avantaj olduğunu belirterek, "Bölgedeki otellerin rezervasyonlarını da göz önünde bulundurarak bu sezon yolcu sayımızın daha da artacağını ön görüyoruz. Hem Gazipaşa hem de Alanya için güzel adımlar turizmde güzel adımlar atılıyor. Bugün Brüksel’den ve sonrasında dünyanın dört bir yerinden gelen misafirlerimizi ilçemizde ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.