YEREL HABERLER - 26 Ocak 2012 Perşembe 10:32

KESTANE UNU BEYDAĞ`DA ALTERNATİF GIDA ÜRÜNÜ OLDU

A
A
A
KESTANE UNU BEYDAĞ`DA ALTERNATİF GIDA ÜRÜNÜ OLDU

Ziraatçılar Vakfı, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle yürüttüğü "Beydağ’a Kestane Unu Yağıyor" ve "Domates Toz Oldu" adını taşıyan iki ayrı projesi ile bu ürünlerin katma değerini yükseltecek. Beydağ’ın kestanesi çölyak hastaları için un, Menemen’in domatesi ise toz haline getirilecek. Vakıf, her iki köye model işletmeyi kurarak deneme üretimine geçmeyi hedefliyor.
Ziraatçılar Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Bekir Sıtkı Karataş, projelerde ticari kaygı taşımadıklarını, üreticilere model olmayı amaçladıklarını söyledi. Karataş, her iki proje ortağının da Dayanışma Grup Üretim Temin ve Pazarlama Kooperatifi olduğunu dile getirdi. Projeler için 11 Temmuz 2011’de sözleşme imzaladıklarını hatırlatan Karataş, "Projelerin 12 ay süresi var. Bürokratik işlemleri tamamladık. Üretim için gerekli makine ve ekipmanların ihalesini yaptık. Ocak ayı sonunda makineler teslim edilecek. Beydağ’ın Çomaklar Köyü’ndeki bir köy kahvesi üretim tesisine dönüşecek. Yine Menemen Doğa Köyü’ndeki bir köy kahvesi üretim tesisine dönüşecek. Ciddi bir ticari kaygımız yok. Üreticilerimize model oluşturmak en büyük amacımız. Üreticimizin katma değeri yüksek ürünlerle daha fazla para kazanmasını istiyoruz. Örneğin ham kestaneyi kıymetsiz bir halden 10 kat daha fazla para eden katma değeri yüksek bir ticari ürüne dönüştüreceğiz. Yine domates tozu ile domatesi katma değeri yüksek ideal bir ürün haline getireceğiz. En kısa zamanda işletmelerimizi kurup üretime geçmeyi hedefliyoruz" bilgilerini verdi.
İYİ BİR MODEL
"Beydağ’a Kestane Unu Yağıyor" projesi ile bölge üreticileri için iyi bir model yaratmayı amaçladıklarını dile getiren Karataş, tesisin 162 bin TL’ye mal olacağını bildirdi. İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre; İzmir’de 2 bin 500 tonu Beydağ’da olmak üzere 9 bin 319 ton kestane üretildiğine dikkat çeken Karataş, "Türkiye kestane üretiminin yüzde 4.4’ü, İzmir üretiminin ise yüzde 27’si Beydağ’da gerçekleştiriliyor. Beydağ’daki üretimin yarısını ise Çomaklar Köyü yapıyor. Bu proje ile Beydağ’daki kestanenin katma değerini yükseltmeyi hedefliyoruz. Kurulacak tesiste, kestane yeni sistem ve yeni teknoloji makineleri ile işlenecek. Kestane soyumu için makine Aydın’da hazırlanıyor. Bu bir örnek işletme olacak, benzer projeleri teşvik edecek. Böylece kestanenin tarımsal üretim yanında endüstrisi de kurulmuş olacak" diye konuştu.
Karataş, projenin nihai yararlanıcılarının, çölyak hastaları, kestane ununu hammadde olarak kullanan pasta, hazır gıda ve bebek maması üreticileri ile kestane unu tercih eden tüketiciler olacağını bildirdi. Çölyak hastalarının ömür boyu gluten içermeyen gıdalarla diyet yapmak zorunda olduğunu anlatan Karataş, proje kapsamında bu hastalar için, oldukça pahalı olarak ithal edilen glutensiz un yerine, düşük fiyatta glutensiz kestane unu üretilmiş olunacağına dikkat çekti. Karataş, böylece, hastaların tüketmek zorunda oldukları glutensiz gıda fiyatlarının da aşağı çekilebileceğini bildirdi.
Kestane unu projesine Çomaklar Köyü Muhtarlığı, Ege Çölyaklılar Yardımlaşma Derneği, Beydağ Köylere Hizmet Götürme Birliği, Beydağ Belediyesi ve Beydağ Ziraat Odası da iştirakçi olarak katılıyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir