POLİTİKA - 01 Şubat 2012 Çarşamba 15:06

BAKAN GÜNAY`DAN TARİHİ UYARI

A
A
A
BAKAN GÜNAY`DAN TARİHİ UYARI

İzmir’e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda incelemelerde bulundu, tarihi yapıları ve hanları inceledi. Bazı tarihi yapılarımızın dış cephelerinde değişiklik yapıldığını anlatan Günay, "Bu konu hakkında kurumlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Belediyelerde bu konudaki uyarılarını yapıp özel mülkiyeti olan kişilerin bu yapıların üzerinde oynamalar yapmamasını uyarmalıdır. Bu yöntemle bir çözüm üretilemezse ben tarihi yapılarımızı koruyamayanları
savcılığa şikayet edeceğim" dedi.
Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın Türkiye’nin en köklü çarşılarından biri olduğunu dile getiren Günay; şöyle konuştu: "Tarihi Kemeraltı Çarşı’nda 30’a yakın han var. Bunların büyük bir kısmı özel mülkiyete ait. Bunun dışında camiler ve sinagoglarda bulunmakta. Bu yapıların tarihi 500 yılı geçiyor. Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın ayağa kalkması İzmir ekonomisi için son derece önemlidir. Tabii ki yerel yönetimler yapılar için iyileştirme çalışması yapmış. Ancak gezdiğimiz yerlerde daha bir çok sorun bulunmakta. Şu
an Kemeraltı Çarşısı’na nasıl bir model geliştirebiliriz onu planlıyoruz. Çünkü ilk gezdiğimiz Çakaloğlu Hanı üzerinde yüzden fazla özel mülkiyet bulunmakta. Bunlara nasıl bir çözüm üretebiliriz onu planlayacağız. Tabii ki bazı yapılarda cephe işgali olmuş. Tarihi sebillerin önünde işportacılar bulunmakta. Hep beraber bir şeyler yaparak tarihi Kemeraltı Çarşısı için bir şeyler yapacağız."
60 YAŞ KARTI
Gazetecilerin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen 60 yaş ulaşım kartının Sayıştay tarafından durdurulması ardından ne tür düzenlemeler olacağına dair soruları üzerine Günay; "Bakanlar Kurulumuz konu hakkında çalışma yapmakta. Tekrar vatandaşlarımıza bu imkanların sağlanması için önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’nda gündeme getirilecek. Oradan karar çıkacak" diye cevap verdi.
İZMİR’İ TURİZMDE İDDİALI YAPACAĞIZ
Türkiye’nin turizm payının bu yıl yüzde 10 olduğunu İzmir’in bu yıl yüzde 20’lere çıkarak genel ortalamanın 2 katına çıktığını belirten Bakan Günay; "İzmir’i turizmde daha iddialı yapmak için kentsel yapısında bazı iyileştirmeler yapacağız" dedi.
Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan Konak Sineması’nı da ziyaret eden Bakan Günay, sinemayı 5 yıllığına kiralayan İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği yöneticilerini tebrik etti. Konak Sinemasını daha çok canlandırmak için belediyelerin çevre planlaması üzerinde çalışması gerektiğini ifade eden Günay; "Anadolu’da sinemaları destekleyecek bir projemiz var. Konak sinemasını da bu proje kapsamına alıyorum. Hemen Sinema Genel Müdürümüzü arayıp bunu bildireceğim" diye konuştu. Günay, Sinema Genel Müdürü Mesut
Cem Erkul’u arayarak belirtilen konu hakkında gerekenin yapılmasını söyledi.
İzmir’de 10 yıldır unutulan bir sinema festivali yapılmadığını dile getiren Günay; sözlerini şöyle sürdürdü: "Başbakanlığımızdan sinema festivali için ödenek aldık. İzmir içinde bir festival planlıyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi öncülüğünde İzmir’e yakışacak ve İzmir’i tanıtacak filmlerin öncülüğünde bir film festivali yapacağız"
İzmir Milli Kütüphane’yi de gezen Günay, İzmir Milli Kütüphanesi’ne ilk kez gelen Kültür ve Turizm Bakanı olduğunu öğrendiğini söyledi. Öğrencilik yıllarında da Milli Kütüphane’ye geldiğini anlatan Günay, ancak ilk kez bir bakan sıfatı ile İzmir Milli Kütüphanesini ziyaret ettiğini dile getirdi. Günay, ayrıca İzmir Milli Kütüphanesinin derleme kütüphane olması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Kemeraltı esnafını da ziyaret eden Günay, bir yerden uğur getirdiğine inanılan ahşap oymalı fil biblosu aldı. Ayrıca, ziyaret sırasında bir simit fırınına uğrayan Günay, gazetecilere de simit ikram etti. Gezinin sonunda Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Ceylan, Kemeraltı’nın sorunlarının bulunduğu ve çözüm önerilerinin de içinde olduğu bir dosyayı Bakan Günay’a teslim etti. Bakan Günay, Kemeraltı gezisinin ardından Selçuk Efes Antik kentine gitti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Bodrum’un yolları yenilendi Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Bodrum’un en önemli sorunlarından biri olan altyapı eksiklerinin tamamlanması için önemli projeler hayata geçirildi. Yaklaşık 1 Milyar 250 Milyon TL yatırımla kanalizasyon, atıksu arıtma tesisleri, terfi merkezleri ve istasyonları, içme suyu hatları gibi birçok farklı proje Bodrum halkının hizmetine sunuldu. Bu çalışmalar hayata geçirilirken Yarımada’nın farklı noktalarında kazı çalışmaları yapıldı ve yollarda bozulmalar meydana geldi. Bu nedenle bozulan yollarda Büyükşehir Belediyesi ile Bodrum Belediyesi asfaltlama çalışmaları başlattı ve 10 mahallede sıcak asfalt çalışması yapılarak vatandaşların hizmetine sunuldu. Çalışmalar kapsamında Akyarlar 3,50 km, Turgutreis 5,70 km, Gümüşlük 1,65 km, Koyunbaba 2,50 km, Geriş 4,10 km, Yalıkavak 6,80 km, Gündoğan 4,92 km, Gölköy 3,00 km, Kızılağaç 1,90 km ve Çiftlik 3,93 km olmak üzere toplam 38 km yol çalışması yapıldı. Bodrum Yarımadasında yaşayan vatandaşlar ve esnaflar yolların yapılmasından dolayı mutlu olduklarını belirttiler. 30 yıldır Yalıkavak’ta esnaflık yapan Benan Gönülal, yaptığı açıklamada çalışmaların ardından yolların güzel hale geldiğini ve bu şekilde özellikle yerel turistin bölgeye daha çok geleceğini söyledi. Gönülal, “30 yıldır Yalıkavak’ta beyaz eşya sektöründe esnaflık yapıyorum. Ben nerdeyse her gün bu caddeyi kullanıyorum. Yolumuz, yapılan çalışmaların ardından çok güzel oldu. Şu günkü hali gerçekten çok güzel. Bir diğer açıdan baktığımızda turizmdeki en büyük eksikliğimiz yollardı. Ancak bu tür çalışmalarla yerli turistin ilgisini daha çok çekebiliriz” dedi. Yine Turgutreis’te 36 yıldır esnaflık yapan Kamuran Çaray, “İki sene önce çok kötüydü. Dışarıdan gelen insanlar çok şikayet ediyordu. Ben turistik bir işletmenin sahibiyim. Sevinçiliyz, daha iyi olur diye umuyorum” diye konuştu. Turgutreis bölgesinde çiçekçilikle uğraşan Hasan Ali Ünlü, kanalizasyon çalışmaları sırasında yolların çok bozulduğunu ancak bundan sonrasının güzel olduğunu söyledi. Ünlü, “ Bundan önce kanalizasyon çalışması vardı. Bu nedenle yollarımız berbattı. Bunun zorluğunu çektik ve bundan sonrası güzel olacak. Şu an yolların son hali çok güzel. Biz eskiden kanalizasyonumuzu vidanjörle çektiriyorduk, şimdi kanalizasyonumuz bağlanacak. Ayrıca asfaltlarımız ve yollarımızda güzel oldu” diye konuştu.