GENEL - 30 Haziran 2023 Cuma 15:24

Atatürk’ün Urla’ya gelişinin 97. yılı coşkuyla kutlandı

A
A
A
Atatürk’ün Urla’ya gelişinin 97. yılı coşkuyla kutlandı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Urla’ya gelişinin 97.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Urla’ya gelişinin 97. yıl dönümü coşkuyla kutlandı.


Mustafa Kemal Atatürk’ün Urla’yı ziyaret edinişin 97. yılında ilçede kutlama programı düzenlendi. Saat 11.00’de Mermerli Çeşme önünde toplanan coşkulu kalabalık, Onuncu Yıl Marşı eşliğinde, Urla Belediyesi Spor Kulübünün minik sporcularının ellerinde tuttuğu dev Türk Bayrağı ile yürüyüşe geçti. Yürüyüş Cumhuriyet Meydanı önünde son buldu. Meydanda Atatürk büstüne çelenklerin sunulması, şehitlerimiz ve gazilerimiz için durulan saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam eden tören, günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla sürdü. Tören, şiirlerin okunmasından sonra Urla Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Halk Oyunları ve Urla Belediyesi Halk Oyunları Ekibinin folklor gösterileriyle son buldu.



Urla Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili adına törende açıklama yapan Karaburun Kaymakamı Eyüp Kaykaç, "Bundan tam 100 yıl önce Cumhuriyetimiz kurulmuş, Kurtuluş Savaşı’ndan başarıyla çıkılmış ve Cumhuriyet’in inkılapları bir bir gerçekleştirilmeye başlanmıştı. Ancak bu inkılapların halk nezdinde uygulanışı, artısı veya eksisinin değerlendirilmesi için Gazi Mustafa Kemal Atatürk yurdun birçok noktasına geziler düzenleyip yerinde görmek istiyordu. Bu hedefle yurdun birçok yerine geziler düzenledi. Bu gezilerden bir tanesinde bundan tam 97 yıl önce 30 Haziran’da Urla ilçemizi ziyaret etmişti. Tam 97 yıl önce tam bugünkü coşkuyla Gazi’mizi, Atatürk’ümüzü karşılayıp bağrımıza bastık. O büyük coşku ile de burada misafir ettik. Burada misafir ettiğimiz günde Gazi’nin şöyle bir sözü vardı: "İnkılapları yaptık ama işimiz bitmedi. Daha yapacak çok işimiz var. Bundan dolayı gençlere ve sizlere çok iş düşüyor minvalinde bir konuşma yapmıştı. Bugün de aynı şekilde yapacak çok işimiz var. Gençlerimizden ve Urlalı hemşerilerimizle birlik ve beraberlik içerisinde Cumhuriyetimizin temel değerleri üzerinde çalışacağımız ve muasır medeniyetler seviyesine çıkaracağımız birçok işler var. Ben bu duygu ve düşünceler içerisinde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere ebediyete intikal etmiş o dönemin Urlalı hemşerilerimizin hepsine Allah’tan rahmet diliyorum" dedi.


Törene; Urla Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili adına Karaburun Kaymakamı Eyüp Kaykaç, Urla Emniyet Müdürü İsmail Duman, Urla İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Adem Aydoğdu, siyasi partilerin temsilcileri, muhtarlar ve Urlalı vatandaşlar katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ın tecilli lezzeti Maraş çöreği Ramazan sofralarını süslüyor Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaretle tescil edilen Kahramanmaraş çöreği, Ramazan ayı boyunca fırınlarda yoğun mesaiyle hazırlanıyor. Taş fırında, odun ateşinde pişirilen geleneksel çörek, hem kentte yaşayanların hem de bayram için memleketine gelen misafirlerin vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor. Kahramanmaraş’ta 11 ayın sultanı Ramazan ayıyla fırınlarda başlayan yoğunluk devam ediyor. Kendine özgü baharat karışımıyla hazırlanan tescilli Ramazan çörekleri yoğun şekilde üretiliyor. Mahlep, tarçın, çörek otu ve susam gibi aromatik tatlarla zenginleştirilen çörek, uzun süre bayatlamaması ve besleyici yapısıyla dikkat çekiyor. Çıtır kabuğu ve yumuşak iç dokusuyla damakları şenlendiren çörek, tok tutması nedeniyle daha çok sahurda tüketildiği ifade edildi. Fırıncılar, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan çöreklerine yoğun bir talep olduğunu belirterek üretimi artırdıklarını söyledi. "En büyük özelliği taş fırında, odun ateşinde pişmesidir" İşletme sahibi Kamil Akçöp, Maraş çöreğinin Ramazan Bayramı ile özdeşleştiğini belirterek, "Maraş’ın bildiğiniz gibi yeni tescil alan Kahramanmaraş çöreği Avrupa Birliği tarafından koruma altına alındı. Bizde gelenek gereği Ramazan Bayramı geldi mi adeta çörek bayramı olur. Bayrama yakın günlerde misafirlerimizle birlikte gece gündüz hizmet veriyoruz. Bayramda gelen misafirlerimize çörek ve hoşaf ikram ederiz. Bu bizim geleneksel Maraş çöreğimizdir. En büyük özelliği taş fırında, odun ateşinde pişmesidir. Klasik yumuşak çöreğimizin içerisinde un, baklavalık yağ, tuz, maya ve çörekotu bulunur" dedi. "Bu çöreğin tadı çok farklı" Vatandaşlardan Yüksel Çam ise geçmişte çöreklerin evlerde zembillerle hazırlandığını ifade ederek, "Eskiden annelerimiz zembillerle yapardı şimdi ise kilo kilo alıp evde yapıyoruz. Bu çöreğin tadı çok farklı ve gerçekten çok güzel" diye konuştu. Mehmet Saçmalı da çocukluk yıllarındaki bayram hazırlıklarını anlatarak, "Kahramanmaraş çörekleri önceden evlerde yapılır, zembillere konur, fırına götürülür ve sıraya girilirdi. Yapıldıktan sonra eve getirir, serer ve hoşafla birlikte tüketirdik. Misafirlere de mutlaka ikram edilirdi" ifadelerini kullandı. "Herkesi Kahramanmaraş’a, bu yöresel çörekleri tatmaya davet ediyorum" Abidin Şeker isimli vatandaş ise Maraş çöreğinin özellikle Ramazan ayında sıkça tüketildiğini belirterek, "Ramazan’da genellikle yapılır. Tarhana çorbası, ekşili çorba ve hoşafla birlikte güzel bir şekilde tüketilir. Çok memnunuz, sürekli alıyoruz. Herkesi Kahramanmaraş’a, bu yöresel çörekleri tatmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.
İzmir Göztepe, galibiyet parolasıyla Beşiktaş deplasmanında Göztepe, Trendyol Süper Lig’in 23. haftasında yarın Beşiktaş’a konuk olacak. Avrupa kupalarını hedefleyen sarı-kırmızılılar, karşılaşmaya mutlak galibiyet parolasıyla çıkacak. Trendyol Süper Lig’in 23. haftasında Göztepe, yarın saat 20.00’de Tüpraş Stadyumu’nda Beşiktaş ile karşı karşıya gelecek. İzmir temsilcisi, deplasmanda bu kritik karşılaşmayı kazanarak Avrupa kupaları hedefi doğrultusunda yoluna emin adımlarla devam etmeyi hedefliyor. Sakat oyuncuların durumu teknik heyeti mutlu etti Brezilyalı forvetler Juan ve Jeferson’un sakatlıklarını atlattığı, hafta boyunca takımla çalışarak Beşiktaş maçına hazır hale geldiği belirtildi. Göztepe’de Kayserispor karşılaşmasında maçın son anlarında forma giyebilen sağ kanat Arda Okan’ın da tamamen iyileşmesi teknik heyetin yüzünü güldürdü. Teknik Direktör Stanimir Stoilov’un Beşiktaş deplasmanında Juan ve Arda’ya ilk 11’de görev vermesi, Jeferson’u ise kulübede koz olarak değerlendirmesi bekleniyor. Orta saha oyuncusu Efkan Bekiroğlu’nun ise sakatlığı nedeniyle henüz antrenmanlara başlayamadığı ifade edildi. Dış sahada 14 puan toplandı Göztepe, bu sezon Trendyol Süper Lig’de deplasmanda 11 maça çıktı. Sarı-kırmızılılar bu süreçte 5 galibiyet, 4 mağlubiyet ve 2 beraberlik alarak 19 puan topladı. Bu süreçte rakip ağları 13 kez sarsan Göztepe, kalesinde ise 7 gol gördü. Son olarak 6 hafta önce dış saha karşılaşmasında Gaziantep FK’yı mağlup eden Stanimir Stoilov’un öğrencileri, benzer bir performansı Beşiktaş karşısında da sergilemeyi hedefliyor.
Bursa Bursa’da yankesicinin el çabukluğu izleyenleri şoke etti Bursa’da bir yankesici, öylesine hızlı bir hırsızlık yaptı ki, güvenlik kamerası görüntülerini izleyenler olay anını ancak defalarca izledikten sonra anlayabildi. Saniyeler içinde gerçekleşen hırsızlık, Bursa Asayiş Şube Müdürlüğü, Güven Timleri’nin dikkatinden kaçmadı. 38 saatlik detaylı çalışma o şüpheliyi yakalattı. Kadın yankesici mahkemece tutuklandı Olay, Osmangazi ilçesinde Tarihi Çarşı vea Hanlar Bölgesi’nde meydana geldi. Alışveriş için dışarı çıkan bir vatandaşın cebinde bulunan yaklaşık 30 bin TL değerindeki cep telefonu, yankesicilik yöntemiyle çalındı. Ne olduğunu anlamayan mağdurun ihbarı üzerine polis ekipleri harekete geçti. 38 saatlik kamera incelendi Bölgedeki güvenlik kameralarını mercek altına alan ekipler, tam 38 saatlik görüntüyü didik didik inceledi. Hırsızlık anı kameralara yansırken, şüphelinin ustaca ve saniyeler içinde telefonu aldığı görüldü. Görüntüleri izleyenler, yankesicinin el çabukluğunu fark edebilmek için kaydı defalarca izlemek zorunda kaldı. Yapılan teknik ve fiziki takip sonucu, benzer suçlardan kaydı bulunan G.K. isimli şüpheli gözaltına alındı. Üzerinde yapılan aramada çalınan cep telefonu ele geçirildi. Telefon sahibine teslim edilirken, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Polis ekiplerinin vatandaşların yoğun bulunduğu bölgelerde denetim ve çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü bildirildi.