GENEL - 11 Haziran 2023 Pazar 10:33

Şiddet içerikli video oyunları saldırganlığa sanıldığı kadar etki etmiyor

A
A
A
Şiddet içerikli video oyunları saldırganlığa sanıldığı kadar etki etmiyor

Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar, şiddet içerikli video oyunlarının gerçek hayattaki saldırganlığı artırdığı yönünde bulunmuş sonuçların abartılı ve yanlı olabileceğini tartışıyor.

Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar, şiddet içerikli video oyunlarının gerçek hayattaki saldırganlığı artırdığı yönünde bulunmuş sonuçların abartılı ve yanlı olabileceğini tartışıyor. Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Yüksek Lisans mezunu Benan Ayazoğlu Yassı, tez çalışmasında yaptığı araştırma sonucunda, şiddet içerikli video oyunu oynama saatleriyle saldırganlık arasında bir ilişki olmadığını, kişilerin günlük hayattaki saldırganlığının artışının sosyal hayatlarında yaşadıkları dışlanmadan kaynaklanıyor olabileceğini ortaya koydu.


Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Yüksek Lisans mezunu Benan Ayazoğlu Yassı, "Şiddet İçerikli Video Oyunları ve Saldırganlık Arasındaki İlişkide Sosyal Dışlanmışlık ve Oyundaki Başarı Hissinin Moderatör Rolü" adlı tez araştırmasında ilgi çekici sonuçlara ulaştı. Yassı, şiddet içerikli video oyunları oynamak için harcanan saatlerin günlük hayattaki saldırganlıkla ilişkili olup olmadığını ve oyuncunun oyunlardaki yeterlilik duygusunun ve sosyal hayatındaki dışlanma deneyimlerinin bu ilişkide dolaylı olarak güçlendirici veya zayıflatıcı bir etkiye sahip olup olmadığını inceledi. Tez kapsamındaki araştırmada; yaşları 18-25 arasında olan çoğunluğu erkek ve üniversite öğrencisi 265 kişi üzerinde altı haftalık aralıklarla alınan toplamda üç ölçüm yapıldı.



"Sonuçlar abartılı ve yanlı olabileceğini söylüyor"


Tez danışmanı Yaşar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Alper’in kendisine vizyon kattığını ve desteklediğini söyleyen Benan Ayazoğlu Yassı, çalışmanın amaçlarından bahsederek, "Şiddet içerikli video oyunları endüstrisinin popülerlik kazanmaya başlamasından bu yana, bu tip oyunların gerçek hayatta da şiddete ve saldırganlığa yol açabileceği düşünüldü. Fakat son yıllarda yapılan bazı araştırmalar, şiddet içerikli video oyunlarının gerçek hayattaki saldırganlığı artırdığı yönünde bulunmuş sonuçların abartılı ve yanlı olabileceğini söylüyor. Şiddet içerikli oyunların gerçek hayattaki etkisini abartısız, objektif ve güvenilir bir şekilde görebilmek için, saldırganlığı doğrudan arttırma etkisi olabilen sosyal dışlanma deneyimleri ve oyun esnasındaki yeterlilik hissi gibi başka faktörlerin de ek olarak incelenmesi gerekiyor. Bu tez çalışmasında, şiddet içerikli video oyunları oynamak için harcanan saatlerin günlük hayattaki saldırganlıkla ilişkili olup olmadığı araştırıldı. Ayrıca, oyuncunun oyunlardaki yeterlilik duygusunun ve sosyal hayatındaki dışlanma deneyimlerinin bu ilişkide dolaylı olarak güçlendirici veya zayıflatıcı bir etkiye sahip olup olmadığı incelendi" dedi.



"Sanıldığı kadar tehlikeli değil"


Tez çalışmasının video oyunlarının gerçek hayata olan yansımalarını daha iyi anlamaya katkısı olduğunu söyleyen Yassı, "Bu çalışma ve bazı geçmiş çalışmalara göre, video oyunları, özellikle şiddet içerikli video oyunları, sanıldığı kadar tehlikeli olmadığı gibi, şiddet içerikli olmayan ve başkalarına yardım ve kahramanlık gibi temalar içeren video oyunları gerçek hayatta fiziksel saldırganlığı azaltıcı bir etkiye bile sahip olabilir. Tabii ki bu konu üzerindeki yıllardır süregelen tartışmaların sonuçlanması için bu konularla ilgili daha fazla objektif ve bilimsel çalışmalar yapılması ve araştırma çeşitliliğinin arttırılması şart" diye konuştu.



"Saldırganlık artışı sosyal hayattaki dışlanmadan kaynaklanabilir"


Çalışmanın sonuçlarından bahseden Yassı, "Şiddet içerikli video oyunu oynama saatleriyle saldırganlık arasında bir ilişki olmadığını ortaya çıktı. Oyuncunun oynadığı oyunlarda hissettiği başarı duygusunun ve sosyal hayatındaki dışlanma deneyimlerinin de bu ilişkide dolaylı olarak güçlendirici veya zayıflatıcı bir etkisi olmadığı görüldü. Fakat saldırganlık ile sosyal dışlanma arasında doğrudan bir ilişki olduğu görüldü. Yani ’şiddet içerikli oyun oynayan bireylerin, oyunun içeriğinden dolayı gerçek hayatta saldırganlık seviyeleri artıyor’ düşüncesi tam olarak doğru olmamakla birlikte, bu kişilerin günlük hayattaki saldırganlığının artışı, şiddet içerikli oyunlardan tamamen bağımsız olarak, sosyal hayatlarında dışlanmalarından kaynaklanıyor olabilir. Bir diğer enteresan sonuç ise şiddet içerikli olmayan oyunları oynama saati ile saldırganlığın bir alt dalı olan fiziksel saldırganlık arasında zıt bir ilişki olduğuydu. Yani şiddet içerikli olmayan, onun yerine başkalarına yardım gibi temalar içeren oyunları oynamak fiziksel saldırganlığı azaltıcı bir etkiye bile sahip olabilir" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Dursun Ali Erzincanlı Körfezlilerle buluştu Körfez’de Ramazan ayına özel düzenlenen kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında, Türk edebiyatının önemli isimlerinden şair ve yazar Dursun Ali Erzincanlı vatandaşlarla buluştu. Tütünçiftlik Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, şiirleri ve gönüllere dokunan anlatımıyla tanınan Dursun Ali Erzincanlı, Ramazan’ın manevi atmosferine yakışır programla dinleyicilerin karşısına çıktı. Programa Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, AK Parti Körfez İlçe Başkanı Nurettin Okudan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program öncesinde salonu dolduran vatandaşlar ilahi ve ezgiler eşliğinde Ramazan coşkusunu birlikte yaşadı. Sahneye çıkan Dursun Ali Erzincanlı, özellikle naatları ve manevi temalı şiirleriyle izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Erzincanlı tarafından kaleme alınan eserler büyük beğeni toplarken, salonda zaman zaman derin bir sükunet ve tefekkür ortamı oluştu. Duygusal anlar yaşandı Dursun Ali Erzincanlı, şiirin insanın ruhuna hitap eden en güçlü sanat dallarından olduğunu belirterek, Ramazan ayının manevi atmosferinde vatandaşlarla bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Programın sonunda sahneye çıkan Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Erzincanlı’ya teşekkür ederek plaket takdim etti. Başkan Söğüt yaptığı konuşmada, "Dursun Ali Erzincanlı’yı Körfez’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Onun anlamlı şiirleri ve paylaştığı hatıralar Ramazan akşamımıza ayrı bir güzellik kattı. Bu güzel atmosferi bizlerle paylaşan tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyorum" dedi.
Denizli Çiçekler kadınların elinde sanat eserine dönüştü Denizli’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında ilk kez düzenlenen Canlı Çiçek Düzenleme Akademisine katılan 20 kadın, dekoratif çiçek düzenleme sanatının inceliklerini öğrendi. Çiçek şekillendirilme ve saksıda çiçek ömrünün nasıl uzatılacağını uygulayan kadınlar, canlı çiçeklerle sanat eseri gibi aranjmanlar hazırladı. Denizli’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde ilk kez "Canlı Çiçek Düzenleme Akademisi" etkinliği düzenlendi. The Mia Home and Living işletmecisi İpek Taşçı’nın ev sahipliğinde 20 kadının katıldığı akademi etkinliğinde, 1980’li yıllarda başladıkları ata mesleğini sürdüren çiçek tasarımcısı Ercan Ünal, katılımcılara evde çiçeklerin nasıl şekillendirileceği ve çiçeklerin daha uzun ömürlü olması için uygulanabilecek yöntemler hakkında bilgiler verildi. Eğitimin ardından katılımcılar, öğrendikleri teknikleri uygulayarak kendi hayal güçlerini yansıtan çiçek aranjmanlarını hazırladı. Uzun süredir birbirlerini görmeyen bazı katılımcılar da etkinlik sayesinde bir araya gelerek keyifli vakit geçirdi. Birden fazla çiçek çeşidinin kullanıldığı çalışmalarda, katılımcılar kendi zevklerine ve ruh hallerine göre farklı tasarımlar oluşturdu. "Kendi hayalimizdeki ve ruhumuzu yansıtan çiçekleri hazırlıyoruz" Etkinliği düzenleyen ve çiçekler hakkında bilgileri katılımcılara aktaran Ercan Ünal, 1980’li yıllarda babası tarafından Denizli’ye kazandırılan Orkide Flower markasını yaşatmaya devam ettiklerini söyledi. Bir ilke imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Ünal, "8 Mart Dünya Kadınlar günü öncesi katılımcı bayan arkadaşlarımızla birlikte evde kendi çiçeklerimizi nasıl şekillendirebiliriz, kendi çiçeklerimizi daha uzun ömürlü nasıl yaşatabiliriz bunun eğitimi veriyoruz. Yaklaşık 20 katılımcı oldu. Uzun zamandır birbirlerini görmeyen arkadaşlar burada hepsi bir arada. Burada katılımcı arkadaşlarımızla birlikte güzel çiçekler yapıyoruz. Herkes çok keyifli. Katılım sağlayan arkadaşlarımıza birden fazla çiçek çeşitleri bulunuyor. Kendi hayalimizdeki ve ruhumuzu yansıtan çiçekleri hazırlıyoruz. Nasıl hazırlandığını katılımcılara anlattıktan sonra herkes kendi istediği şekilde hazırlamaya başlıyor. Şimdiden dünyamızı güzelleştiren kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun" dedi. "Daha fazla bu tarz etkinliklerin olmasını istiyoruz" Bu tarz etkinliklerin daha da artmasını dile getiren Eda Nur Sicimli de "Daha fazla bu tarz etkinliklerin olmasını istiyoruz. Özellikle iş sonrası stres atmak için birebir. Bu tarz etkinliklere gelerek hem yeni insanlarla tanışıyoruz hem de sosyalleşiyoruz" ifadelerini kullandı. "Buraya gelerek önemli bilgiler öğreniyoruz" Bu tarz etkinliklere katılarak önemli bilgiler öğrendiğini ifade eden Yasemin Alpaslan ise "Bugün burada kadınla günü için toplandık. Buraya gelerek hem çiçekleri tanıdık hem de bu çiçeklerle neler yapabiliriz bunları öğreniyoruz. Bunlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Aynı zamanda önemli bilgiler öğreniyoruz" diye konuştu.
Kocaeli Körfez’de 8 Mart’a özel anlamlı buluşma Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın personelle bir araya gelerek çiçek takdim etti. Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla belediyede görevli kadın personellerle bir araya geldi. Belediye meclis salonunda gerçekleştirilen buluşmada konuşan Başkan Şener Söğüt, kadınların yalnızca çalışma hayatında değil; ailede, toplumda ve sosyal yaşamda üstlendikleri önemli rollerin altını çizdi. Başkan Söğüt, "Kadınlar her zaman dünyayı güzelleştirir. Kadın eli değen her yer daha düzenli, daha güçlü ve daha yaşanabilir hale gelir. Hepimizi dünyaya getiren de büyüten de bir kadındır. Bu nedenle kadınların değeri sadece bir günle sınırlandırılamaz. Kadınlar bir gün değil, her zaman değerlidir. 8 Mart, kadınların emekleriyle, fedakarlıklarıyla ve verdikleri mücadeleyle kazandıkları hakların hatırlandığı önemli bir gündür. Kadınlarımızın hayatın her alanında daha güçlü, daha görünür ve daha eşit şartlarda yer alması için hepimize önemli sorumluluklar düşüyor. Yerel yönetimler olarak bizler de kadınların sosyal, ekonomik ve çalışma hayatında daha aktif rol alması için destek olmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Programın sonunda Başkan Şener Söğüt, Başkan Yardımcısı İbrahim Çırpan ile birlikte emekleriyle hayatı güzelleştiren ve üretimleriyle geleceğe değer katan tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlayarak belediyede görev yapan kadın personele çiçek takdim etti.
Aydın Başkan Yetişkin: "Efeler’i kadınların geleceğe umutla baktığı bir kent yapmak için çalışıyoruz" Efeler Belediyesi, kadınların üretime, eğitime ve sosyal yaşama katılımını artırmaya yönelik çeşitli projeler yürütürken, Efeler’in başrolünde kadınların olduğunu vurgulayan Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin; "Biz, Efeler’i kadınların özgürce ürettiği, korkusuzca yaşadığı ve geleceğe umutla baktığı bir kent yapmak için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Efeler Belediyesi tarafından kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha aktif yer almasını sağlamak amacıyla çeşitli projeler hayata geçiriliyor. Belediye bünyesinde faaliyet gösteren Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’nda yöresel ürünler işlenerek katma değerli ürünlere dönüştürülüyor. Tesiste çalışanların tamamını kadınlar oluştururken, üretilen ürünler satışa sunularak kadınların ekonomik kazanç elde etmesi sağlanıyor. Kadın, Aile ve Çocuk Psikososyal Destek Merkezleri’nde ise kadınlara yönelik psikolojik danışmanlık hizmetleri veriliyor. Merkezlerde ayrıca anne adaylarına yönelik doğum hazırlık kursları ve hamilelik sürecine ilişkin bilgilendirme çalışmaları da gerçekleştiriliyor. Çalışan annelere destek amacıyla hizmet veren Gündüz Bakımevleri’nde çocuklara eğitim ve bakım hizmeti sunuluyor. Bu merkezlerde çocuklar yabancı dil, spor, sanat ve temel eğitim alanlarında çeşitli etkinliklere katılabiliyor. Efeler Belediyesi tarafından hizmete sunulan Türkan Saylan Misafirhanesi ise özellikle şehir dışından gelen veya barınma ihtiyacı bulunan kadınlara konaklama imkanı sağlıyor. Eğitim alanında ise Kitap Kafeler ve EFESEM Akademi’de öğrencilere yönelik ders destek programları düzenleniyor. Bu merkezlerde ortaokul ve lise öğrencilerinin yanı sıra üniversiteye hazırlanan gençlere eğitim desteği veriliyor. Belediye bünyesinde faaliyet gösteren Hanımevleri’nde ise kadınlara yönelik çeşitli kurslar düzenleniyor. Seramik, yabancı dil, el sanatları ve farklı alanlarda verilen eğitimlerle kadınların kişisel gelişimlerine katkı sağlanması amaçlanıyor. "Efeler’i kadınlarımızın geleceğe umutla baktığı bir kent yapacağız" Belediye olarak kadınların üretim, eğitim ve sosyal yaşamda daha aktif yer almasını destekleyen çalışmalar yürüttüklerini belirten Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin; "Bizim için belediyecilik, sadece temel hizmetler değildir; bizim asli görevimiz insanımızın, en çok da toplumun temel taşı olan kadınlarımızın hayatına dokunmaktır. Efeler’de kadının emeği fabrikamızda değer buluyor, kadının eğitimi merkezlerimizde yükseliyor, kadının güvenliği misafirhanelerimizde hayat buluyor. Eğer bir kadın kendini güvende ve mutlu hissediyorsa, o aile de o şehir de mutludur. Biz, Efeler’i kadınların özgürce ürettiği, korkusuzca yaşadığı ve geleceğe umutla baktığı bir kent yapmak için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz" dedi.